Постанова
від 23.12.2011 по справі 2а-5367/11/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

23 грудня 2011 року                                                                                  2а-5367/11/1070                                                                                                          

Суддя Київського окружного адміністративного суду Терлецька О.О., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом            Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області  

до                    Приватного підприємства «Біотехімпекс»

про             стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась Білоцерківська об'єднана державна податкова інспекція Київської області (далі –позивач) з позовом до Приватного підприємства «Біотехімпекс»(далі –відповідач) про стягнення податкового боргу в сумі 1185,11 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у відповідача наявний податковий борг у сумі  1185,11 грн. Вказаний борг утворився у зв'язку з несплатою відповідачем узгодженого податкового зобов'язання по податку на додану вартість.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 10.11.2011 відкрито скорочене провадження у справі та запропоновано відповідачу, у разі невизнання адміністративного позову, у десятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття скорочено провадження, надати суду письмові заперечення проти позову та докази на підтвердження цих заперечень або заяву про визнання позову.

Відповідач, повідомлений про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі, що підтверджується наявним в матеріалах справи поштовим повідомленням про вирушення № 0113312402245 від 22.11.2011.

Від відповідача відзив на позовну заяву, заперечень проти позову, будь-яких пояснень, заяв чи клопотань до суду не надходило.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Приватне підприємство «Біотехімпекс»зареєстроване виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради Київської області як юридична особа 02.04.2009 та перебуває на обліку як платник податків з 06.04.2009 за           № 66.

Відповідачем до податкового органу було подано податкову декларацію з податку на додану вартість за грудень місяць 2010 року (а.с.14-15). У вказаній декларації відповідачем визначено суму податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню до сплати в бюджет у розмірі 480 583,00 грн.

У серпні 2011 року посадовими особами Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області проведено камеральну перевірку даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість, за результатами якої складено Акті від 09.08.2011 № 4504/15-31354.

Перевіркою встановлено порушення відповідачем приписів підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статті 49 в пункту 203.1 статті 203 Податкового кодексу України, а саме –неподання податкової декларації з податку на додану вартість за червень 2011 року.

На підставі даного Акта перевірки, позивачем прийнято податкову повідомлення-рішення від 17.08.2011 № 1756/15-3/265, згідно з яким позивачу визначено суму штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 170,00 грн.

Вказане рішення направлено відповідачу засобами поштового зв'язку, проте, до податкового органу повернуто конверт з довідкою ф. 20 –«за відмовою адресат від одержання».

У зв'язку з несплатою відповідачем суми штрафних (фінансових) санкцій, яка визначена у вказаному податковому повідомленні-рішенні, позивач надіслав відповідачу податкову вимогу форми «Ю»від 02.09.2011 № 290 на суму 165, 11 грн.

Податкова вимога направлена відповідачу засобами поштового зв'язку, проте, до податкового органу повернуто конверт з довідкою відділення поштового зв'язку –«організація вибула».

05.09.2011 посадовими особами Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області проведено камеральну перевірку даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість, за результатами якої складено Акті від 05.09.2011 № 4778/15-3/369.

Перевіркою встановлено порушення відповідачем приписів підпункту 49.18.1 пункту 49.18 статті 49 в пункту 203.1 статті 203 Податкового кодексу України, а саме –неподання податкової декларації з податку на додану вартість за липень 2011 року.

На підставі даного Акта перевірки, позивачем прийнято податкове повідомлення-рішення від 13.09.2011 № 1915/15-3/277, згідно з яким позивачу визначено суму штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 1020,00 грн.

Вказане рішення направлено відповідачу засобами поштового зв'язку, проте, до податкового органу повернуто конверт з довідкою відділення поштового зв'язку –«організація вибула».

Оскільки, заборгованість відповідача, а саме 1020, 00 грн. відповідно до податкового повідомлення-рішення від 13.09.2011 № 1915/15-3/277 та 165, 11 грн. згідно з  податковою вимогою форми «Ю»від 02.09.2011 № 290, відповідачем  не була погашена у добровільному порядку, позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом.    

Відповідно до пункту 49.1 статті 49 Податкового кодексу України податкова декларація  подається  за  звітний  період  в установлені   цим  Кодексом  строки  органу  державної  податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Згідно з пунктом 49.2 статті 49 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний  за  кожний  встановлений цим  Кодексом  звітний  період  подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку,  платником якого він  є,  відповідно  до цього  Кодексу  незалежно  від  того,  чи  провадив  такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Підпунктом 49.18.1 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України Податкові декларації,  крім випадків, передбачених цим Кодексом,  подаються  за  базовий звітний (податковий) період,  що дорівнює календарному місяцю (у  тому  числі  в  разі  сплати місячних  авансових  внесків)  - протягом 20 календарних днів,  що настають  за  останнім  календарним  днем  звітного  (податкового) місяця.

Відповідно до пункту 203.1 статті 203 Податкового кодексу України податкова  декларація  подається  за  базовий  звітний (податковий) період,  що дорівнює  календарному  місяцю,  протягом 20 календарних  днів,  що  настають  за  останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Згідно з пунктом 203.2 статті 203 Податкового кодексу України платник податку зобов'язаний самостійно сплатити  суму податкового  зобов'язання,  зазначену  у  поданій  ним  податковій декларації,  протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем  відповідного граничного строку,  передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відповідно до пункту 58.1 статті 58 Податкового кодексу України у  разі  коли  сума  грошового  зобов'язання   платника податків,   передбаченого  податковим  або  іншим  законодавством, контроль за дотриманням якого  покладено  на  контролюючі  органи, розраховується  контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів,  передбаченого для  громадян), або  у  разі  коли  за  результатами  перевірки контролюючий орган встановлює  факт  невідповідності  суми  бюджетного  відшкодування сумі,  заявленій  у  податковій  декларації,  або  зменшує  розмір задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на  прибуток  або  від'ємного  значення  суми  податку  на  додану вартість, розрахованого платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Згідно з пунктом 58.2 статті 58 Податкового кодексу України податкове       повідомлення-рішення       надсилається (вручається)  за  кожним окремим податком,  збором та/або разом із штрафними санкціями, передбаченими цим Кодексом, а також за кожною штрафною   (фінансовою)   санкцією   за   порушення   норм  іншого законодавства,  контроль за дотриманням якого покладено  на  такий контролюючий орган,  та/або пенею за порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Пунктом 58.3 статті 58 Податкового кодексу України визначено, що податкове  повідомлення-рішення  вважається  надісланим (врученим) юридичній особі,  якщо його  передано  посадовій  особі такої   юридичної  особи  під  розписку  або  надіслано  листом  з повідомленням про вручення.

Податкове повідомлення-рішення     вважається      надісланим (врученим)  фізичній  особі,  якщо  його вручено їй особисто чи її законному  представникові  або  надіслано  на  адресу  за   місцем проживання  або  останнього  відомого її місцезнаходження фізичної особи з  повідомленням  про  вручення.  У  такому  самому  порядку надсилаються  податкові  вимоги та рішення про результати розгляду скарг.

У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення   або   податкові  вимоги,  або  рішення  про результати розгляду скарги через відсутність за  місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу,  або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження  фактичного  місця  розташування  (місцезнаходження) платника    податків    або    з    інших    причин,     податкове повідомлення-рішення  або   податкова   вимога,  або  рішення  про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику  податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Відповідно до пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки,  орган державної  податкової  служби  надсилає  (вручає)  йому  податкову вимогу   в  порядку, визначеному  для  надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно з пунктом 59.5 статті 59 Податкового кодексу України у  разі  коли  у  платника  податків,  якому  надіслано (вручено)  податкову вимогу,  сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся  сума  податкового  боргу  такого  платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Пунктом 120.1 статті 120 Податкового кодексу України визначено, що неподання або несвоєчасне подання  платником  податків або  іншими  особами,  зобов'язаними  нараховувати  та  сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків) тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень,  за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії,  вчинені платником податків,  до якого  протягом року було застосовано штраф за таке порушення тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень  за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Відповідно до частини другої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони –суб'єкта владних повноважень, суд присуджує з іншої сторони всі здійснені нею документально підтвердженні судові витрати, пов'язані із залученням свідків та проведенням судових експертиз.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 11, 14, 69, 70, 71, 158-163, 167, 183-2, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -   

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства «Біотехімпекс»(ідентифікаційний номер - 36360177) до Державного бюджету України податковий борг у сумі 1185 (одна тисяча сто вісімдесят п'ять) грн. 11 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя                                                                                          Терлецька О.О.

Дата ухвалення рішення23.12.2011
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21075071
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5367/11/1070

Постанова від 23.12.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні