Постанова
від 31.01.2012 по справі 62/98
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.01.2012 № 62/98

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Калата й Н.Ф.

суддів: Баранця О.М.

Пашкіної С.А.

при секретарі Цару к І. О.

за участю представників:

від позивача: не з' яв ились

від відповідача 1: не з ' явились

від відповідача 2: ОС ОБА_2 - представник за дові реністю від 23.09.2011 року

розглянувши у відкритому с удовому засіданні

апеляційну скаргу О СОБА_3

на рішення госп одарського суду міста Києва від 30.11.2011 року

у справі № 62/98 (суд дя Любченко М. О.)

за позовом ОСО БА_3

до 1. Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «АМК - Груп»

2. Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Є.В.А.»

про визнан ня договору недійсним

ВСТАНОВИВ:

Позов заявлено про визнанн я недійсним договору купівлі - продажу від 10.06.2011 року, уклад еного між відповідачем 1 та ві дповідачем 2.

При зверненні до суду позив ач в обґрунтування заявлених позовних вимог послався на т е, що спірний договір є недійс ним як такий що укладений у ре зультаті зловмисної домовле ності представника однієї с торони з другою. Також позива ч зазначив, що вказаний догов ір є фіктивним та таким, що під писаний з боку відповідача 1 н е уповноваженою особою.

Під час розгляду справи поз ивачем подано заяву про уточ нення позовних вимог (т. 2 а.с.12), в якій позивач просить визнат и спірний недійсним як такий , що укладений внаслідок поми лки.

Зазначену заяву судом перш ої інстанції не прийнято до р озгляду, з чим колегія суддів погоджується з огляду на нас тупне.

Згідно ч. 3 ст. 22 ГПК України по зивач вправі до прийняття рі шення по справі збільшити ро змір позовних вимог за умови дотримання встановленого по рядку досудового врегулюван ня спору у випадках, передбач ених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір п озовних вимог. До початку роз гляду господарським судом сп рави по суті позивач має прав о змінити предмет або підста ву позову шляхом подання пис ьмової заяви.

Під предметом позову розум іється певна матеріально - правова вимога позивача до в ідповідача, стосовно якої по зивач просить прийняти судов е рішення. Підставу позову ст ановлять обставини, якими по зивач обгруновує свої вимоги щодо захисту права та охорон юваного законом інтересу.

Як слідує зі змісту позовно ї заяви, предметом позову є ви знання недійсним спірного до говору, а підставами - невід повідність вказаного догово ру приписам чинного законода вства, на які посилається поз ивач при звернення до суду, то бто, в даному випадку, фіктивн ість договору, підписання йо го неуповноваженою особою та укладення спірного договору у результаті зловмисної дом овленості представника одн ієї сторони з другою.

Зміна предмета позову озна чає зміну вимоги, з якою позив ач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це з міна обставин, на яких ґрунту ється вимога позивача.

Виходячи з вищезазначеног о, заявлення вимог про визнан ня договору купівлі-продажу від 10.06.2011 року недійсним як тако го, що укладений внаслідок по милки, за своєю суттю є зміною підстав позову, яка, за припис ами ст.22 ГПК України, мала бути здійснена позивачем до до по чатку розгляду справи по сут і.

Початок розгляду справи по суті має місце з того моменту , коли господарський суд післ я відкриття судового засідан ня, роз' яснення (за необхідн ості) сторонам та іншим учасн икам судового процесу їх пра в та обов' язків і розгляду і нших клопотань і заяв (про від кладення розгляд справи, зал учення до участі в ній інших о сіб, витребування додаткових доказів тощо) переходить без посередньо до розгляду позов них вимог, про що зазначаєтьс я в протоколі судового засід ання. (п. 3.12 Постанови Пленуму В ищого господарського суду Ук раїни № 18 від 26.12.2011 року «Про деяк і питання практики застосува ння Господарського процесуа льного кодексу України судам и першої інстанції».

Як слідує з матеріалів спра ви, а саме зі змісту протоколу судового засідання від 12.10.2011 ро ку, судом першої розпочато ро згляд справи саме в судовому засіданні 12.10.2011 року.

За таких обставин, приймаюч и до уваги, що заява про уточне ння позовних вимог від 16.11.2001 рок у подана позивачем в четверт ому засіданні після початку розгляду справи по суті, тобт о з порушенням приписів ст.22 Г ПК України, суд першої інстан ції обґрунтовано не прийняв її до розгляду та розглядав п озовні вимоги з урахуванням підстав, викладених у позовн ій заяві.

Рішенням господарського с уду міста Києва від 30.11.2011 року, п овний текст якого підписаний 05.12.2011 року, у справі № 62/98 в задово ленні позову відмовлено в по вному обсязі.

Рішення суду ґрунтується н а тому, що позивачем не надано суду належних доказів, які б п ідтверджували правомірніст ь заявлених позовних вимог щ одо визнання оспорюваного до говору недійсним саме з підс тав, зазначених в позовній за яві.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, ОСОБА_3 зве рнувся до Київського апеляці йного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій п росить повністю скасувати рі шення господарського суду мі ста Києва від 30.11.2011 року у справ і № 62/98.

В апеляційній скарзі позив ач посилається на те, що судом першої інстанції при прийня тті оспореного рішення не пр ийнято до уваги доводи позив ача, які підтверджують факт н едійсності спірного договор у.

Ухвалою від 21.12.2011 року колегі ї суддів Київського апеляцій ного господарського суду в с кладі: головуючий суддя - Ка латай Н. Ф., судді Баранець О. М., Пашкіна С. А. апеляційну скар гу ОСОБА_3 прийнято до роз гляду та порушене апеляційне провадження.

Позивач та відповідач 1 пред ставників в жодне судове зас ідання не направили, про прич ини неявки суду не повідомил и.

Враховуючи належне повідо млення всіх учасників про ча с і місце судового розгляду а пеляційної скарги, а також те , що явка представників сторі н в судове засідання не була в изнана обов' язковою, колегі я суддів дійшла висновку про розгляд апеляційної скарги у відсутність представників позивача та відповідача 1 за н аявними матеріалами апеляці йного провадження.

Під час розгляду справи пре дставник відповідача 2 проти задоволення апеляційної ска рги заперечив, просив залиши ти її без задоволення, а оспор юване рішення суду першої ін станції - без змін.

Дослідивши доводи апеляці йної скарги, наявні матеріал и справи, заслухавши пояснен ня представника відповідача 2, з урахуванням правил ст.ст. 99 , 101 Господарського процесуаль ного кодексу України, згідно яким апеляційний господарсь кий суд не зв' язаний довода ми апеляційної скарги і пере віряє законність і обґрунтов аність рішення господарсько го суду у повному обсязі, коле гія суддів встановила наступ не.

Як слідує з матеріалів спра ви, а саме статуту відповідач а та витягу з Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних особі - підприєм ців (т. 1 а.с. 37-39, 46-57), позивач є учас ником Товариства з обмеженою відповідальністю «АМК-ГРУП» , розмір частки якого складає 1500000 грн., що відповідає 50% статут ного фонду відповідача 1.

10.06.2011 року відповідач 1 та відп овідач 2 уклали договір купів лі - продажу, за умовами яко го відповідач 1 передає у влас ність, а відповідач 2 приймає т а зобов' язується оплатити н а викладених в Договір умова х малі архітектурні форми (кі оски), які розташовані на торг івельному майданчику за адре сою: м. Київ, вул.Закревського, 12-14.

В матеріалах справи наявні дві редакції оспорюванного договору, які відрізняються лише ч. 2 п. 3, а саме умовою щодо с троків виконання відповідач ем 2 обов' язку по оплаті майн а, яке є предметом продажу за з азначеним договором.

Обидві редакції договору п ідписані його сторонами т за вірені печатками сторін.

Як слідує з змісту протокол у судового засідання від 09.11.2011 року (т. 2 а.с. 11), під час вказаног о судового засідання судом п редставнику позивача постав лено запитання, стосовно яко го договору купівлі-продажу позивачем заявлено вимоги пр о визнання недійсним; предст авник позивача відповів, що п озовні вимоги про визнання н едійсним договору стосуютьс я договору купівлі-продажу в ід 10.06.2011 року, який міститься на сторінках 73-74 першого тому спр ави; в судовому засіданні огл януто оригінал вказаного дог овору, а також оригінал додат кової угоди від 10.06.2011 року.

З матеріалів справи слідує , що під час розгляду справи су дом першої інстанції оригіна лу іншого примірника договор у сторонами суду надано не бу ло.

Враховуючи вказані обстав ини, суд першої інстанції ціл ком правомірно розглядав поз овні вимоги про визнання нед ійсним договору купівлі-прод ажу від 10.06.2011 року, який містить ся на сторінках 73-74 першого том у справи (далі Договір).

Позивач, звертаючись до суд у зі вказаним позовом, просит ь визнати недійсним Договір з тих підстав, що:

- спірний договір є недійсни м як такий що укладений у резу льтаті зловмисної домовлено сті представника однієї сто рони з другою;

- вказаний договір є фіктивн им;

- зазначений договір підпис аний з боку відповідача 1 не уп овноваженою особою.

Щодо посилань позивача на те, що зазначений договір під писаний з боку відповідача 1 н е уповноваженою особою, слід зазначити наступне.

Зі змісту Договору слідує, щ о з боку відповідача 1 його під писано директором ОСОБА_4

Факт підписання Договору с аме цією особою жодною зі сто рін не заперечується так сам о як і те, що станом на дату йог о підписання саме ОСОБА_4 обіймав посаду директора від повідача 1 (протокол № 2 загаль них зборів учасників відпов ідача 1 від 10.11.2009 року (т. 1 а.с. 24).

Згідно ч. 1 ст. 80 ЦК України юри дичною особою є організація, створена і зареєстрована у в становленому законом порядк у.

Частиною 1 ст. 92 ЦК України ви значено, що юридична особа на буває цивільних прав та обов 'язків і здійснює їх через сво ї органи, які діють відповідн о до установчих документів т а закону.

Згідно ч. 1 ст. 87 ЦК України для створення юридичної особи ї ї учасники (засновники) розро бляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасника ми (засновниками), якщо законо м не встановлений інший поря док їх затвердження.

Згідно ч. 2 ст. 1 Закону Україн и «Про господарські товарист ва» господарськими товарист вами цим Законом визнаються підприємства, установи, орга нізації, створені на засадах угоди юридичними особами і г ромадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержанн я прибутку.

За своєю організаційно-пра вовою формою відповідач 1 від носиться до товариств.

Згідно ч. 2 ст. 87 ЦК України уст ановчим документом товарист ва є затверджений учасниками статут або засновницький до говір між учасниками, якщо ін ше не встановлено законом.

Згідно ст. 88 ЦК України у стат уті товариства вказуються на йменування юридичної особи, органи управління товариств ом, їх компетенція, порядок пр ийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та вихо ду з нього, якщо додаткові вим оги щодо змісту статуту не вс тановлені цим Кодексом або і ншим законом.

Згідно ст. 97 ЦК України управ ління товариством здійснюют ь його органи, до яких віднося ться загальні збори його уча сників і виконавчий орган, як що інше не встановлено закон ом.

Відповідно до ст.145 ЦК Україн и вищим органом товариства з обмеженою відповідальніст ю є загальні збори його учасн иків. У товаристві з обмежено ю відповідальністю створюєт ься виконавчий орган (колегі альний або одноособовий), яки й здійснює поточне керівницт во його діяльністю і є підзві тним загальним зборам його у часників. Виконавчий орган т овариства може бути обраний також і не зі складу учасникі в товариства. Компетенція ви конавчого органу товариства з обмеженою відповідальніст ю, порядок ухвалення ним ріше нь і порядок вчинення дій від імені товариства встановлюю ться цим Кодексом, іншим зако ном і статутом товариства.

Згідно із ст.4 Закону Україн и «Про господарські товарист ва» товариство з обмеженою в ідповідальністю створюєтьс я і діє на підставі статуту.

Отже, відповідно до приписі в чинного законодавства юрид ична особа здійснює діяльніс ть через свої органи, компете нція, порядок створення, функ ціонування яких визначаєтьс я установчими документами юр идичної особи, тобто, в даному випадку, компетенція органі в управління відповідача 1 ви значається Статутом відпові дача 1.

Пунктом 9.1 Статуту відповід ача 1 в редакції, яка діяла на д ату укладення Договору (затв ерджений Зборами учасників в ідповідача протокол № 3 від 02.03. 2010 року та зареєстрований 12.03.2010 р оку, № запису 10671050003014405) (т. 1 а.с. 95-108) (да лі Статут), встановлено, що вищ им органом відповідача 1 є заг альні збори учасників.

Пунктом 9.6 Статут визначено перелік виключних повноваж ень загальних зборів учасник ів товариства, в тому числі з атвердження договорів про ві дчуження майна товариства на суму, що становить 50 і більше в ідсотків майна товариства.

Позивач посилається на те, щ о загальними зборами відпові дача 1 не надавалась згода на в ідчуження майна, яке є предме том спірного договору, а отже директор відповідача 1 не мав повноважень на підписання т акого договору.

Проте, із вказаною думкою ко легія суддів погодитись не м оже з огляду на наступне.

Статтею 62 Закону України «П ро господарські товариства» встановлено, що:

- у товаристві з обмеженою в ідповідальністю створюєтьс я виконавчий орган: колегіал ьний (дирекція) або одноособо вий (директор). Дирекцію очолю є генеральний директор. Член ами виконавчого органу можут ь бути також і особи, які не є у часниками товариства (ч. 1);

- дирекція (директор) вирішу є усі питання діяльності тов ариства, за винятком тих, що на лежать до виключної компетен ції загальних зборів учасник ів. Загальні збори учасників товариства можуть винести р ішення про передачу частини повноважень, що належать їм, д о компетенції дирекції (дире ктора) (ч. 2);

- дирекція (директор) підзві тна загальним зборам учасник ів і організує виконання їх р ішень. Дирекція (директор) не в праві приймати рішення, обов 'язкові для учасників товари ства (ч. 3);

- дирекція (директор) діє від імені товариства в межах, вст ановлених даним Законом та у становчими документами (ч. 4);

- генеральний директор має п раво без довіреності виконув ати дії від імені товариства . Інші члени дирекції також мо жуть бути наділені цим право м (ч. 5).

Пунктом 9.7 Статуту встановл ено, що виконавчим органом ві дповідача 1 є директор, який пр изначається (обирається) Вищ ім органом відповідача 1 та зд ійснює керівництво поточною діяльність в межах своєї ком петенції.

За умовами п.9.10 Статуту дирек тор уповноважений розпорядж атися майном товариства в ме жах, що визначені загальними зборами учасників товариств а; без довіреності діяти від і мені товариства, репрезентув ати його в усіх установах, під приємствах і організаціях; у кладати будь-які угоди, та інш і юридичні акти.

Статутом відповідача 1 не об межено право директора уклад ати договори на відчуження м айна і не встановлено межі, в я ких директор має право розпо ряджатись майном товариства при укладенні таких договор ів.

Враховуючи, що станом на дат у підписання Договору саме ОСОБА_4, який підписав Догов ір від імені відповідача 1, обі ймав посаду директора відпов ідача 1 (протокол № 2 загальних зборів учасників відповіда ча 1 від 10.11.2009 року (т. 1 а.с. 24), він не п орушив умов Статуту та вимог законодавства підписавши сп ірний Договір. Встановлене С татутом відповідача 1 подаль ше затвердження договорів пр о відчуження майна товариств а на суму, що становить 50 і біль ше відсотків майна товариств а, зазначених обставин не спр остовує. Відсутність такого затвердження не є підставою для визнання Договору недійс ним.

Наведена правова позиція з найшла своє підтвердження у абз.3 п.40 постанови Пленуму Вер ховного суду України №13 від 24.10 .2008 року «Про практику розгляд у судами корпоративних спорі в», яким встановлено, що судам необхідно враховувати, що у п . «і» ч.5 ст.41 Закону України «Пр о господарські товариства» д о компетенції загальних збор ів віднесено затвердження до говорів (угод), укладених на су му, що перевищує вказану у ста туті товариства, а не їх уклад ання. У разі, якщо в установчих документах товариства право виконавчого органу товарист ва на укладання договорів не обмежено, факт не затверджен ня договору після укладання не зумовлює його недійсність .

В той же час, слід зазначити наступне.

Пунктом 3 Договору встановл ено, що продаж малих архітект урних форм (кіосків) здійснює ться за 218214 грн., в т.ч. ПДВ (20%) 36369 грн .

Пунктом 7.1 Статуту встановл ено, що майно відповідача 1 ста новлять виробничі і невиробн ичі фонди, а також інші ціннос ті, вартість яких відображає ться в самостійному балансі відповідача 1.

Згідно наданому відповіда чем 1 Фінансового звіту суб' єкта малого підприємництва ( баланс) на 30.06.2011 року, баланс від повідача 1 станом на зазначен у дату становить 1818600 грн. (т. 1 а.с. 60-61).

З Довідки незалежного ауди тора № 11/11-2011-Д від 15.11.2011 року (т. 2 а.с.15 ) слідує, що станом на 10.06.2011 року з агальна сума майна відповіда ча 1 складає 842086,87 грн.

Отже, вартість майна, відчуж ення якого є предметом Догов ору, в будь - якому випадку не становить 50 і більше % майна ві дповідача 1.

Щодо посилань позивача на ф іктивність Договору, слід за значити наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 ЦК Укра їни фіктивним є правочин, яки й вчинено без намиру створен ня правових наслідків, які об умовлюються цим правочином.

Фіктивний правочин характ еризується тим, що сторони вч иняють такий правочин лише д ля виду, знаючи заздалегідь, щ о він не буде виконаний. При вч инені фіктивного правочину с торони мають інші цілі, ніж ті , що передбачені правочином. П ричому такі цілі можуть бути протизаконними, або фіктивн ий правочин може взагалі не м ати правової мети. Фіктивним може бути визнаний будь-який правочин, якщо він не має на м еті встановлення правових на слідків, незалежно від того, в якій формі він вчинений, його нотаріального посвідчення т а державної реєстрації.

Позивач в обґрунтування св оїх вимог в цій частині посил ається на те, що відповідачем 2 не було проведено оплати при дбаних об' єктів.

Проте, слід зазначити, що за змістом п. 3 Договору оплата з а придбані малі архітектурні форми (кіоски) здійснюється у строки, передбачені додатк овою угодою №1 до Договору.

Додатковою угодою до Догов ору встановлено, що відповід ач 2 зобов' язується сплатит и позивачу суму, зазначену в п .3 Договору, у наступні строки:

- 21000 грн., в т.ч. ПДВ (20%) 3500 грн., в стр ок до 10.06.2012 року;

- 60000 грн., в т.ч. ПДВ (20%) 10000 грн., в стр ок до 10.06.2013 року;

- 60000 грн., в т.ч. ПДВ (20%) 10000 грн., в стр ок до 10.06.2014 року;

- 77214 грн., в т.ч. ПДВ (20%) 12869 грн., в стр ок до 10.06.2015 року.

З огляду на вказані приписи , строк оплати за Договором ще не настав, а отже, неперерахув ання відповідачем 2 відповід ачу 1 коштів за Договором не мо же свідчити про невиконання відповідачем 2 Договору і, від повідно, про його фіктивніст ь.

Пунктом 24 постанови Пленуму Верховного Суду України №9 ві д 06.11.2009 року «Про судову практик у розгляду цивільних справ п ро визнання правочинів недій сними» встановлено, що Для ви знання правочину фіктивним н еобхідно встановити наявніс ть умислу всіх сторін правоч ину. Судам необхідно врахову вати, що саме по собі невикона ння правочину сторонами не о значає, що укладено фіктивни й правочин. Якщо сторонами не вчинено будь-яких дій на вико нання такого правочину, суд у хвалює рішення про визнання правочину недійсним без заст осування будь-яких наслідків . У разі якщо на виконання прав очину було передано майно, та кий правочин не може бути ква ліфікований як фіктивний.

Як слідує з матеріалів спра ви, сторонами підписаний акт приймання-передачі від 01.07.2011 ро ку, яким зафіксовано передач у спірного майна відповідаче м 1 відповідачу 2. Факт фактичн ого користування спірним май но підтверджений і відповіда чем 2.

З огляду на те, що сторонами вчинені дії по виконанню Дог овору, визнання його недійсн им як такого, який є фіктивним , неможливо.

Щодо посилань позивача на т е, що Договір є недійсним як та кий, що укладений у результат і зловмисної домовленості п редставника однієї сторони з другою, слід зазначити насту пне.

Відповідно до ч. 1 ст. 232 ЦК Укра їни правочин, який вчинено вн аслідок зломисної домовлено сті представника однієї стор они з другою стороною, визнає ться судом недійсним.

Згідно п. 22 постанови Пленум у Верховного Суду України №9 в ід 06.11.2009 року «Про судову практи ку розгляду цивільних справ про визнання правочинів неді йсними» для визнання правочи ну недійсним на підставі ста тті 232 ЦК необхідним є встанов лення умислу в діях представ ника: представник усвідомлює , що вчиняє правочин всупереч інтересам довірителя та баж ає (або свідомо допускає) їх на стання, а також наявність дом овленості представника одні єї сторони з іншою стороною і виникнення через це несприя тливих наслідків для довірит еля. При цьому не має значення , чи одержав учасник такої дом овленості яку-небудь вигоду від здійснення правочину, чи правочин був вчинений з мето ю завдання шкоди довірителю.

Згідно ст. 33 ГПК України кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень.

Жодного належного докумен тального доказу на підтвердж ення обставин, на які позивач посилається як на підставу з адоволення його вимог про ви знання Договору недійсним, я к такого, що укладений у резул ьтаті зловмисної домовленос ті представника однієї стор они з другою, позивачем до мат еріалів справи не долучено.

Твердження позивача в позо ві про те, що ОСОБА_5, який є директором та єдиним учасни ком відповідача 2, раніше був у часником також і відповідач а 1 факту наявності зловмисно ї домовленості сторін Догово ром не доводить.

В той же час, слід зазначити наступне.

Відповідно до статті 1 ГПК У країни, підприємства, устано ви, організації, інші юридичн і особи (у тому числі іноземні ), громадяни, які здійснюють пі дприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку наб ули статусу суб'єкта підприє мницької діяльності (далі - пі дприємства та організації), м ають право звертатися до гос подарського суду згідно з вс тановленою підвідомчістю го сподарських справ за захисто м своїх порушених або оспорю ваних прав і охоронюваних за коном інтересів, а також для в життя передбачених цим Кодек сом заходів, спрямованих на з апобігання правопорушенням .

Згідно п. 1 резолютивної час тини Рішення Конституційног о Суду України № 18-рп/2004 від 01.12.2004 п оняття "охоронюваний законом інтерес", що вживається в част ині першій статті 4 Цивільног о процесуального кодексу Укр аїни та інших законах Україн и у логічно-смисловому зв'язк у з поняттям "права", треба роз уміти як прагнення до корист ування конкретним матеріаль ним та/або нематеріальним бл агом, як зумовлений загальни м змістом об'єктивного і прям о не опосередкований у суб'єк тивному праві простий легіти мний дозвіл, що є самостійним об'єктом судового захисту та інших засобів правової охор они з метою задоволення інди відуальних і колективних пот реб, які не суперечать Консти туції і законам України, сусп ільним інтересам, справедлив ості, добросовісності, розум ності та іншим загальноправо вим засадам.

За правилами ст. 2 ГПК Україн и господарський суд порушує провадження у справі за позо вами, зокрема, підприємств та організацій, які звертаютьс я до господарського суду за з ахистом свої порушених прав та охоронюваних законом інте ресів. Вирішуючи переданий н а розгляд господарського суд у спір по суті, суд повинен вст ановити наявність у особи, як а звернулася з позовом, суб' єктивного матеріального пра ва або охоронюваного законом інтересу, на захист якого под ано позов.

Виходячи зі змісту позовно ї заяви, обґрунтовуючи факт п орушення своїх прав та інтер есів, позивач посилається на можливість невиплати йому д ивідендів, як учаснику товар иства з обмеженою відповідал ьністю.

Проте, всупереч вимогам ст.с т.4-3, 33 Господарського процесуа льного кодексу України позив ачем не доведено факту можли вості невиплати йому дивіден дів внаслідок саме укладання спірного Договору та не нада но доказів порушення інших й ого прав, в результаті чого у п озивача відсутній відповідн ий охоронюваний законом інте рес, який може бути самостійн им об'єктом судового захисту та інших засобів правової ох орони.

Крім того, слід зазначити, щ о після підписання спірного Договору відповідні цивільн і права та обов'язки виникли с аме у відповідачів. Позивач н е є стороною Договору, внаслі док чого у нього відсутні буд ь-які права та обов'язки за Дог овором. Приймаючи до уваги пр иписи ст.12 Закону України «Про господарські товариства», с т.115 ЦК України, у позивача тако ж відсутні повноваження влас ника майна, яке є предметом До говору.

Отже, з матеріалів справи не вбачається наявність у пози вача суб' єктивного матеріа льного права або охоронювано го законом інтересу на подан ня даного позову, а саме, не на ведено доводів (обґрунтуванн я) того, яким чином оскаржуван і Договір у повному обсязі чи в частині порушують суб' єк тивні права або охоронювані законом інтереси позивача.

За правилами ст. 215 ЦК України підставою недійсності право чину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встанов лені частинами першою-третьо ю, п'ятою та шостою статті 203 цьо го Кодексу; Недійсним є право чин, якщо його недійсність вс тановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнан ня такого правочину недійсни м судом не вимагається; Якщо н едійсність правочину прямо н е встановлена законом, але од на із сторін або інша заінтер есована особа заперечує його дійсність на підставах, вста новлених законом, такий прав очин може бути визнаний судо м недійсним (оспорюваний пра вочин).

Правочин є правомірним, якщ о його недійсність прямо не в становлена законом або якщо він не визнаний судом недійс ним (ст. 204 ЦК України).

Статтею 203 ЦК України встано влені загальні вимоги, додер жання яких є необхідним для ч инності правочину, зокрема, з міст правочину не може супер ечити цьому Кодексу, іншим ак там цивільного законодавств а, а також моральним засадам с успільства, особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необх ідний обсяг цивільної дієзда тності, волевиявлення учасни ка правочину має бути вільни м і відповідати його внутріш ній волі, правочин має бути сп рямований на реальне настанн я правових наслідків, що обум овлені ним.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 129 Конс титуції України та ст. 33 Госпо дарського процесуального ко дексу України кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запер ечень.

Позивачем не доведено наяв ності визначених цивільним з аконодавством підстав для ви знання Договору недійсним з підстав, зазначених ним у поз овній заяві.

З огляду на вищевикладене, к олегія суддів дійшла висновк у, що судом першої інстанції в порядку статті 43 ГПК України всебічно, повно і об'єктивно д осліджено матеріали справи в їх сукупності і вірно застос овано норми процесуального т а матеріального права, позив ачем не доведено наявність з аконних підстав для визнання договору купівлі - пролажу від 10.06.2011 року недійсним, тому с уд першої інстанції законно і обґрунтовано відмовив пози вачу у вимогах про визнання ц ього договору недійсним.

Апеляційна скарга ОСОБА_ 3 задоволенню не підлягає, р ішення господарського суду м іста Києва у справі № 62/98 від 30.11.20 11 року відповідає чинному зак онодавству, фактичним обстав инам і матеріалам справи, під став для його скасування не в бачається.

Судові витрати на подачу ап еляційної скарги, відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України, покла даються на ОСОБА_3.

Керуючись ст.ст. 101-105 ГПК Украї ни, Київський апеляційний го сподарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу ОСОБА _3 на рішення господарськог о суду міста Києва від 30.11.2011 рок у у справі № 62/98 залишити без за доволення.

2. Рішення господарського су ду міста Києва від 30.11.2011 року у с праві № 62/98 залишити без змін.

3. Повернути до господарсько го суду міста Києва матеріал и справи № 62/98.

Головуючий суддя Калатай Н.Ф.

Судді Баранець О.М.

Па шкіна С.А.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення31.01.2012
Оприлюднено15.02.2012
Номер документу21399866
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —62/98

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суярко Т.Д.

Ухвала від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суярко Т.Д.

Рішення від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Постанова від 31.01.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Рішення від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суярко Т.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні