Постанова
від 19.01.2012 по справі 2а-9712/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

19 січня 2012 року Справа № 2а-9712/11/1270

Луганський окружни й адміністративний суд

у складі головуючого судді Чернявської Т.І.,

за участю

секретаря судового засіда ння Ігнатович О.А.

та

представників сторін:

від позивача - головний державний под атковий інспектор

юридичного відділу

ОСОБА_1 (довіреність від 04.01.2012 № 00065/10)

від відповідача - не прибув

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку

справу за адміністративни м позовом

Алчевської об' єднаної де ржавної податкової інспекці ї Луганської області

до державного підприємств а «Підприємство Чорнухинськ ої виправної колонії управлі ння Державного департаменту України з питань виконання п окарань в Луганській області (№ 23)»

про стягнення коштів за под атковим боргом з податку на з емлю в сумі 74112,57 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Луганського окруж ного адміністративного суду від 10 листопада 2011 року відкри то провадження у справі за ад міністративним позовом Алче вської об' єднаної державно ї податкової інспекції Луган ської області до державного підприємства «Підприємство Чорнухинської виправної кол онії управління Державного д епартаменту України з питань виконання покарань в Луганс ькій області (№23)» про стягнен ня коштів за податковим борг ом з податку на землю в сумі 74112 ,57 грн., з яких 65658,23 грн. - основний б орг, 8454,34 грн. - пеня.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що дер жавне підприємство «Підприє мство Чорнухинської виправн ої колонії управління Держав ного департаменту України з питань виконання покарань в Луганській області (№23)» як пл атник податків знаходиться н а обліку в Алчевській об' єд наній державній податковій і нспекції Луганської області . Відповідач самостійно пода тковий борг з земельного под атку не сплатив, тому позивач просить стягнути кошти відп овідача за податковим боргом у судовому порядку, оскільки відповідно до підпункту 20.1.18 п ункту 20.1 статті 20 Податкового к одексу України органи держав ної податкової служби мають право звертатися до суду щод о стягнення коштів платника податків, який має податкови й борг з рахунків у банках, обс луговуючих такого платника, на суму податкового боргу.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і, надав пояснення, аналогічн і викладеним у позові.

Відповідач у судове засіда ння не прибув, про дату, час і м ісце судового розгляду повід омлений належним чином (арк. с прави 69, 70).

У судовому засіданні 22 лист опада 2011 року представником в ідповідача до суду були пода ні заперечення проти позову від 21 листопада 2011 року № 29/18-5580, в я ких відповідач не визнає поз овні вимоги про стягнення ко штів за податковим боргом з п одатку на землю за період з 30 л ипня 2009 року по 31 грудня 2009 року в сумі 24527,58 грн. у повному обсязі на підставі того, що в цей пері од державне підприємство «Пі дприємство Чорнухинської ви правної колонії управління Д ержавного департаменту Укра їни з питань виконання покар ань в Луганській області (№ 23)» було звільнено від сплати зе мельного податку, та вважає, щ о нарахована пеня не відпові дає дійсності (арк. справи 50-51).

Враховуючи заперечення ві дповідача проти позову, суд у хвалою від 20 грудня 2011 року у да ній адміністративній справі зобов' язав Алчевську об' є днану державну податкову інс пекцію Луганської області та державне підприємство «Підп риємство Чорнухинської випр авної колонії управління Дер жавного департаменту Україн и з питань виконання покаран ь в Луганській області (№ 23)» пр овести звірення розрахунків за заявленим до стягнення по датковим боргом з податку на землю в сумі 74112,57 грн. та акт зві рення, підписаний посадовими особами та скріплений печат ками сторін, надати суду. У зв' язку із зобов' язанням сторі н провести звірення розрахун ків за заявленим до стягненн я податковим боргом з податк у на землю у судовому розгляд і справи оголошено перерву, п ровадження у справі відповід но до пункту 4 частини 2 статті 156 Кодексу адміністративного судочинства України через п ризначення проведення звіре ння розрахунків зупинено до 18 січня 2012 року (арк. справи 67).

Ухвалою від 18 січня 2012 року пр овадження у адміністративні й справі № 2а-9712/11/1270 за позовом Ал чевської об' єднаної держав ної податкової інспекції Луг анської області до державног о підприємства «Підприємств о Чорнухинської виправної ко лонії управління Державного департаменту України з пита нь виконання покарань в Луга нській області (№ 23)» про стягн ення коштів за податковим бо ргом з податку на землю в сумі 74112,57 грн. поновлено (арк. справи 72).

Вимоги ухвали суду від 20 гру дня 2011 року сторонами не викон ані.

Відповідно до частини 6 стат ті 71 Кодексу адміністративно го судочинства України суд в ирішує справу на основі наяв них в матеріалах справи дока зів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, розгляну вши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сто ронами доказів, оцінивши док ази відповідно до вимог стат ей 69-72 Кодексу адміністративн ого судочинства України, суд вважає позовні вимоги таким и, що підлягають задоволенню повністю, з таких підстав.

Державне підприємство «Пі дприємство Чорнухинської ви правної колонії управління Д ержавного департаменту Укра їни з питань виконання покар ань в Луганській області (№23)» як платник податків знаходи ться на обліку в Алчевській о б' єднаній державній податк овій інспекції Луганської об ласті, про що свідчить довідк а про взяття на облік платник а податків від 03 серпня 2010 року № 112 (арк. справи 35).

Стаття 67 Конституції Україн и передбачає, що кожен зобов' язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, вс тановлених законом.

Відносини, що виникають у сф ері справляння податків і зб орів, зокрема, визначення вич ерпного переліку податків та зборів, що справляються в Укр аїні, та порядок їх адміністр ування, платників податків т а зборів, їх права та обов' яз ки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов ' язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідал ьність за порушення податков ого законодавства регулює По датковий кодекс України.

У відповідності із статтею 14 Податкового кодексу Україн и:

- грошове зобов' язання пла тника податків - сума коштів, я ку платник податків повинен сплатити до відповідного бюд жету як податкове зобов' яза ння та/або штрафну (фінансову ) санкцію, що справляється з пл атника податків у зв' язку з порушенням ним вимог податк ового законодавства та іншог о законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а тако ж санкції за порушення закон одавства у сфері зовнішньоек ономічної діяльності (підпун кт 14.1.39 пункту 14.1);

- податкове зобов' язання - сума коштів, яку платник пода тків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до ві дповідного бюджету як подато к або збір на підставі, в поряд ку та строки, визначені подат ковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податк овому векселі та не сплачена в установлений законом стро к) (підпункт 14.1.156 пункту 14.1);

- штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) - плата у вигля ді фіксованої суми та/або від сотків, що справляється з пла тника податків у зв' язку з п орушенням ним вимог податков ого законодавства та іншого законодавства, контроль за д отриманням яких покладено на контролюючі органи, а також ш трафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічно ї діяльності (підпункт 14.1.265 пун кту 14.1);

- пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на су ми грошових зобов' язань, не сплачених у встановлені зак онодавством строки (підпункт 14.1.162 пункту 14.1);

- податковий борг - сума узго дженого грошового зобов' яз ання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником пода тків у встановлений цим Коде ксом строк, а також пеня, нарах ована на суму такого грошово го зобов' язання (підпункту 14.1.175 пункту 14.1).

Згідно із статтею 16 Податко вого кодексу України платник податків зобов' язаний: вес ти в установленому порядку о блік доходів і витрат, склада ти звітність, що стосується о бчислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2 пункту 16.1 статті 16); подавати до контро люючих органів у порядку, вст ановленому податковим та мит ним законодавством, декларац ії, звітність та інші докумен ти, пов' язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16) ; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встано влених цим Кодексом та закон ами з питань митної справи (пі дпункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Відповідно до статті 20 Пода ткового кодексу України орга ни державної податкової служ би мають право визначати у ви значених цим Кодексом випадк ах суми податкових та грошов их зобов' язань платників по датків (підпункт 20.1.27 пункту 20.1); з астосовувати до платників по датків фінансові (штрафні) са нкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фонді в суми грошових зобов' язань та/або податкового боргу у ви падках, порядку та розмірі, вс тановлених цим Кодексом, стя гувати суми простроченої заб оргованості суб' єкта госпо дарювання перед державою (Ав тономною Республікою Крим чи територіальною громадою міс та) за кредитом (позикою), залу ченим державою (Автономною Р еспублікою Крим чи територіа льною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Код ексом (підпункт 20.1.28 пункту 20.1); зв ертатися до суду щодо стягне ння коштів платника податків , який має податковий борг, з р ахунків у банках, обслуговую чих такого платника, на суму п одаткового боргу або його ча стини (підпункт 20.1.18 пункту 20.1).

Згідно із пунктом 54.1 статті 5 4 Податкового кодексу Україн и крім випадків, передбачени х податковим законодавством , платник податків самостійн о обчислює суму податкового та/або грошового зобов' язан ня та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларац ії або уточнюючому розрахунк у, що подається контролюючом у органу у строки, встановлен і цим Кодексом. Така сума грош ового зобов' язання та/або п ені вважається узгодженою.

У відповідності із пунктом 49.18 статті 49 Податкового кодек су України податкові деклара ції, крім випадків, передбаче них цим Кодексом, подаються з а базовий звітний (податкови й) період, що дорівнює:

- календарному місяцю (у том у числі в разі сплати місячни х авансових внесків) - протяго м 20 календарних днів, що наста ють за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця (підпункт 49.18.1);

- календарному кварталу або календарному півріччю (у том у числі в разі сплати квартал ьних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календар них днів, що настають за остан нім календарним днем звітног о (податкового) кварталу (півр іччя) (підпункт 49.18.2);

- календарному року, крім ви падків, передбачених підпунк тами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - про тягом 60 календарних днів, що н астають за останнім календар ним днем звітного (податково го) року (підпункт 49.18.3);

- календарному року для плат ників податку на доходи фізи чних осіб - до 1 травня року, що н астає за звітним (підпункт 49.18.4 );

- календарному року для плат ників податку на доходи фізи чних осіб - підприємців - протя гом 40 календарних днів, що нас тають за останнім календарни м днем звітного (податкового ) року (підпункт 49.18.5).

Платник податків відповід но до пункту 57.1 статті 57 Податк ового кодексу України зобов' язаний самостійно сплатити с уму податкового зобов' язан ня, зазначену у поданій ним по датковій декларації, протяго м 10 календарних днів, що наста ють за останнім днем відпові дного граничного строку, пер едбаченого цим Кодексом для подання податкової декларац ії, крім випадків, встановлен их цим Кодексом.

Статтею 2 Закону України від 03 липня 1992 року № 2535-ХІІ «Про плат у за землю» (який був чинним до 01 січня 2011 року) передбачено, що плата за землю справляється у вигляді земельного податк у або орендної плати, що визна чається залежно від грошової оцінки земель.

Відповідно до частини 2 стат ті 5 Закону України від 03 липня 1992 року № 2535-XII «Про плату за земл ю» (який був чинним до 01 січня 20 11 року) та підпункту 269.1.2 пункту 269.1 статті 269 Податкового кодек су України державне підприєм ство «Підприємство Чорнухин ської виправної колонії упра вління Державного департаме нту України з питань виконан ня покарань в Луганській обл асті (№23)» є суб' єктом плати з а землю (платником).

Згідно із статтею 13 Закону У країни від 03 липня 1992 року № 2535-XII « Про плату за землю» (який був ч инним до 01 січня 2011 року) підста вою для нарахування земельно го податку є дані державного земельного кадастру, а оренд ної плати за земельну ділянк у, яка перебуває у державній а бо комунальній власності, - до говір оренди такої земельної ділянки.

Платники земельного подат ку, а також орендної плати за з емельні ділянки державної аб о комунальної власності (крі м громадян) у відповідності і з статтею 14 Закону України від 03 липня 1992 року № 2535-XII «Про плату з а землю» (який був чинним до 01 с ічня 2011 року) самостійно обчис люють суму земельного податк у та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого п оточного року подають відпов ідному органу державної пода ткової служби за місцезнаход женням земельної ділянки под аткову декларацію на поточни й рік за формою, встановленою центральним податковим орга ном, з розбивкою річної суми р івними частками за місяцями. Подання такої декларації зв ільняє від обов' язку поданн я щомісячних декларацій. Пла тник податків має право пода вати щомісячно нову звітну п одаткову декларацію, що не зв ільняє його від обов' язку п одання податкової деклараці ї до 1 лютого поточного року, у тому числі і за нововідведен і земельні ділянки, що не звіл ьняє від обов' язку подання податкової декларації протя гом місяця з дня виникнення п рава на нововідведену земель ну ділянку, протягом 20 календа рних днів місяця наступного за звітним.

Податкове зобов' язання п о земельному податку, а також по орендній платі за землі де ржавної та комунальної власн ості, визначене у податковій декларації на поточний рік, в ідповідно до частини 1 статті 17 Закону України від 03 липня 1992 року № 2535-ХІІ «Про плату за земл ю» (який був чинним до 01 січня 20 11 року) сплачується рівними ча стками власниками та землеко ристувачами земельних ділян ок за місцезнаходженням земе льної ділянки за базовий под атковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяц ю, щомісячно протягом 30 календ арних днів, наступних за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) місяця. Подат кове зобов' язання по земель ному податку, а також по оренд ній платі за землі державної та комунальної власності, ви значене у новій звітній пода тковій декларації, у тому чис лі і за нововідведені земель ні ділянки, сплачується влас никами та землекористувачам и земельних ділянок за місце знаходженням земельної діля нки за базовий податковий (зв ітний) період, який дорівнює к алендарному місяцю, щомісячн о протягом 30 календарних днів , наступних за останнім кален дарним днем звітного (податк ового) місяця.

Контроль за правильністю о бчислення і справляння земел ьного податку, а також орендн ої плати за земельні ділянки державної та комунальної вл асності здійснюється органа ми державної податкової служ би (стаття 27 Закону України ві д 03 липня 1992 року № 2535-XII «Про плат у за землю» (який був чинним до 01 січня 2011 року).

Розділом ХІІІ Податкового кодексу України врегульован і питання, пов' язані з обчис ленням та платою за землю.

Статтею 269 Податкового коде ксу України передбачено, що п латниками податку є власники земельних ділянок, земельни х часток (паїв) та землекорист увачі.

Відповідно до статті 285 Пода ткового кодексу України базо вим податковим (звітним) пері одом для плати за землю є кале ндарний рік, який починаєтьс я 1 січня і закінчується 31 груд ня того ж року (для новостворе них підприємств та організац ій, а також у зв' язку із набут тям права власності та/або ко ристування на нові земельні ділянки може бути меншим за 12 місяців).

Згідно із пунктом 286.1 статті 286 Податкового кодексу Україн и підставою для нарахування земельного податку є дані де ржавного земельного кадастр у.

Платники плати за землю (крі м фізичних осіб) самостійно о бчислюють суму податку щорок у станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відп овідному органу державної по даткової служби за місцезнах одженням земельної ділянки п одаткову декларацію на поточ ний рік за формою, встановлен ою у порядку, передбаченому с таттею 46 цього Кодексу, з розб ивкою річної суми рівними ча стками за місяцями. Подання т акої декларації звільняє від обов' язку подання щомісячн их декларацій. При поданні пе ршої декларації (фактичного початку діяльності як платни ка плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а н адалі така довідка подається у разі затвердження нової но рмативної грошової оцінки зе млі (пункт 286.2 статті 286 Податков ого кодексу України).

Платник плати за землю має п раво подавати щомісяця нову звітну податкову декларацію , що звільняє його від обов' я зку подання податкової декла рації до 1 лютого поточного ро ку, протягом 20 календарних дні в місяця, що настає за звітним (пункт 286.3 статті 286 Податкового кодексу України).

У відповідності із пунктом 287.3 статті 287 Податкового кодек су України податкове зобов' язання щодо плати за землю, ви значене у податковій деклара ції на поточний рік, сплачуєт ься рівними частками власник ами та землекористувачами зе мельних ділянок за місцезнах одженням земельної ділянки з а податковий період, який дор івнює календарному місяцю, щ омісяця протягом 30 календарн их днів, що настають за останн ім календарним днем податков ого (звітного) місяця.

Податкове зобов' язання з плати за землю, визначене у но вій звітній податковій декла рації, у тому числі за нововід ведені земельні ділянки, спл ачується власниками та земле користувачами земельних діл янок за місцезнаходженням зе мельної ділянки за податкови й період, який дорівнює кален дарному місяцю, щомісяця про тягом 30 календарних днів, що н астають за останнім календар ним днем податкового (звітно го) місяця (пункт 287.4 статті 287 По даткового кодексу України).

Відповідно до вимог статті 14 Закону України від 03 липня 1992 року № 2535-XII «Про плату за землю» (який був чинним до 01 січня 2011 ро ку), Закону України від 21 грудн я 2000 року № 2181-III «Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми» (який був чинним до 01 січня 2011 року) та пункту 286.2 статті 286 По даткового кодексу України де ржавне підприємство «Підпри ємство Чорнухинської виправ ної колонії управління Держа вного департаменту України з питань виконання покарань в Луганській області (№23)» пода ло до Алчевської об' єднаної державної податкової інспек ції Луганської області:

- податковий розрахунок зем ельного податку з юридичних осіб на 2009 рік від 29 січня 2009 року № 940, в якому визначило податко ве зобов' язання зі сплати з емельного податку у розмірі 57514,38 грн., у тому числі за податк ові (звітні) періоди червень-л истопад 2009 року включно по 4792,87 г рн. щомісячно, грудень 2009 року у розмірі 4792,81 грн., несплачений з алишок якого складає 29320,39 грн. (а рк. справи 9-24, 25, 38-39);

- податковий розрахунок зем ельного податку з юридичних осіб на 2010 рік від 29 січня 2010 року № 963, в якому визначило податко ве зобов' язання зі сплати з емельного податку у розмірі 35401,24 грн., у тому числі за податк ові (звітні) періоди січень-ли стопад 2010 року включно по 2950,10 гр н. щомісячно, грудень 2010 року у розмірі 2950,14 грн., несплачений з алишок якого складає 35401,24 грн. (а рк. справи 9-24, 27, 38-39);

- податковий розрахунок зем ельного податку з юридичних осіб на 2011 рік від 31 січня 2011 року № 1595, в якому визначило податко ве зобов' язання зі сплати з емельного податку у розмірі 1605,56 грн., у тому числі за податко ві (звітні) періоди січень-лип ень 2011 року у розмірі 133,80 грн. щом ісячно, несплачений залишок якого складає 936,60 грн. (арк. спра ви 9-24, 30, 38-39).

Відповідно до пункту 5.1 стат ті 5 Закону України від 21 грудн я 2000 року № 2181-III «Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми» (який був чинним до 01 січня 2011 року) податкове зобов' яза ння, самостійно визначене пл атником податків у податкові й декларації, вважається узг одженим з дня подання такої п одаткової декларації.

Згідно із підпунктом 5.4.1 пунк ту 5.4 статті 5 Закону України ві д 21 грудня 2000 року № 2181-III «Про поря док погашення зобов' язань п латників податків перед бюдж етами та державними цільовим и фондами» (який був чинним до 01 січня 2011 року) узгоджена сума податкового зобов' язання, не сплачена платником податк ів у строки, визначені цією ст аттею, визнається сумою пода ткового боргу платника подат ків.

В порушення вимог статті 17 З акону України від 03 липня 1992 ро ку № 2535-ХІІ «Про плату за землю» (який був чинним до 01 січня 2011 ро ку) та пункту 287.3 статті 287 Податк ового кодексу України відпов ідач узгоджену суму податков ого зобов' язання з земельно го податку з юридичних осіб у встановлені законом строки не сплатив, внаслідок чого за відповідачем утворився пода тковий борг з земельного под атку з юридичних осіб за пода ткові (звітні) періоди червен ь-грудень 2009 року включно, січе нь-грудень 2010 року включно та с ічень-липень 2011 року включно в загальній сумі 65658,23 грн., що під тверджується обліковою карт кою платника (арк. справи 9-24).

Відповідно до підпунктів 16. 1.1 та 16.1.2 пункту 16.1 статті 16 Закону України від 21 Відповідно до п ідпункту 16.1.1 пункту 16.1 статті 16 З акону України від 21 грудня 2000 р оку № 2181-III «Про порядок погашен ня зобов' язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» (який був чинним до 01 січня 2011 ро ку) після закінчення встанов лених строків погашення узго дженого податкового зобов' язання на суму податкового б оргу нараховується пеня.

Нарахування пені згідно із підпунктом 16.1.2 пункту 16.1 статті 16 Закону України від 21 грудня 2 000 року № 2181-III «Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и» (який був чинним до 01 січня 20 11 року) розпочинається: при са мостійному нарахуванні суми податкового зобов' язання п латником податків - від першо го робочого дня, наступного з а останнім днем граничного с троку сплати податкового зоб ов' язання, визначеного цим Законом; при нарахуванні сум и податкового зобов' язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступ ного за останнім днем гранич ного строку сплати податково го зобов' язання, визначеног о у податковому повідомленні згідно з нормами цього Закон у.

Пеня відповідно до підпунк ту 16.4.1 пункту 16.4 статті 16 Закону У країни від 21 грудня 2000 року № 2181-II I «Про порядок погашення зобо в' язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами» (який б ув чинним до 01 січня 2011 року) нар аховується на суму податково го боргу (включаючи суму штра фних санкцій за їх наявності ) із розрахунку 120 відсотків рі чних облікової ставки Націон ального банку України, діючо ї на день виникнення такого п одаткового боргу або на день його (його частини) погашення , залежно від того, яка з велич ин таких ставок є більшою, за к ожний календарний день прост рочення у його сплаті.

Згідно із пунктом 3.7 розділу 3 Інструкції про порядок нара хування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податков ої служби, затвердженої нака зом Державної податкової адм іністрації України від 11 черв ня 2003 року № 290 та зареєстровано ї в Міністерстві юстиції Укр аїни 27 червня 2003 року за № 522/7843 (яка була чинною до 01 січня 2011 року), якщо платник податків не спл ачує пеню разом зі сплатою по даткового боргу (його частин и) або не визначає її окремо у платіжному документі (чи виз начає з порушенням зазначено ї пропорції), то податковий ор ган у день надходження від ор гану державного казначейств а інформації про зарахування коштів до бюджету, яка надаєт ься відповідно до вимог Поря дку взаємодії між органами Д ержавного казначейства Укра їни та державної податкової служби України в процесі вик онання державного та місцеви х бюджетів за доходами, затве рдженого наказом Державного казначейства України та Дер жавної податкової адміністр ації України від 25 квітня 2002 ро ку № 74/194 та зареєстрованого в М іністерстві юстиції України 20 травня 2002 року за № 436/6724, самості йно здійснює розподіл такої сплаченої суми на суму, що спр ямовується на погашення тако го податкового боргу (його ча стини), та суму, що спрямовуєть ся на погашення пені, нарахов аної на суму такого погашено го податкового боргу (його ча стини).

Відповідно до пункту 3.8 розд ілу 3 вищезазначеної Інструк ції про порядок нарахування та погашення пені за платежа ми, що контролюються органам и державної податкової служб и, у випадку, зазначеному у пун кті 3.7 цієї Інструкції, сума, що спрямовується на погашення наявної у платника податків пені, розподіляється структу рним підрозділом адміністру вання облікових показників т а звітності податкового орга ну в автоматичному режимі за допомогою алгоритму, що визн ачає питому вагу такої пені у загальній сумі податкового боргу.

Аналогічні за змістом поло ження щодо нарахування та сп лати пені містить стаття 129 По даткового кодексу України та Інструкція про порядок нара хування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податков ої служби, затверджена наказ ом Державної податкової адмі ністрації України від 17 грудн я 2010 року № 953 та зареєстрована в Міністерстві юстиції Україн и 27 грудня 2010 за № 1350/18645.

Як вбачається з облікової к артки відповідача, за несвоє часне погашення податкового зобов' язання з земельного податку з юридичних осіб у ві дповідності до вимог підпунк ту 16.1.1 пункту 16.1 статті 16 Закону У країни від 21 грудня 2000 року № 2181-II I «Про порядок погашення зобо в' язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами» (який б ув чинним до 01 січня 2011 року) та с татті 129 Податкового кодексу У країни відповідачу з 30 липня 2 009 року по 25 серпня 2011року включн о нарахована пеня в сумі 8454,34 гр н., яка на час судового розгляд у та вирішення справи останн ім не сплачена (арк. справи 9-24, 40- 41).

Статтею 7 Закону України від 23 грудня 2010 року № 2857-VI «Про Держа вний бюджет України на 2011 рік» , зокрема, установлено, що суми податкового боргу з урахува нням штрафних санкцій та пен і, що обліковувалися станом н а 31 грудня 2010 року, і суми, донара ховані за актами перевірок, з а цими податками і зборами (об ов' язковими платежами), спл ачуються платниками податку за правилами, встановленими відповідними законодавчими актами України, або стягують ся у порядку, встановленому П одатковим кодексом України, та зараховуються до: загальн ого фонду державного бюджету - в частині податків і зборів (обов' язкових платежів), які зараховувалися до державног о бюджету; загального чи спец іального фонду місцевих бюдж етів - у частині податків і збо рів (обов' язкових платежів) , які зараховувалися відпові дно до загального чи спеціал ьного фонду місцевих бюджеті в.

Пунктом 95.1 статті 95 Податков ого кодексу України регламен товано, що орган державної по даткової служби здійснює за платника податків і на корис ть держави заходи щодо погаш ення податкового боргу таког о платника податків шляхом с тягнення коштів, які перебув ають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом про дажу майна такого платника п одатків, яке перебуває у пода тковій заставі.

Пунктами 87.1 та 87.2 статті 87 Пода ткового кодексу України визн ачено, що джерелами самостій ної сплати грошових зобов' я зань або погашення податково го боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від прод ажу товарів (робіт, послуг), ма йна, випуску цінних паперів, з окрема корпоративних прав, о тримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених ці єю статтею, а також суми надмі ру сплачених платежів до від повідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника подат ків з урахуванням обмежень, в изначених цим Кодексом, а так ож іншими законодавчими акта ми.

Стягнення коштів з рахункі в платника податків у банках , обслуговуючих такого платн ика податків, провадиться не раніше ніж через 60 календарни х днів з дня надіслання таком у платнику податкової вимоги та здійснюється за рішенням суду, яке направляється до ви конання органам державної по даткової служби, у розмірі су ми податкового боргу або йог о частини (пункти 95.2 та 95.3 статті 95 Податкового кодексу Україн и).

До набрання чинності Подат ковим кодексом України спеці альним законом з питань опод аткування, який установлював порядок погашення зобов' яз ань юридичних або фізичних о сіб перед бюджетами та держа вними цільовими фондами з по датків і зборів (обов' язков их платежів), включаючи збір н а обов' язкове державне пенс ійне страхування та внески н а загальнообов' язкове держ авне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосо вуються до платників податкі в контролюючими органами, у т ому числі за порушення у сфер і зовнішньоекономічної діял ьності, та визначав процедур у оскарження дій органів стя гнення, був Закон України від 21 грудня 2000 року № 2181-III «Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами».

Відповідно до статті 6 Закон у України від 21 грудня 2000 року № 2181-III «Про порядок погашення зо бов' язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами» (яки й був чинним до 01 січня 2011 року) у разі коли платник податків н е сплачує узгоджену суму под аткового зобов' язання в уст ановлені строки, податковий орган надсилає такому платни ку податків податкові вимоги .

Податкові вимоги також над силаються платникам податкі в, які самостійно подали пода ткові декларації, але не пога сили суму податкових зобов' язань у встановлені законом строки, без попереднього нап равлення (вручення) податков ого повідомлення.

Податкові вимоги надсилаю ться:

а) перша податкова вимога - н е раніше першого робочого дн я після закінчення граничног о строку сплати узгодженої с уми податкового зобов' язан ня. Перша податкова вимога мі стить повідомлення про факт узгодження податкового зобо в' язання та виникнення прав а податкової застави на акти ви платника податків, обов' язок погасити суму податково го боргу та можливі наслідки непогашення його у строк;

б) друга податкова вимога - н е раніше тридцятого календар ного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення пл атником податків суми податк ового боргу у встановлені ст роки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, вик ладених у першій податковій вимозі, може містити повідом лення про дату та час проведе ння опису активів платника п одатків, що перебувають у под атковій заставі, а також про д ату та час проведення публіч них торгів з їх продажу.

На виконання вищезазначен их положень Закону України в ід 21 грудня 2000 року № 2181-III « Про порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами» (який був ч инним до 01 січня 2011 року) Алчевс ькою об' єднаною державною п одатковою інспекцією Луганс ької області державному підп риємству «Підприємство Чорн ухинської виправної колонії управління Державного депар таменту України з питань вик онання покарань в Луганській області (№23)» вручено першу по даткову вимогу від 01 листопад а 2001 року № 1/64 та другу податкову вимогу від 11 січня 2002 року № 2/6, пр о що свідчать копії повідомл ень про вручення поштового в ідправлення (арк. справи 36, 36 на звороті, 37, 37 на звороті).

Оскільки перша податкова в имога від 01 листопада 2001 року № 1/64 та друга податкова вимога в ід 11 січня 2002 року № 2/6 є чинними (д оказів про скасування або ві дкликання податкових вимог с уду не надано), суд прийшов до висновку, що органом державн ої податкової служби при зве рненні до адміністративного суду з позовом про стягнення коштів за податковим боргом дотримані вимоги пункту 95.2 ст атті 95 Податкового кодексу Ук раїни.

Внаслідок того, що державне підприємство «Підприємство Чорнухинської виправної кол онії управління Державного д епартаменту України з питань виконання покарань в Луганс ькій області (№23)» станом на да ту розгляду та вирішення спр ави податковий борг з земель ного податку з юридичних осі б в розмірі 74112,57 грн. не сплатило , вимоги податкового органу п ро стягнення коштів в розмір і 74112,57 грн. за податковим боргом з рахунків платника податкі в у банках, обслуговуючих так ого платника податків, визна ються судом обґрунтованими, доведеними і такими, що підля гають задоволенню.

Заперечення відповідача п роти позовних вимог про стяг нення коштів за податковим б оргом з податку на землю за пе ріод з 30 липня 2009 року по 31 грудн я 2009 року в сумі 24527,58 грн. з посила нням на звільнення відповіда ча в цей період від сплати зем ельного податку, суд вважає б езпідставними та необґрунто ваними з огляду на нижчевикл адене.

Так, дійсно згідно рішень Лу ганської обласної ради від 17 к вітня 2009 року № 28/24, Чорнухинсько ї селищної ради Перевальсько го району Луганської області від 15 травня 2009 року № 28/4 та Перев альської районної ради Луган ської області від 28 травня 2009 р оку підприємства виправної к олонії управління Державног о департаменту України з пит ань виконання покарань в Пер евальському районі, у тому чи слі і Чорнухинська виправна колонія № 23, з 1 червня по 31 грудн я 2009 року звільнені від сплати земельного податку в частин і, що надходить до районного т а селищного бюджетів (арк. спр ави 52, 53, 54). На підставі зазначен их рішень органів місцевого самоврядування відповідач у точнюючим податковим розрах унком земельного податку на 2009 рік зменшив податкові зобо в' язання за звітний період та визначив їх у розмірі 18086,67 гр н. на рік, у тому числі за подат кові (звітні) періоди січень-б ерезень 2009 року включно по 4792,87 г рн. щомісячно, квітень 2009 року п о 2116,52 грн., травень 2009 року по 1587,90 г рн., червень-грудень 2009 року вкл ючно по 0,52 грн. щомісячно (арк. с прави 55, 56). Як вбачається з облі кової картки платника зазнач ений уточнюючий податковий р озрахунок земельного податк у прийнятий позивачем та на п ідставі нього проведено змен шення заборгованості минули х років по самостійно надани м відповідачем розрахункам ( арк. справи 9-24, 74-76). З огляду на ви кладене, податковий борг від повідача з земельного податк у за податкові (звітні) період и червень-грудень 2009 року вклю чно станом на дату розгляду т а вирішення справи складає 2932 0,39 грн.

Враховуючи вимоги частини 4 статті 94 Кодексу адміністра тивного судочинства України , а також те, що позивач відпов ідно до пункту 15 частини 1 стат ті 4 Декрету Кабінету Міністр ів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» від спл ати державного мита (судовог о збору) звільнений, судові ви трати у цій справі не підляга ють стягненню з відповідача, оскільки у справах, в яких поз ивачем є суб' єкт владних по вноважень, а відповідачем - фі зична чи юридична особа, судо ві витрати, здійснені позива чем, з відповідача не стягуют ься.

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України у судов ому засіданні 19 січня 2012 року п роголошено вступну та резолю тивну частини постанови. Скл адення постанови у повному о бсязі відкладено до 24 січня 2012 року, про що згідно вимог част ини 2 статті 167 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни повідомлено після прогол ошення вступної та резолютив ної частин постанови у судов ому засіданні.

Керуючись статтями 16, 20, 87, 95, 102 П одаткового кодексу України, статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 23, 69-72, 87, 94, 158-163, 167 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Ал чевської об' єднаної держав ної податкової інспекції Луг анської області до державног о підприємства «Підприємств о Чорнухинської виправної ко лонії управління Державного департаменту України з пита нь виконання покарань в Луга нській області (№ 23)» про стягн ення коштів за податковим бо ргом з податку на землю в сумі 74112,57 грн. задовольнити повніст ю.

Стягнути в доход місц евого бюджету (р/р 33217811700253 в ГУДКС У у Луганській області, МФО 804013 , одержувач - УДКС у Перевальсь кому районі ГУДКСУ у Лугансь кій області, код одержувача 240 46917, код бюджетної класифікаці й платежу 13050100) кошти державног о підприємства «Підприємств о Чорнухинської виправної ко лонії управління Державного департаменту України з пита нь виконання покарань в Луга нській області (№ 23)» (ідентифікаційний код 08680365, міс цезнаходження: 94340, Луганська о бласть, Перевальський район, смт. Чорнухине, пров. Студенсь кий, буд. 1) в сумі 74112,57 грн. (сімдес ят чотири тисячі сто дванадц ять гривень п' ятдесят сім к опійок) за податковим боргом з податку на землю з рахунків у банках, обслуговуючих тако го платника податків.

Постанова може бут и оскаржена в апеляційному п орядку до Донецького апеляці йного адміністративного суд у.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбачених частиною че твертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Якщо строк апеляційного ос карження буде поновлено, то в важається, що постанова суду не набрала законної сили.

Згідно з частиною 3 статті 160 КАС України постанова скла дена у повному обсязі 24 січня 2012 року.

Суддя Т.І. Чернявська

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.01.2012
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21075665
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9712/11/1270

Постанова від 19.01.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні