Рішення
від 30.11.2011 по справі 5020-1449/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2011 року справа № 5020-1449/2011

За позовом Публіч ного акціонерного товариств а

„Енергетична ком панія „Севастопольенерго”,

(99040, м. Севастополь, в ул. Хрустальова, 44)

до Комунального підприємства „Енергосервіс ”,

(99003, м. Севас тополь, вул. Івана Голубця, 5)

про стягнення 222 206,16 грн,

Суддя Плієва Н.Г.

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1 - довіреність № 64 27/0/2-11 від 14.04.2011

представника відповіда ча - ОСОБА_2, довіреність № 802 від 03.10.2011

Обставини справи:

15.09.2011 Публічне акціонерне т овариство „Енергетична комп анія „Севастопольенерго” (да лі - ПАТ „ЕК „Севастопольене рно”) звернулось до господар ського суду міста Севастопол я з позовом до Комунального п ідприємства „Енергосервіс” (далі - КП „Енергосерві с”) про стягнення заборгован ості за використану електрое нергію в сумі 269626,36 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні неналежним виконанням від повідачем своїх зобов' язан ь за договором № 5159 від 27.03.2006 на по ставку електричної енергії.

Ухвалою господарського су ду міста Севастополя від 16.09.2011 п озовна заява прийнята до роз гляду, порушено провадження у справі та справу призначен о до розгляду на 04.10.2011.

Відповідно до положень ста тті 77 Господарського процесу ального кодексу України розг ляд справи відкладався.

Відповідно до розпо рядження керівника апарату г осподарського суду міста Севастополя № 127 в ід 31.10.2011 на виконання рішення з борів суддів від 28.10.2011 призначено повто рний автоматичний розподіл с прави № 5020-1449/2011 та сп рава передана судді Плієвій Н.Г.

Ухвалою суд від 01.11.2011 сп раву № 5020-1449/2011 прийнято до провад ження.

Відповідно до положе нь статті 77 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и розгляд справи відкладався .

Ухвалою суду від 10.11.2011 с трок розгляду справи було пр одовжено на 15 днів - до 30.11.2011.

В ході розгляду справ и позивачем зменшувались поз овні вимоги.

У судовому засіданні 30.11.2011 представником позивача б уло надано клопотання про зм еншення позовні вимоги, прос ить стягнути з відповідача н а його користь заборгованіст ь у розмірі 222 206,16 грн. Також на ви конання вимог суду представн ик позивача надав підписаний обома сторонами акт звіренн я взаємних розрахунків за пе ріод з 03.12.2010 по 17.08.2011.

Враховуючи положення час тини четвертої статті 22 Госпо дарського процесуального ко дексу України, відповідно до яких позивач вправі до прийн яття рішення по справі зменш ити розмір позовних вимог, су д прийняв вищезазначену заяв у позивача до розгляду.

В судовому засіданні пред ставник позивача зменшені по зовні вимоги підтримав у пов ному обсязі, наполягав на їх з адоволенні.

Представник відповідача у судовому засіданні 30.11.2011 погод ився, що сума заборгованості відповідача перед позивачем за спожиту електричну енерг ію складає 222 206,16 гр н.

Заслухавши пояснення пре дставників сторін, розглянув ши матеріали справи, досліди вши надані докази, суд

ВСТАНОВИВ:

27.03.2006 між відкритим акціо нерним товариством „Енергет ична компанія „Севастополье нерго”, назва якого змінена н а „Публічне акціонерне товар иство „Енергетична компанія „Севастопольенерго” (Постач альник), та Комунальним підпр иємством „Енергосервіс” (Спо живач) укладено договір № 5159 на постачання електричної енер гії (далі - Договір) (т. 1 а.с. 9).

Пунктом 1.1 Договору встанов лено, що Постачальник продає електричну енергію Споживач у для забезпечення потреб ел ектроустановок Споживача з п риєднаною потужністю 65 кВт, а Споживач оплачує Постачальн ику вартість спожитої (купле ної) електричної енергії та з дійснює інші платежі відпові дно до умов Договору.

У розділі 2 Договору сторони визначили власні обов' язки .

Зокрема, Постачальник зобо в' язався постачати Спожива чу електричну енергію як різ новид товару в обсягах, визна чених відповідно до розділу 5 та з урахуванням умов розділ у 6 Договору, згідно з категорі єю струмоприймачів Споживач а та гарантованим рівнем над ійності схем електропостача ння, визначених у додатку „Ак т розмежування балансової на лежності електромереж та екс плуатаційної відповідально сті сторін”, із дотриманням г раничних показників якості е лектричної енергії, визначен их державними стандартами (п ідпункт 2.2.2 пункту 2.2 Договору).

В свою чергу, Споживач зобов ' язався оплачувати Постача льнику вартість електричної енергії відповідно до умов д одатків „Порядок розрахункі в” та „Графік зняття показни ків обліку електричної енерг ії ”; здійснювати оплату за по слуги по компенсації переток ів реактивної енергії між ел ектромережею та електроуста новками Споживача згідно з д одатком „Порядок розрахункі в за перетікання реактивної енергії ” (підпункти 2.3.3-2.3.4 пунк ту 2.3 Договору).

Пунктом 7.1 Договорів передб ачено, що облік електроенерг ії, спожитої Споживачем та (аб о) субспоживачами, які приєдн ані до електричних мереж Спо живача, здійснюється відпові дно до вимог Правил користув ання електричною енергією. У випадку порушення Споживаче м вимог нормативно-технічних документів відносно влаштув ання та експлуатації засобів обліку, їх показники не викор истовуються для розрахунків за спожиту електроенергію, а обсяг споживання визначаєть ся постачальником шляхом роз рахунків, згідно з вимогами д одатку „Порядок розрахунків ”.

Згідно з пунктом 9.3 Договору спірні питання стосовно вик онання умов Договору, щодо як их сторонами не буде досягну то згоди, вирішуються у поряд ку, встановленому законодавс твом України.

Сторони дійшли згоди, що Дог овір набуває чинності з дня й ого підписання та діє до 31.12.2006. Д оговір вважається пролонгов аним на наступний календарни й рік, якщо за місяць до спливу строку дії Договору жодна зі сторін не заявить про припин ення його дії чи перегляд йог о умов (пункт 9.4 Договору).

Оскільки жодна зі сторін не заявила про припинення Дого вору, він є продовженим на нас тупні періоди на тих самих ум овах.

Відповідно до порядку розр ахунків, розрахунковим періо дом є період з 3 числа попередн ього розрахункового календа рного місяця до такого ж числ а поточного місяця; датою ост аточного розрахунку є 8 число поточного місяця (пункт 1 Дода тку 6 до Договору).

Платник здійснює оплату сп ожитої електричної енергії в строк до 5 операційних днів з дати виписки рахунку, але не п ізніше дати остаточного розр ахунку (пункт 3 Додатку 6 до Дог овору).

В якості доказів наявності заборгованості відповідача за договором № 5159 від 27.03.2006 позив ач надав суду акти про викори стання електричної енергії.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи докази за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об' єктивному розгляді в судовому засіданні всіх об ставин справи в їх сукупност і, суд вважає позовні вимоги т акими, що підлягають задовол енню за зміненими позовними вимогами, виходячи з наступн ого.

Спірні правовідносини сто рін є зобов' язальними, які в иникли з договору поставки е лектричної енергії, тому під падають під правове регулюва ння норм Цивільного кодексу України та Господарського ко дексу України, а також спеціа льного законодавства в сфері електроенергетики, а саме: За кону України „Про електроене ргетику” та інших нормативно -правових актів.

Відповідно до частини перш ої статті 509 Цивільного кодекс у України зобов' язанням є п равовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов' яза на вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роб оту, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися ві д певної дії, а кредитор має пр аво вимагати від боржника ви конання його обов' язку.

Згідно зі статтею 26 Закону У країни „Про електроенергети ку” та пунктом 1.3 Правил корис тування електричною енергіє ю (далі - ПКЕЕ), затверджених п остановою Національної комі сії з питань регулювання еле ктроенергетики України від 3 1.07.1996 № 28, Договір про постачання електричної енергії є основ ним документом, який регулює відносини між постачальнико м електричної енергії за рег ульованим тарифом, що здійсн ює свою діяльність на закріп леній території, і споживаче м та визначає зміст правових відносин, прав та обов' язкі в сторін.

До договору постачання ене ргетичними та іншими ресурса ми через приєднану мережу за стосовуються загальні полож ення про купівлю-продаж, поло ження про договір поставки, я кщо інше не встановлено зако ном або не випливає із суті ві дносин сторін (ч. 2 ст. 714 ЦК Украї ни).

Відповідно до розділу 1 Дого вору Постачальник продає еле ктричну енергію Споживачу дл я забезпечення потреб електр оустановок Споживача, а Спож ивач сплачує Постачальнику в артість спожитої (купленої) е лектричної енергії та здійсн ює інші платежі згідно з умов ами Договорів. Точки продажу електричної енергії визначе ні у Додатку 2 „Акт розмежуван ня балансової належності еле ктромереж і експлуатаційної відповідальності сторін”.

Статтею 193 Господарського к одексу України визначено, що суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов' язання належним чином відповідно д о закону, інших правових акті в, договору, а за відсутності к онкретних вимог щодо виконан ня зобов' язання - відповідн о до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 530 Цивільного кодек су України унормовано, що якщ о у зобов' язанні встановлен ий строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк (термін).

Одностороння відмова від з обов' язання або односторон ня зміна його умов не допуска ється, якщо інше не встановле но договором або законом (ст. 5 25 ЦК України).

За умовами Договору відпов ідач був зобов' язаний сплат ити вартість спожитої електр ичної енергії не пізніше 08 чис ла поточного місяця.

Згідно зі статтями 33, 34 Госпо дарського процесуального ко дексу України кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запер ечень. Докази подаються стор онами та іншими учасниками с удового процесу. Господарськ ий суд приймає тільки ті дока зи, які мають значення для спр ави. Обставини справи, які від повідно до законодавства пов инні бути підтверджені певни ми засобами доказування, не м ожуть підтверджуватись інши ми засобами доказування.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач має забор гованість перед позивачем у розмірі 222 206,16 грн, що також під тверджується підписаним та з асвідченим печатками обох ст орін Актом звірення взаємних розрахунків та не спростову валось представником відпов ідача у судовому засіданні.

За викладених обставин поз овні вимоги Публічного акціо нерного товариства „Енергет ична компанія „Севастополье нерго” щодо стягнення з відп овідача заборгованості за ак тивну електричну енергію у с умі 222 206,16 грн за Договором № 5159 ві д 27.03.2006 є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню в по вному обсязі.

Витрати позивача по сплаті судового збору в сумі 2222,06 грн т а витрати на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу в розмірі 236,00 грн за п равилами статті 49 Господарсь кого процесуального кодексу України покладаються на від повідача.

Рішення складено та підпи сано відповідно до статті 84 Го сподарського процесуальног о кодексу України 05.12.2011.

На підставі наведеного, ке руючись статтями 43, 49, 82, 84, 85, 115, 116 Гос подарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольни ти повністю.

2. Стягнути з Кому нального підприємства „Енер госервіс” (ідентифікац ійний код 13789271; 99003, м. Севастополь , вул. Івана Голубця, 5; р/р 26002945225721 в ПАТ “Укрсоцбанк”, м. Севастоп оль, МФО 324195, або з будь-якого інш ого рахунку, виявленого держ авним виконавцем під час вик онання рішення суду) на користь Публічного акціонер ного товариства „Енергетичн а компанія „Севастопольенер го” (ідентифікаційний к од 05471081; 99040, м. Севастополь, вул. Хр устальова, 44; рахунок зі спеці альним режимом використання № 2603830131168 в Севастопольському мі ському відділенні „Ощадбанк ” № 4548, МФО 384027) заборговані сть за електричну енергію у р озмірі 222 206,16 грн (двісті двад цять дві тисячі двісті шість грн 16 коп).

3. Стягнути з Комуналь ного підприємства „Енергосе рвіс” (ідентифікаційни й код 13789271; 99003, м. Севастополь, вул. Івана Голубця, 5; р/р 26002945225721 в ПАТ “ Укрсоцбанк”, м. Севастополь, М ФО 324195, або з будь-якого іншого р ахунку, виявленого державним виконавцем під час виконанн я рішення суду) на корис ть Публічного акціонерного т овариства „Енергетична комп анія „Севастопольенерго” (ідентифікаційний код 05471081; 99040, м. Севастополь, вул. Хрустал ьова, 44; р/р 260073537 в ВАТ „Перший інв естиційний банк”, МФО 300506) су довий збір у розмірі 2 222,06 грн (дві тисячі двісті двадцят ь дві грн 16 коп.) та витрати на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу в ро змірі 236,00 грн (двісті трид цять шість грн 00 коп.).

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Суддя п ідпис Н.Г. Плієва

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21114484
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-1449/2011

Рішення від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

Ухвала від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Алсуф'єв Віктор Володимирович

Ухвала від 05.10.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Алсуф'єв Віктор Володимирович

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Алсуф'єв Віктор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні