Постанова
від 19.12.2011 по справі 2-а/1970/3868/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/3868/11

"19" грудня 2011 р. м. Тернопіль

Тернопільський окруж ний адміністративний суд в с кладі:

головуючої судді Данилевич Н.А.

при секретарі Ст асюк А.В.

за участю:

представника позивача Жукова С.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду в м. Тернополі справу за адм іністративним позовом Терно пільського обласного відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності до Гусятинськ ого обласного комунального с анаторію «Медобори»про стяг нення заборгованості, суд - В С Т А Н О В И В:

Тернопільське обласне ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності (далі пози вач) звернулось до суду з адмі ністративним позовом до Гуся тинського обласного комунал ьного санаторію «Медобори»(д алі відповідач) про стягненн я заборгованості. Позов моти вовано тим, що відповідач в по рушення Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими народженням та похованням» не сплачував в у становлені строки та в повно му обсязі страхові внески, вн аслідок чого в останнього ви никла заборгованість в сумі 7999,37 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав та просив позов задовольнити повністю з мот ивів, викладених у позовній з аяві.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, причину неявки суду не пов ідомив, заяв про розгляд спра ви за їх відсутності не надхо дило, заперечень проти позов у не надали, відповідно до ч. 8 с т. 35 КАС України про дату, час і місце судового розгляду спра ви повідомлялися належним чи ном, шляхом направлення судо вої повістки за місцем держа вної реєстрації, що є підстав ою для розгляду справи у відс утності відповідача на підст аві наявних у справі доказів .

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши подані докази , заслухавши пояснення предс тавника позивача суд вважає, що позов підставний і підляг ає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Відповідно до п.5 ч.7 Прикінце вих та перехідних положень З акону України «Про збір та об лік єдиного внеску на загаль нообов'язкове державне соціа льне страхування»стягнення заборгованості із сплати ст рахових внесків за діючими в идами загальнообов'язкового державного соціального стра хування та сум штрафних санк цій, нарахованих та/або не спл ачених у період до 1 січня 2011 ро ку, в тому числі страхових вне сків, строк сплати яких на 1 сі чня 2011 року не настав, здійснює ться фондами загальнообов'яз кового державного соціально го страхування відповідно до законодавства, що діяло на мо мент виникнення такої заборг ованості або застосування шт рафних санкцій.

Страхування громадян на ви падок тимчасової втрати прац ездатності є, відповідно до с т. 4 «Основ законодавства Укра їни про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання»від 14.01.1998 року (із відповід ними змінами та доповненнями ), окремим видом загальнообов ' язкового державного соціа льного страхування і до 1 січн я 2011 року здійснювалось на під ставі Закону України «Про за гальнообов' язкове державн е соціальне страхування у зв ' язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 року № 2240-І ІІ (далі Закон №2240-ІІІ).

Стаття 19 Розділу ІV Закону № 2 240-ІІІ визначає одним з джерел формування коштів загальноо бов'язкового державного соці ального страхування у зв'язк у з тимчасовою втратою праце здатності та витратами, зумо вленими народженням та похов анням є страхові внески стра хувальників - роботодавців і застрахованих осіб, що спла чуються на умовах і в порядку , передбачених цим Законом.

Платниками страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня у зв'язку з тимчасовою втра тою працездатності та витрат ами, зумовленими народженням та похованням, є страхувальн ики та застраховані особи, юр идичні особи набувають стату су страхувальника з дня взят тя їх на облік у робочому орга ні відділення Фонду (ст. 22 Розд іл ІV Закону № 2240-ІІІ).

Відповідач по справі, є ст рахувальником в розумінні п. З ст. 2 Закону № 2240-ІІІ і пере буває на обліку у Підволо чиській міжрайонній виконав чій дирекції.. Відповідно д о приписів п. 2 ч. 2 ст. 27 вищевказа ного Закону до 1 січня 2011 року н а страхувальника покладався обов'язок нараховувати і спл ачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності.

Порядок і строки сплати стр ахових внесків встановлений ст. 23 Розділу ІV Закону № 2240-ІІІ т а Інструкцією про порядок на дходження, обліку та витрача ння коштів Фонду, затверджен ою постановою Правління Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності № 16 від 26.06.2001 р. (далі - Інст рукція № 16), проводиться страх увальниками - роботодавцям и до Фонду, шляхом сплати різ ниці між нарахованими для ро ботодавців і найманих праців ників страховими внесками та витратами, пов'язаними з нада нням матеріального забезпеч ення та соціальних послуг за страхованим особам відповід но до цього Закону. Сплата стр ахових внесків провадиться з а безготівковими розрахунка ми або готівкою через устано ви банків, а у разі відсутност і рахунків в установах банкі в - поштовими переказами че рез підприємства зв'язку на р ахунок Фонду. Перерахування коштів на рахунки Фонду стра хувальниками - роботодавця ми здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків.

Згідно ч.2 ст.30 Закону № 2240-ІІІ н е сплачені в строк страхові в нески, пеня і штраф стягуютьс я в доход Фонду із страхуваль ника у безспірному порядку. С трок давності в разі стягнен ня страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передба чених цією статтею, не застос овується.

В силу положень п. п. 5.1. п. 5 Інст рукції № 16 - страхувальник - роботодавець несе відповіда льність за несвоєчасність сп лати та неповну сплату страх ових внесків, у тому числі стр ахових внесків, що сплачують застраховані особи через ра хунки роботодавців, а також з а порушення порядку використ ання страхових коштів.

У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувал ьником, у тому числі фізичною особою, яка не має статусу під приємця та використовує найм ану працю, або неповної їх спл ати страхувальник сплачує су му донарахованих контролююч им органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню та/аб о відображає суми цих фінанс ових санкцій в звіті за формо ю Ф4-ФСС з ТВП.

Відповідно до звіту по кошт ах загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання у зв'язку з тимчасовою вт ратою працездатності та витр атами, зумовленими поховання м (Ф-4 ФСС з ТВП) за 9 міс. 2011 року за боргованість по коштах Фонду відповідача становить 7999,37 грн .(а.с.6). Вказана заборгованість підтверджується також розра хунком боргу відповідача (а.с .5).

Станом на час розгляду спра ви в суді відповідачем не пре дставлено, а судом не здобуто доказів добровільного погаш ення вказаної позивачем забо ргованості в сумі 7999,37 грн., яка н е обтяжена заходами примусов ого стягнення.

Згідно статті 71 Кодексу Адм іністративного судочинства України кожна сторона повин на довести ті обставини, на як их ґрунтуються її вимоги та з аперечення.

Виходячи з вищенаведеного , суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтов аними, відповідають дійсним обставинам та матеріалам спр ави, ґрунтуються на вимогах ч инного законодавства, не зап еречені належним чином відпо відачем, а отже підлягають до задоволення в повному обсяз і.

Відповідно до ст. 94 КАС Украї ни судовий збір та судові вит рати з відповідача не стягую ться.

Керуючись ст.ст.6,86,158,163,186 КАС Укр аїни, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Гусятинського обласного комунального сана торію «Медобори»(вул. Санат орна, буд. 10, смт. Гусятин, Терно пільська обл. і.к. 21157651) на кори сть Тернопільського обласно го відділення Фонду соціальн ого страхування з тимчасової втрати працездатності забор гованість в сумі 7999,37 грн. (сім ти сяч дев' ятсот дев' яносто д ев' ять грн. 37 коп.), які перерах увати на рахунок № 25602000955003 в ПАТ «КБ «Надра», МФО 338705, одержув ач: Підволочиська міжрайонна виконавча дирекція, код ЄДРП ОУ 26024535.

Постанова набирає законн ої сили в порядку встановлен ому ст. 254 КАС України і може бут и оскаржена до Львівського а пеляційного адміністративн ого суду в порядку і строки, п ередбачені ст.186 КАС України.

Головуючий суддя Данилевич Н.А.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21079428
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/3868/11

Постанова від 19.12.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Данилевич Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні