Рішення
від 14.02.2012 по справі 5021/92/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.02.12

          Справа № 5021/92/12.

За позовом           Прокурора Сумського району в інтересах держави в особі

                              Постольненської сільської ради Сумського району

до відповідача    Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, м. Суми

про стягнення 8 332 грн.          

                                                                           СУДДЯ  ЗРАЖЕВСЬКИЙ Ю.О.

Представники сторін:

Від позивача:        не з`явився  

Від відповідача:    не з`явився

Прокурор:          Бойченко І.М.

При секретарі судового засідання Логоші О.М.

Суть спору: прокурор просить суд стягнути з  відповідача на користь позивача заборгованість зі сплати орендної плати у сумі 8 332 грн. за договором від 18.02.2010р. про строкове платне користування земельною ділянкою загальною площею 0,0649 га , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 на території Постольненської сільської ради Сумського району.

Відповідач відзив на позовну заяву суду не надав, у судове засідання не з`явився.

В  заяві від 14.02.2012р. відповідач зазначає, що  підтримує позовні вимоги в повному обсязі та просить суду  проводити судове засідання без його участі.

Представник відповідача в засідання суду не з'явився.

Явка представників сторін не визнавалася судом обов'язковою, а тому не з'явлення представників позивачів та відповідача не перешкоджає розгляду справи.

Таким чином, згідно ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті, суд встановив наступне:

Як вбачається з матеріалів справи, між позивачем - Постольненською сільською радою Сумського району та відповідачем  - Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 укладено договір від 18.02.2010р. про строкове платне користування земельною ділянкою загальною площею 0,0649 га для комерційного використання, що знаходиться на території Постольненської сільської ради Сумського району за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно умов вказаного договору, відповідач зобов'язувався своєчасно  сплачувати орендну плату в строки, визначені договором. Відповідно до пункту 9 договору орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 5% від  нормативної грошової оцінки, що складає 4 3666,45 грн. За невиконання умов договору  щодо внесення орендної плати, згідно з пунктом 14 вказаного договору, орендарю нараховується пеня у розмірі 0,03% несплаченої суми за кожен день прострочення.

Згідно розрахунку позивача, заборгованість відповідача по сплаті орендної плати  за період 2010-2011 рр. становить 8 332,00 грн., що повністю підтверджується матеріалами  даної справи.

Відповідно до ст. 13 Закону України “Про оренду землі” договір оренди – це договір, за яким орендодавець зобов‘язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов‘язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно ст. 21 Закону України “Про оренду землі” орендна плата за землю –це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов‘язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов‘язки, підставами виникнення яких, зокрема, є договори та інші правочини, інші юридичні факти.

Згідно до ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов‘язання, що виникає між суб‘єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених Господарським кодексом України, в силу якого один суб‘єкт (зобов‘язана сторона, в тому числі боржник) зобов‘язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб‘єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб‘єкт (управлена сторона, в тому числі кредитор) має право вимагати від зобов‘язаної сторони виконання її обов‘язку.

Відповідно до п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Договір є підставою виникнення господарського зобов‘язання, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Аналогічна норма щодо виконання зобов`язань міститься в статті 526 Цивільного кодексу України.

У відповідності до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідач порушив вимоги вищевказаних норм та умови укладених між сторонами договорів, а саме допустив прострочення виконання грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 22-24 Господарського процесуального кодексу України, сторони мають право…подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення господарському суду, а також користуватися іншими процесуальними правами.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести суду ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 4-2 Господарського процесуального кодексу України правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Згідно з приписами п. 3 ст. 4-3 Господарського процесуального кодексу України господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для становлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Відповідно до п.п. 2, 4 ст. 129 Конституції України, суд керується основними засобами судочинства, а саме: рівністю усіх учасників судового процесу перед законом і судом,  змагальністю сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Оскільки відповідачем не подано доказів погашення боргу в сумі 8 332 грн., позовні вимоги визнаються судом правомірними, обґрунтованими та підлягають задоволенню .

Згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України судовий збір покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України суд -

В И Р І Ш И В :

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (40030, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь  Постольненської сільської ради Сумського району (42324, Сумська область, Сумський район, с. Посольне, б.89, р/р 35410016001466, МФО 837013 ГУДКУ в Сумській області, код ЄДРПОУ 04391380) 8 332,00 грн.

3.          Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (40030, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) в  доход держбюджету (р/р 31112095700002 в ГУДКУ Сумської області, МФО 837013, код бюджетної класифікації 22090200, символ 095, код 23636315) 1 609 грн. 50 коп.  судового збору.

   

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення14.02.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21437643
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/92/12

Судовий наказ від 27.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Судовий наказ від 27.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Рішення від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 19.01.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні