Постанова
від 23.01.2012 по справі 2а-4117/11/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

< Копия >

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

23.01.12 Справа №2а-4117/11/2770

Суддя Окружного адмініс тративного суду міста Севаст ополя Водяхін С.А., розглянувш и справу в порядку скорочено го провадження за адміністра тивним позовом Державної под аткової інспекції у Ленінськ ому районі міста Севастополя до Приватного підприємства “Регион»про припинення юрид ичної особи, -

В С Т А Н О В И В :

У грудні 2011 року Державна по даткова інспекція у Ленінськ ому районі міста Севастополя звернулась до Окружного адм іністративного суду міста Се вастополя із зазначеним позо вом.

Позов обґрунтовано тим, що П риватне підприємство «Регіо н»не надає податкову звітніс ть з 20 квітня 2007 року, що є підста вою для припинення підприємн ицької діяльності.

Оцінивши повідомлені пози вачем обставини, дослідивши докази, якими обґрунтовуютьс я позовні вимоги, суд вважає, щ о позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно пункту 5 частини 2 статті 17 Кодексу адміністра тивного судочинства України , юрисдикція адміністративни х судів поширюється на публі чно-правові спори, зокрема: сп ори за зверненням суб'єкта вл адних повноважень у випадках , встановлених Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 4 Закон у України "Про державну подат кову службу в Україні", у редак ції, яка діяла на час виникнен ня спірних правовідносин, Де ржавна податкова адміністра ція України є центральним ор ганом виконавчої влади, у під порядкуванні якої знаходять ся Державні податкові інспек ції.

Згідно пункту 8 статті 19 Госп одарського кодексу України, усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юри дичних осіб, виділені на окре мий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облі к результатів своєї роботи, с кладати та подавати відповід но до вимог закону статистич ну інформацію та інші дані, ви значені законом, а також вест и (крім громадян України, іноз емців та осіб без громадянст ва, які провадять господарсь ку діяльність і зареєстрован і відповідно до закону як під приємці) бухгалтерський облі к та подавати фінансову звіт ність згідно із законодавств ом.

Статтею 247 Господарського к одексу України встановлено, що у разі здійснення суб' єк том господарювання діяльнос ті, що суперечить закону чи ус тановчим документам, до ньог о може бути застосована адмі ністративно-господарська са нкція у вигляді скасування д ержавної реєстрації цього су б' єкта та його ліквідації. С касування державної реєстра ції суб' єкта господарюванн я проводиться за рішенням су ду, що є підставою для ліквіда ції даного суб' єкта господа рювання.

Відповідно до статті 4 Закон у України "Про систему оподат кування" № 1251-XII від 25 червня1991 ро ку, якій діяв на час виникненн я спірних правовідносин (дал і - Закон № 1251), платниками подат ків і зборів (обов'язкових пла тежів) є юридичні та фізичні о соби, на яких відповідно до За кону покладено обов'язок спл ачувати податки і збори (обов 'язкові платежі).

Згідно з пунктом 2 частини 1 с татті 9 Закону № 1251, платники по датків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані: подава ти до державних податкових о рганів та інших державних ор ганів відповідно до законів декларації, бухгалтерську зв ітність та інші документи і в ідомості, пов'язані з обчисле нням і сплатою податків і збо рів (обов'язкових платежів).

Строки надання податкових декларацій передбачені підп унктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 Зако ну України «Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами і державними цільовими фондам и», якій діяв до 01 січня 2011 року.

Аналогічні норми містятьс я у Податковому кодексі Укра їни, якій набрав чинність з 01 с ічня 2011 року.

Так, згідно з пунктом 15.1 стат ті 15 Податкового кодексу Укра їни, платниками податків виз наються фізичні особи (резид енти і нерезиденти України), ю ридичні особи (резиденти і не резиденти України) та їх відо кремлені підрозділи, які маю ть, одержують (передають) об'єк ти оподаткування або провадя ть діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідн о з цим Кодексом або податков ими законами, і на яких поклад ено обов'язок із сплати подат ків та зборів згідно з цим Код ексом.

Згідно з підпунктом 41.1.1 пунк ту 41.1 статті 41 Податкового коде ксу України органи державної податкової служби є контрол юючими органами щодо податкі в, які справляються до бюджет ів та державних цільових фон дів, крім зазначених у підпун кті 41.1.2, а також стосовно закон одавства, контроль за дотрим анням якого покладається на органи державної податкової служби.

Відповідно до підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України, платник под атків зобов'язаний, зокрема, п одавати до контролюючих орга нів у порядку, встановленому податковим та митним законо давством, декларації, звітні сть та інші документи, пов'яза ні з обчисленням і сплатою по датків та зборів.

Звітність зобов' язана по давитися до контролюючого ор гану у порядку та терміни, вст ановлені статтею 49 Податково го кодексу України.

Судом встановлено, що Прива тне підприємство «Регион»28 л истопада 2003 року зареєстрован о Севастопольською міською Д ержавною адміністрацією та д ержавну реєстрацію припинен ня не проводило.

Приватне підприємство «Ре гіон»перебуває на обліку у Д ПІ у Ленінському районі м. Сев астополя як платник податків й заборгованості зі сплати п одатків, зборів (обов' язков их платежів) не має.

Приватне підприємство «Ре гіон»зареєстровано за адрес ою: 99040, м. Севастополь, пр-т Ген . Острякова, 100, кв. 80.

У порушення статті 4 Закону України «Про порядок погашен ня зобов' язань платників п одатків перед бюджетами і де ржавними цільовими фондами» , якій діяв до 01 січня 2011 року, та статті 49 Податкового кодексу України, якій почав діяти з 01 с ічня 2011 року, відповідач не над ає податкову звітність до ДП І у Ленінському районі м. Сева стополя з квітня 2007 року, тобто понад рік.

Відповідно до частини 2 стат ті 38 Закону України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів", підставами для постановл ення судом рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юри дичної особи, зокрема є непод ання протягом року органам д ержавної податкової служби п одаткових декларацій, докуме нтів фінансової звітності ві дповідно до закону.

Згідно з пунктом 17 частини 1 с татті 11 Закону України "Про де ржавну податкову службу в Ук раїні", органи державної пода ткової служби у випадках, в ме жах компетенції та у порядку , встановлених законами Укра їни, мають право: звертатися у передбачених законом випадк ах до судових органів із заяв ою (позовною заявою) про скасу вання державної реєстрації с уб'єкта підприємницької діял ьності.

Відповідно до пункту 67.2 стат ті 67 Податкового кодексу Укра їни, органи державної податк ової служби у встановленому законом порядку мають право звертатися до суду про винес ення судового рішення щодо: п рипинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

З урахуванням наведених но рм, а також того, що відповідач не подавав до державної пода ткової служби податкових дек ларацій та документів фінанс ової звітності більше одного року, вказані дії порушують в становлені законодавчими ак тами правила здійснення госп одарської діяльності та є пі дставою для припинення юриди чної особи. Враховуючи право органів державної податково ї служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про п рипинення юридичної особи, с уд вважає позовні вимоги так ими, що підлягають задоволен ню.

За таких обставин, суд дій шов висновку, що позов підляг ає задоволенню.

Керуючись статтями 158-163, 1832 Код ексу адміністративного судо чинства України, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - Приватне підприємство «Регі он» (ідентифікаційний номер 32747880).

Всі заходи щодо проведення державної реєстрації припин ення юридичної особи покласт и на Приватне підприємство « Регіон».

Постанова може бути оскарж ена у строки і порядку встано вленими частиною восьмою ста тті 1832, частинами першою, друго ю статті 186 Кодексу адміністра тивного судочинства України до Севастопольського апеляц ійного адміністративного су ду через суд першої інстанці ї шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постан ови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и.

Суддя (підпис) С.А. Водяхін

З оригіналом згідно

Суддя С.А. Водяхін

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення23.01.2012
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21084203
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4117/11/2770

Постанова від 23.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Водяхін С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні