Рішення
від 10.02.2012 по справі 34/17-5073-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"10" лютого 2012 р. Справа № 34/17-5073-2011

за позовом Приватног о акціонерного товариства "У КРАЇНСЬКЕ ДУНАЙСЬКЕ ПАРОПЛА ВСТВО"

до відповідача Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "РІВЕРТРАНССЕРВІС"

про стягнення 9783,5грн.

Суддя Фаєр Ю.Г.

Представники

від позивача: ОСОБА_1, дію чий на підставі довіреності №Д/ЮВ-75 від 19.12.11р.;

від відповідача: не з'явилис я.

СУТЬ СПОРУ: Позивач , приватне акціонерне товари ство "УКРАЇНСЬКЕ ДУНАЙСЬКЕ П АРОПЛАВСТВО" звернувся до го сподарського суду Одеської о бласті з позовною заявою та з аявою про уточнення позовних вимог (вх№2167/2012) про стягнення з товариства з обмеженою відп овідальністю "РІВЕРТРАНССЕР ВІС" плати за надані послуги у сумі 6571,30грн, 1123,69грн. інфляційно го збільшення суми боргу, 3% рі чних у сумі 439,11грн., а також 1189,4гр н. пені та 460грн. штрафу, нарахов аних на підставі п.2 ст.231 Господ арського кодексу України.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 20.11.2011р. позовну заяву прийнято до ро згляду та порушено проваджен ня у справі №34/17-5073-2011.

Відповідач про місце та час судових засідань повідомляв ся судом вчасно, про що свідча ть наявні в матеріалах справ и повідомлення про вручення поштових відправлень (рекоме ндовані). В судові засідання п редставники не з' явилися, в ідзив на позов та витребуван і судом документи не надали, с воє право на захист не викори стали.

Керуючись ст.75 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни суд вважає за можливе р озглянути справу і вирішити спір по суті без участі відпо відача за наявними у справі м атеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, суд встановив.

На підставі наявного в мат еріалах справи замовлення ТО В "РІВЕРТРАНССЕРВІС" станціє ю надувних рятувальних засоб ів ВАТ "Українське Дунайське пароплавство" у 2009 році, на під ставі свідоцтва про визнання Регістром судноплавства Укр аїни серії СВ 22-3-183-07 від 12.12.2007р. над авалися послуги з огляду та р емонту рятувальних засобів т а на підставі ліцензії Держа вного департаменту пожежної безпеки МНС України серії АВ №457068 від 03.04.2009р. надавалися послу ги по технічному обслуговува нню засобів пожежегасіння, а саме: рятувальні круги - 12шт. , жилети - 30шт., вогнегасники О П9 - 30шт., ОУ5 - 6шт., згідно підпи саного сторонами акту прийма ння-передачі виконаних робіт .

14.09.2009р. позивачем виставлено відповідачу для сплати рахун ок-фактуру №И-352 на загальну су му 6571,30грн.

Листом від 17.01.11р. вих№ БКОФ45 по зивач звернувся до ВАТ „РІВЕ РТРАНССЕРВІС” із вимогою про погашення заборгованості в строк до 31.12.11р. на суму 6571,30грн.

Листом від 17.05.11р. вих.№36 відпов ідачем була визнана заборгов аність за рахунком-фактурою №И-352 від 14.09.2009р.

Відповідно до п.п.1.2 Статуту п озивача (державну реєстрацію змін до якого проведено 21.06.2011р. ), приватне акціонерне товари ство "УКРАЇНСЬКЕ ДУНАЙСЬКЕ П АРОПЛАВСТВО" є новим наймену ванням відкритого акціонерн ого товариства "Українське Д унайське пароплавство".

У зв' язку із несплатою вка заної заборгованості ПАТ "УК РАЇНСЬКЕ ДУНАЙСЬКЕ ПАРОПЛАВ СТВО" звернулося до відповід ача із претензією №9/11 від 29.07.11р в их№ЮС1160, в якій запропоновано у встановлений законодавств ом місячний строк розглянути цю претензію та оплатити існ уючу заборгованість.

В подальшому, позивач зверн увся до відповідача із повто рною претензією №15/11 від 08.11.11р ви х.№ЮВ1862.

Посилаючись на вищезазнач ене, враховуючи несплату від повідачем заборгованості за отримані послуги, позивач зв ернувся до суду із уточненим позовом про стягнення з това риства з обмеженою відповіда льністю "РІВЕРТРАНССЕРВІС" п лати за надані послуги у сумі 6571,30грн, 1123,69грн. інфляційного зб ільшення суми боргу, 3% річних у сумі 439,11грн., а також 1189,4грн. пен і та 460грн. штрафу, нарахованих на підставі п.2 ст.231 Господарсь кого кодексу України.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, заслухавши поясненн я представників позивача, оц інюючи надані докази в їх сук упності, суд дійшов наступни х висновків.

Відповідно до ст.509 Цивільн ого кодексу України зобов' я занням є правовідношення, в я кому одна сторона (боржник) зо бов' язаний вчинити на корис ть другої сторони (кредитора ) певну дію (передати майно, ви конати роботу, надати послуг у, сплатити гроші тощо) або утр иматися від певної дії, а кред итор має право вимагати від б оржника виконання його обов' язку. Зобов' язання виникают ь з підстав, встановлених ста ттею 11 цього Кодексу.

Частиною 1 ст.11 Цивільного ко дексу України передбачено, щ о цивільні права та обов' яз ки виникають із дій осіб, що пе редбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими а ктами, але за аналогією пород жують цивільні права та обов ' язки.

Правочином є дія особи, спря мована на набуття, зміну або п рипинення цивільних прав та обов' язків. Він може вчинят ися усно або в письмовій форм і. Сторони мають право обират и форму правочину, якщо інше н е встановлено законом. Право чин, для якого законом не вста новлена обов' язкова письмо ва форма, вважається вчинени м, якщо поведінка сторін засв ідчує їхню волю до настання в ідповідних правових наслідк ів (ст.ст.202, 205 Цивільного кодекс у України).

В силу ч.1 ст.174 Господарськог о кодексу України, господарс ькі зобов' язання можуть вин икати, зокрема, з господарськ ого договору та інших угод, пе редбачених законом, а також з угод, не передбачених законо м, але таких, які йому не супер ечать.

Частиною 1 ст.181 Господарсько го кодексу України встановле но, що господарський договір за загальним правилом викла дається у формі єдиного доку мента, підписаного сторонами та скріпленого печатками. До пускається укладення господ арських договорів у спрощени й спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телег рамами, телефонограмами тощо , а також шляхом підтвердженн я прийняття до виконання зам овлень, якщо законом не встан овлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення д аного виду договорів.

Відповідно до ч.7 ст.179 Господ арського кодексу України, го сподарські договори укладаю ться за правилами, встановле ними Цивільним кодексом Укра їни з урахуванням особливост ей, передбачених цим Кодексо м, іншими нормативно-правови ми актами щодо окремих видів договорів.

Відповідно до ст.207 Цивільно го кодексу України правочин вважається таким, що вчинени й у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у лис тах, телеграмах, якими обміня лися сторони, правочин вважа ється таким, що вчинений у пис ьмовій формі, якщо воля сторі н виражена за допомогою теле тайпного, електронного або і ншого технічного засобу зв' язку, правочин вважається та ким, що вчинений у письмовій ф ормі, якщо він підписаний йог о стороною (сторонами), а право чин, який вчиняє юридична осо ба, підписується особами, упо вноваженими на це її установ чими документами, довіреніст ю, законом або іншими актами ц ивільного законодавства, та скріплюється печаткою.

Згідно з ч.1 ст.2 Закону Україн и “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність”, яки й в силу вимог ч.2 ст.4 Цивільног о кодексу України є актом цив ільного законодавства, всі ю ридичні особи зобов' язані в ести бухгалтерський облік та фінансову звітність згідно з законодавством, а у ч.1 ст.9 вка заного Закону встановлено, щ о підставою для бухгалтерськ ого обліку господарських опе рацій є первинні документи, я кі фіксують факти здійснення господарських операцій.

З огляду на вищевикладене, с уд дійшов висновку, що наявні у матеріалах справи рахунок -фактура №И-352 від 14.09.09р. на оплат у наданих згідно акту прийма ння-передачі послуг, фіксуют ь факт надання позивачем від повідачу послуг з огляду та р емонту рятувальних засобів т а по технічному обслуговуван ню засобів пожежегасіння, та свідчать про виникнення між сторонами справи зобов' яза ння, зокрема, зобов' язання в ідповідача щодо оплати отрим аних послуг.

Статтею 193 Господарського к одексу України, статтею 526 Цив ільного кодексу України пер едбачено, що суб' єкти госпо дарювання та інші учасники г осподарських відносин повин ні виконувати господарські з обов`язання належним чином в ідповідно до закону, інших пр авових актів, договору, а за ві дсутності конкретних вимог щ одо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у пе вних умовах звичайно ставлят ься. Одностороння відмова ві д виконання зобов`язань не до пускається, крім випадків, пе редбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст.193 Господарського кодексу Укр аїни).

Згідно стст.32,33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни доказами у справі є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких господарський суд у в изначеному законом порядку в становлює наявність чи відсу тність обставин, на яких ґрун туються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставин и, які мають значення для прав ильного вирішення господарс ького спору. Кожна сторона по винна довести ті обставини, н а які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень.

Господарський суд оцінює д окази за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а всебічному, повному і об' є ктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справ и в їх сукупності, керуючись з аконом (ст.43 ГПК України).

Враховуючи вищезазначені норми матеріального права, н евиконання відповідачем обо в' язку щодо оплати наданих послуг, надані позивачем док ази наявності заборгованост і станом на дату розгляду спр ави, позовні вимоги про стягн ення 6571,30грн. обґрунтовані, під тверджені матеріалами справ и та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.625 Цивільно го кодексу України боржник н е звільняється від відповіда льності за неможливість вико нання ним грошового зобов' я зання. Боржник, який простроч ив виконання грошового зобов ' язання, на вимогу кредитор а зобов' язаний сплатити сум у боргу з урахуванням встано вленого індексу інфляції за весь час прострочення, а тако ж три проценти річних від про строченої суми, якщо інший ро змір процентів не встановлен ий договором або законом.

Враховуючи вищевикладене, перевірив наданий позивачем розрахунок заявлених до стя гнення сум, позовні вимоги пр о стягнення 1123,69грн. інфляційно го збільшення суми боргу та 3% річних у сумі 439,11грн. також під лягають задоволенню.

Щодо позовних вимог про стя гнення 1189,4грн. пені та 460грн. штр афу, нарахованих на підставі п.2 ст.231 Господарського кодекс у України, суд зазначає насту пне.

Відповідності до ст.230 Госпо дарського кодексу України, ш трафними санкціями у цьому К одексі визнаються господарс ькі санкції у вигляді грошов ої суми (неустойка, штраф, пеня ), яку учасник господарських в ідносин зобов'язаний сплатит и у разі порушення ним правил здійснення господарської ді яльності, невиконання або не належного виконання господа рського зобов'язання.

За приписами ч.1 ст.546 Цивільн ого кодексу України неустойк а є одним із видів забезпечен ня виконання зобов'язань за д оговором.

Згідно ст.549 Цивільного коде ксу України, неустойкою (штра фом, пенею) визнається визнач ена законом або договором гр ошова сума, яку боржник повин ен сплатити кредиторові в ра зі невиконання або неналежно го виконання зобов'язання, зо крема в разі прострочення ви конання. Штрафом є неустойк а, що обчислюється у відсотка х від суми невиконаного або н еналежно виконаного зобов'яз ання. Пенею є неустойка, що обч ислюється у відсотках від су ми несвоєчасно виконаного гр ошового зобов'язання за коже н день прострочення виконанн я.

Згідно зі ст.551 Цивільного ко дексу України, якщо предмето м неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється догов ором або актом цивільного за конодавства.

Статтею 231 Господарського к одексу України визначений ро змір штрафних санкцій, зокре ма, відповідно до ч.2 зазначено ї статті, у разі якщо порушено господарське зобов'язання, в якому хоча б одна сторона є су б'єктом господарювання, що на лежить до державного сектора економіки, або порушення пов 'язане з виконанням державно го контракту, або виконання з обов'язання фінансується за рахунок Державного бюджету У країни чи за рахунок державн ого кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи дого вором, у таких розмірах: за пор ушення умов зобов'язання щод о якості (комплектності) това рів (робіт, послуг) стягується штраф у розмірі двадцяти від сотків вартості неякісних (н екомплектних) товарів (робіт , послуг); за порушення строків виконання зобов'язання стяг ується пеня у розмірі 0,1 відсо тка вартості товарів (робіт, п ослуг), з яких допущено простр очення виконання за кожний д ень прострочення, а за простр очення понад тридцять днів д одатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказа ної вартості.

Поряд з цим, статтею 547 Цивіль ного кодексу України передба чено, що правочин щодо забезп ечення виконання зобов' яза ння вчиняється у письмовій ф ормі. Правочин щодо забезп ечення виконання зобов' яза ння, вчинений із недодержанн ям письмової форми, є нікчемн им.

Тобто, згідно наведених но рм законодавства, стягнення зі сторони, яка порушила зобо в'язання, неустойки (штрафу, пе ні) можливе лише за наявності правочину вчиненого у письм овій формі та наявності в дог оворі відповідних умов щодо такого виду забезпечення вик онання зобов'язання.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги приватного а кціонерного товариства "УКРА ЇНСЬКЕ ДУНАЙСЬКЕ ПАРОПЛАВСТ ВО" підлягають задоволенню в частині стягнення з товарис тва з обмеженою відповідальн істю "РІВЕРТРАНССЕРВІС" плат и за надані послуги у сумі 6571,30г рн, 1123,69грн. інфляційного збіль шення суми боргу, 3% річних у су мі 439,11грн., в решті позовних вим ог слід відмовити.

Згідно ст.ст.44, 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни слід відшкодувати поз ивачу за рахунок відповідача витрати по сплаті держмита с удового збору пропорційно ро зміру задоволених позовних в имог.

Керуючись ст.ст.32, 33, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити час тково.

2. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю „Р івертрансервіс” (код ЄДРПОУ 30514818; адреса: 65012, м. Одеса, вул. Вели ка Анаутська 2- б, р/р 26001237851 у філії ПАТ „Марфін банк” у м. Іллічів ськ, МФО 328168) на користь приватн ого акціонерного товариства "УКРАЇНСЬКЕ ДУНАЙСЬКЕ ПАРОП ЛАВСТВО" (код ЄДРПОУ 01125821, адреса : 68800, м.Ізмаїл, Одеської області , вул. Краснофлотська 28, р/р 26005085311 05 у філії ПАТ „Укрексімбанк” у м. Ізмаїл, МФО 328629 ОКПО 01125821) забор гованість з основного боргу у сумі 6571(шість тисяч п' ятсот сімдесят один)грн.30коп., інфля ційні у сумі 1123(одна тисяча сто двадцять три)грн. 69коп., 3% річни х у сумі 439(чотириста тридцять дев' ять)грн.11коп., судовий зб ір у розмірі 1173(одна тися ча сто сімдесят три)грн.52коп.

3. В решті позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили у порядку ст.85 ГПК України.

Наказ видати в порядку ст .116 Господарського процесуаль ного кодексу України.

Суддя Фаєр Ю.Г.

Повний текст рішенн я складено 15.02.12р.

Дата ухвалення рішення10.02.2012
Оприлюднено20.02.2012
Номер документу21438455
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 9783,5грн

Судовий реєстр по справі —34/17-5073-2011

Рішення від 10.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні