Рішення
від 24.01.2012 по справі 18/113-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                   тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" січня 2012 р.                                                                  Справа № 18/113-11

Розглянувши матеріали справи за позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія», м.Київ

до Управління Держкомзему у Вишгородському районі Київської області, Київська обл., м. Вишгород

Вишгородської районної державної адміністрації Київської області, Київська обл., м. Вишгород

про   визнання права постійного користування земельною ділянкою та зобов'язання вчинити дії

          

Суддя   Кошик А.Ю.

Представники :

позивача  – ОСОБА_1, довіреність від 20 грудня 2011 року,

відповідача   1) ОСОБА_2.

                      2) не з'явився

Обставини справи:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»(далі –позивач) до Вишгородського районного  відділу центру державного земельного кадастру (далі –відповідач 1) Вишгородської районної державної адміністрації Київської області (далі –відповідач 2) за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Управління Держкомзему у Вишгородському р-ні  про визнання права постійного користування земельною ділянкою та зобов'язання вчинити дії.

Провадження у справі №18/113-11 порушено відповідно до ухвали суду від 27.12.2011 року та призначено справу до розгляду на 10.01.2012 року.

 Відповідача 1, належним чином повідомлений про час і місце розгляду спору, у судове засідання 10.01.2012 року не з‘явився, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов не подав.

Відповідача 2, належним чином повідомлений про час і місце розгляду спору, у судове засідання 10.01.2012 року не з‘явився та надіслав клопотання в якому просить суд розглядати справу без участі представника Вишгородської РДА.

Представник позивача у судовому засіданні 10.01.2012 року подав заяву про зміну позовних вимог. Як вбачається з заяви позивача, він просить суд Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»право постійного користування земельною ділянкою, яка визначена в Державному акті на право постійного користування землею від 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304 загальною площею 4.7046 та. що знаходиться в адміністративних межах Глібівської сільської ради Вишгородського району Київської області та зобов'язати Управління держкомзему у Вишгородському районі Київської

області внести до Державного акту на право постійного користування землею від 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304 зміни в найменуванні землекористувача, а саме замість Дочірнього підприємства «Комерційна компанія»визначній Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія», шляхом складання нового Державного акту па право постійного користування землею та видати його Товариству з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія».

Враховуючи, що заяву про зміну предмету позову подано 10.01.2012 року до початку розгляду  справи, така заява приймається судом до розгляду.

У зв'язку з наданням позивачем заяви про зміну предмету позову, та у зв'язку з нез'явленням  представника відповідача 1, розгляд справи відкладався до 24.01.2012 року.

В судовому засіданні 24.01.2012 року позивач підтримав уточнені позовні вимоги.    Відповідач 1  в судовому засіданні 24.01.2012 року заперечень по суті спору не надав.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, оцінивши їх в сукупності та заслухавши пояснення представників сторін, суд  встановив наступне.

Предметом позову є вимога позивача про визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»права постійного користування земельними ділянками, які визначені в Державному акті на право постійного користування землею від 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304 загальною площею 4,7046 га, що знаходяться в адміністративних межах Глібівської сільської ради Вишгородського району Київської області, та зобов'язання Управління Держкомзему у Вишгородському районі Київської області внести до Державного акту на право постійного користування землею І-КВ №002304 від 26 жовтня 2000 року зміни в найменуванні землекористувача, а саме замість  Дочірнього підприємства «Комерційна компанія»визначити Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»шляхом складання нового Державного акту на право постійного користування землею.

Дочірнє підприємство «Комерційна компанія» користувалась земельною ділянкою на території Глібівської сільської ради Вишгородського району Київської області, загальною площею 4,7046 га, для розміщення бази відпочинку «Глібівка», на підставі Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою від 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304.

Дочірнє підприємство «Комерційна компанія» було реорганізовано шляхом перетворення у Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія», яке у  відповідності до п.4.1 Статуту є правонаступником всіх прав та обов'язків ДП «Комерційна компанія».

Зміна назви та реорганізація позивача здійснювалась без зміни основних цілей та мети діяльності (розділ 3 Статуту Товариства).

При перетворенні Дочірнє підприємство «Комерційна компанія»в Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»новоутворене підприємство набуло ідентифікаційний код попередника (30440474) та адресу, що свідчить що юридична особа в ході реорганізації  фактично не змінилась.

Частиною 5 статті 59 Господарського кодексу України встановлено, що у разі перетворення одного суб'єкта господарювання в інший до новоутвореного суб'єкта господарювання переходять усі майнові права і обов'язки попереднього суб'єкта господарювання.

Відповідно до статті 108 Цивільного кодексу України перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми; у разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Отже, з огляду на вищезазначені норми, при перетворенні юридичної особи, права у новоствореної особи не виникають заново, а переходять від правопопередника в тому стані, в якому існували, тобто зберігаються.

Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»є правонаступником Дочірнього підприємства «Комерційна компанія»з переходом усіх прав та обов'язків правопопередника, а відтак і щодо права постійного користування землею за Державним актом на право постійного користування землею від 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304.

Пунктом 6 Розділу X «Перехідні положення»Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року зобов'язано юридичних осіб, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але за цим Кодексом не можуть їх мати на такому праві, повинні до 1 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них.

Положення пункту 6 Розділу X «Перехідні положення»Земельного кодексу України щодо зобов'язання переоформити право постійного користування земельною ділянкою на право власності або право оренди без відповідного законодавчого, організаційного та фінансового забезпечення визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22 вересня 2005 року N 5-рп/2005.

Пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 02 квітня 2002 року № 449 «Про затвердження форм державного акту на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою»визначено, що раніше видані державні акти на право постійного користування землею залишаються чинними і підлягають заміні у разі добровільного звернення юридичних осіб.

Після перетворення у Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»позивач звернувся до відповідача 1 з проханням вжити заходів щодо внесення змін до  Державного акту на право постійного користування землею та зазначити нове найменування користувача земельною ділянкою.

Відповідач 1 листом №2977 від 27 жовтня 2011 року підтвердив факт переходу до Товариства з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»права постійного користування спірною земельною ділянкою, однак відмовив позивачу у внесенні змін до Державного акту на право постійного користування землею шляхом складання нового акту, заперечуючи порушення вимог чинного законодавства.

Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 2.9. Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, що Затверджена Державним комітетом України по земельних ресурсах 4 травня 1999р. №43  (далі –Інструкція) встановлено, що при заповненні державних актів на право постійного користування земельною ділянкою усі записи мають бути зроблені державною мовою, чітко і розбірливо, виправлення не допускаються; заповнення вказаних документів здійснюється з використанням комп'ютерної техніки.

Пунктом 1.13 Інструкції визначено, що складання державного акта на право постійного користування земельною ділянкою при переоформленні правоустановчих документів на цю земельну ділянку, проводиться після відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженою в установленому порядку відповідною технічною документацією.

Таким чином, відповідач 1 порушив вимоги Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої Державним комітетом України по земельних ресурсах 4 травня 1999 р. 43, що полягає в безпідставній відмові позивачу у внесенні змін до Державного акту  на право постійного користування землею від 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304 шляхом складання нового державного акту та видачі його позивачу, оскільки внесення змін до Державного акту на землю шляхом виправлень та закреслень чинним законодавством не допускається.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимоги позивача визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»права постійного користування земельними ділянками, які визначені в Державному акті на право постійного користування землею 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304 загальною площею 4,7046 га, що знаходиться в адміністративних межах Глібівської сільської ради Вишгородського району Київської області та зобов'язання Управління Держкомзему у Вишгородському районі Київської області внести до Державного акту на право постійного користування землею 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304 зміни в найменуванні землекористувача, а саме, замість  Дочірнього підприємства «Комерційна компанія»визначити Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»шляхом складання нового Державного акту на право постійного користування землею є обґрунтованими, документально підтвердженими та підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються судом на Відповідача-2, оскільки саме його неправильні дії спричинили виникнення спору.

Враховуючи викладене, керуючись статтею 124 Конституції України, статтями 2, 33, 34, 44-49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

1.  Позов задовольнити повністю.

2. Визнати  за Товариством з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»(01004, м.Київ, вул.Басейна, 7В, код ЄДРПОУ 30440474) право постійного користування  земельною ділянкою, яка визначена в Державному акті на право постійного користування землею від 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304 загальною площею 4,7046 га, що знаходиться в адміністративних межах Глібівської сільської ради Вишгородського району Київської області.

3. Зобов'язати  Управління держкомзему у Вишгородському районі Київської області (07300, Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород, пл.Шевченка, буд. 1, код 24221059) внести  до Державного акту на право постійного користування землею від 26 жовтня 2000 року серії І-КВ №002304 зміни  в найменуванні землекористувача, а саме замість  Дочірнього підприємства «Комерційна компанія»визначити Товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія», шляхом складання нового Державного акту на право постійного користування землею та видати  його товариству з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»(01004, м.Київ, вул.Басейна, 7В, код ЄДРПОУ - 30440474).

4. Стягнути з Управління держкомзему у Вишгородському районі Київської області (07300, Київська обл., Вишгородський р-н, м. Вишгород, пл.Шевченка, буд. 1, код 24221059) на користь Товариством з обмеженою відповідальністю «Комерційна компанія»(01004, м.Київ, вул.Басейна, 7В, код ЄДРПОУ 30440474) 941 грн. витрат по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

     

 Суддя                                                                                          Кошик А.Ю.

Дата ухвалення рішення24.01.2012
Оприлюднено21.02.2012
Номер документу21438914
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/113-11

Рішення від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А. Ю.

Ухвала від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні