Постанова
від 16.01.2012 по справі 6007/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2012 р.

Справа № 2-а-6007/11/2170

                              

          Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Варняк С.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Херсонського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Державної служби з питань інвалідів та ветеранів до приватної фірми "Електростандарт"  про стягнення пені,

встановив:

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач порушив терміни сплати адміністративно-господарських санкцій за рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 08.02.2011 р. по адміністративній справі № 2а-4404/10/2170  за позовом Херсонського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до приватної фірми "Електростандарт" про стягнення адміністративно-господарських санкцій. На підставі чого, керуючись ч. 2 ст.20 ЗУ  "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" № 875-XII  від 21.03.1991р. відповідачу була нарахована пеня в розмірі 1611,59 грн.

Просить стягнути пеню за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій  в розмірі 1611,59 грн.

Представник позивача справу просив розглядати в порядку письмового провадження.

Відповідач в судове засідання не з'явився, письмових заперечень на позов не надав.

Відповідно ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Виходячи з викладеного, суд  вважає за можливе розглянути адміністративну справу  в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

Херсонський окружний адміністративний суд 08.02.2011р. виніс постанову про задоволення позовних вимог Херсонського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів щодо стягнення з приватної фірми "Електростандарт" адміністративно-господарських санкцій та пені за незабезпечення у 2009 році нормативу працевлаштування інвалідів.

Згідно виписок ГУДКУ по Херсонській області в термін з 24.12.2010р. по 03.11.2011р. відповідачем на користь відділення Фонду було перераховано заборгованість в сумі 15753,34. Дана сума включила 15126,82 грн. адміністративно-господарських санкцій та 626,52 грн. пені. Таким чином. 03.11.2011р. відповідачем було повністю погашено суму адміністративно-господарських санкцій, а також сплачено суму пені, що була розрахована на дату подачі адміністративного позову до суду.

Приведена дата погашення заборгованості вказує на пропуск ПФ "Електростандарт" граничних строків сплати адміністративно-господарські санкції, встановленою ч.4 ст. 20 Закону України № 875-XII, на підставі чого відповідачу було донараховано пеню в сумі 1611 грн. 59 коп.

Відповідно до ч.1 ст. 20 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Частиною 2 цієї ж статті передбачено, що порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Відповідно ч. 4 ст. 20 Закону України № 875  адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських організацій інвалідів, фізичними особами, зазначеними в частині першій цієї статті, самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою статті 19 Закону.

Відповідно п. 3.4 Порядку нарахування пені та її сплати, затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 15.05.2007р. № 223 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.05.2007р. за № 552/13819 нарахування пені як роботодавцем, так і органом контролю здійснюється з наступного дня граничного строку сплати адміністративно-господарських санкцій по день сплати включно (тобто з 16 квітня наступного за роком, у якому відбулося порушення нормативу).

Згідно п. 3.6 Порядку нарахування пені здійснюється на дату фактичного погашення суми боргу (частини боргу) за кожний календарний день прострочення платежу. При частковому погашенні боргу сума такої частки визначається з урахуванням пені, нарахованої на таку частку боргу.

Таким чином, приймаючи до уваги вищевикладене, а також те, що заборгованість по сплаті пені, відповідачем не сплачено, сума заборгованості складає 1611,59 грн.

З наведених обставин суддя вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 8, 9, 12, 19, 183-2 КАС України, суддя -

     

постановив:

Позов задовольнити  в повному обсязі.

Стягнути з приватної фірми "Електростандарт" (код ЄДРПОУ 30892870) на користь Херсонського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Державної служби з питань інвалідів та ветеранів пеню за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій в розмірі 1611 (одна тисяча шістсот одинадцять) грн. 59 коп.  

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення.  В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була  подана  у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили  після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                                                           Варняк С.О.

кат. 10.3.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.01.2012
Оприлюднено30.01.2012
Номер документу21079940
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6007/11/2170

Постанова від 16.01.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні