Рішення
від 07.02.2012 по справі 5023/476/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" лютого 2012 р. Справа № 5023/476/12

вх. № 476/12

Суддя господарського суд у Тихий П.В.

при секретарі судового зас ідання Михайлюк В.Ю.

за участю представників ст орін:

позивача - Івакін С.М.

відповідача - Трофименко Р.О.

розглянувши матеріали по справі за позовом Приватног о підприємства «Форум-2010», м. Ха рків до Публічного акціонерн ого товариства «Мегабанк»м. Харків

про стягнення грошових кош тів та визнання договору неу кладеним

та за зустрічним позовом Пу блічного акціонерного товар иства «Мегабанк»м. Харків до Приватного підприємства «Фо рум-2010», м. Харків

про визнання договору укл аденим

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до господарського суду Харківс ької області з позовною заяв ою, у якій просив суд стягнути з ПАТ «Мегабанк» грошові кош ти в розмірі 2000,00 грн., сплачені з а договором купівлі-продажу нежитлової будівлі від 09.12.2011 ро ку.

03.02.2012 року до суду надійшла за ява позивача про уточнення п озовних вимог, відповідно до якої він просить суд визнати договір купівлі-продажу неж итлової будівлі від 09.12.2011 року, який посвідчено ОСОБА_1, п риватним нотаріусом Харківс ького міського нотаріальног о округу та зареєстровано у р еєстрі за № 4337 неукладеним та стягнути з ПАТ «Мегабанк» на користь ПП «Форум-2010» 2000,00 грн. та сплачений судовий збір.

Ухвалою господарського су ду Харківської області від 03.0 2.2012 року суд прийняв до розгляд у уточнення до позовної заяв и.

Свої позовні вимоги Позива ч обґрунтовує тим, що договір купівлі-продажу нежитлової будівлі, посвідчено ОСОБА_1 , приватним нотаріусом Харк івського міського нотаріаль ного округу та зареєстровано у реєстрі за № 4337, укладений ст оронами 09.12.2011 року не містить п осилання на розмір та кадаст ровий номер земельної ділянк и, права на яку переходить у зв ' язку з переходом права вла сності на будівлю, хоча це є і стотна умова договору, який п ередбачає набуття права влас ності на ці об'єкти.

Представник Позивача у суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги.

Відповідач відзиву на позо в не надав, однак представник Відповідача в судовому засі данні заперечує проти позовн их вимог, вважає їх необґрунт ованими та просить суд відмо вити у їх задоволенні.

06.02.2012 року від ПАТ «Мегабанк» до господарського суду було подано зустрічну позовну за яву про визнання договору до говір купівлі-продажу нежитл ової будівлі від 09.12.2011 року, яки й посвідчено ОСОБА_1, прив атним нотаріусом Харківсько го міського нотаріального ок ругу та зареєстровано у реєс трі за № 4337 укладеним.

Представник позивача у суд овому засіданні призначеном у на 07.02.2012 року підтримав позовн і вимоги, з урахуванням уточн ень, проти задоволення зустр ічного позову заперечував.

Представник відповідача п роти позову ПП «Форум-2010» запе речував, зустрічний позов пі дтримав в повному обсязі та п росив його задовольнити.

З' ясувавши всі фактичні о бставини, на яких ґрунтуютьс я позовні вимоги та заперече ння, дослідивши матеріали сп рави, заслухавши пояснення п редставників учасників судо вого процесу, всебічно та пов но дослідивши надані учасник ами судового процесу докази, суд встановив наступне.

Між Приватним підприємств ом «Форум-2010» (позивач) та Публі чним акціонерним товариство м «Мегабанк» укладено догов ір купівлі-продажу нежитлово ї будівлі від 09.12.2011 року, який по свідчено ОСОБА_1, приватни м нотаріусом Харківського мі ського нотаріального округу та зареєстровано у реєстрі з а № 4337.

Згідно з пунктом 1 вказаног о договору відповідач переда є, а позивач приймає у власні сть нежитлову будівлю (корпу с 4--Г), загальною площею 4188,10 кв.м., що розташована за адресою: Ха рківська область, Дергачівсь кий район, місто Дергачі, вули ця Петровського, будинок 163 а.

Відповідно до другого абза цу п.1.2. договору купівлі прода жу майно розташоване на зем ельній ділянці площею 0,3084 га, я ка знаходиться в оренді для о бслуговування об' єкту неру хомості, за цільовим признач енням земельної ділянки - з емлі промисловості, код ціль ового використання відповід но до УКЦВЗ - 1.10.5. Кадастровий номер земельної ділянки, на м омент укладення договору оре нди закон не відносив до сутт євих умов договору, а сторони відповідно до ст. 6 Цивільного кодексу України погодили не відносити до суттєвих умов д оговору кадастровий номер зе мельної ділянки, на якій розт ашовано майно.

Відповідно до п.3.4. договору п раво власності на нежитлову будівлю виникає у Покупця з м оменту державної реєстрації договору.

14.12.2011 року ПП «ФОРУМ-2010» зареєс трував в Дергачівському кому нальному підприємстві техні чної інвентаризації «Інвенр ос» право власності на нежит лову будівлю, загальною площ ею 4188,10 кв.м., що розташована за а дресою: Харківська область, Д ергачівський район, місто Де ргачі, вулиця Петровського, б удинок 163 а (витяг про державну реєстрацію прав Серія СЕВ № 72 9864).

Таким чином, сторони викона ли свої зобов' язання по дог овору - відповідач передав , а позивач прийняв у власніс ть нежитлову будівлю та заре єстрував право власності на нежитлову будівлі.

Статтею 15 Закону України «П ро оренду землі» визначено і стотні умови договору оренди землі. В редакції закону, що д іяв на момент укладання дого вору оренди землі від 13.07.2006, а та кож на момент укладання дого вору іпотеки, на підставі яко го у відповідача виникло пра во для задоволення свої вимо г звернути стягнення на майн о шляхом його продажу від сво го імені, істотними умовами д оговору оренди землі зокрема є: об'єкт оренди (місце розташ ування та розмір земельної д ілянки), кадастровий номер зе мельної ділянки закон не від носив до суттєвих умов догов ору.

Згідно з ч.2 ст. 5 Цивільного к одексу України акти цивільно го законодавства регулюють в ідносини, які виникли з дня на брання ними чинності. Акт цив ільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім вип адків, коли він пом'якшує або с касовує цивільну відповідал ьність особи.

Відповідно до ст. 377 ЦК Україн и (в редакції від 22.09.2011) розмір т а кадастровий номер земельно ї ділянки, право на яку перехо дить у зв'язку з переходом пра ва власності на житловий буд инок, будівлю або споруду, є іс тотними умовами договору, як ий передбачає набуття права власності на ці об'єкти (крім б агатоквартирних будинків).

Відповідно до ст. 6 Цивільно го кодексу України сторони м ають право врегулювати у дог оворі, який передбачений акт ами цивільного законодавств а, свої відносини, які не врегу льовані цими актами. Сторони в договорі можуть відступит и від положень актів цивільн ого законодавства і врегулюв ати свої відносини на власни й розсуд.

На дату укладення договору купівлі-продажу відсутня но рма права, яка визначає, що при відсутності у договорі купі влі-продажу будівлі кадастро вого номеру, договір вважаєт ься неукладеним.

Згідно до ч. 2 ст. 180 ГК України господарський договір вважа ється укладеним, якщо між сто ронами у передбачених законо м порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотни х умов. Істотними є умови, визн ані такими за законом чи необ хідні для договорів даного в иду, а також умови, щодо яких н а вимогу однієї із сторін пов инна бути досягнута згода.

Відповідно до ч. 8 ст. 181 ГК Укра їни, у разі якщо сторони не дос ягли згоди з усіх істотних ум ов господарського договору, такий договір вважається неу кладеним (таким, що не відбувс я). Якщо одна із сторін здійсни ла фактичні дії щодо його вик онання, правові наслідки так их дій визначаються нормами Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 638 ЦК Україн и договір є укладеним, якщо ст орони в належній формі досяг ли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необ хідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щод о яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Договір укладається шляхо м пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і при йняття пропозиції (акцепту) д ругою стороною.

Згідно зі ст. 640 ЦК України до говір є укладеним з моменту о держання особою, яка направи ла пропозицію укласти догові р, відповіді про прийняття ці єї пропозиції. Якщо відповід но до акта цивільного законо давства для укладення догово ру необхідні також передання майна або вчинення іншої дії , договір є укладеним з момент у передання відповідного май на або вчинення певної дії.

Крім того, стаття 642 ЦК Україн и передбачає, якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для ві дповіді вчинила дію відповід но до вказаних у пропозиції у мов договору (відвантажила т овари, надала послуги, викона ла роботи, сплатила відповід ну суму грошей тощо), яка засві дчує її бажання укласти дого вір, ця дія є прийняттям пропо зиції, якщо інше не вказане в п ропозиції укласти договір аб о не встановлено законом.

Посилання позивача на те, що договір купівлі-продажу не м істить посилання на кадастро вий номер є неправомірним, ос кільки питання про його обов ' язкову наявність в договор і не було предметом розбіжно стей між сторонами.

Отже, нормами статті 640 ЦК у к онтексті судової практики зб ільшено перелік вимог і крит ерії, за якими договір може ви знаватися укладеним. Крім то го про узгодження сторонами істотних умов висуваються ви моги щодо форми договорів аб о про попереднє виконання пе вних умов (дій), які складають зміст цих договорів, тощо. У пе ршому випадку йдеться про ко нцесуальні договори, у друго му - про реальні.

Договір купівлі-продажу, як того вимагає законодавство, укладено в письмовій формі т а нотаріально посвідчено, іс тотні умови договору погодже но сторонами, сторони здійсн или дії, направленні на його в иконання.

Враховуючи викладене, суд в ідмовляє в задоволені позовн их вимог Приватного підприєм ства «Форум-2010», як у необґрунт ованих та недоведених матері алами справи.

Натомість, зустрічні позов ні вимоги обґрунтовані, дове дені матеріалами справи, пра вомірні й такі, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподі лу господарських витрат суд керується ст. 49 ГПК України. У с порах, що виникають при викон анні договорів та з інших під став судовий збір покладаєть ся на сторони пропорційно ро зміру задоволених позовних в имог. Суми, які підлягають спл аті за проведення судової ек спертизи, послуги перекладач а, адвоката та інші витрати, по в'язані з розглядом справи, по кладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при ві дмові в позові - на позивача; п ри частковому задоволенні по зову - на обидві сторони пропо рційно розміру задоволених п озовних вимог. Враховуючи ви кладене, те, що в задоволенні п озову відмовлено повністю, с уд покладає судові витрати у даній справі за первісним по зовом на позивача, за зустріч ним позовом, зважаючи на те, що зустрічний позов задоволено повністю - на позивача.

Керуючись статтями 124,129 Конс титуції України, ст. ст.180,181 госп одарського кодексу України ,ст.ст. 638, 640, 642 цивільного кодекс у України, ст.ст. 22, 32, 33, 34, 43, 44, 49, 82-85 Гос подарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову Приватного підприємства «Фо рум-2010» до Публічного акціоне рного товариства «Мегабанк» відмовити повністю.

Зустрічний позов Публічно го акціонерного товариства « Мегабанк» до Приватного підп риємства «Форум-2010» задовольн ити повністю.

Визнати договір купівлі-пр одажу нежитлової будівлі від 09.12.2011 року між Публічним акціон ерним товариством «Мегабанк » (61002, м. Харків, вул. Артема,30, код ЄДРПОУ 09804119) та Приватним підпр иємство «Форум-2010» (м. Харків, в ул. Гаршина, буд. 9, корпус А-4, код ЄДРПОУ 36986911), який посвідчено ОСОБА_1, приватним нотаріус ом Харківського міського нот аріального округу та зареєст ровано у реєстрі за № 4337 укладе ним.

Стягнути з Приватного підп риємства «Форум-2010» (м. Харків, вул. Гаршина, буд. 9, корпус А-4, ко д ЄДРПОУ 36986911) на користь Публіч ного акціонерного товариств а «Мегабанк» (61002, м. Харків, вул . Артема,30, код ЄДРПОУ 09804119) 1073,00 грн. судового збору

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Суддя (підпис< Текст > Тихий П.В.

< Текст >

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.02.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21488686
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/476/12

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Ухвала від 03.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Ухвала від 03.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

Рішення від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Тихий П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні