Постанова
від 17.01.2012 по справі 15662/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"17" січня 2012 р. № 2а- 15662/11/2070

Харківський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого судді - Піскун В .О.,

при секретарі судового зас ідання - Мараєвій О.В.,

за участі:

прокурора - Семинякіної В.В. ,

представника позивача - Я ришкіної Н.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміще нні суду адміністративну спр аву за позовом Прокурора Чер вонозаводського району міст а Харкова в інтересах держав и в особі Державної податков ої інспекції у Червонозаводс ькому районі м. Харкова до Тов ариства з обмеженою відповід альністю "Управління виробни чо-технічної комплектації "Х арківміськбуд" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Червонозав одського району міста Харков а в інтересах держави в особі Державної податкової інспек ції у Червонозаводському рай оні м. Харкова звернувся до Ха рківського окружного адміні стративного суду з адміністр ативним позовом, в якому прос ив суд стягнути з відповідач а до місцевого бюджету суму б оргу по орендній сплаті за зе млю у розмірі 77187,76 грн.

В обґрунтування позовних в имог прокурор зазначив, що ТО В "УВТК "Харківміськбуд" має бо рг з орендної плати за землю у сумі 77187,76 грн. Зазначена заборг ованість нарахована за періо д з червня по вересень 2011 року. Прокурор, посилаючись на фак ти, викладені в позовній заяв і, просив суд позов задовольн ити у повному обсязі.

Прокурор та представник по зивача у судовому засіданні підтримали позовні вимоги та просили суд позов задовольн ити.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про час, дату та місце розг ляду справи повідомлявся нал ежним чином, що підтверджуєт ься повідомленням про вручен ня поштового відправлення. У відповідності до ст. 35 КАС Укр аїни відповідач є належно по відомлений про дату, час та мі сце судового засідання.

Таким чином, суд вважає, за м ожливе розглянути справу без участі представника відпові дача за наявними в ній матері алами.

Суд, вислухавши пояснення п рокурора, представника позив ача, дослідивши матеріали сп рави, встановив наступне.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Управління ви робничо-технічної комплекта ції "Харківміськбуд" (далі - ТО В "УВТК "Харківміськбуд") пройш ло державну реєстрацію у пор ядку, визначеному Законом Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців".

ТОВ "УВТК "Харківміськбуд" п еребуває на обліку в ДПІ у Лен інському районі м. Харкова як платник податків з 12.07.2004 року з а № 130, в ДПІ у Червонозаводсько му районі м. Харкова товарист во надає податкові деклараці ї на окремі види податків, а са ме орендної плати за земельн у ділянку.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач має забор гованість по платежам перед бюджетом з орендної плати за земельні ділянки у розмірі 771 87,76 грн.

Судом встановлено, що відпо відачем - ТОВ "УВТК "Харківмісь кбуд", самостійно нарахована орендна плата, а саме:

- декларацією № 243 від 25.01.2011 року у розмірі 19296,94 грн., термін спла ти 30.07.2011 року;

- декларацією № 243 від 25.01.2011 року у розмірі 19296,94 грн., термін спла ти 30.08.2011 року;

- декларацією № 243 від 25.01.2011 року у розмірі 19296,94 грн., термін спла ти 30.09.2011 року;

- декларацією № 243 від 25.01.2011 року у розмірі 19296,94 грн., термін спла ти 30.10.2011 року.

Всього по податку 77187,76 грн.

Суд зазначає, що з 1 січня 2011 ро ку набрав чинності Податкови й кодекс України, відповідно до п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового Кодексу України (далі - ПК Укра їни) пеня нараховується: післ я закінчення встановлених ци м Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов 'язання на суму податкового б оргу нараховується пеня. Нар ахування пені розпочинаєтьс я: а) при самостійному нарахув анні суми грошового зобов'яз ання платником податків - від першого робочого дня, наступ ного за останнім днем гранич ного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного ци м Кодексом; б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступ ного за останнім днем гранич ного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у п одатковому повідомленні-ріш енні згідно із цим Кодексом.

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 П К України податковий борг - су ма узгодженого грошового зоб ов'язання (з урахуванням штра фних санкцій за їх наявності ), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого гр ошового зобов'язання.

Згідно з п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 ПК Укра їни платник податків зобов'я заний: сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної спр ави.

Відповідно до ст. 36 ПК Україн и податковим обов'язком визн ається обов'язок платника по датку обчислити, задекларува ти та/або сплатити суму подат ку та збору в порядку і строки , визначені цим Кодексом, зако нами з питань митної справи. П одатковий обов'язок виникає у платника за кожним податко м та збором. Податковий обов'я зок є безумовним і першочерг овим стосовно інших неподатк ових обов'язків платника под атків, крім випадків, передба чених законом. Виконання под аткового обов'язку може здій снюватися платником податкі в самостійно або за допомого ю свого представника чи пода ткового агента. Відповідальн ість за невиконання або нена лежне виконання податкового обов'язку несе платник подат ків, крім випадків, визначени х цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Згідно ст. 38 ПК України викон анням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідни х сум податкових зобов'язань у встановлений податковим з аконодавством строк.

Згідно п.54.1 ст. 54 ПК України кр ім випадків, передбачених по датковим законодавством, пла тник податків самостійно обч ислює суму податкового та/аб о грошового зобов'язання та/а бо пені, яку зазначає у податк овій (митній) декларації або у точнюючому розрахунку, що по дається контролюючому орган у у строки, встановлені цим Ко дексом. Така сума грошового з обов'язання та/або пені вважа ється узгодженою.

Підпунктом 57.1 ст. 57 ПК України зазначено, що платник податк ів зобов'язаний самостійно с платити суму податкового зоб ов'язання, зазначену у подані й ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного стр оку, передбаченого цим Кодек сом для подання податкової д екларації, крім випадків, вст ановлених цим Кодексом.

Платником, в порушення вказ аних норм, не виконано податк ового обов'язку щодо сплати п одатків та зборів в строки та у розмірах встановлених Под атковим Кодексом України.

Під час розгляду справи суд ом також встановлено, що у від повідності до вимог п.6.2 ст.6 Зак ону України №2181-ІІІ від 21 грудн я 2000 року, у зв' язку з непогаше нням узгодженої суми податко вого зобов'язання протягом г раничного строку її сплати, п одатковою інспекцією було ви несено та направлено до відп овідача податкову вимогу №1/827 від 03.12.2008 року, в якій зазначено про наявність податкового б оргу, яка була отримана уповн оваженою особою відповідача 12.12.2008 року, що підтверджується повідомленням про вручення п оштового відправлення та под аткова вимога № 2/28 від 08.01.2009 року , яка не вручена суб'єкту госпо дарювання, про що було складе но акт № 13 про неможливість вр учення податкової вимоги від 13.01.2009 року.

Підпунктом 6.2.4 п.6.2 ст. 6 Закону У країни № 2181-ІІІ визначено, що в разі коли податковий органі або пошта не може вручити пла тнику податків податкове пов ідомлення або податкові вимо ги у зв' язку з незнаходженн ям посадових осіб, їх відмово ю прийняти податкове повідом лення або податкову вимогу, н езнаходженням фактичного мі сця розташування (місцезнахо дження) платника податків, по датковий орган розміщує пода ткове повідомлення або подат кові вимоги на дошці податко вих оголошень, встановленій на вільному для огляду місці біля входу до приміщення под аткового органу. При цьому де нь розміщення такої податков ої вимоги вважається днем її вручення.

Відповідач не скористався своїм правом апеляційного а бо судового оскарження, тому сума заборгованості підприє мства перед бюджетом є узгод женою та підлягає сплаті.

Таким чином, суд дійшов висн овку, що ДПУ у Червонозаводсь кому районі м. Харкова було зд ійснено заходи по стягненню податкового боргу платника п одатків, передбачені діючим законодавством, однак вони н е призвели до погашення в пов ному обсязі податкового борг у.

Відповідно до статті 67 Конс титуції України, кожен зобов 'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, вс тановлених законом.

Згідно п.п.20.1.28 п.20.1 ст. 20 ПК Украї ни органи державної податков ої служби мають право, стягув ати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошов их зобов'язань та/або податко вого боргу у випадках, порядк у та розмірі, встановлених ци м Кодексом.

Відповідно до п. 87.1 ст. 87 ПК Укр аїни джерелами самостійної с плати грошових зобов'язань а бо погашення податкового бор гу платника податків є будь-я кі власні кошти, у тому числі т і, що отримані від продажу тов арів (робіт, послуг), майна, вип уску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отриман і як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особли востей, визначених цією стат тею, а також суми надміру спла чених платежів до відповідни х бюджетів. Сплата грошових з обов'язань або погашення под аткового боргу платника пода тків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених с ум такого платежу (без заяви п латника) або за рахунок помил ково та/або надмірно сплачен их сум з інших платежів (на під ставі відповідної заяви плат ника) до відповідних бюджеті в.

Згідно п.95.1 ст. 95 ПК України ор ган державної податкової слу жби здійснює за платника под атків і на користь держави за ходи щодо погашення податков ого боргу такого платника по датків шляхом стягнення кошт ів, які перебувають у його вла сності.

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 ПК Укр аїни стягнення коштів з раху нків платника податків у бан ках, обслуговуючих такого пл атника податків, здійснюєтьс я за рішенням суду, яке направ ляється до виконання органам державної податкової служби , у розмірі суми податкового б оргу або його частини.

Частиною 1 ст.11 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни встановлено, що розгля д і вирішення справ в адмініс тративних судах здійснюютьс я на засадах змагальності ст орін та свободи в наданні ним и суду своїх доказів і у довед енні перед судом їх переконл ивості.

За відповідачем лічиться п одатковий борг перед бюджето м у сумі 77187,76 грн.

На час розгляду справи вказ ана сума податкового боргу в ідповідачем не сплачена та с кладає 77187,76 грн.

Відповідач не надав до суду доказів сплати заборгованос ті.

Враховуючи викладене вище , беручи до уваги той факт, що в ідповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Украї ни, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, суд вбачає достатн ьо підстав для задоволення п озову.

Враховуючи вимоги ч. 4 ст. 94 Ко дексу адміністративного суд очинства України судові витр ати у цій справі не підлягают ь стягненню з відповідача, ос кільки у справах, в яких позив ачем є суб' єкт владних повн оважень, а відповідачем - фізи чна чи юридична особа, судові витрати, здійснені позиваче м, з відповідача не стягуютьс я.

На підставі вищенаведеног о, керуючись ст.ст. 94, 160, 161, 162, 163, 167, 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України, Харківськи й окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Прокурора Червонозаводсь кого району міста Харкова в і нтересах держави в особі Дер жавної податкової інспекції у Червонозаводському районі м. Харкова до Товариства з обм еженою відповідальністю "Упр авління виробничо-технічної комплектації "Харківміськбу д" про стягнення податкового боргу - задовольнити у повном у обсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Упр авління виробничо-технічної комплектації "Харківміськбу д" (код ЄДРПОУ 33066971, м. Харків, вул. Клапцова, буд. 52) на користь міс цевого бюджету суму боргу по орендній сплаті за землю у ро змірі 77187.76 грн. (сімдесят сім тис яч сто вісімдесят сім) грн. 76 ко п. на розподільчий рахунок № 34 129999700011 УДК Червонозаводського р айону, 24134627 банк ГУ ДКУ в Харківс ькій області, МФО 851011, код отрим увача 24134627.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після повернення апеляцій ної скарги, відмови у відкрит ті апеляційного провадження або набрання законної сили р ішенням за наслідками апеляц ійного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги протяго м десяти днів з дня її проголо шення. У разі застосування су дом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийнятт я постанови у письмовому про вадженні апеляційна скарга п одається протягом десяти дні в з дня отримання копії поста нови.

Повний текст постанови виг отовлено 18.01.2012 року.

Суддя Піскун В.О.

Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21079587
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —15662/11/2070

Ухвала від 20.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Ухвала від 25.11.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Постанова від 17.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні