Постанова
від 16.01.2012 по справі 2а/0570/22770/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 16 січня 2012 р.                                                             справа № 2а/0570/22770/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:   

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  Ушенка С. В.

при секретарі          Проніні Д.С.,

за участю

представників позивача -                                                ОСОБА_1 (за довіреністю),

представника відповідача -                                            не з'явився,  

 

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Будьонівському районі м. Донецька до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеком - Медія» про стягнення грошових коштів в рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток з рахунків платника податків у банках, що його обслуговують, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Будьонівському районі м. Донецька звернулась до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеком - Медія» про стягнення грошових коштів в рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток з рахунків платника податків у банках, що його обслуговують у розмірі 271 грн.

В обґрунтування позову зазначив, що ТОВ «Телеком - Медія», станом на момент звернення до суду, має податковий борг, який уторився у зв'язку із несплатою податкового зобов'язання з податку на прибуток, самостійно визначеного платником у податковій декларації та штрафних санкцій. Станом на момент звернення до суду податкові зобов'язання не сплачені та набули статусу податкового боргу. Просить задовольнити позовні вимоги

Представник позивача у судовому засіданні, з урахуванням наданих уточнень до позовної заяви, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, надав суду пояснення, аналогічні викладеним в позові, та письмові докази в підтвердження своїх позовних вимог. Просить позов задовольнити в повному обсязі та стягнути з відповідача податкову заборгованість з податку на прибуток в сумі 270,48 грн.

Представник відповідача до судового засідання не прибув, про час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином, причини неявки не відомі, заяви про відкладення судового засідання або розгляду справи за його відсутністю не надходило.

Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином. Згідно наявної в матеріалах справи довідки  про включення відповідача до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, відповідач зареєстрований за адресою: 83092, м. Донецьк, вул. Нижньокурганська, 15 «а», проте конверти повернуті до Донецького окружного адміністративного суду із відміткою та «організація не знаходиться за юридичною адресою». З огляду на зазначене, відповідач вважається таким, що повідомлений про відкриття провадження в адміністративній справі належним чином.

За таких обставин суд визнав можливим розглянути справу за відсутністю представника відповідача, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши в судовому засіданні всі обставини справи і перевіривши їх наявними в ній доказами в межах заявлених позовних вимог, суд встановив наступне.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», - державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані спеціалізовані державні податкові інспекції, зокрема, виконують такі функції як здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів.

Згідно абз. 1-2 ст. 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», - завданнями органів державної податкової служби є, зокрема, здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, - органи державної податкової служби мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.п. 41.1.1. п.4.1 ст.41 Податкового кодексу України, - контролюючими органами є, зокрема, органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Відповідно до п.п. 14.1.137 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, - орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до п. 4.15 ст.41 Податкового кодексу України, - органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень.

Таким чином, позивач - є суб'єктом владних повноважень, який в даних правовідносинах реалізує повноваження надані йому Податковим кодексом та Законом України «Про державну податкову службу в Україні».

Товариство з обмеженою відповідальністю «Телеком - Медія» (код ЄДРПОУ 34850258; 83092, м. Донецьк, вул. Нижньокурганська, 15 «а») зареєстровано як юридична особа. На облік у ДПІ у Будьонівському районі м. Донецька як платник податків взяте з 16.01.2007 р. за № 06102889, про що свідчить довідка про взяття на облік платника податків.

          Відповідачем до податкового органу була подана податкова декларація з податку на прибуток підприємства № 19917 від 10.05.2011 р., в якій самостійно обчислено податкове зобов'язання на суму 101 грн.   

ДПІ у Будьонівському районі м. Донецька було проведено невиїзну документальну перевірку своєчасності подання податкової звітності ТОВ «Телеком - Медія» за 2009 р.

За результатами перевірки було складено акт № 2293/15-011/34850258 від 22.07.2010 року та прийнято податкове повідомлення – рішення № 0003431501/14688/15-011/34850258/10 від 01.11.2010 р., яким відповідачу нараховані штрафні санкції в розмірі 170 грн.

Відповідачем вказане податкове повідомлення-рішення не оскаржувалося. Суму податкового боргу відповідач не сплатив, що підтверджується даними облікової картки платника податку.

З урахуванням переплати в розмірі 0,52 грн., заборгованість з податку на прибуток складає 270,48 грн., що підтверджується зворотнім боком облікової картки.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

У відповідності до п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків, визначених підпунктом 5.2.2 цього пункту.

Абз. 3 п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 цього Закону визначено, що у разі визначення податкового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах «а» - «в» підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4, платник податків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження.

Відповідно до пп. 5.4.1. п. 5.4. ст. 5 Закону, узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків в строки, встановлені ст. 3, визначається сумою податкового боргу платника податків.

Згідно з п. 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України, податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України, - платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, - податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України, - платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до підпункту 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

З метою погашення податкового боргу було винесено податкову вимогу за №1/259 від 10.07.2008р. та направлена відповідачу.

18.08.2008 р. посадовими особами складений акт про невручення ТОВ «Телеком - Медія» податкової вимоги №1/259 від 10.07.2008р.

Відповідач не погасив податковий борг у зв'язку з чим була направлена друга податкова вимога №2/325 від 19.09.2008р.

04.11.2008 р. посадовими особами складений акт про невручення ТОВ «Телеком - Медія» податкової вимоги №2/325 від 19.09.2008р.

Відповідач не оспорював податкові вимоги.          

Відповідно до пп. 10.1.1 п. 10.1 ст. 10 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 року № 2181-III ДПІ у Будьонівському районі м. Донецька прийнято рішення № 31/24/013 від 05.12.2008 р. про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу.

Пунктом 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України встановлено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

У відповідності до п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України встановлено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.                                

Таким чином, необхідні заходи щодо самостійного погашення платником податків боргу податковим органом вжиті.

Відповідно до статей 11, 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні (ст. 86 цього Кодексу).

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необхідні докази про наявність податкової заборгованості у відповідача та вжиття заходів її стягнення.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що податкові вимоги в адміністративному та судовому порядку не оскаржувались та не скасовані, доказів про сплату заборгованості суду не надано, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.           

Відповідно до ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного, керуючись, ст.ст. 2, 8-11, 17, 69-71, 86, 94, 158–163, 185-186, 254 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Будьонівському районі м. Донецька до Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеком - Медія» про стягнення грошових коштів в рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток з рахунків платника податків у банках, що його обслуговують – задовольнити повністю.          

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеком - Медія» (код ЄДРПОУ 34850258; 83092, м. Донецьк, вул. Нижньокурганська, 15 «а») на користь місцевого бюджету кошти в рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток підприємств у сумі 270 (двісті сімдесят) грн. 48 коп. з рахунків платника податків у банках, що його обслуговують.

Повний текст постанови виготовлено і підписано 20.01.2012р., її вступну та резолютивну частини проголошено в судовому засіданні 16.01.2012р. в присутності представника позивача та приєднано до матеріалів справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги. У разі застосування судом частини третьої ст.160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.  

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У випадку подання апеляційної скарги постанови, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

  

Суддя                                                                                      Ушенко С. В.

Дата ухвалення рішення16.01.2012
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21073602
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/22770/2011

Постанова від 16.01.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні