Постанова
від 22.09.2008 по справі 5020-2/334
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-2/334

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

 

справа № 5020-2/334

ПОСТАНОВА

і м е н е м     У к р а ї н и

"22" вересня 2008 р.  16:11                                                                                          м. Севастополь

Господарський суд міста Севастополя у складі:

судді Шевчук Н.Г.,

при секретарі: Міжуй Є.А.

за участю представників:

Управління Пенсійного фонду України в Нахімовському районі міста Севастополя –Полоса І.В.;

приватного підприємства „Виробничо-будівельна фірма „Тітан” –не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Нахімовському районі м. Севастополя до приватного підприємства „Виробничо-будівельна фірма „Тітан” про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 1475,19 грн.,

в с т а н о в и в:

Управління Пенсійного фонду України в Нахімовському районі м. Севастополя звернулось до господарського суду міста Севастополя з адміністративним позовом до приватного підприємства „Виробничо-будівельна фірма „Тітан” про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за червень 2008 року у сумі 1475,19 грн. Позов мотивований порушенням відповідачем пенсійного законодавства України щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, вважає їх обґрунтованими та просить позов задовольнити.

Відповідач явку повноважних представників у судове засідання не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив, письмові заперечення проти позову не надав, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином за адресою, вказаною у позовній заяві, довідці № 23-5-269/3564 про включення підприємства до ЄДРПОУ та свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи відповідача.

Оскільки відповідач був повідомлений про час і місце розгляду справи належним чином, то в порядку статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України суд вважає можливим розглянути справу у відсутність відповідача за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників прокурора та позивача, дослідивши інші докази в межах позовних вимог, суд дійшов висновку, що позовні вимоги слід задовольнити з таких підстав.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України до компетенції адміністративних судів входить розгляд спорів за зверненням суб'єктів владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Згідно з пунктом 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до початку діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішують у першій та апеляційній інстанціях відповідні місцеві та апеляційні господарські суди за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до статей 4, 14 Закону України „Про систему оподаткування” № 1251 від 25.06.1991 платниками податків і зборів (обов'язкових платежів) є юридичні і фізичні особи, на яких згідно з законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі). До загальнодержавних податків і зборів (обов'язкових платежів) належіть збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно зі статтями 14, 17 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне  страхування” №1058-VI від 09.07.2003 (далі Закон України № 1058-VI від 09.07.2003) підприємства, установи і організації,  створені відповідно до законодавства  України,  незалежно  від  форми   власності,  виду діяльності  та  господарювання,  об'єднання громадян,  профспілки, політичні партії, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи є страхувальниками; страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати  і сплачувати, у встановлені строки та у повному обсязі страхові внески.       

Згідно з пунктом 8 Розділу XV Прикінцевих положень Закону України № 1058-VI від 09.07.2003 страхові внески, перераховані в солідарну систему, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України „Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997 №400/97-ВР, для роботодавців, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору, або на інших умовах, або за договорами цивільно-правового характеру, розмір страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування встановлений в розмірі –33,2% від суми фактичних витрат на оплату праці працівників, і 0,5-5% страхових внесків утримаються з доходу найнятих робітників у вигляді заробітної платні, інших виплат і винагород, нарахованих відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, залежно від суми такого доходу.

Згідно статті 20  Закону України № 1058-VI від 09.07.2003 та розділу 5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 (далі-Інструкція), страхові внески нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми,  порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того,  чи  були  зазначені  суми  фактично виплачені після їх нарахування до сплати. Перерахування страхових внесків здійснюється платниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг). Остаточний розрахунок за базовий звітний період здійснюється платником страхових внесків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Відповідно до статті 106 Закону України № 1058-VI від 09.07.2003 суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Нарахування пені, починається з першого календарного дня, що настає за днем настання строку відповідного платежу, до дня його фактичної сплати страхувальником, або з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку перерахування (зарахування) відповідних сум, до дня їх фактичного перерахування (зарахування) банками та організаціями, які здійснюють виплату і доставку пенсій. Про нарахування пені та накладення штрафів передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій. Суми пені та штрафів підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення.

Приватне підприємство „Виробничо-будівельна фірма „Тітан” зареєстроване в якості платника страхових внесків на обов`язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Нахімовському районі м. Севастополя.

Розмір суми страхових внесків, визначений відповідачем у відповідних розрахунках суми страхових внесків на загальнообов`язкове державне страхування, що підлягають сплаті за червень 2008 року, складає 1475,19 грн., з яких: 1391,37 грн. –збір із суми фактичних витрат на оплату праці працівників та 83,82 грн. –збір зі суми загального оподаткованого доходу, нарахованого працівнику відповідно до умов трудового договору (арк. с. 7-8).

Відповідно до пункту 6 статті 20 Закону України № 1058-IV від 09.07.2003, розділу 5  Інструкції відповідач повинен був самостійно сплатити суму внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування за червень 2008 року у розмірі 1475,19 грн.

В рахунок сплати зобов'язань грошові кошти від приватного підприємства „Виробничо-будівельна фірма „Тітан” не надійшли.

Відповідно до пункту 8.1 частини 8  Інструкції своєчасно несплачені страхові внески визнані недоїмкою.

06.08.2008 на виконання вимог пункту 8.2 частини 8 Інструкції позивачем виписана та направлена на адресу відповідача вимога №Ю-48 на загальний борг по страхових внесках станом на 06.06.2008 на загальну суму 1475,19 грн. Поштове відправлення з вимогою №Ю-48 повернуто поштовим відділенням зв'язку по причині відсутністю адресату за вказаною адресою (арк.с.6 –зворотній бік).

В рахунок погашення недоїмки по страхових внесках за червень 2008 року від приватного підприємства „Виробничо-будівельна фірма „Тітан” на розрахунковий рахунок Управління Пенсійного фонду України в Нахімовському районі міста Севастополя грошові кошти не надходили.

Таким чином, заборгованість відповідача перед Управлінням Пенсійного фонду України в Нахімовському районі міста Севастополя по сплаті страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування за червень 2008 року складає  1475,19 грн., з яких: 1391,37 грн. –збір із суми фактичних витрат на оплату праці працівників (33,2%) та 83,82 грн. –збір зі суми загального оподаткованого доходу, нарахованого працівнику відповідно до умов трудового договору (2%).

Згідно зі статтею 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” органи Пенсійного фонду звертаються у встановленому законом порядку і пред'являють вимогу про сплату недоїмки до відповідного відділу державної виконавчої служби, а також мають право звернутися до суду або господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що заборгованість по сплаті внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 1475,19 грн. підлягає стягненню з відповідача у судовому порядку,  а позовні вимоги - задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України №2747-ІV від 06.07.2005, суд

п о с т а н о в и в:

1.          Адміністративний позов задовольнити повністю.

           2. Стягнути з приватного підприємства „Виробничо-будівельна фірма „Тітан” (99041, м. Севастополь, вул. Жидилова, 4, кв. 9, код ЄДРПОУ 20709574, р/р 26007301818 в СФ АКБ  „Укрсоцбанк”, МФО 324195) на користь Управління Пенсійного фонду України в Нахімовському районі міста Севастополя (99001 м. Севастополь, вул. Дзигунського, 19, код у ЄДРПОУ 22274979, 25602705100412, 25608705100513 у СМВ №4548 ВАТ “Державний Ощадний Банк України”, МФО 384027) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування за червень 2008 року у сумі 1475,19 грн.

             Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня складання постанови в повному обсязі заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку частини п'ятої статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана в строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя                                                                                                                  Н.Г.Шевчук      

29.09.2008

Дата ухвалення рішення22.09.2008
Оприлюднено13.10.2008
Номер документу2113102
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-2/334

Постанова від 22.09.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні