Рішення
від 24.09.2008 по справі 29/377-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29/377-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" вересня 2008 р.                                                            Справа № 29/377-08

вх. № 5568/3-29

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - не з"явився  відповідача - не з"явився

розглянувши справу за позовом

СТОВ "Преображенське", с. Миронівка  

до  ТОВ "Топфармінг", с. Ржавчик  

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить суд визнати за ним право власності на посіви озимих сільськогосподарських культур.

До початку судового засідання  позивач заявив клопотання про забезпечення позову, але оскільки суду не було надано доказів, що підтверджують наявність обставин, які  ускладнюють або роблять  неможливим виконання рішення, суд відмовляє позивачеві у задоволенні вказаного клопотання.  

Сторони в судове засідання не з"явились, вимогих ухвали суду про порушення провадження по справі не виконали. Про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

За таких обставин, справа розглядається за наявними в ній матеріалами у порядку передбаченому ст. 75 ГПК України.

Розглянувши надані суду докази, суд встановив наступне.  

01 лютого 2007 року між Позивачем та Усенко Катериною Іванівною, Барабаш Анатолієм Петровичем, Барабаш Оленою Володимирівною Стриженко Антоніною Борисівною, Головко Миколою Івановичем, Фоминиченко Тетяною Євстафієвною, Головко Петром Васильовичем, Головко Ніною Дмитрівною, Головко Олександрою Василівною, Шейфер Андрієм Васильовичем, Жовновацькою Вірою Іванівною, Шапченко Клавдією Іванівною, Головко Іриною Миколаївною, Головко Олександром Миколайовичем, Головко Павлом Спиридоновичем, Пележок Галиною Василівною, Курінним Борисом Васильовичем, Ткачук Сергієм Васильовичем, Альшиною Валентиною  Василівною, Альшиним Муса Юсуповичем, Мороз Вірою Степанівною, Брітік Надією Сергіївною, Болог Сергієм Павловичем, Головко Іваном   Миколайовичем, Унгер Віктором Анатолійовичем, Унгер Ніною Федорівною, Будко Прасковією Тодорівною Вольківською Марією Іванівною, Синицькою Марією  Іванівною, Кузнєцовою Ганною Тихонівною, Шапченко Миколою Івановичем фізичними особами - власниками земельних ділянок було укладено договори оренди   відповідних земельних ділянок.

Протягом строку дії  цих  договорів  Позивач  використовував  орендовані земельні ділянки у відповідності до їх цільового призначення та інших умов укладених договорів, у тому числі, сплачував орендодавцям оренду плату у розмірах, що зазначені в укладених договорах оренди.

Восени 2007 року, за час дії зазначених вище договорів оренди земельних ділянок та приймаючи до уваги переважне право їх поновлення, Позивач провів польові роботи та засіяв відповідні земельні ділянки озимими сільськогосподарськими культурами, що підтверджується матеріалами справи.

У відповідності до п. 2.3 зазначених вище договорів оренди земельних ділянок, маючи на меті поновлення договорів оренди на новий термін, Позивач звернувся із відповідною пропозицією до власників земельних ділянок, які підписали нові договори оренди земельних ділянок та передали їх на підписання до Позивача.

В день закінчення строку дії попередніх договорів оренди земельних ділянок, тобто 01 лютого 2008 року, Позивач підписав нові договори оренди цих земельних ділянок .

Зважаючи на те, що відповідно до ст. 20 Закону України "Про оренду землі" укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації, а відповідно до ст. 18 зазначеного Закону договір оренди земельної ділянки набирає чинності після його державної реєстрації, після укладення нових договорів оренди землі Позивач почав підготовку для подання зазначених Договорів на реєстрацію до Харківської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному Комітеті України по земельних ресурсах".

Проте, до моменту подачі нових договорів оренди землі на державну реєстрацію в установленому порядку, Позивачу стало відомо про те, що власниками земельних ділянок було укладено інші договори оренди землі на ті ж саме земельні ділянки з іншою юридичною особою - Товариством з обмеженою відповідальністю "ТОПФАРМІНГ" (відповідачем по справі).

Відповідно до ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Згідно ст. 317 ЦКУкраїни власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Згідно ч. 1 та 2 ст. 321 ЦКУкраїни право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 386 ЦК України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності. Згідно ч. 2 ст. 386 ЦК України власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Позивач, в своїй позовній заяві, вказує на те, що відповідач намагається протиправно привласнити належні Позивачу посіви озимих сільськогосподарських культур, про що свідчать такі дії Відповідача як підкормка озимих сільськогосподарських культур добривами, хоча Відповідачу відомо про те, що зазначені сільськогосподарські культури не є його власністю, і така підкормка вже зроблена Позивачем, і такі дії з боку Відповідача є грубим порушенням як умов укладених договорів оренди землі, так і вимог чинного законодавства.

Відповідно до ч. 3 ст. 13 ЦК України не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах. Згідно ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Згідно ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Зважаючи на те, що відповідачем не оспорені обставини, викладені в позовній заяві, суд, визнав позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

 

Зважаючи на викладене вище, суд, керуючись ст. ст. 22, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України,   

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Преображенське" (код ЄДРПОУ 00707248, Харківська область, Первомайський район, с. Миронівка, вул. Мироненко) на посіви озимих сільськогосподарських культур, які були засіяні ТОВ "Преображенське" на земельних ділянках, отриманих в оренду у відповідності до договорів оренди землі, укладених 01 лютого 2007 року між ТОВ "Преображенське" та Усенко Катериною Іванівною, Барабаш Анатолієм Петровичем, Барабаш Оленою Володимирівною, Стриженко Антоніною Борисівною,  Головко Миколою Івановичем, Фоминиченко Тетяною Євстафієвною, Головко Петром Васильовичем, Головко Ніною Дмитрівною, Головко Олександрою Василівною, Шейфер Андрієм Васильовичем, Жовновацькою Вірою Іванівною, Шапченко Клавдією Іванівною, Головко Іриною Миколаївною, Головко Олександром Миколайовичем, Головко Павлом Свиридоновичем, Пележок Галиною Василівною, Курінним Борисом Васильовичем, Ткачук Сергієм Васильовичем, Альшиною Валентиною Василівною, Альшиним Муса Юсуповичем, Мороз Вірою Степанівною, Брітік Надією Сергіївною, Болог Сергієм Павловичем, Головко Іваном Миколайовичем, Унгер Віктором Анатолійовичем, Унгер Ніною Федорівною, Будко Прасковією Тодорівною Вольківською Марією Іванівною, Синицькою Марією Іванівною, Кузнєцовою Ганною Тихонівною, Шапченко Миколою Івановичем.

Стягнути з ТОВ "Топфармінг" (Харківська область, Первомайський район, с. Ржавчик, вул. Леніна, 4) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Преображенське" (код ЄДРПОУ 00707248, Харківська область, Первомайський район, с. Миронівка, вул. Мироненко) - 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення підписано 29.09.08

Суддя                                                                                            

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.09.2008
Оприлюднено13.10.2008
Номер документу2111699
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/377-08

Рішення від 24.09.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні