Постанова
від 27.01.2012 по справі 16474/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Харків

27 січня 2012 р. №2а-16474/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі г оловуючого судді - Ізовітов ої - Вакім О.В., розглянувши у по рядку скороченого проваджен ня адміністративну справу за позовом Управління Пенсійно го фонду України в Борівсько му районі в Харківській обла сті до Фізичної особи - підпри ємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до су ду з адміністративним позово м, в якому просить суд: стягнут и з фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_1 на користь держ ави в особі Управління ПФУ в Б орівському районі Харківськ ої області заборгованість в сумі 1131 грн. 80 коп.

Ухвалу про відкриття скоро ченого провадження судом нап равлено на адресу відповідач а, однак поштове відправленн я не було вручено адресату у з в'язку із закінченням термін у зберігання, що підтверджує ться повідомленням пошти (до відка ф.20) від 06.12.2011 року.

Судом встановлено, що Фізич на особа-підприємець ОСОБА _1 зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності Борівською районною державн ою адміністрацією 17.02.2004р., як пл атник страхового збору на об ов' язкове державне пенсійн е страхування до Пенсійного фонду України за особливим с пособом оподаткування (як пл атник єдиного податку) зареє стрований в Управлінні Пенсі йного фонду в Борівському ра йоні Харківської області.

Відповідно до підпункту 4 пу нкту 8 Розділу XV Прикінцеві по ложення Закону України "Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV ві д 09.07.2003р. (у редакції Закону Укра їни від 08.07.2010р. №2461-VI), фізичні особ и - суб'єкти підприємницької д іяльності, які обрали особли вий спосіб оподаткування (фі ксований податок, єдиний под аток), та члени сімей зазначен их осіб, які беруть участь у пр овадженні ними підприємниць кої діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподатку вання сплачують страхові вне ски в порядку, визначеному ци м Законом.

Сума страхового внеску вст ановлюється зазначеними осо бами самостійно для себе та ч ленів їх сімей, які беруть уча сть у провадженні такими осо бами підприємницької діяльн ості та не перебувають з ними у трудових відносинах. При ць ому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксова ного або єдиного податку, що п ерерахована до Пенсійного фо нду України, повинна станови ти не менше мінімального роз міру страхового внеску за ко жну особу.

Суд враховує, що з набранням чинності Закону України "Про внесення змін до законів Укр аїни "Про Державний бюджет Ук раїни на 2010 рік" та "Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування", суб' єкти підприємницької діяльності , що обрали особливий спосіб о податкування (єдиний податок ) зобов' язані сплачувати ст рахові внески в порядку, визн аченому Законом України "Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування".

28.03.2011 року підприємцем ОСОБ А_1 до управління надано зві т про нарахування внесків, зг ідно якого встановлений розм ір страхових внесків за 2010 рік становить 1664,36 грн., сплачено фа ктично 326,76 грн., сума боргу в роз мірі 1131,80 грн. підприємцем узго джена. Відповідач не проводи в доплату до мінімального вн еску у період з 01.07.2010 року по 31.12.2010 року.

Внаслідок несвоєчасного п ерерахування узгоджених сум податкових зобов'язань у вст ановлені терміни у відповіда ча за період з 01.07.2010 року по 31.12.2010 р оку виникла заборгованість н а загальну суму 1131 грн. 80 коп., що підтверджується матеріалам и справи.

Як вбачається із картки осо бового рахунку страхувальни ка, станом на час розгляду спр ави у ФО-П ОСОБА_1 лічиться заборгованість зі сплати ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування у розмірі 1131,80 г рн.

Відповідно до вимог абзацу 6 пункту 7 розділу VIII "Прикінцев их та перехідних положень" За кону України "Про збір та облі к єдиного внеску на загально обов'язкове державне соціаль не страхування" №2464-VI від 08.07.2010 рок у, на період до повного стягне ння заборгованості із сплати страхових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нараховани х внесків, строк сплати яких н а 1 січня 2011 року не настав, та ві дповідних штрафних санкцій з а фондами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування зберігаються пов новаження щодо контролю за п равильністю нарахування, сво єчасністю сплати страхових в несків, застосування фінансо вих санкцій, якими вони були н аділені до набрання чинності цим Законом.

Відносини у сфері загально обов' язкового державного п енсійного страхування в пері од після 01.01.2004р. регулюються Зак оном України "Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування" №1058-IV від 09.07.2003р.

Відповідно до ч.2 ст.106 Закону України "Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування" суми страхових вне сків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувал ьниками у строки, визначені с таттею 20 цього Закону, в тому ч ислі обчислені територіальн ими органами Пенсійного фонд у у випадках, передбачених ча стиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроч еною заборгованістю із сплат и страхових внесків і стягую ться з нарахуванням пені та з астосуванням фінансових сан кцій.

На підставі ч.3 ст.106 вказаног о Закону, територіальні орга ни Пенсійного фонду надсилаю ть страхувальникам, які мают ь недоїмку, вимогу про її спла ту, після отримання якої стра хувальник зобов' язаний про тягом десяти робочих днів сп латити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про сплату недоїмки і прот ягом десяти робочих днів піс ля її отримання не сплатив за значену у вимозі суму недоїм ки разом з застосованою до нь ого фінансовою санкцією, вкл юченої до вимоги, або не узгод ив вимогу з відповідним орга ном Пенсійного фонду, або не о скаржив вимогу в судовому по рядку, а також у разі якщо стра хувальник узгодив вимогу, ал е не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів після отримання узг одженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду зверт ається в установленому закон ом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповід ного підрозділу державної ви конавчої служби. У зазначени х випадках орган Пенсійного фонду також має право зверну тися до суду чи господарсько го суду з позовом про стягнен ня недоїмки (абз.8 ч.3 ст.106 Закону України "Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування").

Відповідно до ст.106 Закону Ук раїни "Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання" та на підставі відомос тей карток особового рахунку страхувальника, УПФУ в Борів ському районі Харківської об ласті було винесено вимогу п ро сплату боргу №Ф-24У від 21.04.2011 ро ку на суму 1131,80 грн.

Таким чином, позивач викона в всі вимоги діючого законод авства щодо узгодження суми заборгованості по страховим внескам, вимога про сплату бо ргу №Ф-24У від 21.04.2011 року не оскарж увалась відповідачем у адмін істративному чи судовому пор ядку, тобто вона є чинною та пі длягає виконанню.

На підставі вищевикладено го суд вважає, що позовні вимо ги позивача є обґрунтованими , та з ФО-П ОСОБА_1 підлягає стягненню на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Борівському районі Харкі вської області сума простроч еної заборгованості по внеск ах на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 94, 160-163, 167, 183-2, 186, 254, 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Борівському район і в Харківській області до Фі зичної особи - підприємця О СОБА_1 про про стягнення заб оргованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (іденти фікаційний код НОМЕР_1, мі сце проживання: АДРЕСА_1) н а користь Управління Пенсій ного фонду України в Борівсь кому районі в Харківській об ласті (код ЄДРПОУ 22682477, юридична адреса: Харківська область, Б орівський район, смт. Борова, в ул. Миру, буд.9, р/р 256043015407 в Харківс ькому обласному управлінні В АТ "Ощадбанк", МФО 351823) заборгова ність у розмірі 1131.80 грн. (одна ти сяча сто тридцять одна гривн я 80 копійок).

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному п орядку, є остаточною та підля гає негайному виконанню.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги в десят иденний строк з дня отриманн я копії постанови.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строків для подачі апеляційн ої скарги, в порядку встановл еному ст. 254 КАС України.

Суддя Ізов ітова-Вакім О.В.

Дата ухвалення рішення27.01.2012
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21079720
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —16474/11/2070

Ухвала від 12.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Ізовітова-Вакім О.В.

Постанова від 27.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Ізовітова-Вакім О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні