Рішення
від 17.01.2012 по справі 2/1027/43/2012
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/1027/43/2012

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И

 17.01.2012 р. Фастівський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого –судді Кравченко Л.М.,

при секретарі –Борщ Л.А.,

з участю: позивачів: ОСОБА_1, ОСОБА_2,

представника відповідача –ОСОБА_3,

представника позивачів –ОСОБА_4,

представника третьої особи Фастівської райдержадміністрації –ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Фастові Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до СТ «Будівельник»в особі голови правління ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_7, треті особи: Фастівська райдержадміністрація, Управління Держкомзему у Фастівському районі Київської області про скасування рішення правління, визнання незаконними дій, скасування Державних актів на право власності на земельні ділянки, -

 в с т а н о в и в :

 Позивачі звернулися до суду з зазначеним позовом та просили визнати незаконним та скасувати  рішення правління СТ «Будівельник»від 26.09.2004 р. (протокол № 1) в частині виключення їх з членів садівницького товариства; визнати незаконними дії голови  правління СТ «Будівельник»ОСОБА_3 щодо відмови у видачі їм довідок для приватизації земельних ділянок № 54 та № 90 в межах СТ «Будівельник»,  та зобов'язати його видати їм довідки про те, що вони є членами СТ «Будівельник»і мають в користуванні земельні ділянки площею по 0,0912 га; скасувати Державні акти на право власності на земельну ділянку № 54 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданий на ім'я ОСОБА_6, Серія ЯИ 757925, зареєстрованого за № 01:09:958:02238 від 18.11.2009 р., кадастровий номер земельної ділянки 3224987200:02:007:0287, на земельну ділянку № 90 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданий на ім'я ОСОБА_7, Серія ЯИ 757923, зареєстрованого за № 01:09:958:02219 від 18.11.2009 р., кадастровий номер земельної ділянки 3224987200:02:007:0271; стягнути з відповідача на користь позивачів судові витрати.

В обґрунтування позову посилаються на те, що 11.09.1997 р. ОСОБА_1 та ОСОБА_8, що є чоловіком позивачки ОСОБА_2, як членам садівницького товариства «Легенда»в користування були виділені земельні ділянки № 653 та № 687 площею по 0,0912 га. В 2002 році СТ «Легенда»було реорганізовано в СТ «Будівельник», з якого було передано 145 індивідуальних земельних ділянок громадян по списку, відповідно земельна ділянка ОСОБА_1 - № 54, ОСОБА_8 - № 90, якими вони користувалися та сплачували відповідні внески, проте в зв'язку з хворобами деякий час не сплачували.

В 2008 р. вони вирішили приватизувати свої земельні ділянки і звернулися до голови правління СТ «Будівельник»з проханням надати їм довідки про те, що вони є членами садового товариства, мають в користуванні земельні ділянки, проте голова відмовився видати вказані довідки, їм стало відомо, що рішенням правління товариства від 26.09.2004 р. вони виключені з членів товариства в зв'язку з несплатою встановлених правлінням та загальними зборами вступних, членських та цільових внесків протягом 3-х місяців, а їх земельні ділянки передані іншим особам. Вважають це рішення незаконним, оскільки воно прийняте без участі членів садового товариства, що позбавило їх можливості захистити  свої  права,  внаслідок прийняття цього рішення у них незаконно були вилучені земельні ділянки та позбавлено права на їх приватизацію. Під час слухання справи позивачі уточнили свої позовні вимоги, замість визнання незаконними дій голови правління товариства та зобов'язання його видати їм довідки для приватизації спірних земельних ділянок просять визнати за ними право користування цими земельними ділянками, зобов'язати ДП «Центр державного земельного кадастру»внести в Державний реєстр земель інформацію про скасування даних Державних актів, скасувати розпорядження Фастівської райдержадміністрації, які стосуються Державних актів, виданих ОСОБА_6 та ОСОБА_7, визнати незаконними дії голови СТ «Будівельник»ОСОБА_3 щодо відмови в прийнятті ОСОБА_2 в члени даного товариства та зобов'язати правління СТ «Будівельник»прийняти її в члени даного товариства як спадкоємицю після смерті чоловіка ОСОБА_8, інші позовні вимоги просили залишити без змін.

Представник СТ «Будівельник»ОСОБА_3 позову не визнав, посилаючись в своїх письмових запереченнях на те, що його в 2004 р. обрано головою товариства. ОСОБА_1 та ОСОБА_8 були членами товариства, але ОСОБА_1 з 1-го кварталу 2000 р., а ОСОБА_8 з 3-го кварталу 1997 р. членських і цільових внесків не сплачували, тому їх ділянки були передані іншим членам товариства. Вважає, що позивачі пропустили строк позовної давності для звернення до суду з цим позовом, оскільки їх було виключено з членів товариства 26.09.2004 р. Крім того посилається на те, що СТ «Будівельник»не є кооперативом.

Відповідачі ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в судове засідання не з'явилися, про день, час і місце слухання справи судом повідомлені належно.

Представник Управління Держкомзему у Фастівському районі Київської області в судове засідання не з'явився, про день, час і місце слухання справи судом повідомлені належно, до суду надіслав заяву про слухання справи за його відсутності.

Представник Фастівської райдержадміністрації в судовому засіданні не заперечив проти задоволення позову посилаючись на те, що статут СТ «Будівельник»не відповідає нормам чинного законодавства, а саме –Законів України «Про об'єднання громадян», «Про кооперацію», а тому дії, які були вчинені головою товариства щодо виключення зі списків товариства ОСОБА_1 та ОСОБА_8 та вилучення їх земельних ділянок є неправомірними. Крім того, питання вилучення земельних ділянок регулюється нормами Земельного кодексу України та існують певні документи, які регулюють аналогічні спори.

Вислухавши пояснення учасників судового розгляду, вивчивши докази в справі, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_8, померлий 09.02.2009 р. (що підтверджується копією свідоцтва про смерть від 09.02.2009 р.), що є чоловіком позивачки ОСОБА_2 (що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу від 16.01.1985 р.), були членами СТ «Будівельник», що знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області (що підтверджується списком членів цього товариства, архівною довідкою Фастівської РДА), 11.09.1997 р. ОСОБА_1 та ОСОБА_8, що є чоловіком позивачки ОСОБА_2, як членам садівницького товариства «Легенда»в користування були виділені земельні ділянки № 653 та № 687 площею по 0,0912 га. В 2002 році СТ «Легенда»було реорганізовано в СТ «Будівельник», з якого було передано 145 індивідуальних земельних ділянок громадян по списку, відповідно земельна ділянка ОСОБА_1 - № 54, ОСОБА_8 - № 90, якою ОСОБА_2 користувалася разом з чоловіком та є спадкоємицею на право користування даною земельною ділянкою.

3 протоколу засідання правління садівницького товариства «Будівельник», від 26.09.20.2004 р. вбачається, що на розгляд правління було винесено, зокрема, і питання, про виключення членів садівницького товариства за несплату членських внесків, список яких становить 44 особи, в т.ч. і ОСОБА_1 та ОСОБА_8 За результатами розгляду цього питання в протоколі зазначено: «За виключення проголосували одноголосно».

Згідно ст. 21 Закону України "Про кооперацію", а саме, цим законом необхідно було керуватися правлінню СТ «Будівельник»при вирішенні певних питань, зокрема, при виключенні з членів товариства ОСОБА_1 та ОСОБА_8, оскільки для організації і діяльності садових товариств, що визначає економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні діє саме Закон України "Про кооперацію", а садівницькі товариства відносяться до обслуговуючих кооперативів, у разі виходу, виключення з кооперативу фізична чи юридична особа має право на одержання своєї загальної частки натурою, грішми відповідно до їх вартості на момент виходу, а земельної ділянки - в натурі.

Виходячи з вищевикладеного, статут СТ "Будівельник", зокрема певні його розділи, не відповідають чинному законодавству України, що стверджується листом за підписом голови Фастівської райдержадміністрації від 05.03.2009 р., де зазначено, що в ході перевірки встановлено, що земельні ділянки під садівництво виділялися індивідуально кожній фізичній особі, тому розподілом, або регулювання даних питань керівництво СТ "Будівельник" не має право займатися. Статут товариства не відповідає чинному законодавству.

Відповідно до п. 11 Статуту садівницького товариства «Будівельник», затвердженого загальними зборами товариства 11.05.2002 р. виключення із членів товариства проводиться рішенням правління садово-городнього товариства «Будівельник», однак Статутом порядок виключення з товариства не врегульований.

Статтею 8 ЦК України встановлено, що якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).

Згідно п. 1 Статуту садівницьке товариство «Будівельник»створене з метою організації колективного саду і за своєю природою є кооперативною організацією, утвореною фізичними особами, які добровільно об'єднались на основі членства для ведення спільної діяльності з метою задоволення своїх соціальних та інших потреб на засадах-самоврядування, зокрема, для організації колективного саду, тому неврегульовані Статутом товариства питання мають регулюватись Законом України «Про кооперацію».

Згідно ст. 4 Закону України  «Про кооперацію»одним з основних принципів кооперації є безпосередня участь членів кооперативної організації в її діяльності. Виходячи з цього принципу кожен член товариства (кооперативу) має право брати безпосередню участь в діяльності товариства, в т.ч. і в процедурах, які стосуються особисто його інтересів, зокрема його членства в товаристві. Суд вважає, що виходячи з цього принципу, товариство в обов'язковому порядку повинно було забезпечити участь ОСОБА_1 та ОСОБА_8 в роботі засідання правління товариства, на якому вирішувалось питання їх членства в товаристві. Відсутність ОСОБА_1 та ОСОБА_8 на засіданні правління товариства при вирішення питання про їх виключення з товариства позбавило їх можливості навести виправдальні аргументи та захистити свої інтереси, тому суд не знаходить підстав вважати це рішення законним.

Суд також враховує, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про кооперацію»вищим органом управління  кооперативом є загальні збори його членів. Ця норма міститься і в п. 5 Статуту садівницького товариства «Будівельник», де зазначено, що справами товариства керують загальні збори або збори уповноважених, а в період між зборами - правління товариства. Статтею 15 Закону України «Про кооперацію»встановлено, що рішення правління про припинення членства в кооперативі повинно бути затвердженим загальними зборами кооперативу, з чого випливає висновок, що без такого затвердження рішення правління не має юридичної сили. Представником відповідача даних щодо розгляду загальними зборами товариства питання про виключення ОСОБА_1 та ОСОБА_8 не надано, на підставі чого суд вважає, що рішення правління товариства від 26.09.2004 р. не має юридичної сили.

Земельним Кодексом України, а саме, ст. 143 передбачені підстави для примусового припинення прав на земельну ділянку в судовому порядку у разі використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, не усунення допущених порушень законодавства, конфіскації земельної ділянки, викуп або вилучення з мотивів суспільної необхідності, примусове звернення стягнень на земельну ділянку.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" саме до повноваження спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у сфері державного контролю за використанням та охороною земель належить додержання вимог земельного законодавства в проява передачі у власність, надання у користування, в тому числі в оренду, вилучення (викуп) земельних ділянок.

Що стосується посилання представника відповідача щодо того, що позивачі пропустили строки позовної давності для звернення з даним позовом до суду, то суд враховує, що, по-перше, ОСОБА_1 та ОСОБА_8 на засіданні правління садівницького товариства 26.09.2004 р. не були присутні, по-друге, про прийняте правлінням рішення їм не було повідомлено, по-третє, з листа, адресованого члену товариства ОСОБА_8 з повідомленням про його виключення з товариства рішенням правління від 26.09.2004. р. вбачається, що цей лист був надісланий йому тільки 22.04.2008 р., тобто, через 3 роки 7 місяців після прийняття рішення, що дає суду підстави розцінювати як достовірні твердження позивачів про те, що про  виключення з товариства ОСОБА_1 та ОСОБА_8 стало відомо в 2008 році.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що виключення ОСОБА_1 та ОСОБА_8 з садівницького товариства «Будівельник»було проведено з порушенням встановленого порядку при прийняття такого рішення, в зв'язку з чим позовні вимоги позивачів є обґрунтованими та доведеними.

Що стосується позовних вимог позивачки ОСОБА_2 про визнання незаконними дії голови СТ «Будівельник»ОСОБА_3 щодо відмови в прийнятті ОСОБА_2 в члени даного товариства та зобов'язати правління СТ «Будівельник»прийняти її в члени даного товариства як спадкоємицю після смерті чоловіка ОСОБА_8, то суд вирішує дане питання частково, враховуючи те, що після смерті чоловіка ОСОБА_8 ОСОБА_2 не зверталась до правління СТ «Будівельник», офіційної відмови не отримала, але вона як спадкоємиця має право звернутися до правління СТ «Будівельник»для вирішення питання про включення її до членів СТ «Будівельник»на право користування спірною земельною ділянкою № 90, якою вона користувалась разом з чоловіком ОСОБА_8

Суд бере до уваги положення ст. 35 ЗК України де зазначено, що приватизація земельної ділянки громадянином-членом садівницького товариства здійснюється без згоди на те інших членів товариства. За таких обставин суд вважає, що правління садівницького товариства «Будівельник»зобов'язано вирішити питання про включення ОСОБА_2 до членів садівницького товариства «Будівельник»як спадкоємиці після смерті чоловіка ОСОБА_8 на   земельну ділянку № 90 площею 0,912 га, розташованою в садівницькому товаристві «Будівельник», яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 209, 212-215 ЦПК України, ст.ст. 116, 118, 126, 143, 144 ЗК України, Законом України «Про кооперацію», Законом України "Про державний контроль за використанням та охороною земель", суд, -

 В И Р І Ш И В :

           Позов задовольнити частково.

Визнати незаконним та скасувати рішення правління садівницького товариства «Будівельник»від 26.09.2004 р. (протокол № 1 від 26.09.2004 р. засідання правління садівницького товариства «Будівельник») в частині виключення ОСОБА_1 та ОСОБА_8 з членів садівницького товариства «Будівельник».

Визнати право користування ОСОБА_1 на земельну ділянку № 54 площею 0,0912 га, розташованою в садівницькому товаристві «Будівельник», яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області.

Зобов'язати правління садівницького товариства «Будівельник»вирішити питання про включення ОСОБА_2 до членів садівницького товариства «Будівельник»як спадкоємиці після смерті чоловіка ОСОБА_8 на   земельну ділянку № 90 площею 0,0912 га, розташованою в садівницькому товаристві «Будівельник», яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області.

Скасувати Державний акт на право власності на земельну ділянку № 54 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданий на ім'я ОСОБА_6, Серія ЯИ 757925, зареєстрованого за № 01:09:958:02238 від 18.11.2009 р., кадастровий номер земельної ділянки 3224987200:02:007:0287.

Скасувати Державний акт на право власності на земельну ділянку № 90 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданий на ім'я ОСОБА_7, Серія ЯИ 757923, зареєстрованого за № 01:09:958:02219 від 18.11.2009 р., кадастровий номер земельної ділянки 3224987200:02:007:0271.

Зобов'язати Фастівську райдержадміністрацію скасувати розпорядження, що стосуються надання дозволу на виготовлення та затвердження технічної документації та дозволу передачі у власність земельних ділянок № 54 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданий на ім'я ОСОБА_6, Серія ЯИ 757925, зареєстрованого за № 01:09:958:02238 від 18.11.2009 р., кадастровий номер земельної ділянки 3224987200:02:007:0287, № 90 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданий на ім'я ОСОБА_7, Серія ЯИ 757923, зареєстрованого за № 01:09:958:02219 від 18.11.2009 р., кадастровий номер земельної ділянки 3224987200:02:007:0271.

Зобов'язати Управління Держкомзему у Фастівському районі Київської області внести в Державний реєстр земель інформацію про скасування Державного акту на право власності на земельну ділянку № 54 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданого на ім'я ОСОБА_6, Серія ЯИ 757925, зареєстрованого за № 01:09:958:02238 від 18.11.2009 р., кадастровий номер земельної ділянки 3224987200:02:007:0287; Державного акту на право власності на земельну ділянку № 90 площею 0,0912 га, яка знаходиться на території Червономотовилівської сільської ради Фастівського району Київської області, виданого на ім'я ОСОБА_7, Серія ЯИ 757923, зареєстрованого за № 01:09:958:02219 від 18.11.2009 р., кадастровий номер земельної ділянки 3224987200:02:007:0271.

Стягнути з садівницького товариства «Будівельник»в особі голови ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 345 грн. 50 коп. судових витрат.

Стягнути з садівницького товариства «Будівельник»в особі голови ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 345 грн. 50 коп. судових витрат.

В решті частини позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Київської області протягом 10 днів з дня його проголошення.

 Суддя                         Л.М.Кравченко

 Дата складення та підписання рішення в повному обсязі –21.01.2012 р.

 

Справа  2-99/11

                                                           

СудФастівський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21091047
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2/1027/43/2012

Рішення від 17.01.2012

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні