Постанова
від 02.12.2011 по справі 1170/2а-4445/11
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУ ЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 грудня 2011 року Справа № 1170/2а-4445/11

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі судді Черниш О.А. розглян увши у порядку скороченого п ровадження адміністративну справу за позовом Кіровогра дської об'єднаної державної податкової інспекції до това риства з обмеженою відповіда льністю "Літера" про стягненн я коштів за податковим борго м, -

В С Т А Н О В И В:

Кіровоградська об'єднан а державна податкова інспекц ія звернулася до суду з позов ом до товариства з обмеженою відповідальністю "Літера" пр о стягнення податкового борг у зі сплати податку на прибут ок у розмірі 169 грн., визначеног о податковим повідомленням-р ішенням №0002321510/0 від 13.04.09, з рахункі в платника у банках, які його о бслуговують.

Ухвалою суду від 03.11.11 на підст аві п. 4 ч. 1 ст. 1832 КАС України від крито скорочене провадження у справі за вказаним позовом . Ухвала направлена судом на а дресу відповідача, зазначену в позовній заяві, витязі з ЄДР , рекомендованим листом із зв оротнім повідомленням про вр учення поштового відправлен ня, який 21.11.11 повернутий відділ енням зв'язку УДППЗ "Укрпошта " з відміткою "за закінченням т ерміну зберігання".

Згідно з ч.11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового в ідправлення із повісткою, як а не вручена адресату з незал ежних від суду причин, вважає ться, що така повістка вручен а належним чином.

Розглянувши справу у поряд ку скороченого провадження, оцінивши повідомлені позива чем обставини, зважаючи на ві дсутність заперечень відпов ідача, суд вважає, що позов під лягає задоволенню з таких пі дстав.

Як вбачається з матеріалів справи, товариство з обмежен ою відповідальністю "Літера " є юридичною особою, перебува є на обліку платників податк ів у Кіровоградській ОДПІ.

Актом перевірки ДПІ у м. Кір овограді №172/1510/32172110 від 04.03.09 встано влено факт неподання ТОВ "Літ ера" податкової декларації з податку на прибуток за 11 міся ців 2008 року, чим порушено підпу нкт 4.1.4 "б" пункту 4.1 статті 4 Закон у України "Про порядок погаше ння зобов' язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами ", п. 16.4 ст. 16 Закону України "Про оп одаткування прибутку підпри ємств".

У зв' язку з цим ДПІ у м. Кіро вограді винесено податкове п овідомлення-рішення форми "Р " №0002321510/0 від 13.04.09, яким відповідаче ві на підставі пп. 17.1.1 п. 17.1 ст.17 Зак ону України "Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми" визначено податкове зобо в'язання зі сплати податку на прибуток за штрафними (фінан совими) санкціями у розмірі 170 грн. Вказане податкове повід омлення-рішення отримане від повідачем 16.04.09 у встановленому порядку ним не оскаржене. Сум а штрафу до бюджету не сплаче на.

Відповідно до п.2, 3 ч.1 ст.9 Зако ну України "Про систему опода ткування", чинного на момент в иникнення спірних відносин, платники податків і зборів (о бов' язкових платежів) зобов ' язані подавати до державни х податкових органів та інши х державних органів відповід но до законів декларації, бух галтерську звітність та інші документи і відомості, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов' яз кових платежів); сплачувати н алежні суми податків і зборі в (обов'язкових платежів) у вст ановлені законами терміни.

Як визначено п.1.2 Закону Укра їни "Про порядок погашення зо бов' язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами" (нада лі - Закон), чинного на момент в иникнення спірних відносин, податкове зобов' язання - це зобов' язання платника пода тків сплатити до бюджетів аб о державних цільових фондів відповідну суму коштів у пор ядку та у строки, визначені ци м Законом або іншими законам и України.

Відповідно до пунктів 17.1., 17.3 с т.17 Закону штрафні санкції за порушення податкового закон одавства накладаються на пла тника податків у розмірах, ви значених цією статтею. Штраф ні санкції накладаються конт ролюючими органами, а у випад ку, передбаченому пунктом 17.2 ц ієї статті, самостійно нарах овуються та сплачуються плат ником податків. Сплата (стягн ення) штрафних санкцій, перед бачених цією статтею, прирів нюється до сплати (стягнення ) податку та оскарження їх сум .

Згідно з пп. 5.2.1. п.5.2. ст.5 Закону п одаткове зобов'язання платни ка податків, нараховане конт ролюючим органом, вважається узгодженим у день отримання платником податків податков ого повідомлення.

Відповідно до абз. 3 пп. 5.3.1. п.5.3. с т.5 Закону, у разі визначення п одаткового зобов'язання конт ролюючим органом платник под атків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом десят и календарних днів від дня от римання податкового повідом лення, крім випадків коли про тягом такого строку такий пл атник податків розпочинає пр оцедуру апеляційного узгодж ення.

Підпунктом 5.4.1. п.5.4. ст.5 Закону передбачено, що узгоджена су ма податкового зобов' язанн я, не сплачена платником пода тків у визначені строки, визн ається сумою податкового бор гу платника податків.

Встановлено, що позивачем в живалися заходи з погашення податкового боргу, передбаче ні, зокрема, п.6.2 ст. 6 Закону - под атковим органом винесено пер шу податкову вимогу №1/1210 від 25.08 .09 та другу податкову вимогу № 2/1537 від 09.11.09, які не скасовані та н е відкликані.

Наразі порядок погашення п одаткового боргу платників п одатків регулюється Податко вим кодексом України.

За визначеннями, наданими п ідпунктами 14.1.39, 14.1.175 пункту 14.1 ста тті 14 Податкового кодексу Укр аїни, сума коштів, яку платник податків повинен сплатити д о відповідного бюджету як по даткове зобов'язання та/або ш трафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника под атків у зв'язку з порушенням н им вимог податкового законод авства та іншого законодавст ва, контроль за дотриманням я кого покладено на контролююч і органи, а також санкції за по рушення законодавства у сфер і зовнішньоекономічної діял ьності є грошовим зобов'язан ням платника податків. Водно раз, сума узгодженого грошов ого зобов'язання (з урахуванн ям штрафних санкцій за їх ная вності), але не сплаченого пла тником податків у встановлен ий цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму тако го грошового зобов'язання є п одатковим боргом.

Матеріалами справи підтве рджено, що відповідач має под атковий борг з податку на при буток, який з урахуванням пер еплати по картці особового р ахунку у розмірі 1 грн. станови ть 169 грн. (170 грн. - 1 грн.).

Підпунктами 20.1.18, 20.1.28 пункту 20 с татті 20 Податкового кодексу У країни органам державної под аткової служби надано право звертатися до суду щодо стяг нення коштів платника податк ів, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслугову ючих такого платника, на суму податкового боргу або його ч астини; стягувати до бюджеті в та державних цільових фонд ів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у ви падках, порядку та розмірі, вс тановлених цим Кодексом.

Згідно з пунктами 95.1, 95.2, 95.3 стат ті 95 Податкового кодексу Укра їни орган державної податков ої служби здійснює за платни ка податків і на користь держ ави заходи щодо погашення по даткового боргу такого платн ика податків шляхом стягненн я коштів, які перебувають у йо го власності, а в разі їх недос татності - шляхом продажу май на такого платника податків, яке перебуває у податковій з аставі. Стягнення коштів та п родаж майна платника податкі в провадяться не раніше ніж ч ерез 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику п одаткової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника п одатків у банках, які обслуго вують такого платника податк ів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до ви конання органам державної по даткової служби, у розмірі су ми податкового боргу або йог о частини.

За таких обставин суд дійшо в висновку, що вимоги даного а дміністративного позову про стягнення з відповідача под аткового боргу у розмірі 169 гр н. є обґрунтованими та підляг ають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 11, 71, 86, 94, 158 - 162, 1832, 186, 254, 256 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Кіровоградської об 'єднаної державної податково ї інспекції задовольнити.

Стягнути з рахунків товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Літера" (ідентифікаці йний код 32172110) у банках, що його о бслуговують, на користь Кіро воградської об'єднаної держа вної податкової інспекції по датковий борг у сумі 169 грн. (сто шістдесят дев'ять гривень).

Постанова суду підлягає не гайному виконанню.

Постанова суду набирає з аконної сили після закінченн я строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги постанова суд у, якщо її не скасовано, набира є законної сили після поверн ення апеляційної скарги, від мови у відкритті апеляційног о провадження або набрання з аконної сили рішенням за нас лідками апеляційного провад ження.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровоград ський окружний адміністрати вний суд шляхом подачі в 10-ден ний строк з дня отримання її к опії апеляційної скарги, з од ночасним надісланням копії а пеляційної скарги до суду ап еляційної інстанції.

Суддя Кіровоградськ ого окружного

адміністративного суду О.А. Черн иш

Дата ухвалення рішення02.12.2011
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21075438
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-4445/11

Ухвала від 03.11.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Постанова від 02.12.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні