Постанова
від 28.12.2011 по справі 2а/0470/12815/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

28.12.2011 21.11.2011

< копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2011 р. Справа № 2а/0470/12815/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі судді Маковська О .В. , розглянувши в порядку ско роченого провадження адміні стративний позов Державна п одаткова інспекція у Жовтнев ому районі

м. Дніпропетровська до При ватне підприємство "Дніпропе тровський сервісний центр" п ро припинення юридичної осо би , -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція в Жовтневому р айоні м. Дніпропетровська зв ернулась із адміністративни м позовом про припинення юри дичної особи Приватного п ідприємства «Дніпропетровс ький сервісний центр».

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що під ставою для постановлення суд ового рішення щодо припиненн я юридичної особи є неподанн я відповідачем декларацій та інших документів, пов' язан их зі сплатою та обчисленням податків і зборів з січня 2002 ро ку, що не дає можливості контр олюючим органам здійснювати контроль за додержанням вим ог податкового та іншого зак онодавства.

Відповідач заперечень на п озовну заяву не надав. Ухвалу про відкриття провадження у справі направлено на адресу відповідача, що вказана у Єди ному державному реєстрі юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців, рекомендованим п оштовим відправленням. Проте , конверт повернувся з відміт кою «за зазначеною адресою н е проживає».

Згідно частини 4 статті 33 Код ексу адміністративного судо чинства України, у разі відсу тності осіб, які беруть участ ь у справі, за адресою місцезн аходження (місця проживання) , що зазначена в Єдиному держа вному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців, вважається, що судовий ви клик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Суд вважає, що вжив усі зале жні від нього заходи для пові домлення відповідача про роз гляд справи та реалізації ни м права судового захисту сво їх прав та інтересів. За таких підстав, суд вважає за можлив е розглянути справу за наявн ими у ній матеріалами, оскіль ки при підготовці справи до р озгляду дотримано вимоги Код ексу адміністративного судо чинства України щодо належно го повідомлення сторін у спр аві про розгляд справи.

Проаналізувавши матеріали адміністративного позову та додані до нього документи, су д приходить до висновку, що по зовна заява підлягає задовол енню, з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачає ться, що юридична особа - П риватне підприємство «Дніпр опетровський сервісний цент р» (код ЄДРПОУ 14301596) зар еєстровано виконавчим коміт етом Дніпропетровської місь кої ради 04.09.1990 року та пере буває на обліку у Державні й податковій інспекції в Жов тневому районі м. Дніпропетр овська як платник податкі в та інших обов' язкових пла тежів з 14.09.1990 за №82СП.

Відповідно до п.67.2 ст.67 Податк ового кодексу України від 02.12.20 10 року № 2756-VI органи державної п одаткової служби в установл еному законом порядку мають право звертатися до суду п ро винесення судового рішенн я щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - п ідприємців.

Відповідно до частини 2 стат ті 38 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних і ф ізичних осіб - підприємців» підставами для постановленн я судового рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юри дичної особи, зокрема є: визна ння судом недійсною державно ї реєстрації юридичної особи через допущені при її створе нні порушення, які не можна ус унути, а також в інших випад ках, встановлених законом; п ровадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що забо ронена законом; невідповідні сть мінімального розміру с татутного капіталу юридичн ої особи вимогам закону; непо дання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, доку ментів фінансової звітності відповідно до закону; наявні сть в Єдиному державному реє стрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Згідно до п.16.1.3 ст.16 Податково го кодексу України від 02.12.2010 рок у № 2756-VI платник податків зобов ' язаний подавати до контрол юючих органів у порядку, вс тановленому податковим та ми тним законодавством, деклара ції, звітність та інші докуме нти, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборі в.

Відповідно до п.49.1, 49.2 ст.49 Пода ткового кодексу України від 02.12.2010 року № 2756-VI податкова деклар ація подається за звітний період в установлені цим К одексом строки органу держ авної податкової служби, в як ому перебуває на обліку плат ник податків. Платник податк ів зобов'язаний за кожний вс тановлений цим Кодексом зві тний період подавати податк ові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до ц ього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий пла тник податку господарську ді яльність у звітному періоді.

Статтею 10 Закону України «П ро державну податкову службу в Україні»передбачено, що до функцій державних податкови х інспекцій в районах, містах без районного поділу, района х у містах, міжрайонних та об'є днаних спеціалізованих держ авних податкових інспекцій належить контроль за своєча сністю, достовірністю, повно тою нарахування та сплати податків та зборів, контрол ь за своєчасністю подання пл атниками податків бухгалте рських звітів і балансів, податкових декларацій, ро зрахунків та інших документ ів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а т акож перевірка достовірност і цих документів щодо прави льності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів.

Вказана норма кореспондує з нормами Закону України «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців», якими визначені підстави для постановлення судового рішення про припине ння юридичної особи внаслідо к неподання податкової звітн ості протягом року, оскільки тільки за умови наявності по даткової звітності можливо р еалізувати основну контроль ну функцію податкового орган у.

Поряд з цим, державні органи , згідно з частиною 2 статті 19 Ко нституції України, зобов'яза ні діяти лише на підставі, в ме жах повноважень та у спосіб, щ о передбачені Конституцією т а законами України. Компетен ція органів державної податк ової служби поширюється на в ідносини в сфері оподаткуван ня, отже, й поширюється на спір ні правовідносини. Чинне зак онодавство не передбачає мож ливості звернення інших суб' єктів владних повноважень до суду з наведених підстав, отж е звернення податкового орга ну із заявленим позовом тако ж повністю відповідає принци пу, закріпленому статтею 124 Ко нституції України.

Позивач в обґрунтування по зовних вимог про припинення Товариства з обмеженою від повідальністю «БЕЛІРОН» посилається на положення ста тті 38 Закону України «Про держ авну реєстрацію юридичних і фізичних осіб - підприємців », відповідно до якого підста вами для постановлення судов ого рішення щодо припинення юридичної особи, зокрема, є не подання податкової звітност і з січня 2001 року.

Відповідно до п.11.10. Порядк у обліку платників податків і зборів, затвердженого На казом Державної податкової а дміністрації України від 22.12.201 0 № 979 та зареєстрованого в Міні стерстві юстиції України 30.12.201 0 за № 1439/18734, якщо платник податкі в не має заборгованості пере д бюджетом та у разі: неподанн я протягом одного року в орга ни державної податкової служ би податкових декларацій, до кументів податкової звітнос ті; якщо установчі документи суперечать чинному законода вству; провадження діяльност і, яка суперечить установчим документам та законодавству ; наявності в Єдиному державн ому реєстрі запису про відсу тність юридичної особи за вк азаним її місцезнаходженням ; наявності в органу державно ї податкової служби передбач ених законами України інших підстав для постановлення су дового рішення щодо припинен ня (ліквідації) чи скасування державної реєстрації суб'єк та господарювання, то керівн ик органу державної податков ої служби приймає рішення у в игляді розпорядження віднос но платника податків - про зве рнення до суду або господарс ького суду із заявою (позовно ю заявою) про винесення судов ого рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємн ицької діяльності фізичної о соби - підприємця, відміни дер жавної реєстрації припиненн я юридичної особи або підпри ємницької діяльності фізичн ої особи - підприємця, скасу вання державної реєстрації з мін до установчих документів юридичної особи.

23.09.2011 начальником ДПІ в Жовтн евому районі м.Дніпропетровс ька видано розпорядження № 46-р про звернення до суду із позо вною заявою про припинення ю ридичної особи Приватного підприємства «Дніпропетров ський сервісний центр».

Згідно інформації Державн ої податкової інспекції в Жо втневому районі м. Дніпропет ровська, заборгованості по п латежам до бюджету Приват ного підприємства «Дніпропе тровський сервісний центр» не має.

Враховуючи, що обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними конкретними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування, суд при йшов до висновку, що в позовні й заяві наведені обставини, я кі підтверджуються достатні ми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних ви мог. Докази, подані позивачем , підтверджують обставини, на які позивач посилається на ї х обґрунтування.

Вирішуючи спір, суд приходи ть до висновку, що вимоги пози вача є обґрунтованими та під лягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни, кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Керуючись статтями 160-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу П риватне підприємство «Дніпр опетровський сервісний цент р» (код ЄДРПОУ 14301596).

У день набрання постановою законної сили направити її к опію державному реєстратору за місцезнаходженням юридич ної особи для внесення до Єди ного державного реєстру запи су про судове рішення.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною відповідно до статті 183-2 Кодек су адміністративного судочи нства України та підлягає не гайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Поста нова може бути оскаржена в ап еляційному порядку також інш ими особами у зв' язку з тим, щ о суд вирішив питання про їхн і права, свободи, інтереси чи о бов' язки. Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала уч асть у справі, обчислюється з моменту отримання копії пос танови.

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > О.В. Маковська

< Текст >

Дата ухвалення рішення28.12.2011
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21073266
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/12815/11

Ухвала від 12.10.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Маковська Олена Володимирівна

Постанова від 28.12.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Маковська Олена Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні