Рішення
від 06.02.2012 по справі 5004/1650/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" лютого 2012 р.

Справа № 5004/1650/11

Господарський суд Волин ської області, розглянувши м атеріали по справі

за позовом Публічного а кціонерного товариства "КРЕД І АГРІКОЛЬ БАНК" в особі Ц ентрального відділення ПАТ "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК" в м. Л уцьк

до приватного підприєм ства «Гратіс Плюс», приватно го підприємства "Борошно-зер нова компанія", приватного пі дприємства “Зерно-зберігаль на компанія”, приватного під приємства “Торговий дім Пров іант”, приватного підприємця ОСОБА_2, приватного підпр иємця ОСОБА_3, приватного підприємця ОСОБА_4, приват ного підприємця ОСОБА_5

про стягнення 867 452, 48 грн.

Суддя Гончар М. М.

за участю представників с торін:

від позивача: ОСОБА_6 (довіреність від 04.04.2011р. №10200/202)

від відповідача: ОСОБ А_4

Відповідно до ст. 20 Господа рського процесуального коде ксу України роз' яснено прав о відводу судді. Відводу судд і не заявлено. На підставі ст. 22 ГПК України роз' яснено про цесуальні права та обов' язк и сторін.

Клопотання про з дійснення технічної фіксаці ї судового процесу від предс тавників сторін не поступало .

В судовому засіданні оголошено вступну та резолю тивну частину рішення.

Суть спору: Публічне ак ціонерне товариство "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК" в особі Цент рального відділення ПАТ "КРЕ ДІ АГРІКОЛЬ БАНК" в м. Луць к звернулося з позовом до при ватного підприємства «Граті с Плюс», приватного підприєм ства "Борошно-зернова компан ія", приватного підприємства “Зерно-зберігальна компанія ”, приватного підприємства “ Торговий дім Провіант”, прив атного підприємця ОСОБА_2 , приватного підприємця ОС ОБА_3, приватного підприємц я ОСОБА_4, приватного підп риємця ОСОБА_5 про стягнен ня 867 452, 48 грн. заборгованості за договором овердрафту №71/07-о ві д 25.12.2007р.

Ухвалою господарського су ду Волинської області від 15.09.20 11 року матеріали справи напра влено до Управління Міністер ства внутрішніх справ Україн и у Волинській області в поря дку ст. 97 КПК України для перев ірки обставин щодо факту під роблення документів при укла денні договору про надання о вердрафту №71/07-о від 25.12.2007р., що міс тять ознаки дії, переслідува ної у кримінальному порядку за ч.1 ст. 358 КК України у діяльно сті працівників Публічного а кціонерного товариства "КРЕД І АГРІКОЛЬ БАНК" в особі Ц ентрального відділення ПАТ " КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК". Пров адження у справі на час прове дення слідчий дій зупинено.

Постановою Рівненського а пеляційного господарського суду від 25.10.2011 року апеляційну скаргу Публічного акціонерн ого товариства «Креді Агрі коль Банк»на ухвалу господ арського суду Волинської обл асті від 15.09.2011 року по справі №5004 /1650/11 задоволено. Вищезгадану у хвалу суду скасовано та спра ву №5004/1650/11 передано на розгляд д о господарського суду Волинс ької області.

Через канцелярію суду 06.02.2012 р оку позивачем подано заяву п ро уточнення позовних вимог в порядку ст.. 22 ГПК України, шля хом виключення з переліку ві дповідачів відповідача №6 - ПП ОСОБА_3, відповідача №7 - ОСОБА_4 Останній просить с уд стягнути солідарно з прив атного підприємства «Гратіс -Плюс», приватного підприємс тва «Борошно-зернова компані я», приватного підприємства «Зерно - зберігальна компані я», приватного підприємства «Торговий дім Провіант», фіз ичної особи - підприємця О СОБА_2, фізичної особи - під приємця ОСОБА_5 на користь Публічного акціонерного тов ариства «Креді Агріколь Ба нк»заборгованість за дого вором про надання овердрафту №71/07-о від 25.12.2007р. у розмірі 867 452, 48 гр н.

01.02.2012 року повернулася від ПП «Зерно - зберігальна компані я»ухвала господарського суд у Волинської області від 17.01.2012 р оку із поштовою відміткою «з а зазначеною адресою не прож иває».

25.01.2012 року повернулася від ПП «Гратіс Плюс»ухвала господа рського суду Волинської обла сті від 17.01.2012 року із поштовою в ідміткою «за зазначеною адре сою не проживає».

01.02.2012 року повернулася від ПП «Борошно-зернова компанія»у хвала господарського суду Во линської області від 17.01.2012 року із поштовою відміткою «за за значеною адресою не проживає ».

01.02.2012 року повернулася від ПП «Торговий дім «Провіант»ухв ала господарського суду Воли нської області від 17.01.2012 року із поштовою відміткою «за зазн аченою адресою не проживає».

Згідно спеціального витяг у з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців Приватн е підприємство «Зерно - збер ігальна компанія»(код 33755274) зна ходиться за адресою Луцький район, с. Тарасове, вул. Жовтне ва, 2а.

Згідно спеціального витяг у з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців Приватн е підприємство «Борошно - зе рнова компанія»(код 33417055) знахо диться за адресою Луцький ра йон, с. Тарасове, вул. Жовтнева , 2а.

Згідно спеціального витяг у з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців за іден тифікаційним кодом 33318234 (Прива тне підприємство «Торговий д ім Провіант»), який зазначив п озивач у позовній заяві, запи сів в ЄДРПОУ не знайдено.

Згідно спеціального витяг у з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців Приватн е підприємство «Гратіс Плюс» записів в ЄДРПОУ не знайдено .

Фізична особа - підприєме ць ОСОБА_2, фізична особа - підприємець ОСОБА_5 в судо ве засідання не з' явились, х оча належним чином були пові домленні про час і місце судо вого розгляду справи.

До повноважень суду нале жить повідомлення про час і м ісце сторін щодо розгляду сп рави. Судом рекомендованою к ореспонденцією за юридичною адресою було повідомлено ви щезгаданих сторін про час і м ісце судового розгляду даної справи.

Відповідно до ст. 75 Господа рського процесуального коде ксу України якщо відзив на по зовну заяву і витребувані го сподарським судом документи не подано, справу може бути ро зглянуто за наявними в ній ма теріалами.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін, господарський суд В олинської області,-

ВСТАНОВИВ:

25.12.2007 року між Акціонерним товариством «Індустріально -експортний банк»(правонасту пник Публічне акціонерне тов ариство «Креді Агріколь банк») та приватним підприєм ством «Гратіс - Плюс»укладен о договір про надання овердр афту №71/07-о.

Відповідно до абз. 1 п. 1.1. дого вору банк надає короткострок овий кредит у вигляді віднов лювального овердрафту для пр оведення його платежів у том у числі для погашення процен тів за цим договором понад за лишок коштів на поточному ра хунку клієнта №26007000355001 в філії «В олинська дирекція»АТ «Індек с-Банк»за рахунок кредиту в м ежах встановленого ліміту ов ердрафту, при відсутності об ов' язкових до оплати клієнт ом платіжних документів про примусове списання/ стягненн я, відповідно до чинного зако нодавства України та вимог н ормативно - правових актів Н БУ про порядок проведення ро зрахунків.

Абз.3 п.1.1 договору передбачає , що овердрафт надається на зд ійснення поточної діяльност і клієнта, тобто для здійснен ня платежів з рахунку клієнт а незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кре дитування рахунку).

Абз. 4 п.1.1 договору встановле но що овердрафт не надається на покриття збитків від веде ння господарської діяльност і на формування та збільшенн я статутного фонду підприємс тв і організацій (у тому числі банків і кредитних організа цій).

Згідно п. 1.2. договору ліміт о вердрафту являє собою максим ально припустиму суму кредит у, що спрямовується на покрит тя недостатньої суми коштів на поточному рахунку клієнта . Ліміт розраховується відпо відно до затвердженої в банк у методики на підставі аналі зу даних про рух коштів по пот очному рахунку клієнта і зві ту про фінансові результати за останні три звітні дати, кр едитної історії та інших пок азників відповідно до нормат ивно - правових актів Націон ального банку України та вну трішньобанківських положен ь.

У період дії цього договору розрахунок та перегляд лімі ту проводиться банком щоміся ця, на протязі перших шести ро бочих днів.

На момент підписання догов ору ліміт складає 275 000, 00 грн.

П. 1.3. договору встановлено, щ о за користування кредитом в становлюється диференційов ана відсоткова ставка згідно з договором про внесення змі н та доповнень №1 до цього дого вору.

П. 1.4. договору передбачено, щ о кінцевий строк повернення кредиту за цим договором - н е пізніше «24»грудня 2008 року.

П. 1.5. договору передбачено, щ о кредитування у вигляді ове рдрафту здійснюється банком у межах ліміту у строки, встан овлені відповідно до п.п.1.2, 1.4 ць ого договору із терміном кор истування кредитом не більше 60 днів.

Термін користування креди том - проміжок часу, протяго м якого існує заборгованість клієнта за кредитом перед ба нком.

Зменшення або збільшення з аборгованості за кредитом не впливає на термін користува ння ним.

П. 2.2.2. договору встановлено, щ о клієнт зобов' язується про водити повне погашення креди ту, отриманого в межах встано вленого ліміту, не пізніше за кінчення терміну користуван ня кредитом, визначеного в п.1. 5. цього договору. Заборговані сть за кредитом, непогашена п ісля закінчення терміну кори стування ним, вважається про строченою при цьому проценти нараховуються на суму забор гованості за кредитом і за пе ріод прострочення до моменту погашення кредиту.

П. 3.1. договору передбачено, к редит, наданий банком, забезп ечується всім майном і кошта ми клієнта, на які може бути зв ернене стягнення в порядку, п ередбаченому законодавство м України.

П. 3.2. договору встановлено, щ о у забезпечення за цим догов ором банком приймається: дог овір застави товарів в обігу №71/07-о від 25.12.2007р.

Відповідно до п.4.1. договору к лієнт щодня сплачує банку пр оценти за користування креди том у наступному порядку: при відсутності коштів на поточ ному рахунку клієнта погашен ня заборгованості за процент ами у цей день проводиться за рахунок невикористаної суми ліміту по овердрафту; при від сутності коштів на поточному рахунку клієнта і повністю в ибраному ліміті овердрафту п огашення заборгованості за п роцентами проводиться в день зарахування коштів на поточ ний рахунок клієнта. При цьом у якщо коштів недостатньо, пр оводиться часткове погашенн я заборгованості за процента ми; після погашення заборгов аності за процентами, банк пр оводить оплату платіжних док ументів клієнта, що надходят ь у межах залишку ліміту.

Повне погашення процентів проводиться не пізніше дати закінчення терміну користув ання кредитом. Проценти, непо гашені по закінченні терміну користування кредитом, вваж аються простроченими.

П.4.2 договору встановлено, що при порушенні клієнтом зобо в' язань по погашенню кредит у, передбачених п.п.2.2.1., 2.2.2. по заб оргованості в гривні клієнт сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України , що діяла в період, за який спл ачується пеня, від непогашен ої в строк суми кредиту за кож ний день прострочення платеж у, по заборговані в валюті спл ачує пеню в розмір 0, 1 % від непо гашеної в строк суми кредиту за кожний день прострочення платежу.

У випадку прострочення пог ашення кредиту, процентів на раховуються на суму заборгов аності за кредитом і за періо д прострочення до моменту по гашення кредиту.

П.4.3. договору передбачено, що при невиконанні зобов' язан ь по сплаті процентів за кори стування кредитом у встановл ені п.п.4.1., 2.2.3. цього договору тер міни, клієнт сплачує банку пе ню в розмірі подвійної облік ової ставки Національного ба нку України, що діяла в період , за який сплачується пеня, від суми непогашених процентів за кожний день прострочення платежу, по заборгованості в валюті сплачує пеню в розмір і 0, 1 % від непогашеної в строк с уми кредиту за кожний день пр острочення платежу.

П. 4.4. договору встановлено, щ о при порушенні зобов' язань , передбачених п. 2.2.6. клієнт спл ачує банку штраф у розмірі 25% в ід суми кредиту, використано ї не по цільовому призначенн ю, за кожний випадок порушенн я.

Згідно договору про внесен ня змін та доповнень №1 до дого вору овердрафту №71/07-о від 25.12.2007 р . за користування овердрафто м була встановлена диференці йна процентна ставка в залеж ності від фактичного терміну користування овердрафтом. Т ак, перший день користування кредитом розрахунок відсотк ів проводиться по відсоткові й ставці терміну 1-3 дні - 12%; у ра зі непогашення заборгованос ті за кредитом протягом 3-х дні в з моменту виникнення забор гованості, починаючи з 4 - го д ня вступає в силу відсоткова ставка 14, 0%; у разі непогашення заборгованості за кредитом протягом 7-ми днів з моменту ви никнення заборгованості, поч инаючи з 8-го дня вступає в сил у відсоткова ставка 15,0%; у разі непогашення заборгованості за кредитом протягом 12 днів з моменту виникнення заборгов аності, починаючи з 13-го дня вс тупає в силу відсоткова став ка 17, 0 %; у разі непогашення забо ргованості за кредитом протя гом 18 днів з моменту виникненн я заборгованості, починаючи з 19 - го дня вступає в силу від соткова ставка 18, 0 %; у разі непо гашення заборгованості за кр едитом протягом 28-ми днів з мо менту виникнення заборгован ості, починаючи з 29-го дня всту пає в силу відсоткова ставка 36, 0%. У разі непогашення овердр афту протягом 60 днів, починаюч и з 61 дня проценти нараховують ся за ставкою 36, 0%.

Згідно договору про внесен ня змін і доповнень №6 від 27.10.2008р . за користування овердрафто м була встановлена фіксована ставка в розмірі 24, 5 %.

29.08.2008 року між Акціонерним то вариством «Індустріально-ек спортний банк»(правонаступн ик Публічне акціонерне товар иство «Креді Агріколь ба нк»), приватним підприємство м «Торговий дім Провіант»та приватним підприємством «Гр атіс - Плюс»укладено договір поруки №5 до кредитного догов ору №71/07-о від 25.12.2007р.

29.08.2008 року між Акціонерним то вариством «Індустріально-ек спортний банк»(правонаступн ик Публічне акціонерне товар иство «Креді Агріколь ба нк»), приватним підприємство м «Борошно-зернова компанія» та приватним підприємством « Гратіс - Плюс»укладено догов ір поруки №7 до кредитного дог овору №71/07-о від 25.12.2007р.

29.08.2008 року між Акціонерним то вариством «Індустріально-ек спортний банк»(правонаступн ик Публічне акціонерне товар иство «Креді Агріколь ба нк»), приватним підприємцем ОСОБА_2 та приватним підпри ємством «Гратіс - Плюс»уклад ено договір поруки №8 до креди тного договору №71/07-о від 25.12.2007р.

29.08.2008 року між Акціонерним то вариством «Індустріально-ек спортний банк»(правонаступн ик Публічне акціонерне товар иство «Креді Агріколь ба нк»), приватним підприємцем ОСОБА_5 та приватним підпри ємством «Гратіс - Плюс»уклад ено договір поруки №9 до креди тного договору №71/07-о від 25.12.2007р.

29.08.2008 року між Акціонерним то вариством «Індустріально-ек спортний банк»(правонаступн ик Публічне акціонерне товар иство «Креді Агріколь ба нк»), приватним підприємство м «Зерно - зберігальна компан ія»та приватним підприємств ом «Гратіс - Плюс»укладено до говір поруки №2 до кредитного договору №71/07-о від 25.12.2007р.

Відповідно до п. 1.1 даних дого ворів поруки сторони встанов люють, що поручитель на добро вільних засадах бере на себе зобов' язання солідарно від повідати перед кредитором по зобов' язанням позичальник а, які виникають в останнього з умов кредитного договору № 71/07-о від 25.12.2007р. щодо повернення в повному обсязі наданого поз ичальнику кредиту, сплати ві дсотків та інших платежів (в т ому числі пені, штрафів), перед бачених кредитним договором . Строк виконання зобов' яза ння за кредитним договором н е пізніше 24.12.2008р.

П.2.1.1. договорів поруки перед бачено, що у випадку невикона ння або неналежного виконанн я позичальником своїх зобов' язань за кредитним договором та/або в разі виникнення у кре дитора права вимагати обов' язкового дострокового викон ання зобов' язань позичальн ика за кредитним договором, п оручитель зобов' язаний пог асити, без будь - яких запере чень, наданий позичальнику к редит у розмірі його зобов' язань за кредитним договором , сплатити відсотки та інші пл атежі, передбачені кредитним договором, не пізніше, ніж в т ермін, зазначений у відповід ному повідомленні кредитора і на рахунок кредитора, який б уде зазначений в такому пові домленні.

Станом на 19.04.2011р. загальна сум а заборгованості відповідач і по кредитному договору ста новить 867 452, 48 грн., в тому числі с ума простроченої заборгован ості за кредитом 500 000 грн., сума простроченої заборгованост і за відсотками - 297 923, 66 грн., сум а нарахованих відсотків - 4 36 3, 06 грн., сума пені 65 165, 76 грн.

Дослідивши матеріли справ и, суд дійшов висновку про зад оволення позову.

Згідно ст.ст. 526, 527 ЦК України, з обов' язання має виконувати сь належним чином, відповідн о до умов договору та вимог Ци вільного кодексу України, ін ших актів цивільного законод авства. Відповідно до ст. 599 ЦК У країни, зобов' язання припин яється виконанням, проведени м належним чином, а згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов ' язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в' язання (неналежне виконан ня).

Статтею 1046 ЦК України встано влено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) п ередає у власність другій ст ороні (позичальникові) грошо ві кошти або інші речі, визнач ені родовими ознаками, а пози чальник зобов'язується повер нути позикодавцеві таку ж су му грошових коштів (суму пози ки) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Ст. 1054 ЦК України передбачено , що за кредитним договором ба нк або інша фінансова устано ва (кредитодавець) зобов'язує ться надати грошові кошти (кр едит) позичальникові у розмі рі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зоб ов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до Інструкції п ро застосування Плану рахунк ів бухгалтерського обліку ко мерційних банків України, за твердженої Постановою Правл іння НБУ №388 від 21.11.1997р., овердраф т - це короткостроковий кред ит, що надається клієнту пона д його залишок на поточному р ахунку в цьому банку в межах о бумовленої суми шляхом дебат ування його рахунка.

Відповідно до ст. 1069 ЦК Украї ни передбачено, що якщо відпо відно до договору банківсько го рахунка банк здійснює пла тежі з рахунка клієнта, незва жаючи на відсутність на ньом у грошових коштів (кредитува ння рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кре дит на відповідну суму від дн я здійснення цього платежу. П рава та обов'язки сторін, пов'я зані з кредитуванням рахунка , визначаються положеннями п ро позику та кредит, якщо інше не встановлено договором аб о законом.

Статтею 553 ЦК України встано влено, що за договором поруки поручитель поручається пере д кредитором боржника за вик онання ним свого обов'язку. По ручитель відповідає перед кр едитором за порушення зобов' язання боржником. Порукою мо же забезпечуватися виконанн я зобов'язання частково або у повному обсязі. Поручителем може бути одна особа або кіль ка осіб.

Статтею 554 ЦК України встано влено, що у разі порушення бор жником зобов'язання, забезпе ченого порукою, боржник і пор учитель відповідають перед к редитором як солідарні боржн ики, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субс идіарну) відповідальність по ручителя. Поручитель відпові дає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаюч и сплату основного боргу, про центів, неустойки, відшкодув ання збитків, якщо інше не вст ановлено договором поруки. О соби, які спільно дали поруку , відповідають перед кредито ром солідарно, якщо інше не вс тановлено договором поруки.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 526, 527, 553, 554, 610, 1046, 1054 , 1069 Цивільного кодексу Україн и, ст.ст. 34, 43, 49, 75, 82, 84 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, господарський суд Во линської області, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольн ити повністю.

2. Стягнути солідарно з пр иватного підприємства «Грат іс - Плюс»(м.Луцьк, вул. Привокз альна, 12, код ЄДРПОУ 35298504), приватн ого підприємства «Борошно-зе рнова компанія»(Луцький райо н, с.Тарасове, вул. Жовтнева, 2а, код ЄДРПОУ 33417055), приватного під приємства «Зерно-зберігальн а компанія»(Луцький район, с.Т арасове, вул. Жовтнева, 2а, код Є ДРПОУ 33755274), приватно підприємс тва «Торговий дім Провіант»( Луцький район, с.Тарасове, вул . Жовтнева, 2а, код ЄДРПОУ 33318234), фі зичної особи - підприємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, ідентиф ікаційний номер НОМЕР_1), ф ізичної особи - підприємця ОСОБА_5 (АДРЕСА_2, іденти фікаційний номер НОМЕР_2) 867 452, 48 грн. - заборгованості за договором про надання оверд рафту №71/07-о від 25.12.2007р., 8 674, 52 грн. - в итрат по сплаті державного м ита, 236, 00 грн. - витрат на інформа ційно-технічне забезпечення .

Суддя М. М. Гонча р

Повний текст рішення

складено та підписано

10.02.12

Дата ухвалення рішення06.02.2012
Оприлюднено17.02.2012
Номер документу21426264
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 867 452, 48 грн

Судовий реєстр по справі —5004/1650/11

Ухвала від 14.12.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Судовий наказ від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 06.04.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Судовий наказ від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Рішення від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 28.12.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні