Постанова
від 27.01.2012 по справі 2а/0270/5816/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

27 січня 2012 р.           Справа № 2а/0270/5816/11

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Поліщук Ірини Миколаївни,

розглянувши в порядку письмового провадження матеріали адміністративної справи:

за позовом: Управління Пенсійного фонду України у Тиврівському районі   

до:   Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Колос"  

про: відшкодування сум виплат пенсій за віком на пільгових умовах

ВСТАНОВИВ :

29 грудня 2011 року до Вінницького окружного адміністративного суду звернулось управління Пенсійного фонду України у Немирівському районі Вінницької області з позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Віта" про стягнення заборгованості по виплаченій пільговій пенсії.

Позовні вимоги мотивовані тим, що станом на 26.12.2011 року за Відповідачем рахується заборгованість по невідшкодованих  до Пенсійного фонду України фактичних витратах на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах, відповідно до п. «б»- «з» ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за період з 01.06.2011р. по 31.12.2011р. в загальній сумі 9365,56 грн.

Представник Позивача в судове засідання не з`явився, хочапро час, дату та місце його проведення був повідомлений належним чином, про що свідчить розписка, яка міститься в матеріалах справи (а.с. 27). Попередньо, 16.01.2012р. від нього надійшла заява про розгляд справи без його участі (а.с. 22).

Відповідач письмових заперечень на позовну заяву з нормативно-документальним обґрунтуванням суду не надав, в судове засідання не з'явився, повноважного представника не направив, про час, дату та місце його проведення був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 28).

Відповідно до ч. 4 статті 128 КАС України, у   разі   неприбуття   відповідача,   належним   чином повідомленого  про  дату,  час  і  місце  судового  розгляду,  без поважних  причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Частиною 1 статті 49 КАС України встановлено, що особи, які   беруть   участь   у   справі,  мають  рівні процесуальні права і обов'язки. Відповідно до частини 2 зазначеної вище статті особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення  відповідача належним чином про час, дату і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

Суд, вважає, що за даних обставин можливо та доцільно розглянути дану адміністративну справу без участі сторін на підставі наявних в ній доказів в порядку письмового провадження, що відповідає положенням ч. 6 ст. 128  Кодексу адміністративного судочинства України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” пенсійне забезпечення  застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на  роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком  №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком  №2 виробництв,  робіт, професій, посад і показників, затверджених  Кабінетом  Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за  вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію  на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Абзацом 4 п.1 ст.2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне  пенсійне страхування” передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (п.1 - суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації,  об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; п.2 - філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади), об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на  виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”- “з” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України “Про пенсійне  забезпечення”.

Сільськогосподарський виробничий кооператив “Колос” зареєстроване у  в управлінні Пенсійного фонду України у Тиврівському районі Вінницької області як платник внесків.

За СВК “Колос” рахується заборгованість по невідшкодованих до Пенсійного фонду України фактичних витратах на виплату та доставку пенсії за віком на пільгових умовах по громадянам ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 в загальній  сумі 9365,56 грн.

Позовні вимоги підтверджуються наявними у справі розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з 01.06.2011 року по 31.12.2011 року (а.с. 5, 14).

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р., абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997 р., ч. 1 п.п 6.1 п. 6 Інструкції “Про порядок обчислення та сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України” №21-1 від 31.12.2003 р., відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці.

Крім того, відповідно до вимог Інструкції  “Про порядок організації оформлення, фінансування та виплати пенсій, грошової допомоги підприємствами поштового зв'язку України”, управлінням Пенсійного фонду України компенсуються витрати за доставку пенсій згідно тарифів встановлених Укрпоштою. Відповідно до Інструкції зазначена компенсація підлягає відшкодуванню на рахунки Пенсійного фонду.

Згідно абз. 4 п.1 ст. 2 Закону України “Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, об'єктом оподаткування для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ст. 13 Закону України  “Про пенсійне забезпечення”.

У відповідності до п. п. 6.8. п.6 Інструкції №21-1, підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У випадку несплати витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, вказані витрати є боргом зі сплати страхових внесків, який стягується органами Пенсійного фонду України на підставі пп. 7 п. 5 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 № 121/20.

Загальна сума заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах по громадянах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, як встановлено з матеріалів адміністративної справи, становить в загальній сумі 9365,56 грн.

На час розгляду адміністративної справи Відповідач не надав суду доказів погашення заборгованості перед Позивачем.

В силу ч. 2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги  та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює  докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об‘єктивному дослідженні.  

З урахуванням викладеного, та беручи до уваги відсутність заперечень Відповідача щодо предмету спору, суд приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню відповідно до чинного законодавства та в межах заявлених вимог в сумі 9365,56 грн.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.   

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу “Колос” (23334, Вінницька область, Тиврівський район, с. Шендерів, вул. Молодіжна, 1, ЄДРПОУ 03734748) на користь управління Пенсійного фонду України у Тиврівському районі Вінницької області (23300, Вінницька область, смт Тиврів, вул. Леніна, 40-А, і/к 20097444, р/р 25608323690103 в ОПРВ «Ощадбанк» м. Вінниця, МФО 302076) заборгованість по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 9365,56 грн. (дев`ять тисяч триста шістдесят п`ять гривень п`ятдесят шість копійок).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя                                                                               Поліщук Ірина Миколаївна

27.01.2012

Дата ухвалення рішення27.01.2012
Оприлюднено16.02.2012
Номер документу21404270
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/5816/11

Ухвала від 30.12.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Поліщук Ірина Миколаївна

Постанова від 27.01.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Поліщук Ірина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні