Рішення
від 17.02.2012 по справі 5017/86/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5017/86/2012

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" лютого 2012 р.Справа  № 5017/86/2012

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю "Л.Л.К."

до відповідача  Приватного підприємства "БІЗНЕС-МАРКЕТ ГРУП"

про стягнення 47467,72грн.

Суддя Горячук Н.О.

          Представники:

Від позивача: не з'явився;

Від відповідача: не з'явився;

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "Л.Л.К." звернулося до господарського суду Одеської області з позовом про стягнення з відповідача 47467,72грн. заборгованості згідно договору про дистрибуцію №898 від 27.10.2009р.

Представник відповідача у судові засідання не з'явився, відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надав, відповідач свого права на захист не використав, хоч і повідомлявся про час та місце проведення судового засідання належним чином шляхом надсилання ухвал суду на адресу реєстрації. З огляду на те, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, суд вважає можливим розглянути справу за наявними в ній матеріалами на підставі ст. 75 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

27.10.2009р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Л.Л.К." (позивач, продавець) та Приватне підприємство "БІЗНЕС-МАРКЕТ ГРУП" (відповідач, покупець) уклали договір про дистрибуцію №898 (далі договір).

Відповідно до п. 1.1 договору, продавець зобов'язується поставити та передати у власність покупця товар (далі - товар), у відповідності зі товаросупроводжувальними документами (рахунки, товаро - транспортні накладні), а покупець зобов'язується прийняти товар та оплатити його на умовах даного договору.

Кількість Товару: визначається окремо для кожної партії товару, на підставі замовлень покупця (далі -  замовлення), та вказується у товаросупроводжувальних документах та рахунках. (п. 1.2 договору)

Якість товару: підтверджується сертифікатами відповідності та гігієнічними висновками виданими відповідними державними органами України (п. 1.3 договору)

Умови постачання: кожна партія товару поставляється продавцем на склад покупця за адресою останнього протягом терміну, зазначеного нижче в п. 2.5 договору, якщо інше не узгоджено сторонами для такої партії товару . (п. 2.1 договору).

Датою поставки товару вважається дата передачі товару покупцю та підписання товаросупроводжувальних документів. Всі документи, що супроводжують товар передаються уповноваженому представнику покупця (п. 2.2 договору) .

Залишковий термін придатності товару, що постачається, повинен бути не меншим, ніж 70% від загального терміну придатності (п. 2.3 договору).

Поставка товару здійснюється за цінами, вказаними в специфікації, що підписується обома сторонами. У випадку зміни ціни продавець зобов'язаний повідомити про це покупця на протязі 14 календарних днів до введення в дію даних нових цін шляхом підписання нової специфікації. (п. 2.4 договору).

Порядок поставки кожної партії товару здійснюється на підставі заявки, що надається покупцем електронною поштою, факсимільним зв'язком чи іншим зручним для сторін способом. При цьому поставка товару має бути здійснена не пізніше 7 днів з моменту отримання заявки продавцем, при цьому режим поставки здійснюється один раз в два тижні. В певних випадках, за погодженням сторін, поставка товару може здійснюватися в інший термін. (п. 2.5 договору)

Ціна за одиницю товару та вартість партії товару, що постачається, вказана в рахунку на оплату кожної партії товару та у відповідних товарних чи товаро-транспортних накладних. (п. 3.1 договору)

Оплата за договором здійснюється банківським переказом у гривнях України. (п. 3.2 договору)

Покупець оплачує товар поставлений згідно договору на протязі 45 календарних днів з моменту отримання кожної конкретної партії товару (п. 3.3 договору).

Товар вважається переданим продавцем та прийнятим покупцем після підписання товаросупроводжувальних документів (актів прийому-передачі, видаткових накладних або товарних чи товаро-транспортних накладних, або інших аналогічних документів).(п. 5.1 договору)

Перехід права власності на поставлений товар переходить до покупця з моменту належного оформлення отримання такого товару покупцем (п. 5.5 договору)

Договір набирає чинності з моменту підписання його сторонами і діє до "31" грудня 2009 року. Якщо жодна із сторін не заявить про своє небажання продовжити термін дії договору, то термін дії договору продовжується на наступні 12 місяців. (п. 6.1 договору)

Умови договору можуть бути змінені за взаємною згодою сторін з обов'язковим складанням письмового документу. (п. 8.1 договору)

Жодна із сторін не має права передавати свої права за договором третій стороні без письмової згоди іншої сторони. (п. 8.2 договору)

На виконання умов договору позивач поставив відповідачу товар, однак відповідач за отриманий товар не розрахувався, у зв'язку з чим станом на день розгляду справи заборгованість відповідача по оплаті отриманого товару складає 47467,72грн., що підтверджується актом звірки розрахунків підписаний двома сторонами 31.10.2011р.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України).

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Станом на день розгляду відповідач борг не сплатив документів спростовуючих позовні вимоги не представив.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено виконання своїх зобов'язань за договором.

Враховуючи викладене та те, що представлені матеріали справи засвідчують обґрунтованість позовних вимог, позов підлягає задоволенню у сумі 47467,72грн. Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства "БІЗНЕС-МАРКЕТ ГРУП" (65025, м. Одеса, вул.. 19-й км. Старокиївської дороги, 31, код ЄДРПОУ 34320863, р/р 26001310143201 в АБ „Південний”, МФО 328964) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Л.Л.К." (юридична адреса: м. Бориспіль, Київська область, вул.. Радгоспна, 1, поштова адреса: м. Бориспіль, Київська область, а/с 181, р/р 26000000014509 в ПАТ „Укрсоцбанк” м. Києва, МФО 300023 ЄДРПОУ 31482321) 47467 /сорок сім тисяч чотириста шістдесят сім /грн.. 72коп. боргу,  1411 /одна тисяча чотириста одинадцять/ грн.. 50коп. судового збору.

Наказ видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Суддя                                                                            Горячук Н.О.

Повний текст рішення складений та підписаний 20.02.2012р.

Дата ухвалення рішення17.02.2012
Оприлюднено22.02.2012
Номер документу21444638
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 47467,72грн

Судовий реєстр по справі —5017/86/2012

Рішення від 17.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 05.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні