Ухвала
від 06.02.2012 по справі 5009/262/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 23/7/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

06.02.12 справа № 5009/262/12

Кредитор - Державна по даткова інспекція у Жовтнево му районі м. Запоріжжя (69063, м. Зап оріжжя, вул. Лепіка, 23, ідент. ко д юридичної особи 20523154)

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Каліпсо-Н»(69063, м. Запоріжжя, ву л. Горького, буд. 27/29, офіс 82, ідент . код юридичної особи 35499370),

про визнання банкрутом

Суддя Шевченко Т.М.

Представники сторін:

від кредитора - ОСОБА _1., старший державний податк овий інспектор, довіреність № 9750/10/10 від 04.10.2010р.

від боржника - не з' яв ився.

Розглядається заява Держ авної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Запоріж жя (далі - ДПІ у Жовтневому рай оні) про визнання банкрутом Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Каліпсо-Н»(далі - ТОВ «Каліпсо-Н»), як відсутн ього боржника неспроможного виконати свої зобов' язання перед бюджетом, на підставі с т. 52 Закону України «Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом»(далі за текстом - За кон про банкрутство).

Ухвалою суду від 23.01.2012 р. заяву прийнято до розгляду, поруше но провадження у справі № 5009/262/12 про банкрутство ТОВ «Каліпс о-Н», присвоєно справі номер п ровадження - 23/7/12, введено мора торій на задоволення вимог к редиторів, засідання суду пр изначено на 06.02.2012 р.

В судовому засіданні 06.02.2012 р. п редставник кредитора заяву п ідтримав, зазначив, що боржни к має податковий борг у розмі рі 1190,00 грн., який складається зі штрафних санкцій, нарахован их за неподання податкової з вітності з податку на прибут ок та з комунальному податку ; податкова заборгованість б оржником не погашена, боржни к за місцезнаходженням відсу тній. Просить визнати боржни ка банкрутом та відкрити лік відаційну процедуру.

Боржник повноважного пред ставника у судове засідання не направив, про час та місце п роведення судового засіданн я повідомлений відповідно до вимог закону (за місцезнаход женням юридичної особи - бор жника згідно даних Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців), відзив та витребувані документи суду не надав.

Враховуючи обмеженість ро згляду справи, порушеної в по рядку ст. 52 Закону про банкрут ство, визначеними законом пр оцесуальними строками, доста тність матеріалів справи для розгляду та прийняття відпо відного рішення, судове засі дання проведено за відсутнос ті представника боржника, зг ідно зі ст. 75 ГПК України.

Розгляд справи здійснював ся без застосування технічни х засобів фіксування судовог о процесу.

Вислухавши пояснення пред ставника кредитора, дослідив ши подані документи, господа рський суд

ВСТАНОВИВ:

Матеріалами справи підтв ерджено, що ТОВ «Каліпсо-Н»(бо ржник) зареєстроване виконав чим комітетом Запорізької мі ської ради 17.10.2007 р. як суб' єкт п ідприємницької діяльності - юридична особа, за адресою мі сцезнаходження: 69063, м. Запоріжж я, буд. 27/29, офіс 82, та значиться у Є диному державному реєстрі юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців за ідентифік аційним кодом юридичної особ и - 35499370.

За обліковими даними ДПІ у Ж овтневому районі боржник має податковий борг у розмірі 1190,00 грн., який складається зі штра фних санкцій, нарахованих за надання податкових декларац ій з комунального податку та податку на прибуток.

Сума податкового боргу та в имоги кредитора підтверджую ться актами про результати н евиїзних документальних пер евірок своєчасності подання податкової звітності, докум ентами про узгодження суми п одаткового зобов' язання, а саме: податковими повідомлен нями-рішеннями (від 04.11.09), копії яких містяться в матеріалах справи (а.с.15).

Кредитором вжито заходів щ одо отримання заборгованост і шляхом направлення податко вих вимог від 11.01.10 №1/30 та від 29.03.10 № 2/196.

Також кредитором самостій но вживалися заходи щодо роз шуку майна боржника, разом з т им, відповідно до наданих у сп раву документів ані нерухоме майно, ані транспортні засоб и за боржником не зареєстров ані.

Податкова звітність боржн иком не подавалась до ДПІ у Жо втневому районі з 2009 року. За ін формацією ДПІ у Жовтневому р айоні від 04.01.12 банківські раху нки за боржником не облікову ються.

За даними довідки з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - підпр иємців боржник за місцезнахо дженням відсутній.

Статтею 52 Закону України «П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом»передбачено , що у разі, якщо громадянин-пі дприємець - боржник або кері вні органи боржника - юридич ної особи відсутні за її місц езнаходженням, або у разі нен адання боржником протягом ро ку до органів податкової слу жби згідно із законодавством податкових декларацій, доку ментів бухгалтерської звітн ості, а також за наявності інш их ознак, що свідчать про відс утність підприємницької дія льності боржника, заява про п орушення справи про банкрутс тво відсутнього боржника мож е бути подана кредитором нез алежно від розміру його вимо г до боржника та строку викон ання зобов' язань.

Підставою для застосуванн я до боржника процедури банк рутства є доведення факту йо го неплатоспроможності.

Неплатоспроможність - не спроможність суб'єкта під приємницької діяльності вик онати після настання встанов леного строку їх сплати грош ові зобов'язання перед креди торами, в тому числі по заробі тній платі, а також виконат и зобов'язання щодо сплати єдиного внеску на загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування, податків і з борів (обов'язкових платежів ) не інакше як через віднов лення платоспроможності (ст. 1 Закону про банкрутство).

Статтею 1 Закону про банкрут ство визначено, що боржник - це суб' єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати грошові зобов' язання перед кредиторами, у т ому числі зобов' язання щ одо сплати страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня та інші види загальнообов ' язкового державного соціа льного страхування, подат ків і зборів (обов' язкових п латежів) протягом 3 місяці в після настання встановлено го строку їх сплати.

Згідно із ст. 6 Податкового к одексу України податком є обов'язковий, безумовний п латіж до відповідного бюджет у, що справляється з платникі в податку відповідно до цьог о Кодексу. Збором (платою, в неском) є обов'язковий пла тіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ни ми спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державни ми органами, органами місцев ого самоврядування, іншими у повноваженими органами та ос обами юридично значимих дій.

Податковий кодекс України (стаття 8) визначає види под атків і зборів (обов' язкови х платежів), вичерпний пер елік яких міститься у ст.ст. 8-10 Податкового кодексу України .

Відповідно до п. 4.2 ст. 4 Податк ового кодексу України загаль нодержавні, місцеві податки та збори, справляння яких не п ередбачено цим Кодексом, спл аті не підлягають.

Отже, передбачені Податков им кодексом України пеня, штр аф, інші фінансові санкції, що застосовуються до платника податків за порушення податк ового законодавства, в перел ік загальнодержавних, місцев их податків і зборів не включ ені.

Про наведене вище також від значено в постанові Пленуму Верховного Суду України № 15 ві д 18.12.2009 р. «Про судову практику в справах про банкрутство»(пу нкт 17).

Відповідно до наданих у спр аву доказів, ТОВ «Каліпсо-Н»м ає податковий борг у розмірі 1190,00 грн., який складається зі шт рафних санкцій, донараховани х по комунальному податку та по податку на прибуток.

Враховуюче викладене, суд д ійшов висновку, що оскільки в изначені кредитором грошові вимоги до боржника складают ься лише з сум штрафних санкц ій за порушення податкового законодавства, такі вимоги н е відносяться до переліку по датків та зборів, що покладаю ться в основу кредиторських вимог відповідно до ст. 1 Закон у про банкрутство, а тому наяв ність таких вимог не може бут и підставою для порушення та здійснення провадження у сп раві про банкрутство, у тому ч ислі і за ст. 52 Закону про банкр утство, незважаючи на наявні сть таких ознак, як відсутніс ть боржника за місцезнаходже нням та ненадання податкової звітності.

Наведені вище обставини є п ідставою для припинення пров адження у даній справі відпо відно до п. 11 ч. 1 ст. 80 ГПК України .

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 1, 5, 52 Закону Украї ни «Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом», ст.ст. 41, 45 , п. 11 ч. 1 ст. 80, ст. 86 Господарського процесуального кодексу Укра їни, господарський суд Запор ізької області

УХВАЛИВ:

Припинити провадження у с праві про банкрутство Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Каліпсо-Н»(69063, м. Запорі жжя, вул. Горького, буд. 27/29, офіс 82, ідент. код юридичної особи 354 99370).

Завірені примірники ухвал и надіслати: ініціюючому кре дитору, боржнику, державному реєстратору виконавчого ком ітету Запорізької міської ра ди; Головному управлінню ста тистики у Запорізькій област і, Головному управлінню юсти ції в Запорізькій області, Жо втневому ВДВС Запорізького М УЮ.

Суддя Т.М. Шевчен ко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення06.02.2012
Оприлюднено15.02.2012
Номер документу21398938
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/262/12

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні