Рішення
від 27.01.2012 по справі 5013/2243/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"27" січня 2012 р. Справа № 5013/2243/11

Господарський суд Кіров оградської області в складі судді Шевчук О.Б., розглянув у відкритому судовому засідан ні справу №5013/2243/11

за позовом: прокурора Добро величківського району в інте ресах держави, в особі Добров еличківської районної держа вної адміністрації, Кіровогр адська область, смт. Добровел ичківка, вул. Кірова, 112

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальніст ю "ФЕД-АГРО", Кіровоградська об ласть, Добровеличківський ра йон, с. Федорівка, вул. Польова , 1

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору на стороні позивача: Федорівської сіль ської ради Добровеличківськ ого району Кіровоградської о бласті, Кіровоградська облас ть, Добровеличківський район , с. Федорівка

про зобов"язання повернути земельну ділянку та відшкод ування шкоди в сумі 13952,81 грн.,

Представники сторін:

від позивача - участі не бра ли;

від відповідача - ОСОБА_1 , довіреність б/н від 11.01.2012р.;

від третьої особи - участі н е брали;

в судовому засіданні брав у часть прокурор відділу предс тавництва інтересів громадя н та держави в судах прокурат ури Кіровоградської області - Стойко А.В. (посвідчення №1033).

Прокурор Добровеличківсь кого району в інтересах держ ави, в особі Добровеличківсь кої районної державної адмін істрації звернувся до господ арського суду з вимогою зобо в'язати товариство з обмежен ою відповідальністю "ФЕД-АГР О" повернути Добровеличківсь кій районній державній адмін істрації земельну ділянку пл ощею 14,32 га (ріллі) за межами нас еленого пункту на території Федорівської сільської ради Добровеличківського району та сплатити шкоду, заподіяну самовільним зайняттям вказа ної земельної ділянки в розм ірі 13952,81 грн., з покладенням на в ідповідача судових витрат.

В подальшому, 20.01.2012р. прокурор ом подано заяву в порядку ч. 1 с т. 78 та п. 4 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу Укра їни про відмову від позову в ч астині позовних вимог про зо бов'язання відповідача звіль нити самовільно зайняту земе льну ділянку сільськогоспод арського призначення площею 14,32 га (ріллі) на території Федо рівської сільської ради Добр овеличківського району. В ча стині стягнення з відповідач а 13952,81 грн. шкоди, заподіяної са мовільним зайняттям спірної земельної ділянки, прокурор підтримав позовні вимоги, пр о що подав відповідну заяву п ро уточнення позовних вимог від 24.01.2012р.

Позивач позов прокурора, з у рахуванням заяв про відмову від позову та уточнення позо вних вимог, підтримав повніс тю.

Відповідач в судовому засі данні 27.01.2012р. позовні вимоги в ч астині звільнення спірної зе мельної ділянки заперечив та зазначив, що спірна земельна ділянка останнім звільнена, а щодо сплати 13952,81 грн. шкоди по відомив, що дана сума є необгр унтованою та завищеною, оскі льки орендна плата за корист ування спірною земельню діля нкою сплачувалась у відповід ності до встановленої процен тної ставки.

25.01.2012р. на адресу суду від Федо рівської сільської ради наді йшов лист в якому повідомлен о про підтримання вимог прок урора в повному обсязі.

Розглянувши наявні матері али справи, заслухавши поясн ення прокурора та представни ка відповідача, господарськи й суд

ВСТАНОВИВ:

Державним інспектором з ко нтролю за використанням та о хороною земель Добровеличкі вського району у присутності директора ТОВ "ФЕД-АГРО" ОСО БА_2, відповідно до вимог ст.с т. 6, 10 Закону України "Про держа вний контроль за використанн ям та охороною земель", провед ено перевірку з питання вико ристання земельних ділянок с ільськогосподарського приз начення, які використовує ТО В "ФЕД-АГРО".

Перевіркою встановлено, що ТОВ "ФЕД-АГРО" використовує зе мельні ділянки сільськогосп одарського призначення на за гальній площі 1486 га ріллі (земе льні частки, паї) на території Федорівської сільської ради та земельну ділянку із земел ь сільськогосподарського пр изначення Федорівської сіль ської ради на загальній площ і 14,32 га ріллі без правовстанов люючої документації (контур №11), чим порушує вимоги ст.ст. 125, 156 Земельного кодексу України .

За результатами перевірки складено акт перевірки дотр имання вимог земельного зако нодавства від 09.09.2011р. (а.с. 10).

09.09.2011р. державним інспектором - головним спеціалістом з кон тролю за використанням та ох ороною земель відділу Держко мзему у Добровеличківському районі відносно директора Т ОВ "ФЕД-АГРО" ОСОБА_2 за пору шення ст.ст. 125, 126 Земельного код ексу України, відповідальніс ть за які передбачена ст. 53-1 Код ексу про адміністративні пра вопорушення та п. б ч. 1 ст. 211 Земе льного кодексу України, скла дено протокол про адміністра тивне правопорушення №05049 (а.с. 11).

За результатами розгляду п ротоколу від 09.09.2011р. директора Т ОВ "ФЕД-АГРО" ОСОБА_2 визнан о винним у вчиненні адмініст ративного правопорушення, ві дповідальність за яке передб ачена ст. 53-1 Кодексу про адміні стративні правопорушення та накладено адміністративне с тягнення у вигляді штрафу в р озмірі 425 грн. (а.с. 12).

Штраф сплачено відповідач ем в повному обсязі, що підтве рджується квитанцію від 20.09.2011р . (а.с. 16 на звороті).

09.09.2011р. директору ТОВ "ФЕД-АГРО " ОСОБА_2 видано припис №050100 з вимогою в 30-денний термін ус унути порушення (а.с. 13).

09.09.2011р. державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель Добровел ичківського району проведен о обстеження земельної ділян ки площею 14,32 га, яка знаходитьс я на території Федорівської сільської ради, яким встанов лено факт використання ТОВ "Ф ЕД-АГРО" земельної ділянки сі льськогосподарського призн ачення площею 14,32 га за відсутн істю правовстановлюючих док ументів на неї, що являється с амовільним зайняттям земель ної ділянки площею 14,32 га на тер иторії Федорівської сільськ ої ради, про що посадовими осо бами складено акт обстеження земельної ділянки від 09.09.2011р. (а .с. 14).

Прокурором Добровеличківс ького району 23.10.2011р. на адресу в ідповідача направлено припи с №2-3217 про усунення порушень ви мог закону, а саме: звільнити с амовільно зайняту земельну д ілянку та сплатити шкоду, зап одіяну внаслідок самовільно го зайняття земельної ділянк и площею 14,32 га в розмірі 13952,81 грн . на користь Федорівської сіл ьської ради (а.с. 27).

У відповідь на припис №2-3217 ди ректор ТОВ "ФЕД-АГРО" в своїх п оясненнях від 04.11.2011р. повідомив прокуратуру Добровеличківс ького району про те, що земель на ділянка площею 14,32 га ріллі н а території Федорівської сіл ьської ради відповідачем не використовується, жодних осі ньо-весняних робіт на даній д ілянці господарством не пров одиться і проводитись не буд е.

Щодо сплати шкоди в сумі 13952,81 грн. керівник відповідача в с воєму поясненні зазначив про те, що господарством за корис тування спірною земельною ді лянкою сплачувалась орендна плата.

Вирішуючи даний спір по сут і господарський суд враховує наступне.

Відповідно до пункту 12 розд ілу Х "Перехідні положення" Зе мельного кодексу України, до розмежування земель державн ої і комунальної власності п овноваження щодо розпорядже ння землями в межах населени х пунктів, крім земель, переда них у приватну власність, та з емель, на яких розташовані де ржавні, в тому числі казенні, п ідприємства, господарські то вариства, у статутних фондах яких державі належать частк и (акції, паї), здійснюють відп овідні сільські, селищні, міс ькі ради, а за межами населени х пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Матеріалами справи підтве рджується, що земельна ділян ка загальною площею 14,32 га є дер жавною власністю, відноситьс я до земель сільськогосподар ського призначення і знаход иться за межами населеного п ункту с. Федорівка на територ ії Федорівської сільської ра ди Добровеличківського райо ну.

Таким чином, повноваження щ одо розпорядження спірною зе мельною ділянкою здійснює Д обровеличківська районна де ржавна адміністрація, як орг ан виконавчої влади.

В силу вимог статті 125 Земель ного кодексу України право в ласності на земельну ділянку , а також право постійного кор истування та право оренди зе мельної ділянки виникають з моменту державної реєстраці ї цих прав.

Документи, що посвідчують п раво на земельну ділянку, виз начені статтею 126 Земельного к одексу України. Право власно сті на земельну ділянку і пра во постійного користування з емельною ділянкою посвідчує ться, зокрема, державними акт ами, а право оренди землі офор мляється договором, який реє струється відповідно до зако ну.

Одним із порушень земельно го законодавства, за які гром адяни та юридичні особи несу ть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідаль ність, є самовільне зайняття земельних ділянок, що передб ачено статтею 211 Земельного ко дексу України.

Відповідно до положень ста тті 1 Закону України "Про держа вний контроль за використанн ям та охороною земель" самові льним зайняттям земельної ді лянки є будь-які дії, які свідч ать про фактичне використанн я земельної ділянки за відсу тності відповідного рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядув ання про її передачу у власні сть або надання у користуван ня (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо та кої земельної ділянки, за вин ятком дій, які відповідно до з акону є правомірними.

Господарський суд врахову є, що документів, підтверджую чих наявність у відповідача права власності або права ко ристування спірною земельно ю ділянкою, в тому числі на умо вах оренди, на час проведення уповноваженим органом перев ірки дотримання вимог земель ного законодавства, суду не н адано. Відсутні також рішенн я органу виконавчої влади, а с аме Добровеличківської райо нної державної адміністраці ї, про надання у користування відповідачу спірної земельн ої ділянки.

Факт самовільного зайнятт я відповідачем спірної земел ьної ділянки підтверджено ма теріалами перевірки дотрима ння вимог земельного законод авства, оформленими відділом Держкомзему у Добровеличків ському районі, яка проводила сь у вересні 2011 року.

З матеріалів справи та пояс нень представника відповіда ча, наданих у судовому засіда нні, вбачається, що відповіда ч займав спірну земельну ді лянку, але після проведення п еревірки та на виконання при пису прокурора земельна діл янка не використовується тов ариством з обмеженою відпові дальністю "ФЕД-АГРО".

Зважаючи на те, що земельна ділянка була звільнена відп овідачем, 20.01.2012р. прокурором Доб ровеличківського району под ано заяву №2-131 про відмову від п озову в частині позовних вим ог про зобов'язання відповід ача звільнити самовільно зай няту земельну ділянку сільсь когосподарського призначен ня площею 14,32 га (ріллі) на терит орії Федорівської сільської ради Добровеличківського ра йону (а.с. 97).

Відмова прокурора від позо ву погоджена позивачем, про щ о подано відповідну заяву ві д 24.01.2012р. (а.с. 110).

Господарський суд врахову є, що такі дії прокурора та поз ивача не суперечать законода вству і не порушують права та охоронювані законом інтерес и інших осіб.

Тому, господарський суд при ймає відмову від позову.

За викладених обставин, про вадження у даній справі в час тині повернення Добровеличк івській районній державній а дміністрації земельної діля нки площею 14,32 га (ріллі) за межа ми населеного пункту на тери торії Федорівської сільсько ї ради Добровеличківського р айону підлягає припиненню на підставі п. 4 ч. 1 ст. 80 Господарсь кого процесуального кодексу України.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 80 Г осподарського процесуально го кодексу України, у випадку припинення провадження у сп раві, повторне звернення до г осподарського суду зі спору між тими ж сторонами, про той ж е предмет і з тих же підстав не допускається.

В частині стягнення з відпо відача 13952,81 грн. шкоди, завданої самовільним зайняттям земел ьної ділянки, господарський суд враховує наступне.

Згідно з вимогами пункту 7 М етодики визначення розміру ш коди, заподіяної внаслідок с амовільного зайняття земель них ділянок не за цільовим пр изначенням, зняття ґрунтовог о покриву (родючого шару ґрун ту) без спеціального дозволу , затвердженої постановою Ка бінету Міністрів України від 25.07.2007 р. №963, розрахунок розміру ш коди, заподіяної державі, тер иторіальним громадам внаслі док самовільного зайняття зе мельних ділянок проводиться інспекціями Мінприроди або Державною інспекцією контро лю за використанням і охорон ою земель та її територіальн ими органами. При цьому відпо відно до пункту 4 вказаної Мет одики розмір заподіяної шкод и самовільним зайняттям земе льної ділянки визначається в иключно виходячи з площі зем ельної ділянки, середньорічн ого доходу та коефіцієнтів ф ункціонального використанн я земель і індексації нормат ивної грошової оцінки земель .

На підставі матеріалів пер евірки у відповідності до ви щезазначеної Методики інспе ктором з контролю за викорис танням та охороною земель До бровеличківського району зд ійснено розрахунок шкоди, що становить заявлену до стягн ення суму у розмірі 13952,81 грн. (а.с . 15).

Вимогу №5/18 відділу Держкомз ему у Добровеличківському ра йоні про сплату заподіяної ш коди в розмірі 13952,81 грн. директо р ТОВ "ФЕД-АГРО" ОСОБА_2 отри мав 09.09.2011р., що посвідчується пі дписом останього (а.с. 16).

Оскільки самовільне зайня ття земельної ділянки має на слідком відповідно до положе нь вищевказаної Методики спр ичинення шкоди у розмірі, що в становлюється у визначеному нею порядку, розрахунок шкод и здійснено уповноваженим на це органом, суд вважає обґрун тованою вимогу прокурора про стягнення 13952,81 грн. шкоди, запод іяної самовільним зайняттям земельної ділянки відповіда чем.

Крім того, відповідно до при писів статті 1166 Цивільного ко дексу України, майнова шкода , завдана неправомірними ріш еннями, діями чи бездіяльніс тю особистим немайновим прав ам фізичної або юридичної ос оби, а також шкода, завдана май ну фізичної або юридичної ос оби, відшкодовується у повно му обсязі особою, яка її завда ла. Отже, у випадках самовільн ого зайняття земельних ділян ок чи вчинення інших порушен ь земельного законодавства ш кода відшкодовується особою , що її заподіяла. Вказана стат тя унормовує загальні підста ви для відшкодування шкоди в рамках позадоговірних (делі ктних) зобов'язань. Деліктна в ідповідальність за загальни м правилом настає лише за ная вності вини заподіювача шкод и. Фактичною підставою для за стосування такого виду відпо відальності є вчинення особо ю правопорушення. При цьому, ю ридичною підставою позадого вірної відповідальності є ск лад цивільного правопорушен ня, елементами якого є шкода, п ротиправна поведінка, причин ний зв'язок між шкодою і проти правною поведінкою, вина. Шко да це зменшення або знищення майнових чи немайнових благ , що охороняються законом. Про типравною є поведінка, що не відповідає вимогам закону аб о договору, тягне за собою пор ушення майнових прав та інте ресів іншої особи і спричини ла заподіяння збитків. Причи нний зв'язок як елемент цивіл ьного правопорушення виража є зв'язок протиправної повед інки і шкоди, що настала, при я кому протиправність є причин ою, а шкода - наслідком.

Враховуючи викладене, госп одарський суд вважає правомі рним нарахування та стягненн я з відповідача шкоди, заподі яної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки в розмірі 13952,81 грн.

Оспорюючи розмір нарахова ної шкоди, представник відпо відача послався, зокрема, на т е, що ТОВ "ФЕД-АГРО" за користув ання спірною земельною ділян кою сплатило орендну плату в загальній сумі 5626,55 грн. згід но платіжних доручень №300 від 21.10.2011 р., №413 від 19.12.2011 р., №332 від 14.11.2011 р. т а №443 від 19.01.2012 р.(а.с. 117-120) на підстав і податкової декларації з п лати за землю (земельний пода ток та/або орендна плата за зе мельні ділянки державної або комунальної власності) ( нада лі - податкова декларація, а.с. 113-116).

Але, як встановлено судом д оговір оренди спірної земель ної ділянки не укладався, що підтверджено поясненням пре дставника відповідача.

Із матеріалів справи вбача ється, що податкова декларац ія, на яку посилається відпов ідач, як на підставу сплати ор ендної плати була заповнен а 21.09.2011 р., тобто після проведенн я перевірки, за якою виявлено самовільне зайняття відпові дачем спірної земельної діл янки. До декларації не додано додатку 1 "Відомості про наяв ні земельні ділянки". Поряд з цим відповідачем не надано д оказів подання такої деклара ції до органу державної пода ткової служби.

Господарський суд також вр аховує, що орендна плата за зе млю в загальній сумі 5626,55 грн. с плачена відповідачем згідн о платіжних доручень №300 від 21.1 0.2011 р., №413 від 19.12.2011 р., №332 від 14.11.2011 р. та №443 від 19.01.2012 р. також після пров едення перевірки та встановл ення факту самовільного зай няття відповідачем земельно ї ділянки загальною площею 14,3 2 га ріллі із земель сільськог осподарського призначення Ф едорівської сільської ради. При цьому в графі "призначен ня платежу" зазначено, що оре ндна плата за землю сплачува лась за період з вересня 2011 р. п о грудень 2011 р. Тоді як згідно д овідки Федорівської сільсь кої ради №51 від 26.01.2012 р. (а.с.111) спір на земельна ділянка, починаю чи з 21.09.2011 р. відповідачем не вик ористовувалась.

Крім того, враховується так ож і те, що орендна плата за зе млю сплачена відповідачем н а поточний рахунок Федорівс ької сільської ради №33218812700157, а ш кода, заподіяна самовільним зайняттям земельної ділянки підлягає сплаті на інший рах унок за кодом бюджетної клас ифікації 24062100 "грошові стягнен ня за шкоду, заподіяну поруше нням законодавства про охор ону навколишнього природног о середовища внаслідок госп одарської та іншої діяльност і".

З огляду на викладені обста вини сплата відповідачем о рендної плати за землю в зага льній сумі 5626,55 грн. не може впл инути на розмір стягуваної шкоди, яка заподіяна самові льним зайняттям відповідаче м спірної земельної ділянки.

Таким чином позов прокурор а в частині стягнення з відпо відача 13952,81 грн. шкоди, заподіян ої самовільним зайняттям зем ельної ділянки підлягає задо воленню.

Відповідно до вимог ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України судові витр ати покладаються на відповід ача пропорційно розміру задо волених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 43, 44, 49, 80, 82-85, 116, 1 17 Господарського процесуаль ного кодексу України, господ арський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольни ти частково.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "ФЕД -АГРО" (Кіровоградська област ь, Добровеличківський район, с. Федорівка, вул. Польова, 1, ід ентифікаційний код 37287007) на кор исть Федорівської сільської ради (Кіровоградська област ь, Добровеличківський район, с. Федорівка, ідентифікаційн ий код 04365844) на р/р №331193331700157, ГУДКУ в К іровоградській області, МФО 823016, код одержувача 23684291, код бюдж етної класифікації 24062100 - 13952,81 грн . шкоди, заподіяної самовільн им зайняттям земельної ділян ки.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "ФЕД -АГРО" (Кіровоградська област ь, Добровеличківський район, с. Федорівка, вул. Польова, 1, ід ентифікаційний код 37287007) в дохі д державного бюджету України (отримувач коштів - Управлінн я Державної казначейської сл ужби України у м. Кіровограді Кіровоградської області, ба нк отримувача - ГУ ДКСУ у Кіров оградській області, рахунок №31216206700002, МФО 823016, ідентифікаційни й код 38037409, код платежу та назва 22030001 "судовий збір") - 1411,50 грн. судо вого збору.

Накази видати після набран ня судовим рішенням законної сили.

В частині повернення Добро величківській районній держ авній адміністрації земельн ої ділянки площею 14,32 га (ріллі) за межами населеного пункту на території Федорівської с ільської ради Добровеличків ського району провадження у справі припинити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Рішення може бути оскаржен е протягом десяти днів з дня й ого підписання до Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду через господа рський суд Кіровоградської о бласті.

Копію рішення направити: пр окурору Добровеличківськог о району за адресою: Кіровогр адська область, смт. Добровел ичківка, вул. Шевченка, 113/2, пози вачу за адресою: Кіровоградс ька область, смт. Добровеличк івка, вул. Кірова, 112, третій осо бі за адресою: Кіровоградськ а область, Добровеличківськи й район, с. Федорівка.

Суддя О.Б. Шевчук

Повне рішення складено: 01.02.201 2р.

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.01.2012
Оприлюднено14.02.2012
Номер документу21370476
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/2243/11

Рішення від 27.01.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні