Постанова
від 24.01.2012 по справі 2а/0570/22768/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 24 січня 2012 р.                                                             справа № 2а/0570/22768/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:   

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  Кірієнка В.О.

при секретарі          Новіковій А.В.

  за участю

представника позивача  не з'явився

представника відповідача  не з'явився

        розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Докучаєвську до Товариства з обмеженою відповідальністю  «Докучаєвськхліб» про стягнення грошових коштів з банківського рахунку у розмірі 22401,18 грн.,-

ВСТАНОВИВ:  

          Позивач, Державна податкова інспекція у м. Докучаєвську звернулась до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськхліб» про стягнення грошових коштів з банківського рахунку у розмірі 22401,18 грн.

        Правовою підставою стягнення, представник позивача вважає наявність у відповідача податкової заборгованості перед бюджетом в сумі 22401,18 грн., у тому числі недоїмка у розмірі 22085,51 грн. та пеня – 315,67 грн. Так, з податку на додану вартість податкова заборгованість боржника становить суму 20187,72 грн., з податку на землю – 2213,46 грн.

          В судовому засіданні 22.01.2012 року позивачем було зменшено позовні вимоги, у зв'язку із сплатою боржником податку за землю в сумі 2213,46 грн., на підставі чого просив стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю  «Докучаєвськхліб» заборгованість з податку на додану вартість в сумі 20187,72 грн.

         Представник позивача до судового засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

          Відповідач до судового засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

          Отже, на підставі ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе не відкладати розгляд справи та вирішити її на підставі наявних у ній доказів.

          Розглянувши подані документи і матеріали та заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню з наступних підстав.

          У відповідності до ст. 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», завданнями органів державної податкової служби, зокрема, є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством.

            Згідно п. 11 ст. 10 Закону державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податкові інспекції виконують, зокрема, таку функцію, а саме, подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

          Позивач у відповідності до норм Податкового кодексу України,  є органом державної влади, уповноваженим здійснювати функцію контролю за визначенням та сплатою платником податків, повноваження якого на звернення до суду із позовом про стягнення податкового боргу прямо визначені законодавством України.

           Позивач є суб'єктом владних повноважень - органом виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього Законом України «Про Державну податкову службу в Україні» та Податкового кодексу України.

            Відповідач – Товариство з обмеженою відповідальністю «Докучаєвськхліб» зареєстровано Виконавчим комітетом Докучаєвської міської ради 08.10.2001 року, про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ.

           З матеріалів справи встановлено, що станом на момент звернення позивача до суду за відповідачем лічиться заборгованість в сумі 20187,72 грн. з податку на додану вартість, яка утворилась на підставі податкової декларації з податку на додану вартість № 4713 від 20.06.2011 року на суму 7871,00 грн.

           Згідно уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку із виправленням самостійно виявлених помилок № 4705 від 21.06.2011 року на суму 11502,00 грн. із визначенням штрафу в сумі 345,00 грн.

           Узгоджені податкові зобов'язання були зменшені на суму переплати у розмірі 696,95 грн. та на суму уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість  у зв'язку із виправленням самостійно виявлених помилок № 4707 від 21.06.2011 року у розмірі 11243,00 грн. На підставі викладеного сума заборгованості стала складати 345,00 грн. без врахування пені в сумі 251,50 грн.

            Згідно уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку із виправленням самостійно виявлених помилок № 4707 від 21.06.2011 року відповідачем було визначено свої податкові зобов'язання у розмірі 11243,00 грн. Станом на теперішній час вони є узгодженими та зменшені на суму переплати у розмірі 437,95 грн. і сума податкового боргу за даною декларацією складає 10805,05 грн. без урахування пені в сумі 63,35 грн.

            Згідно податкової декларації з податку на додану вартість № 5247 від 20.07.2011 року по податку на додану вартість відповідачем було визначено свої податкові зобов'язання у розмірі 851,00 грн. та згідно уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку із виправленням самостійно виявлених помилок № 4543 від 19.05.2011 року відповідач визначив свої податкові зобов'язання у розмірі 169,00 грн. та штраф, нарахований платником самостійно у зв'язку із виправленням помилки на суму 5,00 грн. та нарахованої податковим органом пені в сумі 0,82 грн.

            Заборгованість з податку на додану вартість в сумі 20187,72 грн. сплачена не була, у  зв'язку із чим набула статусу податкового боргу.

           Відповідно до 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання;

          Відповідно до ст. 67 Конституції України кожний зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

 Відповідно до п. 49.16 ст. 49 Податкового кодексу України, незалежно від наявності відмови у прийнятті податкової декларації платник податків зобов'язаний погасити податкове зобов'язання, самостійно визначене ним у такій податковій декларації, протягом строків, установлених цим Кодексом.

   Пунктом 38.1. ст. 38. Податкового кодексу України встановлено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

             Обов'язок платника податків щодо здійснення своєчасної сплати суми податкових зобов'язань встановлений також пунктом 16.1.4. статті 16 Податкового кодексу України.

             Підпунктом 14.1.175. п. 14.1. ст. 14 Кодексу встановлено, що суми грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання вважаються податковим боргом.

            Підпунктом 14.1.153 Податкового кодексу України  податкова вимога - письмова вимога органу державної податкової служби до платника податків щодо погашення суми податкового боргу

 Пунктом 59.1 Податкового кодексу України визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

             На виконання вимог зазначеної статті Кодексу, податковим органом на адресу боржника було надіслано податкову вимогу від 10.05.2011 року за № 40.

Проте, станом на момент подання позову, відповідачем сума заборгованості добровільно на сплачена та у загальному розмірі складає 20187,72 грн., що підтверджується зворотнім боком облікової картки платника податків.

 Відповідно до пп. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

 Таким чином, заходи, прийняті податковим органом щодо стягнення податкового боргу, не призвели до їх погашення, у зв'язку із чим строки їх добровільної сплати вийшли.

Пунктом 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України передбачено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно із п.95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини. Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Отже, з матеріалів справи встановлено, що для сплати податкового боргу добровільно, строк вже минув, та враховуюче вищевикладене, суд вважає, що вимоги позивача про стягнення податкового боргу з розрахункових рахунків платника податків, є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.    

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 17, 18, 19, 20, 51, 69, 70, 71, 72, 86, 94, 121, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 167 КАС України, суд, -

         

        

ПОСТАНОВИВ:

           Позов Державної податкової інспекції у м. Докучаєвську до Товариства з обмеженою відповідальністю  «Докучаєвськхліб» про стягнення грошових коштів з банківського рахунку у розмірі 22401,18 грн. - задовольнити повністю.

            Стягнути до державного бюджету з рахунків у банках, обслуговуючих  Товариство з обмеженою відповідальністю  «Докучаєвськхліб» (ЄДРПОУ 00375935) суму податкової заборгованості з податку на додану вартість на користь держави у розмірі 20187 (двадцять тисяч сто вісімдесят сім) грн. 72 коп. на р/р 31110029700039, код платежу – 14010100, одержувач – Державний бюджет м. Докучаєвську, ОКПО 34687242, банк ГУДКУ у Донецькій області.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частину  проголошено у судовому засіданні 24 січня 2012 року.

        Постанова складена у повному обсязі 27 січня 2012 року.

        Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

        Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У випадку подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

   

  

Суддя                                                                                      Кірієнко В.О.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено16.02.2012
Номер документу21416682
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/22768/2011

Постанова від 24.01.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні