Рішення
від 25.01.2012 по справі 11/5005/66/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24.01.12р. Справа № 11/5005/66/2012

За позовом публічного акціонерного товариства Акц іонерний Комерційний Банк "І ндустріалбанк" в особі Дніпр опетровської філії АКБ "Інду стріалбанк", м.Дніпропетровс ьк

до приватного акціонер ного товариства "Страхова гр упа "ТАС" в особі Дніпропетров ської регіональної дирекції приватного акціонерного тов ариства "Страхова група "ТАС", м.Дніпропетровськ

про стягнення страхово го відшкодування у сумі 11 252,10 гр н.

Суддя Мельниченко І.Ф.

Представники:

Від позивача:ОСОБА_1 - п редставник, довіреність № 30 ві д 11.01.12р.

Від відповідача:не з"явився .

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до го сподарського суду Дніпропет ровської області з позовом, у якому просить стягнути 11 252,10 гр н., що складають суму страхово го відшкодування по кредитно му договору № КRС/0900/222/07 від 31.05.2007 ро ку.

Відповідач письмовий відз ив на позов не надав, його пред ставник в судове засідання н е з'явився.

Згідно з Інформаційним лис том Вищого господарського су ду України від 13.08.2008р. № 01-8/482 "Про де які питання застосування нор м Господарського процесуаль ного кодексу України, поруше ні у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2008 року" від повідно до пункту 3.5.11 Інструкц ії з діловодства в господарс ьких судах України, затвердж еною наказом Вищого господар ського суду України від 10.12.2002р. № 75 (з подальшими змінами), перш ий, належним чином підписани й, примірник процесуального документа (ухвали, рішення, по станови) залишається у справ і; на звороті у лівому нижньом у куті цього примірника прос тавляється відповідний штам п суду з відміткою про відпра вку документа, що містить: вих ідний реєстраційний номер, з агальну кількість відправле них примірників документа, д ату відправки, підпис праців ника, яким вона здійснена.

Дана відмітка, за умови, що ї ї оформлено відповідно до на ведених вимог названої Інстр укції, є підтвердженням нале жного надсилання копій проце суального документа сторона м та іншим учасникам судовог о процесу.

Водночас до повноважень го сподарських судів не віднесе но з'ясування фактичного міс цезнаходження юридичних осі б або місця проживання фізич них осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих ч и інших процесуальних дій. То му відповідні процесуальні д окументи надсилаються госпо дарським судом згідно з пошт овими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи, примірни ки повідомлення про вручення рекомендованої кореспонден ції, повернуті органами зв' язку з позначками „адресат в ибув”, „адресат відсутній”, з окрема, “за зазначеною адрес ою не проживає” і т. п., з урахув анням конкретних обставин сп рави можуть вважатися належн ими доказами виконання госпо дарським судом обов' язку що до повідомлення учасників пр оцесу про вчинення судом пев них процесуальних дій.

Крім того, особи, які беруть участь у розгляді, вважаютьс я повідомленими про час і міс це її розгляду судом, якщо ухв алу про порушення провадженн я у справі надіслано за пошто вою адресою, зазначеною в поз овній заяві (див. Роз' ясненн я Президії ВАСУ від 18.09.1997р. № 02-5/289 "П ро деякі питання практики за стосування Господарського п роцесуального кодексу Украї ни").

Відповідно до ч. 1 ст. 93 ЦК Укра їни місцезнаходження юридич ної особи визначається місце м її державної реєстрації, як що інше не встановлено закон ом.

Позивачем надано витяг з до відки з Єдиного державного р еєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців стан ом на 20.01.12р., згідно якої підприє мство відповідача знаходить ся за адресою, зазначеною у по зовній заяві, на яку і була над іслана ухвала суду про поруш ення провадження у справі.

До того ж у матеріалах справ и міститься повідомлення про вручення поштового відправл ення № 4994616855735, яке свідчить про о тримання останнім ухвали суд у 16.01.12р., а отже, відповідач був н алежним чином повідомлений п ро час та місце розгляду спра ви.

Таким чином, господарський суд вважає, що відповідач не с користався своїм правом на у часть представника у судовом у засіданні.

В судовому засіданні оголо шені вступна та резолютивна частини рішення (ст. 85 Господа рського процесуального коде ксу України.).

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

11.09.2006р. між закритим акціон ерним товариством "Страхова група "ТАС" в особі Дніпропетр овської регіональної дирекц ії закритого акціонерного то вариства "Страхова група "ТАС " (правонаступником якого є пр иватне акціонерне товариств о "Страхова група "ТАС" в особі Дніпропетровської регіонал ьної дирекції приватного акц іонерного товариства "Страхо ва група "ТАС") - Страховик та Ак ціонерним Комерційним Банко м "Індустріалбанк" в особі Дні пропетровської філії АКБ "Ін дустріалбанк" (назву якого зм інено на публічне акціонерне товариство Акціонерний Коме рційний Банк "Індустріалбанк " в особі Дніпропетровської ф ілії АКБ "Індустріалбанк" - Стр ахувальник, укладено договір страхування кредитного порт фелю Банку № 01430060501.

Відповідно до ст.979 Цивільно го кодексу України, за догово ром страхування одна сторон а (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (с трахового випадку) виплатити другій стороні (страхувальн икові) або іншій особі, визна ченій у договорі, грошову сум у (страхову виплату), а страхув альник зобов'язується сплачу вати страхові платежі та вик онувати інші умови договору.

За умовами вказаного вище д оговору страхування, п.4.1., пред метом даного договору є стра хування ризиків Страхувальн ика (позивача у даній справі), пов'язаних з невиконанням (не належним виконанням) фізични ми особами (Позичальники) сво їх договірних зобов'язань за договорами кредиту, укладен ими між Страхувальником та П озичальником (загальна кільк ість таких угод не обмежена) т а зазначеними в Реєстрі кред итних угод.

Відповідно до п.4.2. договору с трахування, він розповсюджує ться на кредитні угоди, уклад ені після набрання чинності цим договором. Всі додатки до нього є його невід'ємною част иною (п.4.3.).

Об'єктом страхування за дан им договором, п.4.4., - це майнові і нтереси Страхувальника (Кред итора), пов'язані з матеріальн ими збитками внаслідок повно го або часткового неповернен ня Позичальником суми кредит у та/або відсотків за користу вання кредитом та комісій за управління кредитом на умов ах Страхувальника (Кредитора ) у відповідності з кредитним договором, укладеним між Поз ичальником та Страхувальник ом.

Розмір кредиту по кожній ок ремій кредитній угоді не мож е бути більшим 20 000,00 гривень (п.4.7. договору страхування).

Згідно п. 5.1. догвоору страхув ання, страхова сума визначає ться у розмірі 100% від суми кред иту, відсотків за користуван ня кредитом та комісії за упр авління кредитом на підставі конкретних кредитних угод, з гідно реєстру кредитних угод , наведеному у додатку № 1 до да ного договору.

31.05.2007 року між Акціонерним Ко мерційним Банком "Індустріал банк" в особі Дніпропетровсь кої філії АКБ "Індустріалбан к" (назву якого змінено на публ ічне акціонерне товариство А кціонерний Комерційний Банк "Індустріалбанк" в особі Дніп ропетровської філії АКБ "Інд устріалбанк" та Кукутою Олег ом Петровичем (Позичальник) у кладено кредитний договір № КRС/0900/222/07, відповідно до п.1.1 якого Банк надає Позичальнику у ко ристування кредитні кошти в розмірі 12 000,00 грн. на строк з 31.05.2007 р оку по 28.05.2010 року включно, на спо живчі цілі зі сплатою за кори стування кредитними коштами з розрахунку 9 % річних, якщо і нше не передбачено особливим и умовами цього договору.

Виконуючи умови вказаного вище кредитного договору, Ба нк надав Позичальнику кредит у сумі 12 000,00 грн, що підтверджує ться меморіальним ордером № 140-11 від 31.05.2007 року, копія якого зал учена до матеріалів справи.

Пунктом 7.2 договору страхув ання передбачено сплату стра хових внесків по конкретним кредитним угодам, укладеним на протязі попереднього міся ця та зазначеним в Реєстрі, як і перераховуються на поточни й рахунок Страховика (відпов ідача у даній справі) не пізні ше 10-го числа місяця наступног о за звітним.

На виконання вказаного вищ е пункту, позивачем було спла чено страховий внесок у розм ірі 21 166,86 грн., що підтверджуєтьс я платіжним дорученням № 578 ві д 19.06.07р., копія якого залучена до матеріалів справи.

Відповідно до п.6.1. договору с трахування, страховим випадк ом є невиконання або частков е невиконання Позичальником своїх зобов'язань по поверне нню суми кредиту та/або відсо тків за користування кредито м та комісій за управління кр едитом в строки та на умовах, щ о передбачені в конкурсній к редитній угоді, внаслідок не платоспроможності Позичаль ника.

Під неплатоспроможністю П озичальника сторони розумію ть наявність факту простроче ння виконання Позичальником своїх зобов'язань по поверне нню суми кредиту та/або відсо тків за користування кредито м та комісій за управління кр едитом на протязі більш ніж 30 календарних днів з моменту н астання обов'язку щодо сплат и відповідно до умов кредитн ої угоди.

04.04.2008 року, настав страховий в ипадок, в зв'язку з чим позивач звернувся до відповідача із заявою про настання страхов ого випадку та виплати страх ового відшкодування по догов ору кредиту у розмірі 1064,71 грн.

04.08.2008 року, відповідачем на ад ресу позивача надіслано лист а, у якому відповідач відмови в у виплаті страхового відшк одування, оскільки позивачем порушено п.11.1.1. договору страх ування, який передбачає пові домлення Страхувальника про настання страхового випадку не пізніше ніж 5 робочих днів, а позивач порушив цей строк н а 1 робочий день, що надає прав о Страховику (відповідачу) ві дмовити у виплаті страхового відшкодування відповідно до п.11.1.2. (договору страхування) пр оте якщо не буде доведено, що страховику своєчасно стало в ідомо про настання страховог о випадку або що відсутність у страховика відомостей про це не могла вплинути на його о бов'язки сплатити страхове в ідшкодування.

Повідомлення страховика п ро настання страхового випад ку на один робочий день пізні ше, ніж передбачено договоро м, ніяким чином не вплинуло на обов'язки відповідача сплат ити страхове відшкодування.

05.06.2008р. вдруге настав страхов ий випадок, в зв'язку з чим поз ивач звернувся до відповідач а із заявою про настання стра хового випадку та виплати ст рахового віжшкодування по до говору кредиту у розмірі 10 187,39 грн.

Пунктом 11.1.4. договору страху вання передбачено, що у разі з вернення Страхувальника дру гий раз поспіль, розмір страх ового відшкодування - це зага льна заборгованість Позичал ьника по кредитній угоді, вкл ючаючи пеню, штрафні санкції та підвищені відсотки за про строчку, в розмірі суми креди ту та відсотків за користува ння кредитом, комісії за упра вління кредитом на дату наст ання страхового випадку.

Відповідно до п.10.6.2, страхови к несе фінансову відповідаль ність по договору страхуванн я в межах обумовленої в ньому страхової суми (згідно Реєст рів).

Згідно Реєстру угод № 05/06-07, ук ладених на травень 2007 року, ст рахова сума кредитного догов ору № КRС/0900/222/07 від 31.05.2007 року склад ає 12 804,00 грн.

Сума страхового відшкодув ання по двом випадкам відпов ідно до поданих позивачем за яв про настання страхового в ипадку - складає загальну сум у 11 252,10 грн.

Пункт 3 статті 988 Цивільного кодексу України, передбачає що страховик зобов'язаний у р азі настання страхового випа дку здійснити страхову випла ту у строк, встановлений дого вором.

Аналогічні норми містятьс я в п.3 статті 20 Закону України " Про страхування".

Відповідно до п.11.1.6. договору страхування, після отриманн я заяви страхувальника про с траховий випадок, Страховик зобов'язаний, виплатити стра хове відшкодування протягом 10-ти робочих днів від дня отри мання всіх документів, перел ічених у п.11.1.3, п.11.1.4 даного догов ору.

Відповідно до ст. 526 Цивіль ного кодексу України зобов'я зання повинні виконуватися н алежним чином, відповідно до умов договору та вимог Цивіл ьного кодексу, інших актів ци вільного законодавства, а за відсутності таких умов та ви мог - відповідно до звичаїв ді лового обороту, або інших вим ог, що звичайно ставляться.

Доказів виконання зобов'я зання, щодо виплати страхово го відшкодування у сумі 11 252,10 гр н,. на момент розгляду спору в ідповідач не надав.

З огляду на вищевикладене , вимоги позивача слід визнат и обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 526, 979, 988 Цивіл ьного кодексу України, ст.20 За кону України "Про страхуванн я", ст.ст. 49, 82-85 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, господарський суд,

ВИРІШИВ:

Стягнути з приватного акц іонерного товариства "Страхо ва група "ТАС" в особі Дніпропе тровської регіональної дире кції приватного акціонерног о товариства "Страхова група "ТАС", (49000, м.Дніпропетровськ, ву л.Мечникова,18, п/р 26508119558001 у ПАТ КБ "П риватбанк" в м.Дніпропетровс ьку, МФО 305299, код ЄДРПОУ 25000917) на ко ристь публічного акціонерно го товариства Акціонерний Ко мерційний Банк "Індустріалба нк" в особі Дніпропетровсько ї філії АКБ "Індустріалбанк", ( 49000, м.Дніпропетровськ, вул.Воро шилова,16, код ЄДРПОУ 26371567) 11 252,10 грн. (одинадцять тисяч двісті п'ят десят дві гривні) страхового відшкодування, 1411,50 грн. (одна ти сяча чотириста одинадцять гр ивень) 50 коп. судового збору.

Наказ видати після вступу р ішення в законну силу.

Суддя І.Ф. Мельниченко

Повне рішення складено

27.01.12р.

Дата ухвалення рішення25.01.2012
Оприлюднено09.02.2012
Номер документу21281663
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення страхово го відшкодування у сумі 11 252,10 гр н

Судовий реєстр по справі —11/5005/66/2012

Рішення від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні