Рішення
від 02.02.2012 по справі 4/640
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4/640

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  4/640

02.02.12

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Агросервіс»з іноземними інвестиціями

До           Кредитної спілки «Група Фінансового розвитку»

Простягнення 2 012,03 грн.

                    

                                                                                       Суддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача         не з'явились

Від відповідача              не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача –Кредитної спілки «Група Фінансового Розвитку»1904,00 грн. заборгованості 16,90 грн. 3% річних, 3,81 грн. індексу інфляції, 87,32 грн. пені, а всього 2012,03 грн. заборгованості за договором суборенди № 4/11/ВВ від 01.07.2011р.

Представник Відповідача в судове засідання не з'явився.

Відповідач Ухвали  суду  не  виконав. Письмового відзиву та  письмових  заперечень  по  суті заявлених вимог не  надав.

Відповідач належним  чином повідомлений про призначення справи  до розгляду, про  час  і  місце  його  проведення.

Про поважні причини неявки в судове засідання повноважного представника відповідача суд не повідомлений. Клопотань про відкладення розгляду  справи від відповідача  не  надходило

Таким чином, відповідно до ст. 75 ГПК України суд розглядає спір за наявними матеріалами у справі

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення проти позову, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01.07.2011р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Агросервіс»з іноземними інвестиціями та Кредитною спілкою «Група Фінансового Розвитку»було укладено договір суборенди № 4/11/ВВ.

Відповідно до п.1.1. договору, орендар передає, а суборендар приймає у тимчасове платне користування на строк визначений у даному договорів, на умовах оренди, без права викупу, частину нежилого приміщення, загальною площею 23,8 кв.м., яке розташоване на першому поверсі у будівлі за адресою: м. Київ, вул. В.Василевської, 16.

Згідно п. 3.8. договору орендна ставка приміщення по даному договору становить за 1 кв.м. –100 грн. без ПДВ –20,00 грн. Всього: 120 грн.

Пунктом 3.9. договору оренди передбачено, що оренда плата сплачується щомісяця, не пізніше 5 числа поточного місяця. Орендна плата за перший місяць оренди нараховується з моменту вказаного у п.1.4. даного договору, якщо сторони не доловляться про інше, шляхом укладення додаткової угоди.

У зв'язку з утворенням боргу позивач направити листа відповідачу з пропозицією сплатити бору та в односторонньому порядку, відповідно до п.8.5.1. договору розірвати договір суборенди № 4/11/ВВ від 01.07.2011р., з 20.09.2011р.

Відповідно до п.6.2. договору, у випадку несвоєчасного та/або не в повному обсязі здійснення платежів суборендар зобов'язаний оплатити орендарю неустойку відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України.

Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджуючи в судовому засіданні докази, Господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню частково, з наступних підстав:

Договір № 4/11/ВВ є договором суборенди, а відтак між сторонами виникли правовідносини, які підпадають під правове регулювання Глави 58 Цивільного кодексу України, Глави 30 Господарського кодексу України.

Статтею 774 Цивільного кодексу України передбачено, що до договору піднайму (суборенди) застосовуються положення про договір найму (оренди).

Вказаний договір є підставою для виникнення у його сторін господарських зобов'язань, а саме майново-господарських зобов'язань згідно ст. ст. 173, 174, 175 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного кодексу України, і згідно ст. 629 Цивільного кодексу України є обов'язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно із ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Матеріалами справи підтверджується факт передачі Позивачем приміщення  в суборенду Відповідачу, користування ним Відповідачем, а також існування у Відповідача заборгованості по сплаті орендних платежів за користування наданим в суборенду місцем  за період з 05.09.2011р. по 21.12.2011 р. у розмірі 1904,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Пунктами 1, 4 ст. 285 Господарського кодексу України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно п. 3.8. договору орендна ставка приміщення по даному договору становить за 1 кв.м. –100 грн. без ПДВ –20,00 грн. Всього: 120 грн.

Пунктом 3.9. договору передбачено, що орендна плата сплачуються суборендарем щомісячно не пізніше 5-го числа поточного місяця.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Отже, з урахуванням положень ст. 530 Цивільного кодексу України, враховуючи приписи п. 3.2 Договору, Відповідач повинен був сплачувати орендну плату щомісяця до 5-го числа поточного місяця.

Проте відповідач свого обов'язку зі спати орендних платежів належним чином не виконав, у зв'язку із чим заборгованість відповідача по орендній платі за період з 05.09.2011 р. по 21.12.2011 р. становить 1904,00 грн., а строк виконання грошового зобов'язання на момент винесення рішення у справі настав.

Згідно ч. 3 ст. 285 Господарського кодексу України визначено, що одним із основних обов'язків орендаря є внесення орендної плати своєчасно і в повному обсязі.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 625 Цивільного кодексу України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно із статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується наявність у Відповідача грошового зобов'язання по сплаті на користь позивача грошових коштів у розмірі 1904,00 грн. на підставі Договору суборенди за період з 05.09.2011 р. по 21.12.2011р., Відповідачем вказана заборгованість не спростована, і тому ця сума має бути стягнута з відповідача.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 599 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Вимога Позивача про стягнення з Відповідача пені у сумі 87,32 грн. не задовольняється судом з наступного.

Відповідно до ст.547 ЦК України угода про неустойку повинна бути укладена в письмовій формі. Недодержання письмової форми тягне недійсність угоди про неустойку, в даному разі пені.  

Відповідно до п.6.2 договору, у випадку несвоєчасного та/або не в повному обсязі здійснення платежів суборендар зобов'язаний сплатити орендарю неустойку відповідно до ст..625 Цивільного кодексу України.

Тобто, сторони  не надали доказів укладення угоди про неустойку у письмової формі за несвоєчасну сплату орендних платежів, відповідно до ст.547 ЦК України.

З огляду на наявність прострочення грошового зобов'язання, Позивач  правомірно нарахував відповідачу суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та 3% річних від простроченої суми за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання, відповідно до ст. 625 ЦК України.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений за договором або законом.

Згідно здійсненого позивачем розрахунку з відповідача підлягає стягненню 3,81 грн. індексу інфляції та 16,90 грн. 3% річних відповідно до ст. 625 ЦК України, з яким суд погоджується та вважає обґрунтованим.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Виходячи з вищенаведених норм закону, відповідачем належним чином протягом розгляду справи не було надано належних доказів по справі на спростування позовних вимог  в частині стягнення орендної плати, 3% річних, індексу інфляції.

В судовому засіданні, допустимими доказами, які знаходяться в  матеріалах справи позивач довів, що його вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі,  в частині стягнення орендної плати у сумі 1904,00грн., 16,90 грн. -3% річних, 3,81 грн.- індексу інфляції. В частині стягнення пені суд відмовляє, з підстав вищевикладених.

Витрати по оплаті судового збору, згідно ст. 49 ГПК України покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Кредитної спілки «Група Фінансового Розвитку»(04116, м. Київ, вул. Ванди Василевської, 16, оф.2, код ЄДРПОУ 37614926) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Агросервіс»з іноземними інвестиціями (04070, м. Київ, вул. Ярославська, 57, код ЄДРПОУ 30523403) 1904 (одну тисячу дев'ятсот чотири) грн. заборгованості, 16 (шістнадцять) грн. 90 коп. 3% річних, 3 (три) грн. 81 коп. індексу інфляції, 1350 (одну тисячу триста п'ятдесят) грн.. 24 коп. судового збору.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

В частині стягнення пені відмовити.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя                                                                                                     І.І.Борисенко

Повне рішення складено: 08.02.2012р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.02.2012
Оприлюднено22.02.2012
Номер документу21442753
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/640

Ухвала від 13.05.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 22.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 25.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 05.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 02.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 26.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 29.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 25.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 03.12.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Батюк Г.М.

Ухвала від 22.11.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Батюк Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні