Постанова
від 29.11.2011 по справі 1170/2а-4356/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУ ЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2011 року Спр ава № 1170/2а-4356/11

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі судді Черниш О.А., розглян увши в порядку письмового пр овадження адміністративну с праву за позовом Олександрій ської об'єднаної державної п одаткової інспекції до ферме рського господарства "Алваді н" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Олександрійська об'єдн ана державна податкова інспе кція (надалі - Олександрійськ а ОДПІ) звернулася до суду з по зовом до фермерського господ арства "Алвадін" (надалі - ФГ "Ал вадін") про стягнення податко вого боргу у розмірі 3 896, 95 грн. з а рахунок активів платника п одатків.

Позов мотивовано тим, що від повідач має узгоджену суму г рошового зобов'язання з орен дної плати за земельні ділян ки державної і комунальної в ласності за податковою декла рацією за 2011 рік у розмірі 3 896, 95 г рн. Зважаючи на те, що цю суму у визначені строки відповідач ем не сплачено, тому вона є под атковим боргом, який позивач просить суд стягнути за раху нок активів платника податкі в.

Позивач у судове засідання не прибув, надав до суду заяву про розгляд справи без участ і його представника та підтр имання позовних вимог (а.с. 24).

Відповідач у судове засіда ння не з'явився. Судом рекомен дованим листом із зворотним повідомленням про вручення п оштового відправлення напра влялася повістка про виклик до суду за адресою відповіда ча, яка зазначена в позовній з аяві, витязі з ЄДР, але конверт повернутий відділенням зв'я зку УДППЗ "Укрпошта" у зв'язку з неможливістю вручення (а.с.29 ).

Згідно з частиною 11 статті 35 КАС України у разі поверненн я поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адр есату з незалежних від суду п ричин, вважається, що така пов істка вручена належним чином .

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС Укр аїни, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому з асіданні, визначених цією ст аттею, але прибули не всі особ и, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином по відомлені про дату, час та міс це судового розгляду, суд має право розглянути справу у пи сьмовому провадженні у разі відсутності потреби заслуха ти свідка чи експерта.

Розглянувши справу на осно ві наявних у ній матеріалів, с уд встановив такі обставини та дійшов до таких висновків .

Фермерське господарство "А лвадін" з 06.11.06 зареєстроване як юридична особа Олександрійс ькою районною державною адмі ністрацією (а.с. 30) перебуває на обліку платників податків в Олександрійській ОДПІ (а.с. 6), я к землекористувач є платнико м плати за землю.

Статтею 16 Податкового кодек су України передбачено, що пл атник податків зобов'язаний, зокрема, подавати до контрол юючих органів у порядку, вста новленому податковим та митн им законодавством, деклараці ї, звітність та інші документ и, пов'язані з обчисленням і сп латою податків та зборів; спл ачувати податки та збори в ст роки та у розмірах, встановле них цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно з п.54.1 ст.54 Податкового кодексу України платник под атків самостійно обчислює су му податкового та/або грошов ого зобов'язання та/або пені, я ку зазначає у податковій (мит ній) декларації або уточнююч ому розрахунку, що подається контролюючому органу у стро ки, встановлені цим Кодексом . Така сума грошового зобов'яз ання та/або пені вважається у згодженою.

Відповідно до п.57.1 ст.57 Податк ового кодексу України платни к податків зобов'язаний само стійно сплатити суму податко вого зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій дек ларації, протягом 10 календарн их днів, що настають за останн ім днем відповідного граничн ого строку, передбаченого ци м Кодексом для подання подат кової декларації, крім випад ків, встановлених цим Кодекс ом.

Порядок адміністрування п лати за землю врегульований розділом ХІІІ Податкового ко дексу України.

Як визначено пп. 14.1.147 п.14.1 ст.14 По даткового кодексу України, п лата за землю - це загальнодер жавний податок, який справля ється у формі земельного под атку та орендної плати за зем ельні ділянки державної і ко мунальної власності.

Пунктом 286.2 статті 286 розділу Х ІІІ Податкового кодексу Укра їни передбачено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом н а 1 січня і не пізніше 20 лютого п оточного року подають відпов ідному органу державної пода ткової служби за місцезнаход женням земельної ділянки под аткову декларацію на поточни й рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ста ттею 46 цього Кодексу, з розбив кою річної суми рівними част ками за місяцями. Подання так ої декларації звільняє від о бов'язку подання щомісячних декларацій.

Згідно з п.287.3 ст. 287 Податковог о кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за зе млю, визначене у податковій д екларації на поточний рік, сп лачується рівними частками в ласниками та землекористува чами земельних ділянок за мі сцезнаходженням земельної д ілянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 ка лендарних днів, що настають з а останнім календарним днем податкового (звітного) місяц я.

Встановлено, що ФГ "Алвадін" 31.01.11 подано до Олександрійськ ої ОДПІ податкову декларацію орендної плати за земельні д ілянки державної і комунальн ої власності за 2011 рік, в якій н им самостійно нараховано річ ну суму орендної плати у розм ірі 16 142, 45 грн. з розбивкою її рів ними частками за місяцями (а.с . 10). У встановлені строки визна чені суми плати за землю за ли пень, серпень, вересень 2011 року відповідачем не сплачено, вн аслідок чого утворилася забо ргованість, яка з урахування м наявної переплати по картц і особового рахунку у розмір і 138,65 грн. склала 3 896, 95 грн. (а .с. 11-14).

За визначеннями, наданими п п. 14.1.39, 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового код ексу України, сума коштів, яку платник податків повинен сп латити до відповідного бюдже ту як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) сан кцію, що справляється з платн ика податків у зв'язку з поруш енням ним вимог податкового законодавства та іншого зако нодавства, контроль за дотри манням якого покладено на ко нтролюючі органи, а також сан кції за порушення законодавс тва у сфері зовнішньоекономі чної діяльності є грошовим з обов'язанням платника подат ків. Воднораз, сума узгоджено го грошового зобов'язання (з у рахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплач еного платником податків у в становлений цим Кодексом стр ок, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов 'язання є податковим боргом.

Відповідно до абз. 1 п. 59.1, п. 59.4. с т. 59 Податкового кодексу Украї ни у разі коли платник податк ів не сплачує узгодженої сум и грошового зобов'язання в ус тановлені законодавством ст роки, орган державної податк ової служби надсилає (вручає ) йому податкову вимогу в поря дку, визначеному для надсила ння (вручення) податкового по відомлення-рішення. Податков а вимога надсилається також платникам податків, які само стійно подали податкові декл арації, але не погасили суми п одаткових зобов'язань у вста новлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повід омлення-рішення.

Встановлено, що органом дер жавної податкової служби у з в'язку з виникненням у відпов ідача податкового боргу з ор ендної плати за земельні діл янки державної і комунальної власності в порядку, передба ченому ст. 59 ПК України, вистав лено податкову вимогу №178 від 01.08.11 (а.с.15), яка на даний час не ві дкликана.

Підпунктом 20.1.28 пункту 20.1 стат ті 20 Податкового кодексу Укра їни органам державної податк ової служби надано право стя гувати до бюджетів та держав них цільових фондів суми гро шових зобов'язань та/або пода ткового боргу у випадках, пор ядку та розмірі, встановлени х цим Кодексом.

Наведене свідчить, що вимог и даного адміністративного п озову є обґрунтованими та пі длягають задоволенню.

Між тим, суд не вбачає підст ав для стягнення вказаного п одаткового боргу за рахунок активів платника податків, з важаючи на те, що згідно з пп. 20. 1.18. п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України органам державної п одаткової служби надано прав о звертатися до суду щодо стя гнення коштів платника подат ків, який має податковий борг , з рахунків у банках, обслугов уючих такого платника, на сум у податкового боргу або його частини.

Відповідно до пунктів 95.1, 95.2, 95. 3 статті 95 Податкового кодексу України орган державної под аткової служби здійснює за п латника податків і на корист ь держави заходи щодо погаше ння податкового боргу такого платника податків шляхом ст ягнення коштів, які перебува ють у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом про дажу майна такого платника п одатків, яке перебуває у пода тковій заставі. Стягнення ко штів та продаж майна платник а податків провадяться не ра ніше ніж через 60 календарних д нів з дня надіслання такому п латнику податкової вимоги. С тягнення коштів з рахунків п латника податків у банках, як і обслуговують такого платни ка податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляє ться до виконання органам де ржавної податкової служби, у розмірі суми податкового бо ргу або його частини.

За таких обставин, суд дійшо в висновку, що стягнення пода ткового боргу у даному випад ку має відбуватися за рахуно к коштів платника податків, я кі знаходяться на його рахун ках у банку.

Керуючись ст.ст. 11, 71, 86, 94, 158 - 163, 186, 254 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Олександрійської об'єднаної державної податкової інспек ції задовольнити.

Стягнути з рахунків фермер ського господарства "Алвадін " (ідентифікаційний код 34141078) у б анках, що його обслуговують, н а користь Олександрійської о б'єднаної державної податков ої інспекції податковий борг з плати за землю у сумі 3 896, 95 грн . (три тисячі вісімсот дев'янос то шість гривень 95 копійок).

Постанова суду набирає з аконної сили після закінченн я строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги постанова суд у, якщо її не скасовано, набира є законної сили після поверн ення апеляційної скарги, від мови у відкритті апеляційног о провадження або набрання з аконної сили рішенням за нас лідками апеляційного провад ження.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровоград ський окружний адміністрати вний суд шляхом подачі в 10-ден ний строк з дня отримання її к опії апеляційної скарги, з од ночасним надісланням копії а пеляційної скарги до суду ап еляційної інстанції.

Суддя Кіровоградсько го окружного

адміністративного суду О.А. Ч ерниш

Дата ухвалення рішення29.11.2011
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21075373
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-4356/11

Ухвала від 03.11.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Постанова від 29.11.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні