Постанова
від 16.09.2011 по справі 2-а/1970/2497/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                              УКРАЇНА                                                                     

                 ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                    

П О С Т А Н О В А

     І М Е Н Е М       У К Р А Ї Н И          

                    

Справа № 2-а/1970/2497/11

"16" вересня 2011 р.                                                                                           м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд у складі:

  головуючого судді                                   Хрущ В. Л.,

за участю:  

           секретаря судового засідання                                    Стасюк А. В.,

представника  позивача       ОСОБА_1 (дов. №01-21-05/08 від 04.01.2011 року),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Тернополі справу за адміністративним позовом Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Державного підприємства «Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІ Проектреконструкція» (Тернопільський філіал) про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Тернопільське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулось до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Державного підприємства «Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІ Проектреконструкція»(Тернопільський філіал) про стягнення заборгованості із сплати страхових внесків на суму 2975,28 грн.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач посилається на те, що відповідачем, в порушення вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»,  не  здійснено сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності згідно з поданим ним звітом щодо сплати страхових коштів за 1 квартал 2011 року. А тому, враховуючи наведене, в позовній заяві позивач просив стягнути з Державного підприємства «Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІ Проектреконструкція»(Тернопільський філіал) на користь Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вищезазначену суму заборгованості  зі сплати страхових внесків, яка виникла та не сплачена відповідачем в період до 01 січня 2011 року.

В судовому засіданні 16.09.2011 року представник позивача подав заяву про зменшення позовних вимог, відповідно до якої у зв'язку з частковою сплатою відповідачем суми заборгованості

Ухвалою судді Тернопільського окружного адміністративного суду від 11.07.2011 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду.

Ухвала про відкриття провадження та повторна повістка у справі були направлені на адресу відповідача рекомендованим листом за місцем реєстрації,  яка вказана в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, проте, вказані поштові відправлення повернулись на адресу суду з відмітками пункту поштового зв'язку «за закінченням терміну зберігання»та «за зазначеною адресою не проживає».   

Згідно з положеннями статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України - у  разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

З огляду на вжиття судом всіх залежних від нього заходів щодо повідомлення належним чином сторін про наявність судової справи з їх участю та можливість реалізації ними права захисту у судовому порядку їх прав та інтересів,- суд, у відповідності до статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, вважає за можливе розглянути справу за відсутності відповідача,   за наявними в ній доказами.

16.09.2011 року представником позивача було подано заяву про уточнення (зменшення) позовних вимог,  відповідно до якої, у зв'язку з частковою  сплатою суми заборгованості у розмірі 440,86 грн.  борг  відповідача  зменшився  до 2534,42 грн. А тому позивач просить суд стягнути з відповідача в судовому порядку вказаний залишок заборгованості у розмірі 2534,42 грн., який на час розгляду справи відповідачем в добровільному порядку не сплачений.

Представник позивача в судовому засіданні уточнені позовні вимоги підтримав, просив  задовольнити їх в повному обсязі.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, -  суд встановив наступне.

Тернопільський філіал Державного підприємства «Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІ Проектреконструкція», відповідно до довідки, - включене до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 21139558) з  06.07.1993 року.

Крім  того,  відповідач зареєстрований як платник збору на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у Міжрайонній виконавчій дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності м.Тернополя та Тернопільського району і –є самостійним страхувальником в розумінні п.3 ст.2 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

За результатами розгляду матеріалів  перевірки Державного підприємства «Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІ Проектреконструкція»(Тернопільський філіал) за період з 01.11.2009 року по 01.04.2011 року, за наслідками проведення якої складено відповідний акт від 18.05.2011 року, -    виконавчою дирекцією Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було прийнято рішення  № 433 від 24.05.2011 року «Про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності»,  яким  вирішено застосувати до відповідача фінансові санкції в таких розмірах: 2598,74 грн. –не прийняті до зарахування витрати та 1299,37 грн. –штраф, накладений на відповідача у розмірі 50 % від суми неправомірних витрат.

Після цього, на підставі  довідки-розрахунку фінансових санкцій від 18.07.2011 року, яка фіксує факт неповернення страхових коштів і фінансових санкцій  та містить  відповідний розрахунок, виконавчою дирекцією Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було прийнято рішення №1/433 від 18.07.2011 року  про застосування до відповідача фінансових санкцій, а саме: 389,81 грн. –штрафу   та 27,00 грн. –пені.

Вподальшому  сума заборгованості перед Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності була підтверджена самим відповідачем  шляхом подання 20.07.2011 року звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів за  І півріччя 2011 року, відповідно до якого його борг   на кінець звітного періоду становить 3867,51  грн. та    включає вищезазначені суми, а саме:

-          2598,74 грн. –не прийняті до зарахування витрати  відповідно до рішення виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  №433 від 24.05.2011 року, прийнятого за результатами перевірки витрачання коштів Фонду відповідачем за період

з 01.11.2009 року по 01.04.2011 року;

-          1299,37 грн. –штраф, накладений на відповідача у розмірі 50 % від суми неправомірних витрат у відповідності до вищезазначеного рішення №433 від 24.05.2011 року;

-          389,81 грн. –штраф у розмірі 10% від суми несвоєчасно повернутих (неповернутих) страхових коштів і штрафних санкцій, накладений відповідно до рішення №1/433

від 18.07.2011 року;

-          27,00 грн. –пеня у розмірі 0,1%, нарахована відповідачу на суму несвоєчасно повернутих (неповернутих) страхових коштів і штрафних санкцій, розрахована за кожний день прострочення платежу, відповідно до рішення №1/433 від 18.07.2011 року.

Судом встановлено, що 10.08.2011 року відповідачем було здійснено часткову сплату боргу у сумі 416,81 грн.

Частину заборгованості у сумі 892,23 грн. –погашено по взаємозаліку згідно з листом ДНД ПВІ ««НДІ Проектреконструкція».

Під час розгляду справи, 12.09.2011 року відповідач сплатив 90,00 грн. у рахунок погашення існуючої заборгованості, а 14.09.2011 року –350,86 грн.

Таким чином, на даний час за відповідачем рахується несплачена у встановленому законом порядку частина заборгованості –розмірі 2534,42 грн., яку Тернопільське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, з урахуванням уточнених позовних вимог, і просить стягнути   в судовому порядку.

Перевіривши матеріали справи, розглянувши доводи, викладені в позові, та надавши їм належну правову оцінку, проаналізувавши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, у їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги  є обґрунтованими, доведеними належним чином та підлягають задоволенню, - з огляду на наступне.

Згідно зі статтею 9 Закону України «Про загальнообов‘язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» - Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності - є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

У  разі виявлення порушень органами Фонду приймаються рішення про застосування фінансових (штрафних) санкцій до страхувальників відповідно до законодавства та оформляються за встановленими формами згідно з інструкцією про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженою постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 № 29, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 25.03.2011 за № 393/19131 (надалі - Інструкція № 29).

Так, відповідно до пункту 4.1 Інструкції № 29 за матеріалами акта перевірки та результатами розгляду заперечень страхувальника (за їх наявності) керівник органу Фонду або його заступник приймає рішення про повернення страхових та застосування фінансових санкцій до страхувальника.

Під час проведення перевірок страхувальників у 2011 році органами Фонду також можуть виявлятися порушення чинного законодавства у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, що мали місце до 01.01.2011року, які тягнуть за собою відповідальність страхувальника (неправильність нарахування, несвоєчасність або неповнота сплати страхових внесків, порушення порядку використання страхових коштів Фонду).

У таких випадках порушення, допущені страхувальниками, як у 2011 році, так і у попередніх роках, відображається у рішенні про повернення страхових коштів та застосування фінансових санкцій, яке складається за формою, наведеною у додатку до Інструкції № 29.

Розрахунок фінансових санкцій здійснюється після закінчення строку виконання рішення про повернення страхових коштів та застосування фінансових санкція за даними довідки, яка складається в довільній формі, на підставі рішення про повернення страхових коштів та застосування фінансових санкцій на базі копій платіжних документів про перерахування зазначених коштів, виписок банку про надходження коштів на рахунки органів Фонду. Довідка, що фіксує факт несвоєчасного повернення страхових коштів і фінансових санкцій або повернення їх не в повному обсязі, із відповідним розрахунком, є підставою для прийняття рішення про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів, передбачених статтею 30 Закону N 2240, за формою, наведеною у додатку 4 до Інструкції, затвердженою постановою правління Фонду від 22.12.2010 року № 29.  При цьому, штраф   за несвоєчасно повернуті або неповернуті у повному обсязі кошти, передбачений абзацом другим частини першої статті 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», застосовується і до коштів, зазначених у рішеннях робочих органів Фонду, прийнятих у 2011 році за період до 01.01.2011 року.

Як вже було зазначено вище, страхувальник несе відповідальність за порушення порядку використання страхових коштів відповідно до статті30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

Так, згідно з положеннями частини 1 статті 30 вищезазначеного Закону  - страхувальники та інші отримувачі страхових коштів у разі порушення порядку використання страхових коштів відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.

За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів.

Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

При цьому частиною 2 статті 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»встановлено, що за порушення порядку використання страхових коштів, несвоєчасне або не в повному обсязі повернення страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону, несвоєчасне подання або неподання звітності про використання коштів Фонду, інших відомостей, передбачених цим Законом, страхувальник, інший отримувач страхових коштів несе відповідальність відповідно до закону.

А згідно з частиною   вищезазначеної статті - своєчасно не сплачені та не відшкодовані страхові кошти відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону і фінансові санкції, передбачені частиною першою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого отримувача коштів Фонду у дохід Фонду в порядку, встановленому законом.  

Оскільки  перевірка  відповідача - Державного підприємства «Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІ Проектреконструкція»(Тернопільський філіал)  здійснювалася у 2011 році і у встановлений  строк зазначені кошти ним перераховані не були, - то, відповідно до частини 2 статті 22 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»- з 01.01.2011 року він, як самостійний  страхувальник, був  зобов'язаний у 10-денний строк після отримання рішення органу фонду про повернення коштів перерахувати страхові кошти, використані з порушенням встановленого порядку використання, а також фінансові санкції, визначені у статті 30 цього Закону.

Статтею 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»на страхувальника покладено обов'язок щодо нарахування  і сплати  страхових внесків у встановлені строки та в повному обсязі.

Статтею 8 вищезазначеного закону встановлено, що спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються, зокрема, в судовому порядку.

Частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно з частиною 1 статті 69 та частиною 1 статті 70 Кодексу адміністративного судочинства України -  доказами в адміністративному судочинстві  є  будь-які фактичні дані,  на підставі  яких  суд  встановлює  наявність  або відсутність обставин,  що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі,  та інші обставини,  що мають значення для правильного вирішення справи.  Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх  представників, показань свідків, письмових  і речових  доказів,  висновків експертів. Належними - є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Відтак, беручи до уваги вищевикладене, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінюючи наявні у матеріалах справи письмові докази, які мають юридичне значення для її розгляду і вирішення спору по суті,  в їх сукупності, а також враховуючи, що на час судового розгляду справи відповідачем в добровільному порядку не сплачена частина визнаної ним заборгованості перед позивачем, відповідні докази, які б підтверджували погашення такого боргу в повному обсязі та спростовували б доводи позивача, - відповідачем не надані, суд дійшов висновку, що позовні вимоги  - є обґрунтованими, документально підтвердженими та відповідають чинному законодавству.

Таким чином, з врахуванням проведених відповідачем часткових сплат суми боргу, - позов підлягає задоволенню шляхом стягнення з  Державного підприємства «Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІ Проектреконструкція»(Тернопільського філіалу) заборгованості    в  розмірі    2534,42 грн.

Враховуючи вимоги частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, а також те, що позивач відповідно до пункту 15 частини 1 статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито»звільнений від сплати державного мита (судового збору),  судові витрати у цій справі з відповідача - не стягуються.

 Керуючись статтями  2, 9, 10, 69-71, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

                             П О С Т А Н О В И В:

 Позов  задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства «Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІ Проектреконструкція»(Тернопільський філіал)  (ідентифікаційний код - 21139558) на користь Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість у сумі

2534,42 грн. (дві тисячі п'ятсот тридцять чотири гривні сорок дві копійки), яку перерахувати на рахунок №25604187в ВАТ «Райффайзенбанк «Аваль», МФО 338501, код ЄДРПОУ 26024541, отримувач: Міжрайонна виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності м.Тернополя та Тернопільського району.

Постанова набирає законної сили за правилами статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст  постанови виготовлений та підписаний 20 вересня 2011 року.

Головуючий суддя                                                                                                       Хрущ В. Л.

копія вірна

Суддя                                                                                                    Хрущ В. Л.

Дата ухвалення рішення16.09.2011
Оприлюднено16.02.2012
Номер документу21418383
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/2497/11

Ухвала від 30.08.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ В. Л.

Постанова від 16.09.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Хрущ В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні