Рішення
від 24.01.2012 по справі 38/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 38/16 24.01.12

За позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

До Обслуговуючого житлово-б удівельного кооперативу «Те мп-2»

Про зобов' язання вчинити ді ї

Суддя Власов Ю.Л.

Представники:

Від позивача ОСОБА_2

Від відповідача Черпак І.Є.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся д о суду з позовною заявою до Ві дповідача про: 1) зобов' язанн я надати інформацію щодо стр уктури, розміру, періодичнос ті та порядку внесення пайов их та членських внесків Відп овідача; 2) зобов' язання нада ти для ознайомлення протокол и загальних зборів, на яких бу ло затверджено структуру, ро змір, періодичність та поряд ок внесення пайових та членс ьких внесків Відповідача.

Заявлені позовні вимоги П озивач обґрунтовує наступни м. Позивач подав заяву про вст уп до складу членів Відповід ача та оплатив вступний внес ок. В подальшому Позивач звер нувся до Відповідача з запит ом про надання інформації що до структури, розміру, період ичності, порядку внесення па йових, вступних та членських внесків Відповідача та прос ив надати протоколи загальни х зборів для ознайомлення, пр оте Відповідач зазначену інф ормацію Позивачеві не надав.

Відповідач заперечив прот и задоволення позову Позивач а посилаючись на те, що Позива ч не являється членом Відпов ідача, відповідно не має прав на отримання спірних інформ ації та документів.

Ухвалою Господарського с уду м. Києва від 23.12.11р. проваджен ня у справі було порушено, поз овна заява прийнята до розгл яду, розгляд справи був призн ачений на 12.01.12р. В судовому засі данні розгляд справи відклад ався до 24.01.12р.

Судом досліджені надані суду докази та матеріали. В ре зультаті дослідження надани х суду доказів та матеріалів , слухання сторін суд, -

ВСТАНОВИВ:

04.11.62р. рішенням виконко му Залізничної районної Ради депутатів трудящих №1465 зареє стровано Житлово-будівельни й кооператив «Темп-2».

Згідно з п.1.1. статуту Відпові дача, затвердженого протокол ом №9 загальних зборів членів Відповідача від 16.08.08р., останні й є добровільним об'єднанням фізичних осіб для будівницт ва житлового будинку та нада ння послуг переважно членам кооперативу та власникам ква ртир, а також іншим особам з ме тою провадження їх господарс ької діяльності.

Відповідно до п.1.2 статуту Ві дповідач є правонаступником всіх майнових та немайнових прав та обов'язків Житлово-бу дівельного кооперативу «Тем п-2».

Згідно з п.4.1-4.2 статуту Відпов ідача членами Відповідача є особи, які вступили до Відпов ідача на момент введення буд инку в експлуатацію та внесл и вступний та пайовий внески ; особи, які успадкували пайов ий внесок за законом чи запов ітом; особи, яким був відчужен ий (проданий) або подарований пайовий внесок. Членом Відпо відача може бути: фізична осо ба, яка досягла 16-річного віку і виявила бажання брати учас ть у його діяльності; юридичн а особа, зареєстрована в уста новленому законом порядку, у становчими документами якої не заборонено бути членом ко оперативу.

Відповідно до п.4.4 статуту Ві дповідача наймачі та орендар і не можуть бути членами Відп овідача.

Згідно з п.4.5.- 4.7. статуту вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви , яка подається правлінню Від повідача. Письмова заява має місти такі відомості: для фіз ичних осіб: прізвище, ім'я, по б атькові заявника, його паспо ртні дані, місце проживання т а ідентифікаційний номер; дл я юридичних осіб: назва юриди чної особи, орган реєстрації юридичної особи, ідентифіка ційний код юридичної особи, п різвище, ім'я, по батькові кері вника юридичної особи. Особа , яка подала заяву про вступ до Відповідача, вносить вступн ий внесок і пай у порядку та в розмірах, визначених загальн ими зборами членів Відповіда ча. Заяви розглядаються прав лінням та затверджуються на загальних зборах членів Відп овідача. Особа, яка затвердже на загальними зборами членів Відповідача і яка внесла вст упний та пайовий внесок, набу ває статусу члена Відповідач а.

Відповідно до п.5.1. статуту чл ен Відповідача має право оде ржувати будь-яку інформацію про діяльність Відповідача, знайомитись з протоколами за гальних зборів членів Відпов ідача, одержувати доступ і зн айомитись із звітами правлін ня, ревізійної комісії, висно вками незалежного аудитора т а іншими фінансовими докумен тами.

22.12.03р. між Позивачем та Відпо відачем був укладений догові р оренди нерухомого майна №1, з а умовами якого Відповідач п ередав, а Позивач прийняв в ор енду нежиле приміщення, далі - об'єкт оренди, за адресою м. Ки їв, вул. Антонова, 43 для розміще ння аптеки. Відповідно до п.9.1 д оговору договір вступив в си лу з моменту підписання його сторонами і діє з 22.12.03р. до 22.12.08р.

01.03.09р. на засіданні правління Відповідача було розглянуто заяву Позивача про прийманн я його до членів Відповідача , за результатами якого було в ирішено в прийнятті Позивача в члени Відповідача відмови ти, тому що для цього немає зак онних підстав.

03.03.09р. Позивач здійснив вступ ний внесок до кооперативу у с умі 9500,00 грн., що підтверджуєтьс я рахунком №1 від 27.02.09р. та квита нцією №1 від 03.03.09р.

10.11.11р. Позивач направив запит щодо надання інформації про кількість членів Відповідач а та їх поіменний список стан ом на 01.03.09р. та станом на 01.11.11р. Так ож у запиті Позивач просив на дати інформацію про структур у, розмір, періодичність та по рядок внесення пайових, всту пних та членських внесків Ві дповідача та надати для озна йомлення протоколи загальни х зборів членів Відповідача, на яких було затверджено стр уктуру, розмір, періодичніст ь та порядок внесення пайови х, вступних та членських внес ків Відповідача. Вказану інф ормацію Відповідачем надано не було, в зв' язку з чим Пози вач звернувся до суду.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що позовні вимог и Позивача не підлягають зад оволенню з наступних підстав .

Згідно з ст.1 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни громадяни, які здійс нюють підприємницьку діяльн ість без створення юридичної особи і в установленому поря дку набули статусу суб'єкта п ідприємницької діяльності, м ають право звертатися до гос подарського суду згідно з вс тановленою підвідомчістю го сподарських справ за захисто м своїх порушених або оспорю ваних прав і охоронюваних за коном інтересів.

Відповідно до ст.1 Закону Ук раїни «Про кооперацію»коопе рація - система кооперативни х організацій, створених з ме тою задоволення економічних , соціальних та інших потреб с воїх членів.

Згідно з ст.8 Закону України «Про кооперацію»статут кооп еративу є правовим документо м, що регулює його діяльність . Статут кооперативу повинен містити такі відомості найм енування кооперативу, його т ип та місцезнаходження; мета створення кооперативу і вич ерпний перелік видів його ді яльності; склад його засновн иків; умови і порядок вступу д о кооперативу та виходу чи ви ключення з нього; права і обов 'язки членів та асоційованих членів кооперативу; порядок внесення змін до статуту коо перативу; порядок встановлен ня розмірів і сплати внесків та паїв членами кооперативу та відповідальність за пору шення зобов'язань щодо їх спл ати; форми участі членів кооп еративу в його діяльності; по рядок формування, склад і ком петенція органів управління та органів контролю коопера тиву, а також порядок прийнят тя ними рішень, у тому числі з питань, рішення з яких прийма ється одноголосно чи кваліфі кованою більшістю голосів чл енів кооперативу, які беруть участь у загальних зборах; по рядок формування, використан ня та розпорядження майном к ооперативу; порядок розподіл у його доходу та покриття зби тків; порядок обліку і звітно сті у кооперативі; порядок ре організації і ліквідації коо перативу та вирішення пов'яз аних з цим майнових питань; по рядок скликання загальних зб орів; умови і порядок поверне ння паю.

Відповідно до ст.10 Закону Ук раїни «Про кооперацію»члена ми кооперативу можуть бути г ромадяни України, іноземці т а особи без громадянства, юри дичні особи України та інозе мних держав, що діють через св оїх представників, які внесл и вступний внесок та пай у роз мірах, визначених статутом к ооперативу, додержуються вим ог статуту і користуються пр авом ухвального голосу. Член ом кооперативу може бути фіз ична особа, яка досягла 16-річн ого віку і виявила бажання бр ати участь у його діяльності .

Згідно з ст.11 Закону України «Про кооперацію»вступ до ко оперативу здійснюється на пі дставі письмової заяви. Особ а, яка подала заяву про вступ д о кооперативу, вносить вступ ний внесок і пай у порядку та р озмірах, визначених його ста тутом. Рішення правління чи г олови кооперативу про прийня ття до кооперативу підл ягає затвердженню загальним и зборами його членів. Порядо к прийняття такого рішення т а його затвердження визначає ться статутом кооперативу.

Відповідно до ст.12 Закону Ук раїни «Про кооперацію» о сновними правами члена коопе ративу є: участь в господарсь кій діяльності кооперативу, а також в управлінні коопера тивом, право голосу на його за гальних зборах, право обират и і бути обраним в органи упра вління; користування послуга ми кооперативу; одержання ко оперативних виплат та виплат на паї; одержання паю у разі в иходу з кооперативу в порядк у і в строки, визначені його ст атутом; право вносити пропоз иції щодо поліпшення роботи кооперативу, усунення недолі ків у роботі його органів упр авління та посадових осіб; пр аво звертатися до органів уп равління та органів контролю за діяльністю кооперативу, п осадових осіб кооперативу із запитами, пов'язаними з членс твом у кооперативі, діяльніс тю кооперативу та його посад ових осіб, одержувати письмо ві відповіді на свої запити.

Відповідно до ст.16 Закону Ук раїни «Про кооперацію» в иконавчим органом кооперати ву є правління, яке очолює гол ова, повноваження якого визн ачаються статутом кооперати ву. Виконавчий орган підзвіт ний вищому органу управління кооперативу і несе перед ним відповідальність за ефектив ність роботи кооперативу.

Як встановлено судом, 04.11.62р. р ішенням виконкому Залізничн ої районної Ради депутатів т рудящих №1465 зареєстровано Жит лово-будівельний кооператив «Темп-2». Згідно з п.1.1. статуту В ідповідача, затвердженого пр отоколом №9 загальних зборів членів Відповідача від 16.08.08р., о станній є добровільним об'єд нанням фізичних осіб для буд івництва житлового будинку т а надання послуг переважно ч ленам кооперативу та власник ам квартир, а також іншим особ ам з метою провадження їх гос подарської діяльності. Відпо відно до п.1.2 статуту Відповід ач є правонаступником всіх м айнових та немайнових прав т а обов'язків Житлово-будівел ьного кооперативу «Темп-2». Зг ідно з п.4.1-4.2 статуту Відповіда ча членами Відповідача є осо би, які вступили до Відповіда ча на момент введення будинк у в експлуатацію та внесли вс тупний та пайовий внески; осо би, які успадкували пайовий в несок за законом чи заповіто м; особи, яким був відчужений ( проданий) або подарований па йовий внесок. Членом Відпові дача може бути: фізична особа , яка досягла 16-річного віку і в иявила бажання брати участь у його діяльності; юридична о соба, зареєстрована в устано вленому законом порядку, уст ановчими документами якої не заборонено бути членом кооп еративу. Відповідно до п.4.4 ста туту Відповідача наймачі та орендарі не можуть бути член ами Відповідача. Згідно з п.4.5.- 4.7. статуту вступ до кооперати ву здійснюється на підставі письмової заяви, яка подаєть ся правлінню Відповідача. Пи сьмова заява має місти такі в ідомості: для фізичних осіб: п різвище, ім'я, по батькові заяв ника, його паспортні дані, міс це проживання та ідентифікац ійний номер; для юридичних ос іб: назва юридичної особи, орг ан реєстрації юридичної особ и, ідентифікаційний код юрид ичної особи, прізвище, ім'я, по батькові керівника юридично ї особи. Особа, яка подала заяв у про вступ до Відповідача, вн осить вступний внесок і пай у порядку та в розмірах, визнач ених загальними зборами член ів Відповідача. Заяви розгля даються правлінням та затвер джуються на загальних зборах членів Відповідача. Особа, як а затверджена загальними збо рами членів Відповідача і як а внесла вступний та пайовий внесок, набуває статусу член а Відповідача. Відповідно до п.5.1. статуту член Відповідача має право одержувати будь-як у інформацію про діяльність Відповідача, знайомитись з п ротоколами загальних зборів членів Відповідача, одержув ати доступ і знайомитись із з вітами правління, ревізійної комісії, висновками незалеж ного аудитора та іншими фіна нсовими документами.

Як встановлено судом 22.12.03р. мі ж Позивачем та Відповідачем був укладений договір оренди нерухомого майна №1, за умовам и якого Відповідач передав, а Позивач прийняв в оренду неж иле приміщення, далі - об'єкт о ренди, за адресою м. Київ, вул. А нтонова, 43 для розміщення апте ки. Відповідно до п.9.1 договору договір вступив в силу з моме нту підписання його сторонам и і діє з 22.12.03р. до 22.12.08р.

Як встановлено судом 01.03.09р. на засіданні правління Відпові дача було розглянуто заяву П озивача про приймання його д о членів Відповідача, за резу льтатами якого було вирішено в прийнятті Позивача в члени Відповідача відмовити, тому що для цього немає законних п ідстав.

Як встановлено судом 03.03.09р. По зивач здійснив вступний внес ок до кооперативу у сумі 9500,00 гр н., що підтверджується рахунк ом №1 від 27.02.09р. та квитанцією №1 в ід 03.03.09р.

Як встановлено судом 10.11.11р. По зивач направив запит щодо на дання інформації про кількіс ть членів Відповідача та їх п оіменний список станом на 01.03.09 р. та станом на 01.11.11р. Також у зап иті Позивач просив надати ін формацію про структуру, розм ір, періодичність та порядок внесення пайових, вступних т а членських внесків Відповід ача та надати для ознайомлен ня протоколи загальних зборі в членів Відповідача, на яких було затверджено структуру, розмір, періодичність та пор ядок внесення пайових, вступ них та членських внесків Від повідача. Вказану інформацію Відповідачем надано не було , в зв' язку з чим Позивач звер нувся до суду.

З наведеного вбачається, що право на отримання спірної і нформації мають члени Відпов ідача, Позивач не є членом Від повідача, оскільки йому було у цьому відмовлено, відповід но прав члена Відповідача, в т ому числі на отримання спірн их інформації та документів, Позивач не набув.

Враховуючи вищевикладен е суд вважає, що права та інтер еси Позивача не порушені, том у позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Виходячи з вищенаведеног о та керуючись ст.4, 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. У позові відмовити повні стю.

Суддя Ю.Л. Власов

Рішення підписане 27.01.2012р.

Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено09.02.2012
Номер документу21283540
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/16

Ухвала від 22.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 11.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Рішення від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Постанова від 06.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Постанова від 27.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Постанова від 01.06.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні