Постанова
від 20.12.2011 по справі 2а/0470/12809/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

20.12.2011

< копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2011 р. Справа № 2а/0470/12809/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді

при секретарі Боженко Наталії Василієв ни

Луговій В.О.

розглянувши у письмовом у провадженні у місті Дніпро петровську адміністративну справу за адміністративним позовом Лівобережної міжрай онної державної податкової і нспекції м.Дніпропетровська до товариства з обмеженою ві дповідальністю «Леон» про с тягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Лівобережна міжрайон на державна податкова інспек ція м. Дніпропетровська звер нулась до Дніпропетровськог о окружного адміністративно го суду з адміністративним п озовом до товариства з обмеж еною відповідальністю «Леон » в якому просить, стягнути з р ахунків у банках, обслуговую чих товариство з обмеженою в ідповідальністю «Леон» (код 32007185) на користь бюджету на розр ахункові рахунки згідно бюдж етної класифікації в рахунок погашення податкового боргу по земельному податку з юрид ичних осіб суму у розмірі 5 528,90 г рн.

Позовна заява обґрунтован а тим, що внаслідок несплати у згоджених податкових зобов' язань згідно декларацій з ор ендної плати за земельні діл янки державної і комунальної власності у відповідача вин ик податковий борг на суму 5 528, 90 гривень.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився, н адав клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження, що підтверджуєт ься матеріалами справи.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , про дату, час та місце розгля ду справи повідомлявся належ ним чином, відповідно до вимо г ст. 35 Кодексу адміністративн ого судочинства України, що п ідтверджується матеріалами справи. Суд вважає, що вжив ус і залежні від нього заходи дл я повідомлення відповідача н алежним чином про розгляд да ної адміністративної справи із його участю та реалізації ним права судового захисту с воїх прав та інтересів.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд розглянув с праву у порядку письмового п ровадження.

Згідно статті 41 Кодексу адм іністративного судочинства України, фіксування судовог о засідання за допомогою зву козаписувального технічног о засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши докази, які є у сп раві за своїм внутрішнім пер еконанням, що ґрунтуються на їх безпосередньому, всебічн ому, повному та об' єктивном у дослідженні, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Леон» зареєс троване виконавчим комітето м Дніпропетровської міської ради, що підтверджується вит ягом з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців та зна ходиться на обліку в Лівобер ежній міжрайонній державній податковій інспекції м. Дніп ропетровська, як платник под атків.

Відповідно до поданої това риством з обмеженою відповід альністю «Леон» податкової д екларації з орендної плати з а земельні ділянки державної і комунальної власності за 201 1 рік № 1130 від 26.01.2011 р. визначена ни м сума податкового зобов' яз ання до сплати складає за січ ень 2011 року - 793,06 грн. та за лютий - грудень 2011 року - 793,03 грн. щомісяч но. Враховуючи, що на початок р оку ТОВ «Леон» мало переплат у у розмірі 22,37 грн., загальна су ма заборгованості відповіда ча складає 5 528,90грн.

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються н ормами Податкового Кодексу У країни від 02.12.2010 року №2755-6, Закону України «Про порядок погаше ння зобов' язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами » N2181-III від 21.12.2000 року та Закону Укр аїни «Про плату за землю» № 2535-X II від 03.07.1992.

Згідно п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податко вого кодексу України, плата з а землю - загальнодержавний п одаток, який справляється у ф ормі земельного податку та о рендної плати за земельні ді лянки державної і комунально ї власності.

Відповідно до статті 14 Зако ну України «Про плату за земл ю» платники земельного подат ку, а також орендної плати за з емельні ділянки державної аб о комунальної власності (крі м громадян) самостійно обчис люють суму земельного податк у та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого п оточного року подають відпов ідному органу державної пода ткової служби за місцезнаход женням земельної ділянки под аткову декларацію на поточни й рік за формою, встановленою центральним податковим орга ном, з розбивкою річної суми р івними частками за місяцями. Подання такої декларації зв ільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Статтею 17 Закону України «П ро плату за землю» визначено , що податкове зобов'язання по земельному податку, а також п о орендній платі за землі дер жавної та комунальної власно сті, визначене у податковій д екларації на поточний рік, сп лачується рівними частками в ласниками та землекористува чами земельних ділянок за мі сцезнаходженням земельної д ілянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівню є календарному місяцю, щоміс ячно протягом 30 календарних д нів, наступних за останнім ка лендарним днем звітного (под аткового) місяця.

Податкове зобов'язання по з емельному податку, а також по орендній платі за землі держ авної та комунальної власнос ті, визначене у новій звітній податковій декларації, у том у числі і за нововідведені зе мельні ділянки, сплачується власниками та землекористув ачами земельних ділянок за м ісцезнаходженням земельної ділянки за базовий податков ий (звітний) період, який дорів нює календарному місяцю, щом ісячно протягом 30 календарни х днів, наступних за останнім календарним днем звітного (п одаткового) місяця.

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 Подат кового кодексу України, плат ники плати за землю (крім фізи чних осіб) самостійно обчисл юють суму податку щороку ста ном на 1 січня і до 1 лютого пото чного року подають відповідн ому органу державної податко вої служби за місцезнаходжен ням земельної ділянки податк ову декларацію на поточний р ік за формою, встановленою у п орядку, передбаченому статте ю 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними часткам и за місяцями. Подання такої д екларації звільняє від обов' язку подання щомісячних декл арацій.

П. 287.3 ст. 287 Податкового кодекс у України встановлено, що под аткове зобов'язання щодо пла ти за землю, визначене у подат ковій декларації на поточний рік, сплачується рівними час тками власниками та землекор истувачами земельних діляно к за місцезнаходженням земел ьної ділянки за податковий п еріод, який дорівнює календа рному місяцю, щомісяця протя гом 30 календарних днів, що нас тають за останнім календарни м днем податкового (звітного ) місяця.

Статтею 288 Податкового коде ксу України визначено, що під ставою для нарахування оренд ної плати за земельну ділянк у є договір оренди такої земе льної ділянки.

Таким чином, задекларована сума з орендної плати за земе льні ділянки державної і ком унальної власності за січень -липень 2011 року повинна була сп лачуватись, щомісяця протяго м 30 календарних днів, що наста ють за останнім календарним днем податкового (звітного) м ісяця, що підприємством зроб лено не було.

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 П одаткового Кодексу України, податковий борг - сума грошов ого зобов'язання (з урахуванн ям штрафних санкцій за їх ная вності), самостійно узгоджен ого платником податків або у згодженого в порядку оскарже ння, але не сплаченого у встан овлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на сум у такого грошового зобов'яза ння.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 П одаткового Кодексу України, платник податків зобов'язани й сплачувати податки та збо ри в строки та у розмірах, вста новлених цим Кодексом та зак онами з питань митної справи .

Згідно до п.36.1, п.36.2 ст.36 Податко вого Кодексу України, податк овим обов'язком визнається о бов'язок платника податку об числити, задекларувати та/аб о сплатити суму податку та зб ору в порядку і строки, визнач ені цим Кодексом, законами з п итань митної справи. Податко вий обов'язок виникає у платн ика за кожним податком та збо ром. Відповідно до п.46.1 ст.46 Пода ткового Кодексу України, под аткова декларація, розрахуно к (далі - податкова декларація ) - документ, що подається плат ником податків (у тому числі в ідокремленим підрозділом у в ипадках, визначених цим Коде ксом) контролюючому органу у строки, встановлені законом , на підставі якого здійснюєт ься нарахування та/або сплат а податкового зобов'язання, ч и документ, що свідчить про су ми доходу, нарахованого (випл аченого) на користь платникі в податків - фізичних осіб, сум и утриманого та/або сплачено го податку.

Пункт 57.1 статті 57 Податковог о кодексу України встановлює , що платник податків зобов'яз аний самостійно сплатити сум у податкового зобов'язання, з азначену у поданій ним подат ковій декларації, протягом 10 к алендарних днів, що настають за останнім днем відповідно го граничного строку, передб аченого цим Кодексом для под ання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п.59.5 ст.59 Податкового К одексу України у разі коли у п латника податків, якому наді слано (вручено) податкову вим огу, сума податкового боргу з більшується, погашенню підля гає вся сума податкового бор гу такого платника податку, щ о виник після надіслання (вру чення) податкової вимоги.

Лівобережною міжрайонною державною податковою інспек цією м. Дніпропетровська бул о направлено на адресу відпо відача податкову вимогу форм и «Ю» № 370 від 03.03.2011 року яку він от римав 29.03.2011 року та яка ним не бу ла оскаржена..

Відповідно до п.95.2 ст.95 Податк ового Кодексу України, стягн ення коштів та продаж майна п латника податків провадятьс я не раніше ніж через 60 календ арних днів з дня надіслання т акому платнику податкової ви моги.

П.95.3 ст.95 Податкового Кодексу України встановлено, що стяг нення коштів з рахунків плат ника податків у банках, обслу говуючих такого платника под атків, здійснюється за рішен ням суду, яке направляється д о виконання органам державно ї податкової служби, у розмір і суми податкового боргу або його частини.

Згідно до п.95.4 ст.95 Податковог о кодексу України, орган держ авної податкової служби на п ідставі рішення суду здійсню є стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належи ть такому платнику податків.

Правовою підставою для зве рнення позивача до суду з поз овом про стягнення податково го боргу є пп. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податк ового кодексу де зазначено, щ о органи державної податково ї служби мають право звертат ися до суду щодо стягнення ко штів платника податків, який має податковий борг, з рахунк ів у банках, обслуговуючих та кого платника, на суму податк ового боргу або його частини .

На підставі п.4 ч.2 ст.162 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд в порядку адм іністративного судочинства може прийняти постанову про стягнення з відповідача кош тів.

Статтями 67, 68 Конституції Укр аїни передбачено, що кожен зо бов' язаний сплачувати пода тки і збори в порядку і розмір ах, встановлених законом. Кож ен зобов' язаний неухильно д одержуватися Конституції Ук раїни, законів України, а їх не виконання і є порушенням дер жавних інтересів.

Таким чином, суд дійшов висн овку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґр унтованими та такими, що підл ягають задоволенню.

Вирішуючи заяву Лівобереж ної міжрайонної державної по даткової інспекції м.Дніпроп етровська про поновлення стр оку звернення до адміністрат ивного суду, суд вважає за мож ливе задовольнити заяву та в изнати поважними причини про пуску строку звернення до су ду.

Керуючись ст.ст.160-163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Лівобережної міжрайонної державної податкової інспек ції м.Дніпропетровська до то вариства з обмеженою відпові дальністю «Леон» про стягнен ня заборгованості - задовол ьнити.

Стягнути з рахунків у банка х, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальніст ю «Леон» (код 32007185) на користь бю джету на розрахункові рахунк и згідно бюджетної класифіка ції в рахунок погашення пода ткового боргу по земельному податку з юридичних осіб сум у у розмірі 5 528 (п' ять тисяч п' ятсот двадцять вісім) гривен ь 90 копійок.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подання а пеляційної скарги через Дніп ропетровський окружний адмі ністративний суд з одночасни м направленням копії апеляці йної скарги особою, яка її под ає, до суду апеляційної інста нції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі складення постанови у повно му обсязі, а також прийняття п останови у письмовому провад женні апеляційна скарга пода ється протягом десяти днів з дня отримання копії постано ви.

У разі якщо справа розгляда лась судом за місцезнаходжен ням суб'єкта владних повнова жень і він не був присутній у с удовому засіданні під час пр оголошення судового рішення , але його було повідомлено пр о можливість отримання копії постанови суду безпосереднь о у суді, то десятиденний стро к на апеляційне оскарження п останови суду обчислюється з наступного дня після закінч ення п'ятиденного строку з мо менту отримання суб'єктом вл адних повноважень повідомле ння про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо таку скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги судове рішенн я, якщо його не скасовано, наби рає законної сили після пове рнення апеляційної скарги, в ідмови у відкритті апеляційн ого провадження або набрання законної сили рішенням за н аслідками апеляційного пров адження.

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > Н.В. Боженко

< Текст >

Дата ухвалення рішення20.12.2011
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21072385
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/12809/11

Ухвала від 14.10.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Постанова від 20.12.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні