Постанова
від 20.01.2012 по справі 2а-13664/11/0170/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 43, м . Сімферополь, Автономна Респ убліка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

< Текст >

20 січня 2012 р. < Текст > Справа №2а-13664/11/0170/20

Окружний адміністративн ий суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого судді Кисельо вої О.М., секретар судового за сідання: - Белова І.С.,

розглянувши в порядку пись мового провадження адмініст ративну справу

за позовом Державної пода ткової інспекції в м. Керчі АР Крим < Список > < Позивач в ос обі >

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сігма-Плю с" < Список > < Відповідач в ос обі > < Текст >

про припинення юридичної о соби

< Текст >

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністр ативного суду АР Крим надійш ов адміністративний позов Д ержавної податкової інспекц ії в м. Керчі АР Крим до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Сігма-Плюс" про припин ення юридичної особи.

В судове засідання предста вник позивача не з' явився, п ро місце, дату та час розгляду справи повідомлений належни м чином, надіслав клопотання про розгляд справи за його ві дсутності, позовні вимоги пі дтримав у повному обсязі, про сив припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відп овідальністю "Сігма-Плюс".

В судове засідання предста вник відповідача не з' явивс я, про місце, дату та час розгл яду справи повідомлений нале жним чином, будь - яких клопота нь на адресу суду не надходил о.

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши докази в їх сук упності, суд вважає, що позовн і вимоги підлягають задоволе нню з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 стат ті 55 Господарського кодексу України суб' єктом господар ювання визнаються учасники г осподарських відносин, які з дійснюють господарську діял ьність, реалізуючи господарс ьку компетенцію (сукупність господарських прав та обов' язків), мають відокремлене ма йно і несуть відповідальніст ь за своїми зобов' язаннями в межах цього майна, крім випа дків встановлених законом. С таттею 58 ГК України передбаче но, що суб' єкт господарюван ня підлягає державній реєстр ації як юридична особа у поря дку, визначеному законом. Згі дно з п. 1 частини 2 статті 55 ГК Ук раїни юридичні особи, створе ні відповідно до Цивільного кодексу України, підприємств а, створені відповідно до Гос подарського кодексу України та зареєстровані в установл ено законом порядку визнають ся суб' єктами господарюван ня.

Порядок та підстави реєстр ації, припинення реєстрації визначаються Законом Україн и від 15.05.2003, № 755-IV "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців".

Відповідно до частини 1 стат ті 4 даного Закону державна ре єстрація юридичних осіб - це з асвідчення факту створення а бо припинення юридичної особ и, а також вчинення інших реєс траційних дій, які передбаче ні цим Законом, шляхом внесен ня відповідних записів до Єд иного державного реєстру.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Сігма-Плюс" зареєстр оване виконавчим комітетом К ерченської міської ради АР К рим 27.04.2001 року, включено до ЄДР ю ридичних осіб, місцезнаходже ння фірми: АР Крим, м. Керч, ву л. Пирогова, буд. 3, кв. 10, що підт верджується свідоцтвом про д ержавну реєстрацію юридично ї особи (а.с.8). Перебуває на пода тковому обліку в ДПІ в м. Керчі з 06.06.2001 року, згідно з довідкою в ід 08.09.2011 року №18388/10/29-0 (а.с.9).

Отже відповідач є суб' єкт ом господарювання, юридичною особою, зобов' язаний викон увати обов' язки, покладені на нього законами у зв' язку зі здійсненням господарсько ї діяльності та на нього розп овсюджується дія Закону Укр аїни "Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003, № 75 5-IV, у тому числі в частині перер еєстрації та припинення реєс трації.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Здійснюючі господарську діяльність юридичні особи - платники податків відповідн о до пунктів 2, 3 частини1 статті 9 Закону України “Про систему оподаткування” ( діючого на ч ас виникнення та здійснення обов'язків відповідачем) зоб ов' язані подавати до держав них податкових органів та ін ших державних органів відпов ідно до законів декларації, б ухгалтерську звітність та ін ші документи і відомості, пов 'язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов'язко вих платежів); сплачувати нал ежні суми податків і зборів (о бов'язкових платежів) у встан овлені законами терміни.

Таким чином, відповідач, бу дучи суб' єктом господарюва ння, зареєстрованим в устано вленому законом порядку у як ості платника податків, зобо в' язаний подавати декларац ії з податків щомісячно, щокв артально та щорічно.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Сігма-Плюс" з 2008 року не здійснює підприємницьку дія льність та не надає до податк ових органів декларації про доходи. Цей факт підтверджує ться матеріалами справи.

Відповідно до акту камерал ьної перевірки від 06.09.2011 року Д ПІ в м. Керчі АР Крим Товариств о з обмеженою відповідальніс тю "Сігма-Плюс" останню подат кову декларацію надало 11.08.2008 ро ку (декларація з податку на пр ибуток за 1 півріччя 2008 року), не має заборгованості перед бю джетом згідно з довідкою №18030/ 10/19-0 від 02.09.2011 року (а.с.5).

Відповідно до частини друг ої ст. 38 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців" від 1 5.05.2003 р. N 755-IV (далі - Закон) підставою для постановлення судового рішення щодо припи нення юридичної особи, що не п ов'язано з банкрутством юрид ичної особи, зокрема є непода ння протягом року органам де ржавної податкової служби по даткових декларацій, докумен тів фінансової звітності від повідно до закону.

Приймаючи до уваги, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Сігма-Плюс" після 11.08.2008 р оку декларацій до органів де ржавної податкової служби не надає, є підстави для припине ння юридичної особи.

Згідно п. 17 ст. 11 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу в Україні" органи державн ої податкової служби в устан овленому законом порядку маю ть право звертатись до суду з заявою (позовною заявою) про с касування державної реєстра ції суб'єкта підприємницької діяльності.

При цьому частиною 2 статті 33 Закону України “Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємці в” встановлено, що юридична о соба є такою, що припинилася з дати внесення до Єдиного дер жавного реєстру запису про д ержавну реєстрацію припинен ня юридичної особи.

Відповідно до частини 1 стат ті 38 Закону України “Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб підприєм ців” суд, який постановив ріш ення про припинення юридично ї особи в день набрання таким рішенням законної сили напр авляє його копію державному реєстратору за місцем реєст рації юридичної особи для вн есення до Єдиного державного реєстру запису про судове рі шення щодо припинення юридич ної особи.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 158, 159, 160, 163 КАС Ук раїни,

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задоволь нити .

Припинити юридичну особу - Т овариство з обмеженою відпов ідальністю "Сігма-Плюс", зареє строване виконавчим комітет ом Керченської міської ради АР Крим 27.04.2001 року, за адресою : АР Крим, м. Керч, вул. Пирогова, буд. 3, кв. 10, ідентифікаційни й код 31415915.

Копію постанови в день наб рання нею законної сили напр авити державному реєстратор у за місцем реєстрації юриди чної особи для внесення до Єд иного державного реєстру зап ису про судове рішення щодо п рипинення підприємницької д іяльності юридичної особи.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її про голошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну части ну постанови або справу розг лянуто у порядку письмового провадження, постанова набир ає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі непо дання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі прог олошення вступної та резолют ивної частини постанови або розгляду справи у порядку пи сьмового провадження, апеля ційна скарга подається протя гом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

< Текст >

Суддя < підпис > Кисельова О.М.

< Текст >

Дата ухвалення рішення20.01.2012
Оприлюднено16.02.2012

Судовий реєстр по справі —2а-13664/11/0170/20

Постанова від 20.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кисельова О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні