Рішення
від 08.02.2012 по справі 5021/90/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

08.02.12 Справа № 5021/90/12.

За позовом Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 ,

м.Шостка, Су мська область

до відповідача Ком унального підприємства “Ш осткинський комбінат комуна льних

підприємст в” в особі ліквідатора Діде нко Євгена Сергійовича,

м.Шостка, Су мська область

про визнання договору купі влі - продажу дійсним

СУДДЯ ЗРА ЖЕВСЬКИЙ Ю.О.

Представники сторін:

Від позивача: ОСОБА_4

Від відповідача: Діденко Є.С.

При секретарі судового зас ідання Логоші О.М.

Суть спору: позивач просить суд визнати дійсним договір купівлі - продажу нежитлов их приміщеннь загальною площ ею 239,4 кв.м.: гараж (інвентаризац ійний номер 17, літера А-1, площею 69,10 кв. м), гараж (інвентаризацій ний номер 18, літера А1-1, площею 170 ,30 кв. м), які розташовані за адр есою: АДРЕСА_2, а також стяг нути з відповідача судові ви трати, пов' язані з розглядо м справи.

Відповідач у відзиві на поз овну заяву зазначає, що позов ні вимоги визнає в повному об сязі.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши та оцінивши надані докази , суд встановив:

17 грудня 2010р. між відповідаче м - Комунальним підприємс твом «Шосткинський комбінат комунальних підприємств» в особі ліквідатора - арбітраж ного керуючого Діденко Є.С. (продавець) та Фізичною осо бою - підприємцем ОСОБА_1 (п окупець) було укладено догов ір купівлі-продажу майна з бі ржових торгів.

Згідно цього договору відп овідач передав позивачу у вл асність об'єкт нерухомого ма йна - нежитлові приміщення за гальною площею 239,4 кв. м, а саме: - гараж (інвентаризаційний но мер 17, літера А-1, площею 69,10 кв. м), г араж (інвентаризаційний номе р 18, літера А1-1, площею 170,30 кв. м), як і розташовані за адресою: А ДРЕСА_2.

Цей договір вступає в силу з моменту його підписання. Пра во власності на майно виника є з моменту повного розрахун ку та підписання акту прийом у-передачі. Передача майна пр одавцем та прийняття покупце м повинна була відбутися про тягом трьох банківських дні в з моменту повної сплати за д ане майно та підписання акту прийому-передачі.

Відповідно до п. 2 договору з а проведеними торгами згідно протоколу СРБ-НОВА № 92 від 17.12.2010р . продаж цей вчинено на загаль ну суму 71 000, 00 грн.

Як свідчать матеріали дано ї справи, на виконання пункту третього вказаного договору позивач на протязі десяти ба нківських днів з моменту під писання, повністю сплатив ві дповідачу вартість предмету договору в сумі 71 000 грн. 00 коп., що підтверджується квитанцією до приходно-касового ордеру № 10 від 28.12.2010р.

Факт передачі майна підтве рджується актом приймання-п ередачі від 27.12.2010р.

Згідно ст. 15 Закону України “ Про товарну біржу” та п. 7.1 Прав ил Біржової торгівлі Сумсько ї регіональної біржі - НОВА , біржовою операцією визнаєт ься угода, що відповідає суку пності зазначених нижче умов : якщо вона являє собою купівл ю-продаж, поставку та обмін то варів, допущених до обігу на т оварній біржі; якщо її учасни ками є члени біржі; якщо вона п одана до реєстрації та зареє стрована на біржі не пізніше наступного за здійсненням у годи дня. Угоди, зареєстрован і на біржі, не підлягають нота ріальному посвідченню.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.11 Цивіл ьного кодексу України підста вами виникнення цивільних п рав та обов' язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Статтею 328 Цивільного кодек су України передбачено, що пр аво власності набувається на підставах, що не заборонені з аконом, зокрема із правочині в. Право власності вважаєтьс я набутим правомірно, якщо ін ше прямо не випливає із закон у або незаконності набуття п рава власності не встановлен а судом.

Відповідно до ч.1 ст.626 ЦК Укра їни договором є домовленість двох або більше сторін, спрям ована на встановлення, зміну або припинення цивільних пр ав та обов' язків.

Договір є укладеним, якщо с торони в належній форми дося гли згоди з усіх істотних умо в договору. Істотними умовам и договору є умови про предме т договору, умови, що визначен і законом як істотні або є нео бхідними для договорів даног о виду, а також усі ті умови, що до яких за заявою хоча б одніє ї із сторін має бути досягнут о згоди (ч.1 ст.638 ЦК України).

Відповідно до ч. 4 ст. 656 ЦК Укра їни до договору купівлі- про дажу на біржах, конкурсах, аук ціонах (публічних торгах), дог овору купівлі- продажу валю тних цінностей і цінних папе рів застосовуються загальні положення про купівлю - про даж, якщо інше не встановлено законом про ці види договорі в купівлі - продажу або не ви пливає з їхньої суті.

За договором купівлі-прода жу одна сторона (продавець) пе редає або зобов' язується пе редати майно (товар) у власніс ть другій стороні (покупцеві ), а покупець приймає або зобов ' язується прийняти майно (т овар) і сплатити за нього певн у грошову суму (ст.655 ЦК України ).

Згідно п.1 ст. 657 Цивільного ко дексу України договір купівл і - продажу земельної ділян ки, єдиного майнового компле ксу, житлового будинку (кварт ири) або іншого нерухомого ма йна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріально му посвідченню та державній реєстрації.

Як свідчать матеріали спра ви, 04.01.2011 року позивач звернувся до відповідача з письмовою в имогою надати документи для проведення нотаріального по свідчення договору купівлі - продажу.

Але в порушення вимог ст. 657 Ц ивільного кодексу України ві дповідач не надав позивачу н іяких документів для підгото вки та проведення нотаріальн ого посвідчення договору куп івлі-продажу майна, що підтве рджується листом відповідач а від 11.01.2011 року, в якому повідом лялось, що останній не має мож ливості укласти нотаріально посвідчений договір купівлі -продажу об' єктів нерухомог о майна, чим фактично ухиляєт ься від нотаріального посвід чення договору купівлі-прода жу майна.

На даний час, між позивачем та відповідачем договір куп івлі - продажу б/н від 03.03.2011 рок у не посвідчений нотаріально .

У відповідності з ч. 2 ст. 220 ЦК України якщо сторони домовил ися щодо усіх істотних умов д оговору, що підтверджується письмовими доказами, і відбу лося повне або часткове вико нання договору, але одна із ст орін ухилилася від його нота ріального посвідчення, суд м оже визнати такий договір ді йсним. У цьому разі наступне н отаріальне посвідчення дого вору не вимагається.

У відповідності зі статтею 182 Цивільного кодексу України право власності та інші речо ві права на нерухомі речі, обм еження цих прав, їх виникненн я, перехід і припинення підля гають державній реєстрації.

Частиною 1 ст.3 Закону Україн и “Про державну реєстрацію р ечових прав на нерухоме майн о та їх обмежень” встановлен о, що речові права на нерухом е майно, їх обмеження та право чини щодо нерухомого майна п ідлягають обов' язковій дер жавній реєстрації в порядку, встановленому цим законом.

Право власності на майно за договором, який підлягає нот аріальному посвідченню, відп овідно до ч.3 ст.334 Цивільного ко дексу України виникає у набу вача з моменту такого посвід чення або з моменту набрання законної сили рішення суду п ро визнання договору, не посв ідченого нотаріально, дійсни м.

Відповідно до ч. 5 ст.334 Цивіль ного кодексу України, якщо до говір про відчуження майна п ідлягає державній реєстраці ї, право власності у набувача виникає з моменту такої реєс трації.

Статтею 19 Закону України “П ро державну реєстрацію речов их прав на нерухоме майно та ї х обмежень” передбачено, пер елік документів для державно ї реєстрації прав на нерухом е майно, серед яких, зокрема, з азначено нотаріальне посвід чення договорів купівлі - пр одажу.

Отже, з наведених норм закон одавства вбачається, що пере думовою для державної реєстр ації договору купівлі - прод ажу нерухомого майна є нотар іальне посвідчення такого до говору або рішення суду про в изнання зазначеного договор у, не посвідченого нотаріаль но, дійсним, а тому в даному ви падку спірний договір купівл і - продажу підлягає визнанн ю дійсним в судовому порядку на підставі ч.2 ст.220 Цивільного кодексу України.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни кожна сторона повинна до вести суду ті обставини, на як і вона посилається, як на підс таву своїх вимог і заперечен ь.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги є правомірними, обґ рунтованими і підлягають зад оволенню.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 Госпо дарського процесуального ко дексу України позивачу за ра хунок відповідача підлягают ь відшкодуванню 1 073 грн. 00 коп. в итрат позивача по сплаті суд ового збору.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального к одексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати дійсним дого вір купівлі - продажу нежит лового приміщення загальною площею 239,4 кв.м.: гараж (інвентар изаційний номер 17, літера А-1, пл ощею 69,10 кв. м), гараж (інвентариз аційний номер 18, літера А1-1, пло щею 170,30 кв. м), які розташовані за адресою: АДРЕСА_2, укладен ий 17.12.2010р. між Комунальним п ідприємством “Шосткинський комбінат комунальних підпри ємств (41100, Сумська область, м.Шо стка, вул. Шевченка, 45; код 03352923) та Фізичною особою - підприєм цем ОСОБА_1 (АДРЕСА_1; ід ент. номер НОМЕР_1).

3. Стягнути з Комунал ьного підприємства “Шостк инський комбінат комунальни х підприємств в особі ліквід атора Діденко Євгена Сергі йовича (41100, Сумська область, м .Шостка, вул. Шевченка, 45; код 03352923 ) на користь Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (АДР ЕСА_1; ідент. номер НОМЕР_1 ) 1 073 грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

Дата ухвалення рішення08.02.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21430522
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору купі влі - продажу дійсним

Судовий реєстр по справі —5021/90/12

Судовий наказ від 24.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Рішення від 08.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні