Постанова
від 30.01.2012 по справі 16478/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



     

Харківський окружний адміністративний суд

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 Харків  

 30 січня 2012 р.                                                                                 № 2-а- 16478/11/2070  

Суддя Харківського окружного адміністративного суду  Панов М.М.   розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом   

 Прокурора Вовчанського району Харківській області в інтересах держави в особі:  Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області   

до

 Приватного  підприємства "Кафе "Петрівське"   

про

  стягнення заборгованості ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Прокурор Вовчанського району Харківській області в інтересах держави в особі:   Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного  підприємства "Кафе "Петрівське", в якому просив стягнути з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області заборгованості зі сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за вересень 2011 року  у розмірі  969,6 грн.       

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження разом з копією позовної заяви та доданих до неї документів була надіслана відповідачу з поштовим повідомленням за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру та ним отримана 24.12.2011 р., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах справи.

Відповідач у десятиденний строк з дня одержання ухвали про відкриття скороченого провадження та копій документів, заперечень проти позову та необхідних документів або заяву про визнання позову до суду не подав.

Таким чином, відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено ,що Приватне  підприємство "Кафе "Петрівське"   зареєстрований як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове дер жавне соціальне страхування до Пенсійного фонду України 04.06.2007 року, реєстрацій ний № 0923, про що свідчить повідомлення та заява про державну реєстрацію.

Згідно до п.2.1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 30 квітня 2002 р. N 8-2 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 25 лютого 2008 р. N 5-5)  основними завданнями Управління є: облік платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - платники єдиного внеску) та збору на обов'язкове державне пенсійне страхування; збір та ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) та інших коштів, призначених для пенсійного забезпечення; призначення (перерахунок) пенсій, щомісячного довічного утримання суддям у відставці та підготовка документів для їх виплати; забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання та інших виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Фонду та інших джерел, визначених законодавством; ефективне та цільове використання коштів Фонду, інших коштів, призначених для виплати пенсій та щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці, удосконалення методів фінансового планування, звітності та системи контролю за витрачанням коштів, призначених для пенсійного забезпечення; забезпечення функціонування в районі (місті) Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загаль нообов'язкове державне соціальне страхування» № 2464-УІ від 08.07.2010 року (далі За кон) та Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загально обов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою Правління Пен сійного фонду України 27.09.2010 року № 21-5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 року за № 994/18289 (далі Інструкція), відповідач зобов'язаний сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізні ше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Дослідивши матеріали справи, суд  прийшов до висновку, що позов підлягає  задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що в жовтні 2011 року відповідачем були порушені вимоги діючого законодавства, внаслідок чого виникла недоїмка зі сплати єдиного внеску в сумі 969,6 грн. (підтверджу ється звітом про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на зага льнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України за вересень 2011 року).

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України  "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464 Відповідач зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Базою нарахування єдиного внеску є суми нарахованої заробітної плати з видами виплат, які включають основу та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні витрати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України „Про оплату праці", та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для платників, зазначених у п. 1 ч. 1 ст. 4 цього Закону встановлюється у відсотках до визначеної абзацом першим п. 1 ч. 1 ст. 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності, визначених у Додатку до Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2000 № 1423.

Згідно з ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 та п. 3.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 № 22-2, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 за № 1014/18309, платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена платником у строки, визначені відповідно до Закону, обчислена органами Пенсійного фонду України у випадках передбачених Законом, є недоїмкою. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Частиною 4 ст. 25 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” встановлено, що територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відповідно до частини 4 статті 25 Закону та розділу VI Інструкції управлінням Пенсійного фонду України в Вовчанському районі до відповідача була надіслана "'Вимо га про сплату боргу" № Ю-23 від 31.10.2011 року. Вимога про сплату боргу платнику вручена 08.11.2011 р., про що свідчить по відомлення про вручення поштового відправлення, але на протязі десяти днів після отри мання вимоги відповідач коштів на рахунок Пенсійного фонду не перераховував, вимоги не узгодив та не оскаржив.

Суд, проаналізувавши  положення ст. 71 КАС України прийшов до висновку, що відповідач доказів щодо спростування вимог позивача суду не надав.

Виходячи з вищевикладеного, суд приходить до висновку про законність та правомірність вимог позивача, та вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 9, 12-14, 25 Закону України « Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 2464- VI від 08.07.2010 року, Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою постановою Прав ління Пенсійного фонду України 27.09.2010 року № 21-5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.10.2010 року за № 994/18289, ст. ст. 2, 17, 50 КАС України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов  Прокурора Вовчанського району Харківській області в інтересах держави в особі:   Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області  до  Приватного  підприємства "Кафе "Петрівське"  про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Приватного підприємства „Кафе „Петрівське” (62561, Харківська область, Вовчанський район, с. Петровське, вул. Харківська, 8, код ЄДРПОУ 34678395, р/р 260001885, в ПАТ “Мегабанк”м. Харків, МФО 351629)  на користь Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області (62504, Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Шевченка, 2, р/р 37196005002008, р/р 37196083002008 в ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011, код ЄДРПОУ 22704227) суму заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за вересень 2011 року у сумі  969  (дев'ятсот шістдесят дев'ять ) гривень 60 копійок.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в Харківський апеляційний адміністративний суд через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя                                                              Панов М.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.01.2012
Оприлюднено16.02.2012
Номер документу21418432
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —16478/11/2070

Ухвала від 12.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Постанова від 30.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні