Постанова
від 25.01.2012 по справі 15810/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Харків

25 січня 2012 р. справ а № 2а- 15810/11/2070

Харківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі

головуючого судді - Сагайда к В.В.

за участю:

секретаря судового засіда ння - Шевченка І.С.,

представника прокуратури - Семинякіної В.В.,

представника позивача - П рищепи Є.С.,

представника відповідача - Зуєнко М.В.,

представника відповідача - Шарової К.І.,

розглянувши у відкр итому судовому засіданні у п риміщенні Харківського окру жного адміністративного суд у адміністративну справу за позовом Прокурора Червоноз аводського району міста Харк ова в інтересах держави в осо бі Управління пенсійного фо нду України в Червонозаводсь кому районі міста Харкова до Центру соціальної адаптаці ї для осіб без постійного міс ця проживання про стягнення заборгованності,-

ВСТАНОВИВ:

До судді Харківського окружного адміністративног о суду Сагайдак В.В. надійшла а дміністративна справа за адм іністративним позовом Проку рора Червонозаводського рай ону міста Харкова в інтереса х держави в особі Управління пенсійного фонду України в Ч ервонозаводському районі мі ста Харкова до Центру соціал ьної адаптації для осіб без п остійного місця проживання про стягнення заборгованнос ті. У своєму позові позивач пр осить суд стягнути з Центра с оціальної адаптації для осіб без постійного місця прожив ання на користь Управління п енсійного фонду України в Че рвонозаводському районі міс та Харкова суму простроченої заборгованості в розмірі 6125,74 грн., в тому числі по сплаті ст рахових внесків на загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування за період квіте нь 2010 року в розмірі - 4499,27 грн., фін ансова санкція - 0 грн., пеня - 1626,47 грн. на р/р 256063122095 в ВАТ ХОУ "Держав ний ощадний банк України" МФО 351823.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що Це нтр соціальної адаптації для осіб без постійного місця пр оживання зареєстроване як пл атник страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України. Від повідач не виконував вимоги чинного законодавства щодо с воєчасного перерахування вн есків, внаслідок чого виникл а заборгованість по внескам на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування з а період квітень 2010 року в сумі 4499,27 грн. та на підставі п.2 ч.9 Зак ону України “Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування” № 1058-IV від 09.07.2003 року (в редакції на час виникнення спірних правовідносин) УПФУ в Червонозаводському районі м.Харкова була застосована д о відповідача пеня в сумі 1626,47 г рн. Посилаючись на вказані мо тиви, позивач просив суд ухва лити рішення про задоволення позову.

В обгрунтування заперечен ь проти позову відповідач за значив, що Центр соціальної а даптації для осіб без постій ного місця проживання повніс тю перерахував страхові внес ки на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування за період квітень 2010 року, що п ідтверджується платіжними д орученнями від 16.04.2010 року та 30.04.201 0 року, тому вимоги позивача пр о стягнення заборгованості є необгрунтованими та неправо мірними. Посилаючись на викл адені вище обставини, відпов ідач просив суд ухвалити ріш ення про відмову у задоволен ні позову.

Представники позивача в су дове засідання з'явились, поз овні вимоги підтримали в пов ному обсязі та просили суд їх задовольнити.

Представники відповідача в судове засідання з'явились , проти позову заперечували у повному обсязі.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення пре дставників сторін, оцінивши належність, допустимість, до стовірність кожного доказу о кремо, а також достатність і в заємний зв'язок наявних у спр аві доказів у їх сукупності, с уд дійшов висновку про те, що п озов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних п ідстав.

Судом встановлено, що Центр соціальної адаптації для ос іб без постійного місця прож ивання зареєстрований як пла тник страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України (реєс траційний номер 1061). Відповідн о до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону № 1058-IV відпо відач є страхувальником.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону № 1058-IV страхові внески є цільов им загальнообов'язковим плат ежем, який справляється на вс ій території України в поряд ку, встановленому цим Законо м.

Згідно з п.п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону № 1058-IV страхувальник зобов' яза ний нараховувати, обчислюват и і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі ст рахові внески до Пенсійного фонду. Відповідно до ч. 6 ст. 20 ви щезазначеного Закону страху вальники зобов'язані сплачув ати страхові внески, нарахов ані за відповідний базовий з вітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду . Базовим звітнім періодом дл я позивача, відповідно до ч. 6 с т. 20 Закону України “Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування”, є кален дарний місяць.

Відповідно до п.2 ч.9 ст.106 З акону № 1058-IV виконавчі органи П енсійного фонду застосовуют ь до страхувальників такі фі нансові санкції: за несплату (неперерахування) або несвоє часну сплату (несвоєчасне пе рерахування) страхувальника ми страхових внесків, у тому ч ислі донарахованих страхува льниками або територіальним и органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмір і 10 відсотків своєчасно не спл ачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не пе рерахованих) страхових внеск ів і фінансових санкцій нара ховується пеня в розмірі 0,1 ві дсотка зазначених сум коштів , розрахована за кожний день п рострочення платежу.

Згідно п.10.5 Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої постановою Правлін ня Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Мі ністерстві юстиції України 1 6 січня 2004 р. за № 64/8663, рішення про н арахування пені посадові осо би органів Пенсійного фонду виносять одночасно з прийнят тям рішення про застосування фінансових санкцій, зазначе них у підпункті 9.3.2 пункту 9.3 ціє ї Інструкції за формою згідн о з додатком 14 цієї Інструкції , яке протягом трьох робочих д нів із дня його винесення над силається страхувальнику з п овідомленням про вручення.

Центр соціальної ада птації для осіб без постійно го місця проживання не викон ував вимоги чинного законода вства щодо своєчасності пере рахування страхових внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування, в наслідок чого станом на 11.06.2010 ро ку виникла заборгованість по страхових внесках на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування за період кв ітень 2010 року в сумі 4499,27 грн.

Крім того, на підставі рішення №1718 від 27.10.2008 року про за стосування фінансових санкц ій та нарахування пені за нес плату або несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарах ованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду, ві дповідачу було нараховано пе ню у розмірі 1626,47 грн. Рішення бу ло отримане відповідачем 10.11.200 8 року (а.с.12). Рішення в адмініст ративному порядку не оскаржу валось.

Згідно ч.3 ст.106 Закону № 1058- IV територіальні органи Пенсі йного фонду за формою і у стро ки, визначені правлінням Пен сійного фонду, надсилають ст рахувальникам, які мають нед оїмку, вимогу про її сплату. Ви мога про сплату недоїмки є ви конавчим документом. Протяго м десяти робочих днів із дня о держання вимоги про сплату н едоїмки страхувальник зобов 'язаний сплатити суми недоїм ки та суми фінансових санкці й.

УПФУ в Червонозаводськ ому районі м.Харкова відпові дачу була направлена вимога про сплату боргу №Ю-18 від 07.06.2010 ро ку (а.с.11). Вимога не оскаржена т а не виконана.

В своїх запереченнях відп овідач стверджує, що згідно п латіжним дорученням від 16.04.2010 р оку та 30.04.2010 року Центр соціальн ої адаптації для осіб без пос тійного місця проживання пов ністю перерахував страхові в нески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня за період квітень 2010 року, а тому заборгованість відпові дача за період квітень 2010 року відсутня. Суд не погоджуєтьс я з таким твердженням відпов ідача, виходячи з наступного .

Відповідно до ч.1, 2 ст.106 Закону № 1058-IV у разі виявлення своєчас но не сплачених сум страхови х внесків страхувальники зоб ов'язані самостійно обчислит и ці внески і сплатити їх з нар ахуванням пені в порядку і ро змірах, визначених цією стат тею. Суми страхових внесків с воєчасно не нараховані та/аб о не сплачені страхувальника ми у строки, визначені статте ю 20 цього Закону, в тому числі о бчислені територіальними ор ганами Пенсійного фонду у ви падках, передбачених частино ю третьою статті 20 цього Закон у, вважаються простроченою з аборгованістю із сплати стра хових внесків (далі - недоїмка ) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінан сових санкцій.

Частиною 5 статті 106 Закону № 1058-IV встановлено, що за рахунок сум, що надходять від страхув альника або від державної ви конавчої служби в рахунок сп лати недоїмки, погашаються с уми недоїмки, пені та фінансо вих санкцій у порядку календ арної черговості їх виникнен ня. У разі, коли страхувальник має несплачену недоїмку, пен ю та фінансові санкції і здій снює сплату поточних сум стр ахових внесків, ці суми зарах овуються в рахунок сплати не доїмки, пені та фінансових са нкцій.

Отже, виходячи зі змісту вка заної норми, позивач зобов'яз аний зарахувати сплату поточ них сум страхових внесків в р ахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Відповідно до картки особо вого рахунку Центру соціальн ої адаптації для осіб без пос тійного місця проживання під приємство має заборгованіст ь зі сплати страхових внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування, по фінансовим санкціям та пе ні за період, що передує періо ду заборгованості, який заяв лений в позовних вимогах.

Отже, УПФУ в Червонозаводсь кому районі м.Харкова зараху вало сплачені суми згідно пл атіжним дорученням від 16.04.2010 ро ку та 30.04.2010 року в рахунок сплат и недоїмки, пені та фінансови х санкцій за період, що переду є періоду заборгованості, як ий заявлений в позовних вимо гах.

Відповідно до акту звірки с таном на 13.01.2012 року залишок забо ргованості Центру соціально ї адаптації для осіб без пост ійного місця проживання пере д УПФУ в Червонозаводському районі м.Харкова зі сплати ст рахових внесків на загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування складає 6125,74 грн., в тому числі по сплаті страхов их внесків на загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування за період квітень 2010 р оку в розмірі 4499,27 грн. та пеня в сумі 1626,47 грн.

Таким чином, суд дійшов висн овку, що позовні вимоги про ст ягнення заборгованості в роз мірі 6125,74 грн., що підтверджуєть ся карткою особового рахунку станом на 20.01.2012 року, є правомір ними та обґрунтованими.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст. 158, ст. 159, ст. 160, ст. 163, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адм іністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Прокурора Червонозаводсь кого району міста Харкова в і нтересах держави в особі Упр авління пенсійного фонду Укр аїни в Червонозаводському ра йоні міста Харкова до Центру соціальної адаптації для ос іб без постійного місця прож ивання про стягнення заборго ванності - задовольнити в п овному обсязі.

Стягнути з Цент ра соціальної адаптації для осіб без постійного місця пр оживання (61050, м-н Руднєва, 30, м.Хар ків, код ЄДРПОУ 23336174) на користь Управління пенсійного фонду України в Червонозаводськом у районі міста Харкова суму п ростроченої заборгованості в розмірі 6125.74 грн.(шість тисяч сто двадцять п'ять гривень сі мдесят чотири копійки), в тому числі по сплаті страхових вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня за період квітень 2010 року в р озмірі 4499,27 грн., фінансова санк ція - 0 грн., пеня - 1626,47 грн., на р/р 2560631 22095 в ВАТ ХОУ "Державний ощадний банк України" МФО 351823.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку до Харківського апеляц ійного адміністративного су ду через Харківський окружни й адміністративний суд шляхо м подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отрима ння копії постанови, у разі пр оголошення постанови суду, я ка містить вступну та резолю тивну частини, а також прийня ття постанови у письмовому п ровадженні. Копія апеляційно ї скарги одночасно надсилаєт ься особою, яка її подає, до су ду апеляційної інстанції.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строків для подачі апеляцій ної скарги. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після поверненн я апеляційної скарги, відмов и у відкритті апеляційного п ровадження або набрання зако нної сили рішенням за наслід ками апеляційного проваджен ня.

У повному обсяз і постанову складено 30.01.2012 рок у.

Суддя (підпис )< > Сага йдак В.В.

З оригіналом згідно . Постанова не набрала законн ої сили. Оригінал постанови з находиться в матеріалах спра ви.< >

Суддя< > В.В.Сагайдак < >

Дата ухвалення рішення25.01.2012
Оприлюднено16.02.2012
Номер документу21418524
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —15810/11/2070

Ухвала від 01.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Постанова від 25.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні