Ухвала
від 01.02.2012 по справі 5019/2806/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5019/2806/11

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 33013 , м. Рівне,  вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 РІШЕННЯ  

"01" лютого 2012 р.                                                                            Справа  № 5019/2806/11

за позовом  Публічне акціонерне  товариство "АЕС Рівнеобленерго"  

до відповідача    Приватне комерційно-виробниче підприємство "Надія"        

про стягнення в сумі 4 381 грн. 60 коп.

                                                                                                               Суддя  Качур А.М.

Представники:

від позивача :  не з'явився   

від відповідача : не з'явився   

Відводи з підстав, передбачених статтею 20 ГПК України, відсутні.

Протокол судового засідання складено відповідно до статті 811 ГПК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          Публічне акціонерне товариство "АЕС Рівнеобленерго" звернулось до господарського суду Рівненської області з позовом до приватного комерційно-виробничого  підприємства "Надія" про стягнення 4381,60 грн. заборгованості за спожиту активну електричну енергію.

          В судове засідання представник позивача не з'явився,  про час дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що стверджується наявним у матеріалах справи повідомленням про вручення поштового відправлення №3301303567560,  разом з тим 01.02.2012 року до господарського суду Рівненської області надійшла заява в якій позивач підтримує позовні вимоги в повному обсязі та просить розгляд справи провести без його участі.

          Відповідач в судове засідання не з'явився, відзиву на позовну заяву не надав, про час дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що стверджується наявним у матеріалах справи повідомленням про вручення поштового відправлення №3455000099528. Причин неявки в судове засідання не повідомив.

          За таких обставин, керуючись ст.75 ГПК України, суд вважає за можливе розглянути справу та вирішити спір без участі представників сторін за наявними у справі матеріалами.

          Вивчивши подані сторонами  докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

          При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ

          08.11.2005 року між Закритим акціонерним товариством "Ей-І-Ес Рівнеенерго" (надалі - Постачальник) та приватним комерційно-виробничим підприємством "Надія" (надалі - Споживач) було укладено Договір про постачання  електричної енергії №283 (далі - Договір), відповідно до умов якого позивач зобов'язався постачати відповідачу електроенергію, а відповідач отримувати її та оплачувати відповідно до умов Договору та додатками до Договору, що є його невід'ємними частинами.

Відповідно до рішення зборів акціонерів назва ЗАТ "Ей-І-Ес Рівнеенерго" (код ЄДРПОУ 05424874) змінилась на ПАТ "Ей-І-Ес Рівнеенерго" (код ЄДРПОУ 05424874) у відповідності до вимог Закону України "Про акціонерні товариства".

          Відповідно до п.2.1, п.2.2.2, п.2.2.3, п.8.1.Договору ЗАТ "Ей-І-Ес Рівнеенерго" зобов'язалось постачати приватному комерційно-виробничому підприємству "Надія" електроенергію відповідно до умов Договору, а останній - зобов'язався своєчасно та в повному обсязі оплатити електроенергію.

          Відповідно до п.2.2.3. Договору споживач зобов'язаний оплачувати постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатку №4 "Порядок зняття показів засобів обліку електричної енергії та розрахунків".

          Відповідно до п. 1 Додатку №4 до Договору на постачання електричної енергії покази засобів обліку відповідно до Переліку об'єктів і точок комерційного обліку споживача фіксуються Споживачем 15 числа кожного місяця о 9-00 год. та вибірково контролюються (знімаються) Постачальником електричної енергії .

          Після зняття показів засобів обліку споживач оформляє Звіт про використану електроенергію, який складається у 2-х примірниках, по одному для кожної сторони та надає постачальнику електричної енергії нарочним, не пізніше наступного робочого дня після зняття показів і одночасно отримує рахунок за фактично спожиту електроенергію.

          У разі неможливості отримання постачальником електричної енергії даних про використану електричну енергію в зазначений термін (незалежно від причин) визначення обсягу спожитої електричної енергії здійснюється самостійно Постачальником за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період. У разі наявності зафіксованих Постачальником показників засобів обліку споживачеві виписується рахунок у відповідності до таких показників.

          Згідно п.8.1 Договору оплата електричної енергії та інших платежів здійснюється споживачем самостійно шляхом перерахування коштів на відповідні розрахункові постачальника в терміни визначені додатком №4 Договору "Порядок зняття показів засобів обліку електричної енергії та розрахунків".

          Позивач виконав взяті на себе зобов'язання за договором, що підтверджується рахунками за активну електроенергію № 9625737417 за жовтень 2011 року від 18.10.2011 року та №9721649763 за листопад 2011 року від 16.11.2011 року.

Приватне комерційно-виробниче підприємство "Надія" користувалося активною електроенергією протягом жовтня - листопада  2011 року за Договором, однак оплату електричної енергії не здійснював в повному обсязі, внаслідок неналежного виконання відповідачем зобов'язань щодо оплати спожитої електричної енергії заборгованість відповідача перед позивачем за вказаний період становить  4381,60 грн. В матеріалах справи відсутні докази оплати заборгованості.

          У відповідності до ст.11 Цивільного кодексу України та ст.174 Господарського кодексу України договір є підставою для виникнення цивільних прав і обов'язків (господарських зобов'язань).

          Згідно з приписами ст.509 Цивільного кодексу України, зобов'язання є правовідношенням, у якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь іншої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші), чи утриматися від виконання певних дій, а інша сторона має право вимагати виконання такого обов'язку.

          Відповідно до ст.525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватись належним чином, згідно із умовами договору та вимогами Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зазвичай ставляться.

          Аналогічна норма міститься в Господарському кодексі України. Так, в ч.1 ст.193 ГК України зазначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

          Згідно ст.629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

          З огляду на зазначене та враховуючи, що борг відповідача перед позивачем на час прийняття рішення не оплачений, його розмір підтверджується матеріалами справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 4381,60 грн. боргу за активну електроенергію є доведеними, обґрунтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підлягають задоволенню з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору за подання до суду позовної заяви.

          Керуючись ст.49, ст.ст.82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.  

2. Стягнути з Приватного комерційно-виробничого підприємства "Надія" (34550, Рівненська обл., Сарненський р-н., смт. Клесів, вул. Дзержинського, 12, код ЄДРПОУ 13991558) на користь Публічного акціонерного товариства “АЕС"Рівнеобленерго” (33000, м.Рівне, вул.Князя Володимира, буд.71, код ЄДРПОУ 05424874) заборгованість за використану електроенергію у сумі 4381,60 грн. та судового збору за подання до суду позовної заяви в сумі 1411 грн. 50 коп.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили

Суддя                                                           Качур А.М.

підписано "06" лютого 2012 р.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення01.02.2012
Оприлюднено14.02.2012
Номер документу21371045
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/2806/11

Судовий наказ від 17.02.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні