Рішення
від 26.01.2012 по справі 26/214-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"26" січня 2012 р. Сп рава № 26/214-11

Господарський суд Киї вської області у складі судд і Лилака Т.Д., розглянувши спра ву

за позовом Публічного акціонерного товариства „АЕС Київобленер го”, м. Київ

до Відкритого акціонерного товариства „Племзавод ім. Бо гдана Хмельницького”, Київсь ка обл., с. Гланишів

про стягнення 1 743,97 грн.

за участю представників:

позивача: ОСОБА_1, довіреність № 74 в ід 11.05.2011 року,

відповідача: не з' явилися,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У листопаді 2011 року поз ивач звернувся до господарсь кого суду Київської області з позовом до відповідача про стягнення 1 743,97 грн. збитків (вар тості не облікованої електри чної енергії).

Ухвалою господарського су ду Київської області від 15.12.2011 р оку порушено провадження у с праві та призначено до розгл яду на 12.01.2012 року.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 12.01.2012 р оку розгляд справи було відк ладено на 26.01.2012 року.

Представник відповідача в судове засідання 26.01.2012 року не з' явився, відзив на позов не надав, про час і місце судовог о засідання був повідомлений належним чином.

Враховуючи те, що нез' явле ння представника відповідач а не перешкоджає розгляду сп рави по суті, а матеріали спра ви є достатніми для вирішенн я спору в даному судовому зас іданні, суд вважає за можливе розглянути позов у відсутно сті представника відповідач а, за наявними у справі матері алами згідно з вимогами стат ті 75 Господарського процесуа льного кодексу України.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з' я сувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд ?

ВСТАНОВИВ:

21.11.2003 року між позивачем (п остачальник) та відповідачем (споживач) укладено договір п ро постачання електричної ен ергії № 82, відповідно до умов я кого постачальник електричн ої енергії постачає електрич ну енергію споживачу, а спожи вач оплачує постачальнику ел ектричної енергії її вартіст ь та здійснює інші платежі зг ідно умовами цього договору та додатками до договору, що є його невід' ємними частинам и.

Відповідно до пункту 2 догов ору під час виконання умов ць ого договору, а також вирішен ня всіх питань, що не обумовле ні цим договором, сторони зоб ов' язуються керуватися чин ним законодавством України, зокрема Правилами користува ння електричною енергією (ПК ЕЕ), затвердженими в установл еному порядку.

Споживач оплачує постачал ьнику вартість електроенерг ії, розраховану, виходячи із п риєднаної потужності струмо приймачів та кількості годин їх використання (відповідно до методики, затвердженої НК РЕ), у разі таких дій споживача : самовільного внесення змін у схеми обліку електроенерг ії; пошкодження засобів облі ку електроенергії, втручання в їх роботу, зняття пломб з за собів обліку; споживання еле ктроенергії крім засобів обл іку; інших умов, визначених ме тодичними рекомендаціями НК РЕ (пункт 4.2.3 Договору).

Згідно п. 9.5 договору цей дого вір набирає чинності з дня йо го підписання і укладається на термін до 21.11.2004 року. Договір уважається продовженим на н аступний календарний рік, як що за місяць до закінчення те рміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про п рипинення його дії або перег ляд його умов.

Доказів припинення догово ру в установленому порядку с уду не надано.

18.08.2010 року в ході проведення перевірки дотримання вимог П равил користування електрич ною енергією представниками Закритого акціонерного това риства „А.Е.С. Київобленерго” (ОСОБА_2) при обстеженні об ' єкту відповідача за адресо ю с. Гланишів, виявлено поруше ння Правил користування елек тричною енергією, яке поляга ло в бездіяльності споживача (відповідача) з метою занижен ня значення показників засоб у обліку (замкнення другого р олика у лічильному механізмі електролічильника), про що ск ладено акт порушень Правил к ористування електричною ене ргією № 003330 від 18.08.2010 року.

Відповідно до вимог статті 26 Закону України „Про електро енергетику” та пунктів 1.3., 5.1., 10.2. (1) Правил користування електр ичною енергією, затверджених постановою НКРЕ від 31.07.1996 р. № 28 з і змінами, внесеними Постано вою Національної комісії рег улювання електроенергетики №105 від 04.02.2010 р. споживання елект ричної енергії можливо виклю чно на підставі договору ене ргопостачальником, споживач енергії зобов'язаний додерж уватись вимог нормативно - те хнічних документів та догово ру про постачання енергії, сп оживання електроенергії без укладення договору не допус кається і є правопорушенням у електроенергетиці.

Пунктом 6.40 Правил користува ння електричною енергією вст ановлено, що у разі виявлення представниками електропере давальної організації або пр едставниками постачальника електричної енергії пошкодж ень чи зриву пломб, установле них у місцях, указаних в акті п ро пломбування, або пошкодже нь відбитків тавр на цих плом бах, пошкодження розрахунков их засобів обліку, явних озна к втручання в параметри розр ахункових засобів (систем) об ліку з метою зміни їх показів перерахунок обсягу електрич ної енергії, який підлягає оп латі, здійснюється відповідн о до Методики визначення обс ягу та вартості електричної енергії, не облікованої внас лідок порушення споживачами правил користування електри чною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 N 562, зар еєстрованої в Міністерстві ю стиції України 04.07.2006 за N 782/12656.

Згідно пункту 6.41. у разі вияв лення під час контрольного о гляду або технічної перевірк и уповноваженим представник ом постачальника електрично ї енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної ор ганізації порушень цих Прави л або умов договору на місці в иявлення порушення у присутн ості представника споживача оформляється акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні д ля визначення обсягу недовра хованої електричної енергії та/або суми завданих спожива чем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, я ких необхідно вжити для усун ення допущених порушень.

Акт складається в двох прим ірниках, один з яких передаєт ься або надсилається спожива чеві.

Акт підписується представ ником постачальника електри чної енергії (електропередав альної організації) та предс тавником споживача.

У разі відмови споживача пі дписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому раз і акт вважається дійсним, якщ о він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими предс тавниками постачальника еле ктричної енергії (електропер едавальної організації).

Споживач має право подати п ояснення і зауваження щодо з місту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотив и своєї відмови від його підп исання.

Акт підписують тільки особ и, які брали участь в контроль ному огляді або технічній пе ревірці.

Акт був складений відповід но до п. 6.41 Правил користування електроенергією, в присутно сті представника відповідач а, який надав свої пояснення т а підписав його.

Пунктом 6.42 Правил встановле но, на підставі акта порушень уповноваженими представник ами постачальника електричн ої енергії (електропередавал ьної організації) під час зас ідань комісії з розгляду акт ів про порушення визначаютьс я обсяг недоврахованої елект ричної енергії та сума завда них споживачем збитків. Комі сія з розгляду актів порушен ь створюється постачальнико м електричної енергії (елект ропередавальною організаці єю) і має складатися не менше н іж з трьох уповноважених пре дставників постачальника ел ектричної енергії. Споживач має бути повідомлений про ча с і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засіданн я і має право бути присутнім н а засіданні комісії. Рішення комісії оформляється проток олом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживач у. Разом з протоколом спожива чу надаються розрахунок вели чини вартості та розрахунков і документи для оплати недов рахованої електричної енерг ії та/або збитків.

Згідно пункту 6.43. Правил: Кош ти за недовраховану електрич ну енергію перераховуються с поживачем на поточний рахуно к із спеціальним режимом вик ористання постачальника еле ктричної енергії за регульов аним тарифом або поточний ра хунок постачальника електри чної енергії за нерегульован им тарифом. Споживач має опла тити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарн их днів від дня отримання рах унка.

Перерахунок обсягу фактич но спожитої електричної енер гії та його вартості здійсню ється відповідно до „Методик и визначення обсягу та варто сті електричної енергії, не о блікованої внаслідок поруше ння споживачами правил корис тування електричною енергіє ю”, затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 року N 562, заре єстрованої в Міністерстві юс тиції України 4 липня 2006 року за N 782/12656 (із змінами, внесеними згі дно з Постановами Національн ої комісії регулювання елект роенергетики № 154 від 08.02.2007 р. та № 1384 від 18.12.2008 р.), за тарифами, що дія ли протягом споживання елект ричної енергії з порушенням.

Згідно з пунктом 1.1. „Методик и визначення обсягу та варто сті електричної енергії, не о блікованої внаслідок поруше ння споживачами правил корис тування електричною енергіє ю”: Ця Методика встановлює по рядок визначення обсягу та в артості електричної енергії , не облікованої внаслідок по рушення споживачами Правил к ористування електричною ене ргією, затверджених постанов ою Національної комісії регу лювання електроенергетики У країни від 31.07.96 N 28 (далі - ПКЕЕ), або Правил користування електри чною енергією для населення, затверджених постановою Каб інету Міністрів України від 26.07.99 N 1357 (далі - ПКЕЕН).

Згідно з пунктом 1.2. Методики - Методика поширюється на спо живачів електричної енергії та застосовується постачаль никами електричної енергії ( електропередавальними орга нізаціями) при визначенні об сягу та вартості електричної енергії, не облікованої внас лідок порушення споживачами правил користування електри чною енергією.

Відповідно до підпункту 5 пу нкту 2.1. Методики: „Методика за стосовується на підставі акт а порушень, складеного з урах уванням вимог ПКЕЕ, та в разі в иявлення таких порушень ПКЕЕ : самовільного підключення е лектроустановок, струмоприй мачів або електропроводки до електричної мережі, яка не є в ласністю споживача”.

Електроустановки споживач ів мають бути забезпечені не обхідними розрахунковими за собами обліку електричної ен ергії для розрахунків за спо житу електричну енергію, тех нічними засобами контролю і управління споживанням елек тричної енергії та величини потужності, а також (за бажанн ям споживача) засобами вимір ювальної техніки для контрол ю якості електричної енергії (пункт 3.1 Правил користування електричною енергією).

Відповідальність за техні чний стан засобів обліку нес е та організація, на балансі я кої вони перебувають, або орг анізація, яка здійснює її екс плуатацію на підставі відпов ідного договору (пункт 3.2 Прав ил користування електричною енергією). Також, відповідаль ність за збереження і цілісн ість розрахункових засобів о бліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відп овідно до акта про пломбуван ня покладається на власника (користувача) електроустанов ки або організацію, на терито рії (у приміщенні) якої вони вс тановлені (пункт 3.3 Правил кор истування електричною енерг ією).

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідальність за технічний стан лічильника № 003330, який виявився пошкодженим , несе Відкрите акціонерне то вариство „Племзавод ім. Богд ана Хмельницького”.

На підставі Акту, враховуюч и рішення комісії по розгляд у актів від 26.08.2010 року, оформлен ого протоколом № 175, згідно пун кту 2.1.5 Методики визначення об сягу та вартості електричної енергії, не облікованої внас лідок порушення споживачами правил користування електри чною енергією, відповідачеві визначено обсяг спожитої не дорахованої електричної ене ргії на суму 6 125,23 грн. за період з 28.02.2010 року по 18.08.2010 року, та випис ано і вручено відповідачу дл я оплати рахунок на суму 6 152,24 гр н.

04.11.2010 року відповідач звернув ся до позивача із заявою про р еструктуризацію вказаної за боргованості, яку було погод жено до 28.12.2010 року.

Частину боргу в сумі 4 408,27 грн . відповідач перерахував поз ивачу, що підтверджується об оротно-сальдовою відомістю т а випискою з рахунку позивач а. Решта сума боргу у розмірі 1 743,97 грн. залишилась неоплачен ою відповідачем.

Доказів здійснення оплати на суму 1 743,97 грн. відповідачем суду не надано.

Відповідно до ст. 1212 ЦК Украї ни особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахун ок іншої особи (потерпілого) б ез достатньої правової підст ави (безпідставно набуте май но), зобов'язана повернути пот ерпілому це майно. Особа зобо в'язана повернути майно і тод і, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Положення цієї глави засто совуються незалежно від того , чи безпідставне набуття або збереження майна було резул ьтатом поведінки набувача ма йна, потерпілого, інших осіб ч и наслідком події.

Положення цієї глави засто совуються також до вимог про :

1) повернення виконаного за недійсним правочином;

2) витребування майна власни ком із чужого незаконного во лодіння;

3) повернення виконаного одн ією із сторін у зобов'язанні;

4) відшкодування шкоди особо ю, яка незаконно набула майно або зберегла його у себе за ра хунок іншої особи.

Статтею 1213 ЦК України передб ачено, що набувач зобов' яза ний повернути потерпілому бе зпідставно набуте майно в на турі. У разі неможливості пов ернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно ві дшкодовується його вартість , яка визначається на момент р озгляду судом справи про пов ернення майна.

Отже, зазначена електрична енергія є майном, безпідстав но набутим відповідачем за р ахунок позивача.

Враховуючи встановлені об ставини справи, якими стверд жується факт спричинення від повідачем шкоди позивачеві ш ляхом заниження показників е лектролічильника та спожива ння необлікованої електроен ергії внаслідок порушення пр авил користування електричн ою енергією, позовні вимоги п ро її відшкодування у вигляд і вартості самовільно спожит ої необлікованої електроене ргії у розмірі 1 743,97 грн. є обґру нтованими та підлягають задо воленню.

Судовий збір, сплачений поз ивачем у розмірі 1 411,50 грн. відпо відно до положень статті 49 ГПК України підлягає стягненню з відповідача.

Враховуючи викладене, керу ючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства „Племін ний завод ім. Богдана Хмельни цького” (08413, Київська обл., с. Гла нишів, код 00857456) на користь Публі чного акціонерного товарист ва „АЕС Київобленерго” (04136, м. Київ, вул. Стеценка, 1а, к од 23243188) 1 743 (одну тисячу сімсот со рок три) грн. 97 коп. вартості сам овільно спожитої недоврахов аної електричної енергії, 1 411 ( одну тисячу чотириста одинад цять) грн. 50 коп. судового збору .

Після вступу рішення в зако нну силу видати наказ.

Рішення набирає законної с или відповідно до вимог ст. 85 Г ПК України.

Суддя Т.Д. Лилак

Повне рішення складен о 31.01.2012 р.

Дата ухвалення рішення26.01.2012
Оприлюднено08.02.2012
Номер документу21275030
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/214-11

Рішення від 26.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні