Рішення
від 30.01.2012 по справі 24/5009/8030/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи < Текст >

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.01.12 Справа № 24/5009/8030/11

Суддя Азізбекян Т.А .

за позовною заявою: ко нцерну “Міські теплові мереж і” в особі філії концерну “Мі ські теплові мережі” Орджоні кідзевського району (юридичн а адреса: 69091, м. Запоріжжя, бул. Г вардійський, 137, фактична адре са: 69057, м. Запоріжжя, вул. Адм. Нах імова, 4)

до відповідача: Запорі зького обласного відділення Українського фонду культури (69035, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 180а)

про стягнення 5 839,93 грн.

суддя Азізбекян Т.А.

У засіданні прийма ли участь представники:

від позивача: ОСОБА _1, довіреність від 03.01.2012р.

від відповідача: не з' я вився

СУТЬ СПОРУ:

21.12.2011р. до господарського с уду Запорізької області звер нувся концерн “Міські теплов і мережі” в особі філії конце рну “Міські теплові мережі” Орджонікідзевського району (надалі - концерн “МТМ”) до Зап орізького обласного відділе ння Українського фонду культ ури про стягнення з відповід ача 5 839,93 грн. основного боргу за поставлену теплову енергію на підставі договору від 01.03.2007р . № 201633.

Ухвалою від 21.12.2011р. порушено п ровадження у справі № 24/5009/8030/11, су дове засідання призначено на 30.01.2012р. У сторін витребувані до кументи, які необхідні для вс ебічного та об' єктивного ро згляду і вирішення справи.

Розгляд справи здійснював ся без фіксації судового про цесу технічними засобами фік сації.

У засіданні суду 30.01.2012р., на під ставі статей 82-1, 85 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, оголошено вступну і ре золютивну частини рішення. С удом роз' яснено про час виг отовлення рішення у повному обсязі.

Позивач підтримав заяв лені вимоги у повному обсязі з підстав, викладених у позов ній заяві та пояснив наступн е. 01.03.2007р. між сторонами укладен ий договір купівлі - продажу теплової енергії в гарячій в оді № 201633, на виконання умов яко го позивачем у період з червн я 2010р. по вересень 2011р. поставлен о відповідачу теплову енергі ю на загальну суму 5 839,93 грн., що п ідтверджується рахунками та актами прийому-передачі теп лової енергії за вказаний пе ріод. Зобов' язання щодо опл ати отриманої теплової енерг ії відповідач належним чином не виконав, внаслідок чого су ма основного боргу за спірни м договором становить 5 839,93 грн . Враховуючи викладене, позив ач просить суд, на підставі ст . ст. 11, 15, 16, 96, 509, 526, 530 Цивільного кодек су України, ст. ст. 193, 276 Господар ського кодексу України, позо в задовольнити.

Відповідач у судове зас ідання не з' явився, позовні вимоги не спростував, правом надати відзив на позов не ско ристався. Про дату, час та місц е судового засідання відпові дача судом повідомлено належ ним чином.

Згідно з п. 3.6 роз' яснень пре зидії ВГСУ від 18.09.1997р. № 02-5/289 “Про д еякі питання практики застос ування Господарського проце суального кодексу України” ( з наступними змінами та допо вненнями) особи, які беруть уч асть у справі, вважаються пов ідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу п ро порушення провадження у с праві надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовн ій заяві. У випадку нез' явле ння в засідання господарсько го суду представників обох с торін або однієї з них справа може бути розглянута без їх у часті, якщо неявка таких пред ставників не перешкоджає вир ішенню спору.

До повноважень господарсь ких судів не віднесено устан овлення фактичного місця зна ходження юридичних осіб - уча сників судового процесу.

Згідно із ст. 75 ГПК України, с праву розглянуто за наявними матеріалами, які суд визнав д остатніми для вирішення спор у по суті.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення пре дставника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

01.03.2007р. між Запорізьким обл асним відділенням Українськ ого фонду культури (Споживач ) та концерном “Міські теплов і мережі” (Теплопостачальна організація) в особі філії ко нцерну “Міські теплові мереж і” Орджонікідзевського райо ну укладений договір № 201633 купі влі-продажу теплової енергії в гарячій воді, за умовами яко го (п. 1.1.)Теплопостачальна орга нізація бере на себе зобов' язання відпустити теплову ен ергію в гарячій воді Спожива чу, а Споживач зобов' язуєть ся прийняти та оплатити її ва ртість за діючими тарифами (ц інами) в терміни та порядку, вс тановленими умовами цього до говору та додатками до догов ору, що є його невід' ємними ч астинами.

Пунктом 2.1. договору передба чено, що теплова енергія відп ускається споживачу в Гкал з гідно з додатком 1 до договору в гарячій воді на такі потреб и: опалення та вентиляцію - н а протязі опалювального пері оду; підігрів води - за наявн ої можливості; кондиціювання - по замовленню Споживача; і нші технологічні потреби - п о замовленню Споживача.

Відповідно до п. п. 3.2.1., 3.2.6. догов ору, Споживач зобов' язуєтьс я виконувати умови договору та порядок оплати спожитої т еплової енергії в обсягах і в терміні, які передбачені дог овором.

Облік споживання теплової енергії на потреби опалення та гарячого водопостачання проводиться за приладами ком ерційного обліку або розраху нковим способом (п. 5.1.).

Згідно п. 6.1. договору, розрах унки за даним договором здій снюються в грошовій формі аб о в іншій формі, що не заперечу є діючому законодавству, від повідно до встановлених орга нами місцевого самоврядуван ня тарифів (цін) діючих на час розрахунків (додаток № 5 до дог овору) та на підставі показан ь приладів комерційного облі ку теплової енергії або дани х, встановлених розрахункови м способом.

Розрахунковим періодом є к алендарний місяць (п. 6.2. догов ору).

Згідно п. 6.3. договору, підста вою для розрахунків Споживач а з Теплопостачальною органі зацією є рахунок та акт прийм ання-передачі.

Згідно з п. п. 6.7., 6.7.1. договору, Сп оживач з 10 по 12 число місяця, на ступного за розрахунковим, п овинен отримати від Теплопос тачальної організації докум енти: рахунок-фактуру, акт при ймання-передачі теплової ене ргії, податкову накладну (пла тникам ПДВ). Отриманий Акт при ймання-передачі теплової ене ргії Споживач повинен підпис ати, оформити належним чином та повернути на адресу позив ача на протязі п' яти днів з д ати отримання. Датою отриман ня вважається: при отриманні нарочним - дата вручення пр едставнику Споживача; при на правленні рекомендованим ли стом - дата, зазначена у відб итку поштового штемпеля на д окументі, що зроблений пошто вим відділенням та підтвердж ує відправлення, з урахуванн ям поштового пробігу докумен та (по місту 3 дні).

Пунктом 6.4. договору передба чено, що Споживач зобов' яза ний до 20 числа місяця, наступн ого за розрахунковим, перера хувати на розрахунковий раху нок позивача суму заборгован ості за спожиту теплову енер гію. Споживач має право робит и передоплату.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов дог овору, у період з червня 2010р. по вересень 2011р. позивач постави в відповідачу теплову енергі ю на суму 5 839,93 грн., що підтвердж ується рахунками та актами п риймання-передачі теплової е нергії за вказаний період, ко пії яких долучені до матеріа лів справи.

Пунктом 3.2.26. договору, Спожив ач зобов'язався щомісячно, у с троки, визначені договором, п овертати Теплопостачальній організації підписаний упов новаженою особою та належним чином оформлений акт прийма ння-передачі теплової енергі ї в гарячій воді.

Згідно п. 6.7.2. договору, у разі неотримання акту приймання - передачі, або обґрунтованих заперечень в його підписанні , у термін, встановлений п. 6.7.1. до говору, акт підписується поз ивачем з позначенням про від мову у підписанні його відпо відачем, та оформлений таким чином акт вважається погодж еним і є підставою для провед ення остаточних розрахунків за зазначений в ньому розрах унковий період. В разі наявно сті заперечень щодо даних, за значених в акті, відповідач з обов' язаний надати позивач у нормативно обґрунтовані пи сьмові заперечення до даного акту з додаванням відповідн их документів та погодити з п озивачем всі розбіжності у в становлений пунктом 6.7.1. догов ору строк.

Встановлено, що рахунки та а кти приймання-передачі тепло вої енергії за період з червн я 2010р. по вересень 2011р. відправле ні відповідачу, про що свідча ть реєстри відправлених раху нків та актів позивача. Акти п риймання-передачі теплової е нергії відповідач не поверну в.

Свої зобов' язання щодо оп лати теплової енергії відпов ідач не виконав, внаслідок чо го на час розгляду справи в су ді заборгованість за поставл ену теплову енергію становит ь 5 839,93 грн., факт наявності якої підтверджується матеріалам и справи.

Взаємовідносини, які виник ають в процесі продажу і купі влі теплової енергії регулюю ться Законом України “Про те плопостачання”, Правилами ко ристування тепловою енергіє ю, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України в ід 3 жовтня 2007р. №1198 (далі - Прави ла), які чинні на території Укр аїни, визначають взаємовідно сини між теплопостачальними організаціями та споживачам и теплової енергії та є обов' язковими для виконання ними (п. 1, 2 Правил).

Згідно з п. 4. зазначених Пра вил, користування тепловою е нергією допускається лише н а підставі договору купівлі - продажу теплової енергії мі ж споживачем і теплопостачал ьною організацією, крім підп риємств, що виробляють та вик ористовують теплову енергію для цілей власного виробни цтва.

Відповідно до статті 714 ЦК Ук раїни, за договором постачан ня енергетичними та іншими р есурсами через приєднану мер ежу одна сторона (постачальн ик) зобов'язується надавати д ругій стороні (споживачеві, а бонентові) енергетичні та ін ші ресурси, передбачені дого вором, а споживач (абонент) зоб ов'язується оплачувати варті сть прийнятих ресурсів та до тримуватись передбаченого д оговором режиму її використа ння, а також забезпечити безп ечну експлуатацію енергетич ного та іншого обладнання. До договору постачання енергет ичними та іншими ресурсами ч ерез приєднану мережу застос овуються загальні положення про купівлю-продаж, положенн я про договір поставки, якщо і нше не встановлено законом а бо не випливає із суті віднос ин сторін.

Згідно зі ст. ст. 525, 526 Цивільно го кодексу України, зобов' я зання має виконуватися належ ним чином відповідно до умов договору та Кодексу, односто роння відмова від виконання зобов' язання не допускаєть ся.

Згідно ст. 193 ГК України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

Відповідно до ст. 19 Закону У країни “Про теплопостачання ”, споживач повинен щомісячн о здійснювати оплату теплопо стачальній організації за фа ктично отриману теплову енер гію.

Статтею 24 Закону України “ Про теплопостачання” та п. 40 П равил встановлено, що спожив ач теплової енергії зобов' я заний додержуватися вимог до говору та нормативно-правови х актів.

Договір є обов'язковим для в иконання сторонами (ст. 629 Циві льного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивіл ьного кодексу України якщо у зобов' язанні встановлений строк (термін) його виконання , то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Порушенням зобов' язання є його невиконання або викон ання з порушенням умов, визна чених змістом зобов' язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Відповідач акти виконаних робіт, всупереч умовам догов ору, не повернув. В зазначених актах встановлено, що у разі н еповернення оформленого акт у або ненадання письмових за перечень про підписання акту в установлені договором тер міни, акт вважається погодже ним.

Таким чином, зазначені акти можна вважати підписаними, о скільки їх було направлено в ідповідачу, що підтверджуєть ся матеріалами справи, а оста нній не надав жодних письмов их заперечень проти отриманн я теплової енергії по вказан им актам.

Глава 50 ЦК України передбач ає підстави та умови припине ння зобов' язання.

Зобов' язання відповідача оплатити надані послуги не п рипинено.

Відповідач в ході розгляду цієї справи оплату наданих п ослуг не довів, будь-яких прет ензій щодо виконання послуг позивачу не пред' явив, тому вимогу позивача про стягнен ня 5 839,93 грн. основного боргу суд визнає документально підтве рдженою, нормативно обґрунто ваною та такою, що підлягає за доволенню.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України, судовий збір в роз мірі 1 411,50 грн. відноситься на ві дповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 45, 49, 82, 821, 84, 85 Господа рського процесуального код ексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Запоріз ького обласного відділення У країнського фонду культури (69035, м. Запоріжжя, пр. Лені на, 180а, р/р 26009006414001 у АБ “ТАС-Бізнес банк”, МФО 313537, код ЄДРПОУ 19266887) на користь концерну “Міські теп лові мережі” в особі філії ко нцерну “Міські теплові мереж і” Орджонікідзевського райо ну (юридична адреса: 69091, м. Запор іжжя, бул. Гвардійський, 137, факт ична адреса: 69057, м. Запоріжжя, ву л. Адм. Рахімова, 4, п/р 26030301001951 в філі ї Запорізьке обласне управлі ння ВАТ “Державний ощадний б анк України, МФО 313957, код ЄДРПОУ 32121458) - 5 839 (п' ять тисяч вісімсо т тридцять дев' ять) грн. 93 коп . основного боргу та 1 411 (одну ти сячу чотириста одинадцять) г рн. 50 коп. судового збору.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Суддя Т.А. Азізбекян

Рішення у повному обсяз і складено і підписано 30.01.2012 р.

30.01.2012

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення30.01.2012
Оприлюднено07.02.2012
Номер документу21206343
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/5009/8030/11

Рішення від 30.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні