Ухвала
від 30.01.2012 по справі 7/58-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

              

УХВАЛА

"30" січня 2012 р.

Справа № 7/58-Б

За заявою товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Приватні інвестиції”, м. Київ

про зміну сторони у банкрутстві

у справі за заявою: відкритого акціонерного товариства “КРЕДОБОНК” від імені якого діє Волинська філія ВАТ “КРЕДОБАНК”, м. Луцьк

до товариства з обмеженою відповідальністю “Спецбудмонтаж”, смт.Торчин

про банкрутство

                                                                                   Суддя  Шум М.С.

ВСТАНОВИВ: ухвалою господарський суд від 12.03.2009р. з метою виявлення всіх кредиторів та осіб, які виявили б бажання взяти участь у санації боржника, зобов'язав заявника подати до офіційних друкованих органів оголошення про порушення справи про банкрутство у відповідності до ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

          25.06.2009р. господарським судом затверджено реєстр вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю «Спецбудмонтаж»в т.ч. визнано вимоги ВАТ Кредобанк в особі Волинської філії на суму 514872,53грн.

          Постановою господарського суду Волинської області від 16.07.2009р. у справі № 7/58-Б визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру товариства з обмеженою відповідальністю “Спецбудмонтаж”.

05.01.2012р. на адресу суду від товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Приватні інвестиції” надійшла заява про заміну сторони у банкрутстві його правонаступником: відкрите акціонерне товариство "Кредобанк" від імені якого діє Волинська філія ВАТ "Кредобанк" на товариство з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Приватні інвестиції”.

Заява обгрунтована тим, що 29.11.2011 року між ПАТ «Кредобанк»та ТОВ “Фінансова компанія “Приватні інвестиції” укладений договір факторингу від 29.11.2011р., відповідно до якого відбулося відступлення права вимоги всіх грошових зобов'язань до боржника –ТОВ “Спецбудмонтаж”.

Згідно умов договору факторингу до нового кредитора (заявника) переходить право вимоги заборгованості, до якої входить сума основного боргу по кредитах, процентів, штрафних санкцій тощо.

За договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов'язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника) (ст. 1077 ЦК України).

Згідно ст. 5 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” провадження у справах про банкрутство регулюється не лише вказаним Законом, а і Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами.

Згідно ст. 25 ГПК України, в редакції Закону України від 12.05.2011р. № 3329-VI "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо процесуального правонаступництва" у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Тобто ст. 25 ГПК України, в редакції Закону України від 12.05.2011р. № 3329-VI, на підставі якої ТОВ “Фінансова компанія “Приватні інвестиції” звернулося до суду, допускає заміну сторони у разі її вибуття у спірному або встановленому рішенням господарського суду правовідношенні, в т.ч., і у випадку заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи в відносинах, щодо яких виник спір. Такого ж висновку дійшов Вищий господарський суд України у постанові  від 14.11.2011 року №2/63-50.

Таким чином, процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником), тому у кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права, які мали місце. В даному випадку, такі обставини виникли в результаті укладення договору факторингу від 29.11.2011 року.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Таким чином, суд вважає заяву ТОВ “Фінансова компанія “Приватні інвестиції” про зміну сторони у банкрутстві обґрунтованою і такою, що підлягає до задоволення.

Керуючись ст.5 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст.25 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд  

у х в а л и в:

1. Заяву ТОВ “Фінансова компанія “Приватні інвестиції” задоволити.

2. Замінити кредитора у справі №7/58-Б про банкрутство ТОВ “Спецбудмонтаж” : відкрите акціонерне товариство "Кредобанк" від імені якого діє Волинська філія ВАТ "Кредобанк" на товариство з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Приватні інвестиції”, м. Київ, вул. Артема, 52а, оф. 147, код 36593523.

           Суддя                                                    М. С. Шум

              

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення30.01.2012
Оприлюднено10.02.2012
Номер документу21299621
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/58-б

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 31.01.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 13.05.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 17.12.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 12.03.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

Постанова від 16.07.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

Ухвала від 25.05.2009

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні