Постанова
від 17.01.2012 по справі 5024/2498/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


ПО СТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" січня 2012 р. Справа № 5024/2498/2011

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Пінтеліна Т.Г., при секрета рі Чумаченко М.М., розглянувш и справу

за заявою: Приватного агропромислового підприємс тва "Карда" м. Херсон

до: Приватного агропром ислового підприємства "Кард а" місцезнаходження: вул. Іллі ча, 86, кв. 50, м. Херсон, ідент. код 24961 595

про визнання банкрутом

за участю представників ст орін:

від заявника - голова лікві даційної комісії Запорожець Д.Ю.

від кредитора - ОСОБА_1, д ов. № 2 від 16.01.2012р.

в с т а н о в и в:

Приватне агропромисл ове підприємство “Карда” (мі сцезнаходження: м. Херсон, вул ..Ілліча,86,кв.50, код ЄДРПОУ 24961595) зве рнулось до господарського су ду Херсонської обла сті із заявою про власне банк рутство. Заява мотивована н аступним.

Рішенням від 17.08.2011 року власн ик ПАП «Карда»вирішив припин ити діяльність ПАП «Карда», п рипинити юридичну особу - ПАП «Карда» шляхом ліквідації п ідприємства. Копія рішення в ласника додається до цієї за яви. Зазначеним вище рішення м власника від 17.08.2011 року була с творена ліквідаційна комісі я підприємства та призначено голову ліквідаційної коміс ії.

Відповідно до зазначеного рішення ліквідаційна комісі я ПАП «Карда»розпочала свою роботу. До реєстраційної пал ати було подану відповідну з аяву щодо припинення діяльно сті підприємства. Відповідні записи про стан підприємств а та про зміну керівника підп риємства було внесено до дер жавного реєстру.

З метою виявлення кредитор ів, ліквідаційною комісією б уло подано оголошення до міс ької газети «Новий день»від 01.09.2011 року за № 36 (4978) про ліквідаці ю підприємства. У зазначеном у оголошенні зазначалося про право кредиторів протягом д вох місяців звернутися до ПА П «Карда»із своїми грошовими вимогами.

Таким чином, оголошення про ліквідацію підприємство роз міщувалося одночасно у насту пних друкованих органах:

- Офіційному спеціалізован ому друкованому засобі масов ої інформації Державного комітету України з пит ань регуляторної політики і підприємництва «Бюлетень де ржавної реєстрації»в ід 26.08.2011 року за № 188 (23), аркуш 72, запи с № 2742;

- Незалежній громадсько-пол ітичній газеті Херсонщини «Н овий день»від 01.09.2011 року за № 36 (4978 ), стор. 21. Копії оголошень у бюл етені та у газеті додаються д о заяви.

19 жовтня 2011 року до ліквідаці йної комісії звернулося із к редиторською заявою підприє мство ТОВ «Вазарі», ЄДРПОУ 3176024 0. Кредиторські вимоги зазнач еного підприємства складают ь 64 707, 81 грн. Комісією було розгл януто зазначену кредиторськ у заяву та визнано грошові ви моги ТОВ «Вазарі»у повному о бсязі.

Відповідно до наданої голо ві ліквідкомісії довідки та балансу підприємства станом на 01.07.2011 р., загальна кредиторсь ка заборгованість становила 304 093 грн.40 коп.

Протягом двомісячного стр оку, який минув після розміще ння оголошення про ліквідаці ю підприємства, з кредиторсь кою заявою звернувся дише од ин кредитор - ТОВ «Вазарі». Інші кредитори свої вимоги н е заявили.

Складено реєстр вимог кред иторів ПАП «Карда», від 15.11.2011 р., з урахуванням черг овості, передбаченої Цивільн им кодексом України (статтею 112). Копія додається. Загальна с ума кредиторських вимог скла дає 64 707, 81 грн.

Аудиторським висновком ві д 01.12.2011 року було підтверджено, ідо наявна кредиторська забо ргованість ПАП «Карда»стано вить суму 65 тисяч гривень («з о кругленням»).

Ліквідаційною комісією бу ло зроблено роботу по виявле нню активів підприємства (дебіторська заборгова ність, рухоме майно, нерухоме майно, тощо) та по виявленню п асивів (кредиторська заборго ваність).

З державних установ та орга нізацій було отримано відпов іді про відсутність у пі дприємства боргу перед бюдже том:

- довідка ДПІ у м. Херсоні про відсутність боргу з податкі в і зборів (обов'язкових плате жів), що контролюються орга нами ДПІ у м. Херсоні від 10.11.2011 ро ку за № 27596/10/24-103.

- довідка управління Пенсій ного фонду України в м. Херсон і від 07.11.2011 р. за № 820/02.

- довідка фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и від 10.11.2011 р. за № 02-29-420-134/2328.

Копії довідок додаються до заяви.

Ліквідаційною комісією вс тановлено відсутність у підп риємства майнових активів. Зазначене підтвердж ується наступними довідками :

- Довідкою Херсонського дер жавного бюро технічної інвен таризації від 12.10.2011 року за № 3996/11 повідомлено про відсутність нерухомості, зареєстрованої за ПАП «Карда».

- Відміткою МРЕВ ДАЇ про від сутність зареєстрованого за підприємством автотранспор ту (відмітка зроблена на запи ті, який направлявся головою ліквідкомісії).

- Довідкою Інспекції держав ного технічного нагляду «Дер жтехнагляд»від 28.10.2011 р. за № 18-4593/4003 повідомлено, що сільськогос подарська техніка за підприє мством не зареєстрована.

- Довідкою Управління Держк омзему у м. Херсоні Херсонськ ої області від 31.10.2011 р. за № 01-3336 пов ідомлено про відсутність у в ласності або користуванні пі дприємства земельних діляно к.

Директор ПАП «Карда»надав голові ліквідаційної комісі ї довідку від 05.09.2011 року про від сутність у підприємства майн ових активів, зокрема про від сутність об'єктів нерухомог о майна, транспортних засобі в, спеціальної техніки, грошо вих коштів на розрахункових рахунках підприємства.

Зазначена директором інфо рмація про відсутність майно вих активів підтверджується . Отже, у підприємства відсутн і активи для задоволення кре диторських вимог. Зазначене підтверджується аудиторськ им звітом, копія якого додаєт ься.

З метою перевірки обставин доведення підприємства до б анкрутства та фіктивного банкрутства голова лі квідаційної комісії звернув ся до аудитора для проведенн я відповідного аналізу.

Між головою ліквідаційної комісії ПАП «Карда»та ТОВ «А удиторська допомога»було ук ладено договір № 56-ап від 15.11.2011 р. на проведення аналізу фінан сової, господарської інвести ційної діяльності підприємс тва, можливості відновлення платоспроможності та наявно сті ознак фіктивного банкрут ства чи доведення до банкрут ства ПАП «Карда»за період з 200 8-2011 рр.

Відповідно до укладеного д оговору № 56-ап на здійснення а удиторських послуг від 15.11.2011 ро ку аудитором було надано лік відаційній комісії Аудиторс ький звіт про фактичні резу льтати аналізу основних пока зників, що характеризують фі нансове становище ПАП «Карда ».

Відповідно до аудиторсько го звіту зазначено про відсу тність ознак фіктивного банк рутства на підприємстві, п.4.1.; зазначено про те, що не встано влено наявність ознак доведе ння підприємства до банкрутс тва, п.4.2.; зазначено про те, що на явність ознак приховування б анкрутства не встановлено, п .4.3.

Крім того, у пункті 3 Аудиту, н аданого голові ліквідкому, з роблено висновок щодо подаль шого розвитку підприємства, а саме:

«В результаті аналізу фіна нсового стану підприємства т а проміжного балансу станом на 01.12.11 р. встановлено що у підпр иємства вартість зобов'язань (пасивів) перевищує балансову вартість активів. Тобто вартість активів не по криває суми вимог кредиторів . Таким чином у підпри ємства немає можливості відн овлення спроможності за раху нок реструктуризації діяльності або часткового п родажу незадіяних у виробниц тві активів.

Згідно статті 51 «Особливос ті застосування процедури ба нкрутства до боржника, що лік відується власником» Закону України «Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом»N 234 3-ХІІ від 14.05.1992р. якщо вартості ма йна боржника - юридичної особ и, щодо якого прийнято рішенн я про ліквідацію, недостатнь о для задоволення вимог кред иторів, така юридична особа л іквідується в порядку, перед баченому цим Законом. У разі в иявлення зазначених обстави н ліквідатор (ліквідаційна к омісія) зобов'язані звернути ся в господарський суду із за явою про порушення справи пр о банкрутство такої юридично ї особи. Голова ліквідаційно ї комісії зобов'язаний зверн утися в господарський суду і з заявою про порушення справ и про банкрутство такої юрид ичної особи в порядку статті 51 Закону України «Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом».

Згідно із частиною 5 статті 7 Закону України «Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом», боржник зобов'язаний з вернутися в місячний строк д о господарського суду з заяв ою про порушення справи про б анкрутство у разі виникнення такої обставини, коли при лі квідації боржника не у зв'язк у з процедурою банкрутства в становлено неможливість бор жника задовольнити вимоги кр едиторів у повному обсязі;

Відповідно до частини 2 стат ті 51 ЗУ «Про відновлення плато спроможності боржн ика або визнання його банкру том»за результатами розгляд у заяви про порушення справи про банкрутство юридичної о соби, майна якої недостатньо для задоволення вимог креди торів, господарський суд виз нає боржника, який ліквідуєт ься, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, п ризначає ліквідатора, здійсн ює офіційне оприлюднення ухв али про визнання боржника, як ий ліквідується, банкрутом. О бов'язки ліквідатора можуть бути покладені на г олову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від н аявності в нього лі цензії.»Відповідно до частин и 3 статті 110 Цивільного кодекс у України якщо вартість майн а юридичної особи є недостат ньою для задоволення вимог к редиторів, юридична особа зд ійснює всі необхідні дії, вст ановлені законом про відновл ення платоспроможності або в изнання банкрутом»

В судовому засіданні предс тавник ПАП «Карда»голова лі квідаційної комісії підтрим ав викладене в заяві, надав дл я огляду оригінали документі в, доданих до заяви.

Матеріали справи та відомо сті про майновий стан боржн ика свідчать про те, що підпр иємницька діяльність боржни ка відсутня протягом тривало го часу, боржник неспроможн ий провести розрахунок з кре диторами без визнання його б анкрутом та відкриття лікві даційної процедури, відсутні достатні активи для відновл ення підприємницької діял ьності боржника .

Згідно статті 209 Господарсь кого кодексу України, у разі н ездатності суб'єкта підприєм ництва після настання встано вленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед і ншими особами або державою і накше як через відновлення й ого платоспроможності, цей с уб'єкт відповідно до частини четвертої статті 205 цього Код ексу визнається неспроможни м.

Відповідно ст. 23 Закону Укра їни “Про відновлення платос проможності боржника або ви знання його банкрутом ”, з дн я прийняття господарським су дом постанови про визнання б оржника банкрутом і відкритт я ліквідаційної процедури :

- підприємницька діяльніст ь банкрута завершується за к інченням технологічного цик лу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу ;

- строк виконання всіх грошо вих зобов'язань банкрута та з обов'язання щодо сплати стра хових внесків на загаль нооб ов'язкове державне пенсійне страхування та інші види заг альнообов'язкового державно го соціального страхуван ня, податків і зборів (обов'язков их платежів) вважається таки м, що настав;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), проц ентів та інших економічних с анкцій по всіх видах за борго ваності банкрута;

- відомості про фінансове становище банкрута переста ють бути конфіденційними чи становити комерційну таєм ни цю;

- укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна бан крут а чи передачею його майна тре тім особам, допускаєть ся в по рядку, передбаченому Законом ,

- скасовується арешт, накла дений на майно боржника, визн аного банкрутом, чи інші обме ження щодо розпоря дження ма йном такого боржника. Наклад ення нових аре штів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускає ться;

- вимоги за зобов'язаннями б оржника, визнаного банкру то м, що виникли під час проведен ня процедур банкрутства, мож уть пред'являтися тільки в ме жах ліквідаційної п ро цедури;

- виконання зобов'язань бор жника, визнаного банкрутом, з дійснюється у випадках і пор ядку, передбаченому цим розд ілом.

3 дня прийняття господарськ им судом постанови про визна ння боржника банкрутом і від криття ліквідаційної процед ури припиняються повноважен ня органів управлін ня банкр ута щодо управління банкруто м та розпоряджен ня його майн ом, ке рівник банкрута звільн яється з роботи у зв'язку з бан крут ством підприємства, про що робиться запис у його труд овій книжці, а також припиняю ться повноваження власника ( власників) майна банкрута .

Опублікування відомостей про визнання боржника банкр утом і відкриття ліквідаційн ої процедури здійсню ється л іквідатором у офіційних друк ованих органах за рахунок ба нкрута у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови пр о визнання боржника банкруто м. Відомості про визнання бор жника банкрутом і про відкри ття ліквідаційної процедури повинні містити:

- найменування та інші рекві зити боржника, визнаного бан крутом;

- найменування господарськ ого суду, в провадженні яко го знаходиться справа про банк рутство;

- дату прийняття господарсь ким судом постанови про визн ання боржника банкрутом і ві дкриття ліквідаційної проце дури;

- відомості про ліквідатор а (ліквідаційну

Відповідно до ст. 25 Закону, п осадові особи банкрута зобов 'язані передати всі документ и банкрута і його активи лікв ідатору. Невиконання цієї в имоги Закону є складом злочи ну, згідно ст. 221 Кримінального кодексу України - незаконні дії у разі банкрутства.

Відповідно до п.7 ст. 30 Закон у України “Про відновлення платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м ”, ліквідатор зобов'язаний використовувати при проведе нні ліквідаційної процедури тільки один рахунок боржник а в банківській установі. Інш і рахунки, виявлені при прове денні ліквідаційної процеду ри, підлягають закриттю лікв ідатором. Залишки коштів на ц их рахунках перераховуються на основний рахунок боржник а. Всі кошти в ліквідаційній п роцедурі зараховуються на о сновний ліквідаційний рахун ок боржника, з якого здійснюю ться і всі виплати і витрат и банкрута.

Враховуючи викладене, ке руючись ст. ст.1, 3-1, 22 - 34 , 51 Закон у України “Про відновлення п латоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” , ст.ст. 209 - 215 Господарського кодексу України, Рекомендац іями Президії Вищого господа рського суду України № 0 4-5/1193 „Про деякі питання практи ки застосування Закону України «Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом", суд

п о с т а н о в и в:

1. Визнати Приватне аг ропромислове підприємство "К арда", вул. Ілліча, 86, кв. 50, м. Херсо н, ідент. код 24961595 банкрутом та в ідкрити щодо нього ліквідаці йну процедуру.

2. Призначити ліквідат ором банкрута голову ліквіда ційної комісії Запорожця Дмитра Юрійовича та зобов'язати його здійснити п овноваження ліквідатора згі дно ст.ст. 25 - 34 Закону, щомісяц я надавати повні звіти суду т а кредиторам, після закінчен ня ліквідаційної процедури подати суду звіт та ліквідац ійний баланс боржника згідно ст. 32 Закону.

3. Зобов'язати ліквідат ора у 5-денний термін опублік увати у офіційних друкованих органах відомості про визна ння боржника банкрутом і від криття ліквідаційної процед ури. Примірник газети надати до суду.

4. Припинити повноваже ння органів управління банкр ута щодо управління банкрут ом та розпорядження його май ном, припинити повноваження власників майна банкрута.

5. Зобов'язати посадов их осіб банкрута не пізніше 10-денного строку передати вс і документи, печатки, штампи банкрута і його активи лікв ідатору. Один примірник акту надати до суду.

6. Зобов'язати ліквідат ора у разі невиконання посад овими особами боржника-банкр ута вимоги Закону і суду про передачу всіх документів та активів, звернутись до право охоронних органів із заявою про притягнення зазначених осіб до встановленої кримін альної відповідальності з а незаконні дії у разі банкру тства. Копію заяви надати до суду.

7. Постанову надіслат и: заявнику, ДПІ у м. Херсон, ВДВ С Комсомольського РУЮ м. Херс он, Відділу банкрутства ГУЮ у Херсонській області, Херсон ському міськвиконкому (держа вному реєстратору), ліквідат ору Запорожцю Д.Ю.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено31.01.2012
Номер документу21114601
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/2498/2011

Ухвала від 03.04.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 26.12.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні