Рішення
від 24.01.2012 по справі 15/100/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.u a



І м е н е м У к р а ї н и

Р І Ш Е Н Н Я

24 січня 2012 р. Справа 15/100/2011/5003

за позовом: Селянського (фермерського) господарства "Шар", с. Вовчинець Козятинськ ого району Вінницької област і

до: Сільськогосподарсь кого акціонерного товариств а відкритого типу "Бродецьке ", смт. Бродецьке Козятинськог о району Вінницької області

про визнання права власнос ті на майно, ціна позову 378 170,00 гр н.

Головуючий суддя Лабун ська Т.І.

Cекретар судового засіданн я Гренишена О.В.

Представники:

САТ "Бродецьке" - арбітражни й керуючий (ліквідатор) Капіт онов В.В.;

СФГ "Шар" - Шнайдрук С.В., керів ник, Витяг з рішення засновни ка № 1 від 10 грудня 2002 року, паспо рт НОМЕР_1, виданий Козяти нським РВ УМВС України у Вінн ицькій області 16 листопада 1998 р оку

С У Т Ь С П О Р У :

До господарського су ду Вінницької області надійш ла позовна заява Селянського (фермерського) господарства "Шар", с. Вовчинець Козятинськ ого району Вінницької област і до Сільськогосподарського акціонерного товариства від критого типу "Бродецьке", смт. Бродецьке Козятинського ра йону Вінницької області про визнання права власності на майно, ціна позову 378 170,00 грн.

В поданій заяві повідомлен о, що 14 квітня 2011 року СФГ "Шар", с. Вовчинець Козятинського рай ону Вінницької області стало переможцем аукціону та отри мало право на придбання комп лексу будівель та споруд, які перебувають на балансі САТ в ідкритого типу "Бродецьке" за адресою: с. Катеринівка Козят инського району Вінницької о бласті, вул. Катеринівка, 7, що п ідтверджується протоколом п роведення аукціону на Першій українській міжрегіональні й товарній біржі № 11/23 від 14 квіт ня 2011 року. На підставі протоко лу проведення аукціону між с торонами був укладений догов ір купівлі-продажу, згідно ум ов якого СФГ "Шар", с. Вовчинець Козятинського району Вінниц ької області за умови сплати 378170,00 грн. стало власником будів ель та споруд, до складу яких в ходять: будівля гаража з ремо нтною майстернею літ. А, А1; спо руда піднавісу літ. Б; будівля зерноскладу № 1 з прибудовою л іт. В, В1; навіс з площадкою літ. Г; будівля складу ДКУ літ. Д; бу дівля зерноскладу № 2 літ. Е; бу дівля телятника № 1 літ. Ж; буді вля вагової з навісом літ. З, з 1; будівля телятника № 2 з прибу довами літ. И, и, и1; площадка для худоби літ. І; свинарник № 4 літ . Ї; будівля 2-х рядного корівни ка № 2 літ. Й; молочний блок літ. К; будівля 2-х рядного корівник а № 3 літ. Л; буді ля корівника № 1 літ. М; будівля 2-х рядного свин арника № 2 літ. Н; будівля кормо цеху з прибудовою літ. О, о; буд івля електростанції літ. П; бу дівля пункту штучного заплід нення літ. Р; будівля телятник а № 3 літ. С; будівля 2-х рядного с винарника № 3 літ. Т; будівля 2-х рядного свинарника № 1 з прибу довою літ. У, у; будівля складу запасних частин літ. Ф; будівл я майстерні з прибудовою літ . Х,х; огорожа № 1 літ. № 1 (з/б); спору да ЗАВ 20, літ. № 2; огорожа № 2 літ. № 3 (мет. сітка).

Позивач в повному обсязі ви конав свої обов' язки за дог овором купівлі-продажу та пе рерахував кошти за придбане майно на рахунок Першої укра їнської міжрегіональної тов арної біржі, що підтверджуєт ься платіжними дорученнями № 65 від 12 квітня 2011 року та № 66 від 14 квітня 2011 року. В свою чергу САТ відкритого типу "Бродецьке", с мт. Бродецьке Козятинського району Вінницької області з а актом приймання-передачі м айна від 14 квітня 2011 року перед ало вищезазначене майно СФГ "Шар", с. Вовчинець Козятинсько го району Вінницької області .

З метою реєстрації права вл асності на нерухоме майно по зивач звернувся до Комунальн ого підприємства "Вінницьке обласне об' єднане бюро техн ічної інвентаризації" з відп овідною заявою. Рішенням реє стратора Козятинського стру ктурного підрозділу КП "ВООБ ТІ" від 29 вересня 2011 року СФГ "Шар ", с. Вовчинець Козятинського р айону Вінницької області бул о відмовлено в реєстрації пр ава власності, в зв' язку з ві дсутністю витягу з Реєстру п рав власності. У вказаному рі шенні зазначено, що для оформ лення права власності на об' єкти нерухомого майна за адр есою: с. Катеринівка Козятинс ького району Вінницької обла сті, вул. Катеринівка, 7 СФГ "Шар ", с. Вовчинець Козятинського р айону Вінницької області не обхідно звернутись до суду з метою визнання права власно сті.

01 листопада 2011 року СФГ "Шар", с . Вовчинець Козятинського ра йону Вінницької області наді слало на адресу САТ відкрито го типу "Бродецьке", смт. Броде цьке Козятинського району Ві нницької області претензію з вимогою надати витяг з Реєс тру прав власності на нерухо ме майно або Свідоцтво про пр аво власності на об' єкти не рухомого майна, передані за д оговором купівлі-продажу від 14 квітня 2011 року.

У відповіді на претензію № 1 54 від 04 листопада 2011 року відпов ідачем зазначено, що комплек с будівель та споруд, які знах одяться за адресою: с. Катерин івка Козятинського району Ві нницької області, вул. Катери нівка, 7 будувався господарсь ким способом за кошти САТ від критого типу "Бродецьке", смт. Бродецьке Козятинського ра йону Вінницької області та в икористовувався у виробнич ій діяльності, однак право вл асності на зазначені об' єкт и нерухомого майна в бюро тех нічної інвентаризації не реє струвалось. Оскільки постано вою господарського суду Вінн ицької області від 02 грудня 2010 року у справі № 5/279-09 САТ відкрит ого типу "Бродецьке", смт. Брод ецьке Козятинського району В інницької області визнано ба нкрутом та відкрито ліквідац ійну процедуру, в зв' язку з в ідсутністю необхідних кошті в, відповідач не в змозі вигот овити документи, що посвідчу ють право власності та не в зм озі задоволити вимоги позива ча.

Неможливість реалізувати свої права власника стала пі дставою звернення СФГ "Шар", с. Вовчинець Козятинського рай ону Вінницької області до го сподарського суду Вінницько ї області з позовом про визна ння права власності на нерух оме майно.

За вказаним позовом 14 листо пада 2011 року господарським су дом Вінницької області поруш ено провадження у справі № 15/100/ 2011/5003.

Одночасно суд звертає уваг у на той факт, що господарськи м судом Вінницької області з дійснюється провадження у сп раві № 5/279-09 про визнання банкру том САТ відкритого типу "Брод ецьке", смт. Бродецьке Козятин ського району Вінницької обл асті. 02 грудня 2010 року винесено постанову про визнання борж ника банкрутом, відкрито лік відаційну процедуру, ліквіда тором призначено арбітражно го керуючого Капітонова В.В.

Станом на 24 січня 2012 року пров адження у справі № 5/279-09 перебув ає на стадії ліквідації.

Розгляд справи № 15/100/2011/5003 неодн оразово відкладався з різних підстав.

10 січня 2012 року представник в ідповідача - арбітражний кер уючий (ліквідатор) Капітонов В.В. подав заяву про відкладен ня розгляду справи, з якої так ож вбачалось клопотання про продовження строку розгляду спору на підставі ст. 69 ГПК Укр аїни.

Так, ухвалою від 10 січня 2012 рок у розгляд справи відкладено на 24 січня 2012 року та продовжен о строк розгляду спору на 15 дн ів.

В судове засідання 24 січня 201 2 року прибули представники п озивача та відповідача.

Представник позивача підт римав позовні вимоги в повно му обсязі, представник відпо відача визнав позовні вимоги обгрунтованими, такими, що пі длягають задоволенню та підт римав позицію, викладену у ві дзиві на позовну заяву, що над ійшов до суду 24 листопада 2011 ро ку.

Зокрема, у відзиві відповід ачем зазначено, що у відповід ності до ст. 25 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором проведено інвентаризацію ма йна банкрута та здійснено йо го оцінку.

Частину майна банкрута бул о виставлено на торги шляхом проведення аукціону на Перш ій українській міжрегіональ ній товарній біржі.

За результатами проведенн я аукціону з продажу нерухом ого та рухомого майна, яке пер ебувало на балансі САТ відкр итого типу "Бродецьке", смт. Бр одецьке Козятинського район у Вінницької області за адре сою: Вінницька область, Козят инський район, с. Катеринівка , вул. Катеринівка, 7, переможце м, що отримав право на придбан ня зазначеного комплексу буд івель та споруд, стало СФГ "Шар ", с. Вовчинець Козятинського р айону Вінницької області. Мі ж сторонами було укладено до говір купівлі-продажу, сума д оговору склала 378170,00 грн., яка в п овному обсязі надійшла на ра хунок CAT відкритого типу "Брод ецьке". Банкрут, в свою чергу, п ередав визначене в договорі майно СФГ "Шар", що підтверджу ється актом приймання-переда чі від 14 квітня 2011 року.

Ліквідатором зазначено, що CAT відкритого типу "Бродецьке " не має документів, які вимага є позивач. Для їх отримання ба нкруту необхідно виготовити кадастрові номери на земель ні ділянки під проданими спо рудами, а побудоване нерухом е майно прийняти в експлуата цію відповідно до вимог чинн ого законодавства. Виготовле ння зазначених документів є досить складною процедурою, яка потребує значних коштів та затрат часу. У зв'язку з від сутністю необхідних коштів, банкрут не має можливості ви готовити зазначені документ и та відповідно задовольнити вимоги позивача.

На підтвердження викладен их у відзиві обставин відпов ідачем надано наступні письм ові докази: Свідоцтво про вла сність № 11 від 01 березня 1995 року, видане регіональним відділе нням Фонду державного майна України по Вінницькій област і САТ відкритого типу "Бродец ьке" по вирощуванню насіння ц укрових буряків, що є правона ступником прав і обов'язків Б родецького бурякорадгоспу; н аказ № 4 від 03 січня 2002 року про з авершення процесу приватиза ції ВАТ по вирощуванню насін ня цукрових буряків "Бродець ке"; рішення регіонального ві дділення Фонду державного м айна України № 26-ДП від 04 травня 1994 року про приватизацію буря корадгоспу Бродецького цукр окомбінату асоціації "Вінниц яцукор"; рішення регіонально го відділення Фонду державн ого майна України № 354-ПП від 31 ж овтня 1994 року про затвердженн я планів приватизації буряко радгоспів; перелік майна, пер еданого до статутного фонду сільськогосподарського акц іонерного товариства "Бродец ьке", затверджений регіональ ним відділенням Фонду держав ного майна України у Вінниць кій області; довідку CAT відкри того типу "Бродецьке" про те, щ о станом на 14 квітня 2011 року на б алансі банкрута перебуває не рухоме майно, яке увійшло до л іквідаційної маси, а саме: буд івля гаража з ремонтною майс тернею літ. А, А1; споруда підна вісу літ. Б; будівля зерноскла ду № 1 з прибудовою літ. В, В1; нав іс з площадкою літ. Г; будівля складу ДКУ літ. Д; будівля зерн оскладу № 2 літ. Е; будівля теля тника № 1 літ. Ж; будівля вагово ї з навісом літ. З, з1; будівля те лятника № 2 з прибудовами літ. И, и, и1; площадка для худоби літ . І; свинарник № 4 літ. Ї; будівля 2-х рядного корівника № 2 літ. Й; молочний блок літ. К; будівля 2-х рядного корівника № 3 літ. Л; буді ля корівника № 1 літ. М; буд івля 2-х рядного свинарника № 2 літ. Н; будівля кормоцеху з пр ибудовою літ. О, о; будівля еле ктростанції літ. П; будівля пу нкту штучного запліднення лі т. Р; будівля телятника № 3 літ. С ; будівля 2-х рядного свинарник а № 3 літ. Т; будівля 2-х рядного с винарника № 1 з прибудовою літ . У, у; будівля складу запасних частин літ. Ф; будівля майстер ні з прибудовою літ. Х,х; огоро жа № 1 літ. № 1 (з/б); споруда ЗАВ 20, л іт. № 2; огорожа № 2 літ. № 3 (мет. сіт ка).

З урахуванням встановлени х обставин суд дійшов наступ них висновків.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 Конст итуції України право приватн ої власності набувається в п орядку, визначеному законом.

Відповідно до статті 1 Госпо дарського процесуального ко дексу України (далі ГПК Украї ни) підприємства, установи, ор ганізації мають право зверта тися до господарського суду згідно з встановленою підвід омчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоро нюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачен их цим Кодексом заходів, спря мованих на запобігання право порушенням; також згідно ста тей 15, 16 Цивільного кодексу Укр аїни (далі ЦК України) кожна ос оба має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або ос порювання та право звернутис я до суду за його захистом від повідно до встановлених спос обів захисту цивільних прав та інтересів судом.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом позову є ви знання права власності на об 'єкти нерухомого майна, що бул и придбані за посередництвом аукціону на підставі догово ру купівлі-продажу.

Ст. 321 ЦК України передбачає, що право власності є непоруш ним, ніхто не може бути протип равно позбавлений цього прав а чи обмежений у його здійсне нні. Власник має право корист уватися, розпоряджатися, вол одіти своїм майном.

Як встановлено ч. 1 ст. 328 ЦК Укр аїни, право власності набува ється на підставах, що не забо ронені законом, зокрема із пр авочинів. У частині 2 ст. 328 ЦК Ук раїни закріплюється презумп ція правомірності набуття пр ава власності на певне майно . Право власності вважається набутим правомірно, якщо інш е не випливає із закону або не законність набуття права вла сності не встановлена судом (ч. 2 ст. 328 ЦК України).

Якщо договором або законом передбачено прийняття нерух омого майна до експлуатації, право власності виникає з мо менту прийняття його в експл уатацію, а якщо право власнос ті на нього підлягає державн ій реєстрації - то відповідно з моменту його державної реє страції.

Ст. 392 ЦК України визначає пра во власника пред'явити позов про визнання його права влас ності, якщо це право оспорюєт ься або не визнається іншою о собою, а також у разі втрати ни м документа, який засвідчує й ого право власності.

Враховуючи встановлені об ставини в сукупності із наве деними вище нормами матеріал ьного права, суд прийшов до ви сновку про правомірність та обґрунтованість позовних ви мог.

Відповідно до статті 32 ГПК У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд, у визначеному законом порядку , встановлює наявність чи від сутність обставин, на яких ґр унтуються вимоги і заперечен ня сторін, а також інші обстав ини, які мають значення для пр авильного вирішення господа рського спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 ГПК Ук раїни докази подаються сторо нами та іншими учасниками су дового процесу. Обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними засобами дока зування, не можуть підтвердж уватися іншими засобами дока зування. Господарський суд о цінює докази за своїм внутрі шнім переконанням, що ґрунту ється на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в с удовому процесі всіх обстави н справи в їх сукупності, керу ючись законом. Ніякі докази н е мають для господарського с уду заздалегідь встановлено ї сили. Визнання однією сторо ною фактичних даних і обстав ин, якими інша сторона обґрун товує свої вимоги або запере чення для господарського суд у не є обов' язковим.

За змістом статті 33 ГПК Укра їни, обов'язок доказування та подання доказів розподіляєт ься між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юрид ичні факти, які обґрунтовуют ь його вимоги і заперечення.

Таким чином, позов підлягає задоволенню.

Витрати зі сплати судового збору покладаються на відпо відача відповідно до вимог с т. 49 ГПК України.

Беручи до уваги викладене, к еруючись ст.ст. 4-3, 4-5, 22, 28, 33, 34, 36, 43, 44, 49, 69, 82 , 84, 85, 87, 115, 116 ГПК України суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за Селянським (ферм ерським) господарством "Шар" (с . Вовчинець Козятинського ра йону Вінницької області, вул . Радгоспна, 14, ідентифікаційн ий код 32215671) право власності на к омплекс будівель та споруд, р озташований за адресою: с. Кат еринівка Козятинського райо ну Вінницької області по вул . Катеринівка, 7, до складу яког о входять: будівля гаража з ре монтною майстернею літ. А, А1; с поруда піднавісу літ. Б; будів ля зерноскладу № 1 з прибудово ю літ. В, В1; навіс з площадкою лі т. Г; будівля складу ДКУ літ. Д; б удівля зерноскладу № 2 літ. Е; б удівля телятника № 1 літ. Ж; буд івля вагової з навісом літ. З, з1; будівля телятника № 2 з приб удовами літ. И, и, и1; площадка дл я худоби літ. І; свинарник № 4 лі т. Ї; будівля 2-х рядного корівн ика № 2 літ. Й; молочний блок літ . К; будівля 2-х рядного корівни ка № 3 літ. Л; буді ля корівника № 1 літ. М; будівля 2-х рядного сви нарника № 2 літ. Н; будівля корм оцеху з прибудовою літ. О, о; бу дівля електростанції літ. П; б удівля пункту штучного заплі днення літ. Р; будівля телятни ка № 3 літ. С; будівля 2-х рядного свинарника № 3 літ. Т; будівля 2- х рядного свинарника № 1 з приб удовою літ. У, у; будівля склад у запасних частин літ. Ф; будів ля майстерні з прибудовою лі т. Х,х; огорожа № 1 літ. № 1 (з/б); спор уда ЗАВ 20, літ. № 2; огорожа № 2 літ . № 3 (мет. сітка).

Стягнути з Сільськогоспод арського акціонерного товар иства відкритого типу "Броде цьке" (смт. Бродецьке Козятинс ького району Вінницької обла сті, вул. Перемоги, 136, ідентифік аційний код 00385557) на користь Сел янського (фермерського) госп одарства "Шар" (с. Вовчинець Ко зятинського району Вінницьк ої області, вул. Радгоспна, 14, ід ентифікаційний код 32215671) 7563,40 грн . витрат, пов'язаних зі сплатою судового збору.

Видати наказ в день набранн я рішенням законної сили.

Рішення надіслати згідно п ереліку.

Суддя Ла бунська Т.І.

Повний текст р ішення суду оформлено і підп исано відповідно до вимог ст .84 ГПК України 30 січня 2012 р .

віддрук. 4 прим.:

1 - до справи

2 - СФГ "Шар" - 22113, с. Вовчинець, Коз ятинський район Вінницької о бласті, вул. Радгоспна, 14

3 - САТ "Бродецьке" - смт. Бродец ьке, Козятинський район Вінн ицької області, вул. Перемоги , 136

4 - Арбітражний керуючий Кап ітонов В.В.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено08.02.2012
Номер документу21273956
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/100/2011/5003

Рішення від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні