Рішення
від 07.02.2012 по справі 5010/2477/2011-9/93
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАН О-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2012 р. Справа № 5010/2477/2011-9/93

Господарський суд Ів ано-Франківської області у с кладі: судді Фанди О.М., при сек ретарі судового засідання По ліводі С.В. розглянувши у від критому судовому засіданні с праву

за позовом: Публічного акц іонерного товариства Комерц ійний банк "Приватбанк", вул. Н абережна Перемоги, 50, м. Дніпро петровськ, 49094

адреса для листування: вул. Галицька, 22, м. Івано-Франківсь к, 76018

до відповідача: Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Рекламне агенство "Лайм", в ул. Ленкавського, 20, м. Івано-Фра нківськ, 76000

про стягнення заборговано сті по кредитному договору в сумі 80 989, 60 грн.

за участю представників с торін:

Від позивача: ОСОБА_1 - н ачальник юридичного департа менту, (довіреність № 56 від 22.01.2010 року)

Від відповідача представн ики не з'явилися.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено ви могу про стягнення з відпові дача Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламне а генство "Лайм" на користь пози вача Публічного акціонерног о товариства Комерційний бан к "Приватбанк" заборгованост і по кредитному договору в су мі 80 989, 60 грн., в тому числі: 35 591, 11 грн . - прострочене тіло кредиту; 29 0 57, 63 грн. - прострочені відсотки за користування кредитом; 16 340, 86 грн. - пені.

Представник поз ивача позовні вимоги підтрим ав в повному обсязі та просив суд їх задоволити. В обгрунту вання заявлених вимог предст авник позивача зазначив наст упне. Відповідно до умов кред итного договору № 192М від 25.06.07 ро ку, укладеного між сторонами у справі, банк надав відповід ачу кредит в сумі 80 000 грн. з умов ою оплати процентів річних з а користування кредитними ко штами в розмірі 19 % на рік з кінц евим терміном повернення 07.06.10 року.

Із посиланням н а умови договору представник позивача зазначив, що відпов ідач не виконав умови догово ру та не повернув банку креди т в сумі 35 591, 11 грн., заборгованіс ть по прострочених відсотках за користування кредитом в с умі 29 057, 63 грн., внаслідок чого ві дповідачу також нарахована п еня в сумі 16 340, 86 грн.

Відповідач повн оважного представника в судо ві засідання не направив, пис ьмового відзиву на позов не п одав.

Ухвали господар ського суду Івано-Франківськ ої області від 20.12.11 року та від 2 4.01.12 року направлялись судом н а адресу відповідача, вказан у у позовній заяві, а саме: на а дресу місцезнаходження това риства - вул. Ленкавського, 20, м. Івано-Франківськ, 76000. Факт нап равлення примірників ухвал н а адресу відповідача підтвер джується штампами суду на зв оротньому боці ухвали, однак ухвали господарського суду Івано-Франківської області п оверталисть на адресу суду і з відміткою пошти про поверн ення листа у зв"язку з тим, що а дресата за зазначеною адресо ю не має.

Ухвалою господа рського суду Івано-Франківсь кої області від 24.01.12 року судом зроблено запити до Державно го реєстратора м. Івано-Франк івська та Головного управлі ння статистики в Івано-Франк івській області щодо надання інформації про юридичну адр есу або її зміну Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламне агенство "Лайм". Як в бачається з наданих Реєстрац ійною палатою та управлінням статистики відомостей місце знаходження юридичної особи Товариства з обмеженою відп овідальністю "Рекламне агенс тво "Лайм" - вул. Ленкавського, 20 , м. Івано-Франківськ, 76000

Відповідно до п . 4 Інформаційного листа Вищог о господарського суду Україн и "Про деякі питання практики застосування норм Господарс ького процесуального кодекс у України, порушені у доповід них записках про роботу госп одарських судів у 2005 році" від 02.06.2006 року № 01-8/1228 з останніми змі нами від 08.04.08 року до повноваже нь господарських судів не ві днесено установлення фактич ного місцезнаходження юриди чних осіб або місця проживан ня фізичних осіб - учасників с удового процесу на час вчине ння тих чи інших процесуальн их дій. Тому примірники повід омлень про вручення рекоменд ованої кореспонденції, повер нуті органами зв'язку з позна чками "адресат вибув", "адресат відсутній" і т. п., з урахування м конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господар ським судом обов'язку щодо по відомлення учасників судово го процесу про вчинення цим с удом певних процесуальних ді й.

Відповідно до п . 3.9.1 Постанови Пленуму Вищого г осподарського суду України " Про деякі питання практики з астосування Господарського процесуального кодексу Укра їни судами першої інстанції" від 26.12.2011 року № 18 в разі якщо ух валу про порушення проваджен ня у справі було надіслано за належною адресою (тобто пові домленою суду стороною, а в ра зі ненадання суду відповідно ї інформації - адресою, зазнач еною в Єдиному державному ре єстрі юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців), і не п овернуто підприємством зв'яз ку або повернуто з посилання м на відсутність (вибуття) адр есата, відмову від одержання , закінчення строку зберіган ня поштового відправлення то що, то вважається, що адресат п овідомлений про час і місце р озгляду справи судом.

Враховуючи викл адене, суд дійшов висновку пр о вчинення усіх необхідних д ій щодо повідомлення відпові дача про розгляд справи та пр о достатність у матеріалах с прави документальних доказі в для вирішення спору по суті за відсутності повноважного представника відповідача.

Відповідно до с т. 75 ГПК України справа розгля дається за наявними в ній мат еріалами.

Розглянувши мат еріали справи, заслухавши по яснення представника позива ча, дослідивши та оцінивши ус і подані у справу докази у їх с укупності, суд встановив нас тупне.

З метою прив едення у відповідність до ви мог Закону України "Про акціо нерні товариства" було зміне но найменування Закритого ак ціонерного товариства Комер ційний банк "Приватбанк" на Пу блічне акціонерне товариств о Комерційний банк "При ватбанк" (ПАТ КБ "Приватбанк"), п ро що свідчить Свідоцтво про державну реєстрацію юридичн ої особи від 17.07.09 року (арк. спра ви 35).

Відповідно до у мов кредитного договору № 192М від 25.06.07 року, укладеного між ст оронами у справі, сторони взя ли на себе наступні зобов"яза ння: у рамках Програми мікрок редитування, при наявності в ільних коштів, ЗАТ Комерційн ий банк "Приватбанк" (Банк) зоб ов"язується надати Товариств у з обмеженою відповідальніс тю "Рекламне агенство "Лайм" (П озичальнику) кредит у межах с уми, зазначеної в п. 1.2 даного До говору, на термін і на умовах, передбачених у даному догово рі, а Позичальник зобов"язуєт ься повернути отриманий кред ит і сплатити відсотки у вста новлені даним договором терм іни, а також виконати інші зоб ов"язання згідно із цим догов ором в повному обсязі. Сума кр едиту 80 000 грн. Термін поверненн я кредиту, відсотків і винаго роди відповідно до Графіка п огашення кредиту, відсотків і винагороди (Додаток № 1 до До говору). Зазначений термін мо же бути змінений згідно п.п. 2.3.3 , п. 2.4.1 (п. 1.1- п.1.3 Договору).

Графіком погаше ння кредиту, відсотків і вина городи, викладеному в Додатк у № 1 до кредитного договору пе редбачено строк погашення кр едиту, відсотків та винагоро ди - 07.06.10 року.

В силу ст. ст. 11, 202, 509 ЦК України між сторонами на п ідставі Договору виникли зоб ов' язальні відносини.

Відповідно до с т. ст. 525, 526 ЦК України зобов'язан ня має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння ві дмова від зобов'язання або од ностороння зміна його умов н е допускається, якщо інше не в становлено договором або зак оном.

В силу ч. 1 ст. 193 ГК У країни суб'єкти господарюва ння та інші учасники господа рських відносин повинні вико нувати господарські зобов'яз ання належним чином відповід но до закону, інших правових а ктів, договору, а за відсутнос ті конкретних вимог щодо вик онання зобов'язання - відпові дно до вимог, що у певних умова х звичайно ставляться. При ць ому, до виконання господарсь ких договорів застосовуютьс я відповідні положення ЦК Ук раїни з урахуванням особлив остей, передбачених ГК Украї ни.

Відповідно до ч . 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фіна нсова установа (кредитодавец ь) зобов'язується надати грош ові кошти (кредит) позичальни кові у розмірі та на умовах, вс тановлених договором, а пози чальник зобов'язується повер нути кредит та сплатити проц енти.

Судом встановле но, що на виконання умов догов ору Банком надано відповідач у кредит в розмірі 80 000 грн., що пі дтверджується платіжним дор ученням № 226 від 27.06.07 року (арк. сп рави 16).

Як вбачається з рохрахунку заборгованості, поданим суду банком, ТзОВ "Рек ламне агенство "Лайм" по креди тному договору станом на 17.11.11 р оку (арк. справи 8-10) заборговані сть за кредитом становить 35 591, 11 грн. На день розгляду справи відповідачем не спростовано факт наявності вказаної заб оргованості, як і не подано су ду доказів погашення заборго ваності. Отже, вимога про стяг нення суми заборгованості ві дповідача по кредиту в розмі рі 35 591, 11 грн. є обгрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до с т. 629 ЦК України договір є обов 'язковим для виконання сторо нами.

Відповідно до с т. 536 ЦК України за користуванн я чужими грошовими коштами б оржник зобов'язаний сплачува ти проценти, якщо інше не вста новлено договором між фізичн ими особами. Розмір проценті в за користування чужими гро шовими коштами встановлюєть ся договором, законом або інш им актом цивільного законода вства.

Відповідно до п . 4.1-4.4 Договору за користування кредитом у період з дати спис ання коштів з позичкового ра хунка до дати погашення кред иту згідно п. 1.3, п. 2.2.3, п. 2.3.3, п.2.4.1, п. 4.11 ц ього Договору, а також Графік у погашення кредиту, відсотк ів і винагороди, який наведен ий в Додатку № 1 до даного Дого вору, позичальник сплачує ві дсотки у розмірі: 19 % річних.

Сплата відсоткі в за користування кредитом, п ередбачених п. 4.1 Договору, зді йснюється в дату сплати відс отків (кожного поточного міс яця), відповідно до Графіка по гашення кредиту, відсотків і винагороди, що наведений в До даку № 1 до даного Договору. Пр и несплаті відсотків у зазна чений термін, вони вважаютьс я простроченими.

При порушенні п озичальником зобов"язань по погашенню кредиту, передбаче них п. 1.3, п. 2.2.3, п. 2.3.3, п.2.4.1, п. 4.11 цього До говору, позичальник сплачує банку відсотки за користуван ня кредитом у розмірі 40 % річни х від суми залишку непогашен ої заборгованості.

Сплата відсоткі в за користування кредитом, п ередбачених п. 4.3 даного Догов ору, здійснюється 5-го числа ко жного поточного місяця, почи наючи з дати підписання дано го Договору.

Як вбачається з поданого суду розрахунку за боргованість по процентах ст аном на 17.11.11 року становить 29 057, 63 грн. Суд дійшов висновку про п равомірність нарахування вк азаної заборгованості та пра вильність застосування проц ентних ставок. За таких обста вин позовні вимоги в частині стягнення заборгованості п о процентах в сумі 29 057, 63 грн. є о бгрунтованою та підлягає зад оволенню.

Згідно ст. ст. 610, 612 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є йо го невиконання або виконання з порушенням умов, визначени х змістом зобов'язання (ненал ежне виконання), а боржник вва жається таким, що прострочив , якщо він не приступив до вико нання зобов'язання або не вик онав його у строк, встановлен ий договором або законом та я кщо внаслідок прострочення б оржника виконання зобов'язан ня втратило інтерес для кред итора, він може відмовитися в ід прийняття виконання і вим агати відшкодування збитків .

Частина 1 ст. 530 ЦК України встановлює, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк (термін).

Відповідно до п . 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі пор ушення зобов'язання настають правові наслідки, встановл ені договором або законом, зо крема, сплата неустойки.

Ст. 549 ЦК України в становлює, що неустойкою (штр афом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник пови нен передати кредиторові у р азі порушення боржником зобо в'язання. Штрафом є неустойка , що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або не належно виконаного зобов'яза ння. Пенею є неустойка, що обчи слюється у відсотках від сум и несвоєчасно виконаного гро шового зобов'язання за кожен день прострочення виконання .

Відповідно до ч . 2 ст. 551 ЦК України якщо предмет ом неустойки є грошова сума, ї ї розмір встановлюється дого вором або актом цивільного з аконодавства.

Частиною 4 ст. 231 Го сподарського Кодексу Україн и встановлено, що у разі якщо р озмір штрафних санкцій закон ом не визначено, санкції заст осовуються в розмірі, передб аченому договором. При цьому розмір санкцій може бути вст ановлено договором у відсотк овому відношенні до суми нев иконаної частини зобов'язанн я або у певній, визначеній гро шовій сумі, або у відсотковом у відношенні до суми зобов'яз ання незалежно від ступеня й ого виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до п . 6.1 Договору при порушенні поз ичальником будь-якого із зоб ов"язань по сплаті відсотків за користування кредитом, пе редбачених Графіком погашен ня кредиту, відсотків і винаг ороди (Додаток № 1 до Договору) , а також п. 2.2.2, п. 2.3.1, п. 2.3.2, п. 2.4.1, п. 4.1, п. 4.2 , п. 4.3, п. 4.4 цього Договору строкі в повернення кредиту, передб ачених Графіком погашення кр едиту, відсотків і винагород и (Додаток № 1 до Договору), а так ож п. 1.3, п. 2.2.3, п. 2.3.3 даного Договору , винагороди, передбаченої п. 4.5, п. 4.6 позичальник сплачує Бан ку за кожний випадок порушен ня пеню у розмірі 0, 2 % від суми п ростроченого платежу за кожн ий день прострочення, але не б ільше подвійної облікової ст авки Національного банку Укр аїни, що діяла у період, за яки й сплачується пеня.

Як вбачається з поданого суду розрахунку по зивачем здійснено нарахуван ня пені в сумі 16 340, 86 грн., однак, п ри цьому позивачем не зазнач ено за який період здійснено нарахування пені та за яке по рушення зобов"язання (нараху вання пені за прострочення к редиту, відсотків, винагород и тощо). В судовому засіданні 0 7.02.12 року представник позивача не надав суду пояснення в обг рунтування вимоги щодо стягн ення пені. Відповідно до ст. 33 Г ПК України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень. Докази подаються сторон ами та іншими учасниками суд ового процесу.

Отже, позовна вимога щ одо стягнення пені є необгру нтованою та недоведеною, а, от же, в цій частині позову слід в ідмовити.

Частина 1 ст. 15 ЦК У країни встановлює, що кожна о соба має право на захист свог о цивільного права у разі йог о порушення, невизнання або о спорювання.

Враховуючи вищевикла дене, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовн их вимог.

Судові витрати відпо відно до ст. 49 ГПК України слід відшкодувати позивачу з від повідача пропорційно розмір у задоволених позовних вимог .

Керуючись ст. 124 Кон ституції України, ст. 11, 15, 202, 509, 525 , 526, 536, 549, 551, 610-612, 625, 629, 1054 ЦК України, ст. 1 93, 231 ГК України, ст. 49, 75, ст. 82 -84 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

ВИРІШИВ:

частково задовол ьнити позов Публічного акціо нерного товариства Комерцій ний банк "Приватбанк" до відпо відача Товариства з обмежено ю відповідальністю "Рекламне агенство "Лайм" про стягнення заборгованості по кредитном у договору в сумі 80 989, 60 грн.

Стягнути з відповіда ча Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Рекламне аге нство "Лайм", вул. Ленкавського , 20, м. Івано-Франківськ, 76000 (код ЄД РПОУ 34084481) на користь позивача П ублічного акціонерного това риства Комерційний банк "При ватбанк", вул. Набережна Перем оги, 50, м. Дніпропетровськ, 49094; ад реса для листування: вул. Гали цька, 22, м. Івано-Франківськ, 76018 ( код ЄДРПОУ 14360570; рахунок для пог ашення заборгованості № 2909882900000 0; рахунок для відшкодування с удових витрат № 64993919400001; МФО 305299):

- 35 591, 11 грн. (тридцять п"ять тися ч п"ятсот дев"яносто одна грн. 11 коп.) - заборгованість за кред итним договором № 192М від 25.06.07 р оку;

- 29 057, 63 грн. (двадцять дев"ять ти сяч п"ятдесят сім грн. 63 коп.) - пр острочені відсотки за корист ування кредитом;

- 1 289, 03 грн. (одна тисяча двісті вісімдесят дев"ять грн. 03 коп.) - витрат по сплаті судового зб ору.

В решті позову відмов ити.

Наказ видати позивач у після набрання рішенням за конної сили.

Рішення господарсько го суду набирає законної сил и після закінчення строку по дання апеляційної скарги, як що апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляц ійної скарги рішення, якщо йо го не скасовано, набирає зако нної сили після розгляду спр ави апеляційним господарськ им судом.

Суддя Фанда О . М.

Повне рішення складено 09.0 2.12

Виготовлено в КП "Ділов одство спеціалізованого суд у"


Олейняш Е. М. 09.02.12

Дата ухвалення рішення07.02.2012
Оприлюднено13.02.2012
Номер документу21342256
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборговано сті по кредитному договору в сумі 80 989, 60 грн

Судовий реєстр по справі —5010/2477/2011-9/93

Рішення від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 04.01.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні