Рішення
від 25.01.2012 по справі 6/17-4833-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" січня 2012 р. Справа № 6/17-4833-2011

за позовом Приватне ак ціонерне товариство „СПМК-603 „ Вентиляція”

до Товариства з обмежен ою відповідальністю „Квадро ”

про зобов' язання вик онати певні дії

Суддя Демешин О. А.

Представники:

від позивача: ОСОБ А_1 - довіреність

від відповідача: ОСОБ А_2 - довіреність

СУТЬ СПОРУ: Приватне ак ціонерне товариство „СПМК-603 „ Вентиляція” (далі - позивач) зв ернулось до господарського с уду Одеської області з позов ом до Товариства з обмеженою відповідальністю „Квадро” ( далі - відповідач) про зобов' язання передати систему реєс тру іменних цінних паперів с таном на дату закриття реєст ру 23 травня 2011 року.

Позивач позов підтр имує у повному обсязі.

Відповідач позов не визн ав, з підстав викладених у від зиві

У судовому засідан ні оголошувалась перерва до 25.01.2012р. о 14.00

В С Т А Н О В И В :

29.09.2010 року між Акціонерним товариством закритого типу СПМК №603 „Вентиляція” (правон аступником якого є Приватне акціонерне товариство „СПМК -603”Вентиляція”, було укладено Договір на ведення реєстру в ласників іменних цінних

п аперів № 71/К строком на 1 рік.

Постановою Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку (ДКЦПФР) від 12.05.2011р. №40 4-ОД за правопорушення на ринк у цінних паперів до ТОВ „Квад ро” були застосовані санкції у вигляді анулювання ліценз ії серії АВ №507099 від 15.12.2009р. на про вадження професійної діяльн ості на фондовому ринку - де позитарної діяльності, а сам е - діяльності з ведення реє стру власників іменних цінни х паперів.

Рішення ДКЦПФР набрало чин ності 23.05.2011р.

Листом № 25/0527/11 від 27.05.2011р. відпов ідач надіслав на адресу пози вача повідомлення про анулюв ання ліцензії в якому зазнач ив дату закриття реєстру - 23.05.20 11р. і дату передачі системи ре єстру - 03.06.201р. та просив забезп ечити прийняття системи реєс тру ЗАТ СПМК-603 „Вентиляція” н овим реєстроутримувачем, від повідно до законодавства.

03.06.2007р. система реєстру не бул а передана.

Листом №1/48 від 15.08.2011р. позивач п овідомив відповідача про нео бхідність встановлення дати , часу та місця передачі систе ми реєстру уповноваженій осо бі - голові правління ПАТ „С ПМК-603” „Вентиляція”.

Однак, інша дата передачі ре єстру відповідачем не була в становлена і система реєстру емітенту не була передана.

Позивач, посилаючись на ви моги Положення про порядок в едення реєстрів власників ці нних паперів (далі - Положен ня №1000), затвердженого Рішення м ДКПЦФР № 1000 від 17.10.2006р., просить зобов`язати ТОВ „Квадро” пер едати ПрАТ „СПМК-603 „Вентиляці я” систему реєстру іменних ц інних паперів станом на дату закриття реєстру 23.05.2011року.

Відповідач, заперечуючи пр оти позову, посилається на те , що позивачем не було виконан о вимог чинного законодавств а стосовно порядку отримання системи реєстру. Тому, у задов оленні позову просить відмов ити.

Заслухавши пояснення ст орін та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов п ідлягає задоволенню, виходяч и з наступного:

Пунктом 6 розділу VIII вищ евказаного Положення про пор ядок ведення реєстрів власни ків цінних паперів встановл ено, що у разі анулювання Держ авною комісією з цінних папе рів та фондового ринку ліце нзії на провадження професій ної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльно сті, а саме діяльності з вед ення реєстру власників іме нних цінних паперів, реєстр атор зобов'язаний за погодже нням з емітентами, реєстри як их він веде, призначити дату закриття реєстрів. Дата пере дачі системи реєстру не пови нна бути пізніше ніж 10 робочи х днів від дати набрання чи нності рішенням про анулюван ня ліцензії.

Повідомленням № 25/0527/11 від 27. 05.2011р. відповідач, у зв`язку з ану люванням його ліцензії зазн ачив дату закриття реєстру (23. 05.2011р.) та встановив для позивач а дату передачі йому системи реєстру - 03.06.2011р.

Однак, вказана дата переда чі системи реєстру не була по годжена з позивачем, оскільк и відповіді останнього про з году із вказаною датою, або пр о визначення іншої дати - ТОВ „ Квадро” не одержало.

Тобто, умову, встановлену п унктом 6 розділу VIII вищевказан ого Положення, якою встановл ений обов`язок саме реєстрат ора (ТОВ „Квадро”) погодити з емітентами, у т.ч. із ЗАТ СПМК-60 3 „Вентиляція” дату передачі системи реєстру - відповіда чем не було виконано.

15.08.2011р. листом №1/48 позивач, пос илаючись на анулювання ліцен зії ТОВ „Квадро” по веденню р еєстру власників іменних цін них паперів звернувся до від повідача з вимогою про перед ачу системи реєстру уповнова женій особі ПрАТ „СПМК-603 „Вен тиляція”, а саме - голові вка заного товариства та просив вказати дату, час та місце пер едачі.

Встановлення цієї дати та погодження її з емітентом, як зазначалось вище - є обов`яз ком реєстратора - ТОВ „Квадр о”.

Однак, відповідач цього о бов`язку не виконав.

Абзацами 1,2 пункту 9 розді лу VIII Положення №100 встановлено , що емітент або реєстратор, щ о здійснював ведення реєстру , та новий реєстроутримувач, до якого передається веден ня реєстру емітента, повинн і забезпечити передачу реє стру протягом п'яти робочих д нів від дати закриття реєстр у, установленої відповідно д о вимог цього Положення.

Датою закриття реєстру, с еред іншого, є дата набрання чинності рішенням про анулю вання ліцензії на проваджен ня професійної діяльності на фондовому ринку - депо зитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєс тру власників іменних цінних паперів.

Відповідно до Абзаців 6-9 пу нкту 9 розділу VIII Положення №100 - у разі неможливості здійсне ння реєстроутримувачем ве дення реєстру всі документи системи реєстру передаються уповноваженому на зберіганн я, яким може бути емітент або Н аціональний депозитарій Укр аїни.

Прийняття документів си стеми реєстру повинно бути виконано уповноваженим на зберігання не пізніше 5 робоч их днів. Передача оформлюєть ся актом приймання-передав ання, який підписується ре єстроутримувачем та уповно важеним на зберігання. Копія акта на зберігання, завірен а уповноваженою особою на зберігання, направляється нею емітенту.

Емітент повинен обрати реєстроутримувача та забе зпечити ведення ним реєстр у згідно з вимогами, устано вленими цим Положенням.

Від дати закриття реєст ру і передачі його на зберіга ння до уповноваженого на збе рігання до дати отримання с истеми реєстру новим реєстр оутримувачем забороняється внесення будь-яких змін у сис тему реєстру.

В даному випадку позива ч, через неможливість веденн я реєстру реєстроутримуваче м, звернувся до відповідача з вимогою про передачу систем и реєстру на зберігання, оскі льки нового реєстроутримува ча - ним не призначалось, хоч а абзацом 4 пункту 9 розділу VIII і передбачено, що емітент несе відповідальність за несво єчасне призначення нового р еєстроутримувача відповідн о до законодавства.

Відповідач систему реєс тру позивачу не передав, не зв ажаючи не те, що, як зазначалос ь вище - емітент або Національ ний депозитарій України, мож уть бути уповноваженими на з берігання реєстру.

Суд не приймає заперечен ь відповідача про ненадання йому позивачем копії рішення уповноваженого органу про о брання тимчасового реєстрат ора, оскільки вимоги пункту 5 розділу VIII Положення, на який п осилається відповідач у відз иві на позов, регламентують п орядок передачі системи реєс тру в разу обрання емітентом нового реєстратора.

Так цим пунктом встанов лено, що разі припинення дії договору на ведення реєстру емітенту необхідно провест и загальні збори акціонер ів акціонерного товариства , на якому буде прийнято рі шення про обрання нового реє стратора та укладання з ним д оговору.

Підставою для передачі системи реєстру та укладанн я договору з відповідним реє стратором є виписка з проток олу загальних зборів акціон ерів про обрання нового реєс тратора, засвідчена відпові дно до законодавства.

Однак, у зв`язку з тим, що н ового реєстратора емітентом (позивачем по справі) не обира лось - підстав для застосува ння пункту 5 розділу VIII Положе ння №1000 при вирішенні спору, с удом не вбачається.

Також, відповідачем в як ості заперечень надавались в судовому засіданні поясненн я про відсутність на листі по зивача печатки емітента.

Пунктами 1, 2 розділу XII Пол оження №1000 встановлено, що дос туп до системи реєстру обме жується колом осіб, які мают ь право отримувати цю інформ ацію. Такими особами є: емітен т; зареєстровані особи; орган и прокуратури, служби безп еки, внутрішніх справ, Держ авна комісія з цінних папе рів та фондового ринку, при здійсненні контролю за вип уском і обігом цінних папе рів і Антимонопольний коміт ет України та інші державні о ргани відповідно до законод авства - на їх письмову вимо гу стосовно операцій у систе мах обліку іменних цінних па перів, що здійснюється конкр етною юридичною особою або ф ізичною особою за конкретний проміжок часу.

. Інформація надається лиш е уповноваженим особам еміте нта за письмовим зверненням. Письмове звернення повинно бути засвідчене підписом ке рівника, підпис якого засвід чується печаткою емітента, т а містити інформацію про упо вноважену особу (посада, прі звище, ім'я, по батькові) та обс яг інформації, яка вимагаєть ся.

Тобто, вимоги про необх ідність печатки на листах пр о передачу системи реєстру П оложенням №1000 не передбачено. Ці вимоги стосуються одержа ння емітентом певного обсягу інформації, а не питань перед ачі системи реєстру на збері гання. Крім того, Положенням № 1000 не встановлено заборони у передачі системи реєстру ем ітенту з підстав відсутності печатки в листі з вимогами пр о визначення реєстроутримув ачем дати, часу та місця перед ачі системи реєстру, оскільк и власне така передача оформ люється актом приймання-пере дачі з підписами уповноважен их осіб і печатками реєстроу тримавача, який не має можлив ості здійснювати ведення реє стру, та емітента.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтова ними, відповідають чинному з аконодавству та підлягають задоволенню у повному обсяз і, з покладанням на відповіда ча витрат по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК У країни, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольн ити повністю.

2. Зобов' язати Тов ариство з обмеженою відповід альністю „КВАДРО” (65005, м. Одеса , вул. Михайлівська, 25, код - 30191440) пе редати Приватному акціонер ному товариству „СПМК-603 „Вент иляція” (ЄДРПОУ - 05392424, 65020, м. Одес а, вул. Дюківська, 8) на зберіган ня документи системи реєстру іменних цінних паперів ПАТ „ СПМК-603 „Вентиляція” станом на дату закриття реєстру 23 травн я 2011 року.

3. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „КВАДРО” (65005, м. Одеса, вул. Ми хайлівська, 25, код - 30191440) на корис ть Приватного акціонерного т овариства „СПМК-603 „Вентиляці я” (ЄДРПОУ - 05392424, 65020, м. Одеса, вул . Дюківська, 8): 941 грн. судового зб ору.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 Г ПК України.

Накази видати після набран ня рішенням законної сили

Повне рішення складено 27.01.2 012р..

Суддя Демешин О.А.

Дата ухвалення рішення25.01.2012
Оприлюднено06.02.2012
Номер документу21211758
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов' язання вик онати певні дії

Судовий реєстр по справі —6/17-4833-2011

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Рішення від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні