Рішення
від 29.08.2008 по справі 11/3962
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/3962

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                 

Р І Ш Е Н Н Я            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

          "29" серпня 2008 р.                                                                            Справа №  11/3962

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого –судді Довганя К.І. , при секретарі –Захаровій А.Г., за участю представників сторін: позивача –Плаха А.В. за довіреністю,  відповідача –Луговський О.С. за довіреністю,   розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси  справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Промінвестбуд»до виконавчого комітету Черкаської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно,

                                                                 ВСТАНОВИВ:

          

Заявлено позов про визнання права власності на самовільно збудовані не житлові приміщення. В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що він є власником комплексу виробничих приміщень, розташованих на земельній ділянці, що знаходиться у його користуванні.  Для здійснення підприємницької діяльності за власні кошти позивач виконав будівництво гаража та топочної без отримання відповідних дозволів та розробки проектної документації. Оскільки самовільно збудовані приміщення відповідають вимогам будівельних та інших норм, то позивач просить з посиланням на ст.. 376 ЦК України визнати  за ним право власності на них.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з підстав, викладених у ньому.

Відповідач письмового відзиву на позов суду не подав, а його представник у судовому засіданні позовні вимоги визнав.

Суд, заслухавши пояснення  представників сторін, оцінивши наявні у справі докази встановив наступне.

Позивачу на праві власності належить комплекс будівель( виробничий корпус, склади одноповерхові, гараж на 4 бокси, прибудова до майстерні, механічна майстерня, будівлі управління, кузня, навіс, з/б огорожа, резервуар для ПМС), що розташовані по проспекту Хіміків, 4 в м. Черкаси.

30 грудня 2003 року між Черкаською міською радою та ТОВ "Промінвестбуд" укладено договір оренди земельної ділянки, яка знаходиться по проспекту Хіміків. 4 в м. Черкаси,   площею 5711 кв.м., строком на 49 років.

В процесі здійснення господарської діяльності позивач в межах комплексу яким воно володіє та орендованої земельної ділянки здійснив будівництво гаражу  та топочної без розробки  проектної документації та отримання відповідних дозволів.

Роботи по створенню нового нерухомого майна Позивач проводив господарським способом за власні кошти. На даний момент готовність приміщень складає 100%.

У відповідності до висновку №28/08 експертного будівельно-технічного дослідження від 05.08.08р. самочинно збудовані будівлі топочної «в1 »та гаража «Д -І»розташовані по проспекту Хіміків. 4 в м. Черкаси відповідають державним будівельним нормам України без порушення прав інших осіб.

Згідно даним бухгалтерського обліку вартість топочної «в1 »становить - 9860:00

грн.. а вартість гаража «Д -1»- 12672.00 грн. що в сумі становить –22532,00 грн.

Статтею 41 Конституції України кожному гарантовано право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Згідно ст.49 Закону України „Про власність”, володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом, третейським судом.

          Ст.ст. 20, 328, 331, 376, 392 ЦК України містять наступні положення.

Право на захист особа здійснює на свій розсуд.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Право власності на новостворене нерухоме майно ( житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Виходячи з фактичних обставин справи та приписів наведеного вище законодавства суд приходить до наступних висновків.

Оспорювані приміщення збудовано позивачем за власні кошти на земельній ділянці , що знаходиться в його правомірному  користуванні. Приміщення  відповідає будівельним нормам та правилам,  їх наявність на земельній  ділянці не порушує прав інших осіб, а тому суд  вважає можливим визнати за позивачем право власності на це майно.

Оскільки позивач, здійснивши самовільне будівництво, своїми діями сприяв наявності даного спору, то суд вважає можливим покласти на нього судові витрати.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-84 ГПК України суд, -

                                                                           ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за  товариством з обмеженою відповідальністю «Промінвестбуд», м. Черкаси, проспект Хіміків, 4,  код 32033629  право власності на нежитлові приміщення  гараж(літ.Д-1), топочна (літ.в') розташоване за адресою м. Черкаси, проспект Хіміків, 4,

Рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

          

Суддя                                                                                              К.І.Довгань

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.08.2008
Оприлюднено13.10.2008
Номер документу2112443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/3962

Рішення від 29.08.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні