Рішення
від 21.08.2008 по справі 19/189/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/189/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.08.08                                                                                        Справа №  19/189/08

Суддя   Даценко Л.І.

За позовом   Товариства з обмеженою відповідальністю  “Компанія Скіф -  ХХХ”, смт. Куйбишеве  Запорізької області

До відповідача Комунального підприємства «Куйбишевський комунгосп», смт. Куйбишеве  Запорізької області

Про  визнання права власності

                                                                                              Суддя Даценко Л.І.

                                                              

Представники:

Від позивача -  Вернигор С.В., дов. № б/н від 20.08.08р.

Від відповідача -  не з'явився

        Заявлені вимоги про визнання права власності на опалювальний комплекс, який складається з приміщення центральної котельної інв. № 1 та приміщення мазутосховища інв. № 6, який розташований за адресою: смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізька область.

        Ухвалою суду від 23.07.08 порушено провадження у справі № 19/189/08, судове засідання призначено на 21.08.08р.

        Позивач в обґрунтування вимог посилається на протокол № 1 проведення публічних торгів від 29.11.2007р., згідно яких переможцем стало Товариства з обмеженою відповідальністю  “Компанія Скіф - ХХХ”. Актом приймання-передачі майна від 30 листопада 2007р. КП “Куйбишевський комунгосп” передав, а  ТОВ “Компанія Скіф - ХХХ” прийняло опалювальний комплекс, який складається з приміщення центральної котельної інв. № 1 та приміщення мазутосховища інв. № 6 та який розташований за адресою: смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізька область. Свої зобов'язання по сплаті за об'єкт нерухомості позивач виконав у повному обсязі. Відповідач не оспорює право власності на зазначене майно, але ухиляється від укладання договору купівлі –продажу та його нотаріального посвідчення не дає можливості провести реєстрацію даного об'єкту в бюро технічної інвентаризації та отримати технічний паспорт на дане приміщення, що підтверджуватиме право власності на даний об'єкт нерухомості.

        Відповідач, у відзиві на позовну заяву від 20.08.2008 р., наданому до суду, позовні вимоги, заявлені  ТОВ “Компанія Скіф ХХХ” визнав в повному обсязі. Вважає вимоги правомірними, документально підтвердженими та нормативно обґрунтованими. Але представника відповідача  у судове засідання не з'явився.

Оскільки нез'явлення сторін у справі не є перешкодою для розгляду справи по суті, відповідно до ст.75 господарського процесуального кодексу України спір розглядається за наявними у справі матеріалами в межах строку, передбаченого ст.69 ГПК України.

        Справу розглянуто 21.08.2008р. В засіданні суду, на підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, за згодою сторін оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

        Заслухавши представника позивача сторін, вивчивши матеріали справи,  суд –

ВСТАНОВИВ:

Продаж активів платника податків, який має податковий борг, у ході провадження у справі про банкрутство такого боржника відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника бо визнання його банкрутом” регулюється Порядком продажу активів у рахунок погашення податкового боргу боржника в процедурах банкрутства, затвердженого наказом Міністерства економіки України № 123 від 07.06.2001 р. (надалі –Порядок).

За умовами п. 1.3 Порядку продаж активів платника податків здійснюється у формі відкритих торгів, публічних торгів (аукціону) або конкурсу, якщо в них беруть участь не менше двох учасників.

Відповідно до цього Порядку організатором торгів, конкурсу в процедурах  розпорядження майном, санації чи ліквідації боржника виступає державна госпрозрахункова установа України з питань банкрутства –Агентство з питань банкрутства, утворена відповідно до Указу президента України від 15.12.1999р. №1573/99, на яку покладено обов'язки щодо забезпечення захисту інтересів держави на різних стадіях провадження у справі про банкрутство при продажу активів платника податків для погашення його зобов'язань перед бюджетами і державними цільовими фондами та іншими кредиторами.

        29 листопада 2007  року Філією Державної госпрозрахункової установи Агентство з питань банкрутства у Запорізькій області  за заявкою КП “Куйбишевський комунгосп” були проведені   публічні торги (аукціон) з продажу  опалювального комплексу, який складається з приміщення центральної котельної інв. № 1 та приміщення мазутосховища інв. № 6 та який розташований за адресою: смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізька область.

        Судом встановлено, що за результатами торгів за лотом № 1 - опалювальний комплекс, який складається з приміщення центральної котельної інв. № 1 та приміщення мазутосховища інв. № 6 та який розташований за адресою: смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізька область, надійшли заяви  від ТОВ “Компанія Скіф - ХХХ”  та Савви Г.В., переможцем визначено ТОВ “Компанія Скіф - ХХХ”, що відображено в протоколі № 1 проведення публічних торгів (аукціону) від 29.11.2007 р.

        Як зазначено в даному протоколі розмір коштів, який  необхідно внести переможцю публічних торгів (аукціону) за винятком гарантійного внеску, який складає 1250,00 грн. без урахування ПДВ, переможець публічних торгів (аукціону) перераховує 26700 без  ПДВ на розрахунковий рахунок ФДГО Агентство з питань банкрутства в Запорізькій області № 2600827020 в ЗОД  “Райффайзен Банк Аваль” в м. Запоріжжя, МФО 313827, код ЄДРПОУ 26252756.

За умовами п. 7.1 Положення затверджений протокол є підставою для укладення протягом 15 днів договору купівлі-продажу між покупцем та керівником боржника, керуючим санацією чи ліквідатором. Покупець зобов'язаний внести зазначені в протоколі платежі протягом 30 календарних днів з моменту підписання договору купівлі-продажу. Гарантійний внесок, внесений покупцем для участі в торгах, конкурсі, зараховується покупцеві в рахунок остаточної опати ціни продажу активів боржника. Передача активів боржника покупцю здійснюється тільки після повної сплати ним грошових коштів шляхом укладання за участю організатора торгів, конкурсу акта приймання-передавання (п. 7.2 Положення).

        Пунктом 7.6 Положення визначено, що до набуття переможцем торгів, конкурсу права власності на придбані активи платника податків відповідальність за їх збереження в установленому порядку несе особа, у якої зазначені активи перебувають у володінні (зберіганні).

        Згідно з п. 7.9 Положення спори, що виникають при продажі активів платника податків, вирішуються у судовому порядку.

        З матеріалів справи вбачається, що  ТОВ “Компанія Скіф - ХХХ”  виконало свої зобов'язання по оплаті за об'єкти нерухомості, що підтверджується  квитанціями до прибуткового касового ордера № б/н  від 30.11.2007р. на суму 26 750,00 грн. та № 70 на суму 1250,00 грн. від 19.11.2007р.

        Актом приймання-передачі  від 30 листопада 2007 року, складений на підставі Протоколу № 1 проведення публічних торгів від 29.11.07р., у зв'язку з оплатою за об'єкт продажу,  Продавець КП “Куйбишевський комунгосп”  передав, а Покупець ТОВ “Компанія Скіф - ХХХ” прийняв опалювальний комплекс, який складається з приміщення центральної котельної інв. № 1 та приміщення мазутосховища інв. № 6  та який розташований за адресою: смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізька область.

        Відповідач не оспорює право власності на спірне майно, однак  від укладання  договору купівлі –продажу  та його нотаріального посвідчення ухиляється.

        Як вбачається з  доданої до позовної заяви копії  рішення виконкому Куйбишевської селищної ради від 26 червня 2008р. № 114, нежитловому приміщенню опальнювального комплексу, що належав комунальному підприємству “Куйбишевський комунгосп” присвоєно поштову адресу: смт. Куйбишеве, вул. Вороніна, 100 “в”.

        Нормами цивільного кодексу України, зокрема ст. 328  передбачено набуття права власності на підставах, не заборонених законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 20 господарського кодексу України кожний субєкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених субєктів захищаються у тому числі шляхом визнання наявності або відсутності прав.

Нормами ст. 16 цивільного кодексу України передбачено способи захисту цивільних прав та інтересів такі як визнання права, визнання правочину недійним, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення, примусове виконання обовязку в натурі, зміна правовідношення, припинення правовідношення, відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди, відшкодування моральної (немайнової) шкоди, визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади АРК або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Частиною 1 ст. 26 Закону України “Про власність” визначено обєкти права власності господарського товариства, що є юридичною особою, зокрема грошові та майнові внески його членів, а також майно, набуте внаслідок господарської діяльності, та інше майно, придбане на підставах, не заборонених законом.

Відповідно до ст. 392 цивільного кодексу України власник майна може предявити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

        Враховуючи той факт, що право власності на спірний обєкт нерухомості перейшло до позивача на передбачених законом підставах, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості вимоги позивача про визнання за товариством з обмеженою відповідальністю “Компанія Скіф - ХХХ”   права власності на опалювальний комплекс, який складається з приміщення центральної котельної інв. № 1 та приміщення мазутосховища інв. № 6, розташований за адресою: вул. Вороніна, 100 “в” в смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізька область.

        Судові витрати  по справі покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 82, 84, 85 Господарського  процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

          Позов задовольнити.

 Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю  “Компанія Скіф - ХХХ” (смт. Куйбишеве Запорізької області, пров. Стадіонний, 1, ЄДРПОУ 33696848) право власності на опалювальний комплекс, який складається з приміщення центральної котельної інв. № 1 та приміщення мазутосховища інв. № 6,  розташований за адресою: вул.. Вороніна, 100 “в” в смт. Куйбишеве Куйбишевського району Запорізька область.

        Стягнути з Комунального підприємства “Куйбишевський комунгосп»(71001, смт. Куйбишеве Запорізької області, вул. Запорізька, 16, ЄДРПОУ 03345509) на користь Товариством з обмеженою відповідальністю  “Компанія Скіф - ХХХ” (смт. Куйбишеве Запорізької області, пров. Стадіонний, 1, ЄДРПОУ 33696848,  р/р 26005161944 в Куйбишевському відділення ЗОД “Райффайзен Банк Аваль”, МФО 313827) державне мито у сумі 85 (вісімдесят п'ять) грн. 00 коп. та витрати на інформаційно –технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. Видати наказ.

                   

                Суддя                                                           Л.І. Даценко    

Дата ухвалення рішення21.08.2008
Оприлюднено13.10.2008
Номер документу2111432
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/189/08

Рішення від 21.08.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Даценко Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні