Рішення
від 08.02.2012 по справі 5023/10350/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" лютого 2012 р. Справа № 5023/10350/11

вх. № 10350/11

Суддя господарського суд у Прохоров С.А.

при секретарі судового зас ідання Рудяк Т.О.

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1, за дов .

відповідача - не з'явився.

розглянувши справу за поз овом ФОП ОСОБА_2, м. Харкі в

до ДАК "Національна мер ежа Аукціонних центрів" в осо бі філії "Харківський аукціо нний центр", м. Харків

про стягнення коштів у роз мірі 39822,32 грн.

ВСТАНОВИВ:

Розглядається вимога ФОП ОСОБА_2 про стягнення з ДАК "Національна мережа Аук ціонних центрів" в о. філії "Ха рківський аукціонний центр" суми простроченої заборгова ності, з урахуванням пені, неу стойки, індексу інфляції, 3% рі чних у розмірі 39822,32 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримує за явлені позовні вимоги в повн ому обсязі та просить суд їх з адовольнити, надав витребува ні ухвалою суду документи, як і долучені до матеріалів спр ави.

Представник відповідача в призначене судове засідання не з' явився, до суду поверну лась ухвала про порушення пр овадження у справі, направле на на адресу відповідача, з ві дміткою пошти: "зі спливом тер міну зберігання".

Відповідно до роз' яснень , викладених Вищим господарс ьким судом у інформаційному листі №01-8/482 від 13.08.2008р. до повнов ажень господарських судів не віднесено з' ясування факти чного місцезнаходження юрид ичних осіб або місця прожива ння фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчин ення тих чи інших процесуаль них дій. Тому відповідні проц есуальні документи надсилаю ться господарським судом згі дно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справ и.

Крім того, в зазначеному інф ормаційному листі викладено й правову позицію, згідно з як ою примірники повідомлень пр о вручення рекомендованої к ореспонденції, повернуті ор ганами зв'язку з позначками “ адресат вибув”, “адресат ві дсутній”і т. п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними д оказами виконання господарс ьким судом обов'язку щодо пов ідомлення учасників судовог о процесу про вчинення цим судом певних процесуальни х дій.

На підставі вищевикладено го суд дійшов висновку про на лежне повідомлення учасникі в процесу про час та місце суд ового засідання.

Відповідно до статті 33 ГПК У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх позовних вимог або з аперечень на позов, в зв' язк у з чим справа розглядається в порядку статті 75 ГПК Україн и за наявними в ній матеріала ми справи.

Суд, розглянувши надані уча сниками судового процесу док ументи і матеріали, всебічно та повно з' ясувавши обстав ини, на яких ґрунтуються позо вні вимоги, об' єктивно оцін ивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, встановив наступне.

Між ФОП ОСОБА_2 (позивач, Орендар) та ДАК «Національна мережа аукціонних центрів», в особі Філії «Харківський а укціонний центр» (відповідач , Суборендар) укладено догові р суборенди № 62 від 19 липня 2010 ро ку, предметом якого є надання Суборендарю у строкове плат не користування на умовах су боренди нежитлових приміщен ь у будівлі адміністративно- виробничого корпусу на друго му поверсі, а саме: двох кімнат - № 234, площею 18,4 кв.м. та № 235, площею 17,2 кв.м., що знаходяться за адре сою: АДРЕСА_1, з метою розмі щення офісу.

У відповідності до п. 2.3 Догов ору його строк встановлюєтьс я з 20 липня 2010 року по 31 травня 2011 р оку.

20 липня 2010 року сторонами бул о підписано Акт приймання-зд ачі суборендованого приміще ння, за яким Орендарем було пе редано Суборендарю у користу вання вищезазначені приміще ння.

Пунктом 2.2 Договору передба чено обов'язок Суборендаря з дійснити оплату за перший та останній місяць суборенди н а протязі 3 (трьох) банківських днів з моменту укладення Дог овору.

Згідно п. 3.3 Договору орендна плата за користування примі щеннями перераховується Суб орендарем (відповідачем) щом ісячно авансовим платежем на підставі виставленого Оренд арем (позивачем) рахунку.

За загальним положенням ци вільного законодавства, зобо в'язання виникають з підстав , зазначених у статті 11 Цивіль ного кодексу України. За прип исами частини 2 цієї статті пі дставами виникнення цивільн их прав та обов' язків, зокре ма, є договори та інші правочи ни, інші юридичні факти. Підст авою виникнення цивільних пр ав та обов' язків є дії осіб, щ о передбачені актами цивільн ого законодавства, а також ді ї, що не передбачені цими акта ми, але за аналогією породжую ть цивільні права та обов' я зки.

У відповідності із ст. 173 Госп одарського кодексу України т а ст. 509 Цивільного кодексу Укр аїни, господарським визнаєть ся зобов' язання, що виникає між суб' єктом господарюван ня та іншим учасником (учасни ками) відносин у сфері господ арювання з підстав, передбач ених цим кодексом, в силу яког о один суб' єкт (зобов' язан а сторона, у тому числі боржни к) зобов' язаний вчинити пев ну дію господарського чи упр авлінсько-господарського ха рактеру на користь іншого су б' єкта (виконати роботу, пер едати майно, сплатити гроші, н адати інформацію тощо), або ут римуватися від певних дій, а і нший суб' єкт (управлена сто рона, у тому числі кредитор) ма є право вимагати від зобов' язаної сторони виконання її обов' язку.

Господарські зобов' язанн я можуть виникати, зокрема, з г осподарського договору та ін ших угод, передбачених закон ом, а також з угод, не передбач ених законом, але таких, які йо му не суперечать (ст. 174 Господа рського кодексу України).

Відповідно до ч. 7 ст. 179 Господ арського кодексу України, го сподарські договори укладаю ться за правилами, встановле ними Цивільним кодексом з ур ахуванням особливостей, пере дбачених цим кодексом.

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України, договір є обов' язковим для виконання сторон ами. Згідно статті 525 Цивільно го кодексу України, одностор оння відмова від зобов'язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом. Частиною 1 статті 16 Цивільного кодексу України , частиною 2 статті 20 Господарс ького кодексу України, одним із способів захисту права є п римусове виконання обов' яз ку в натурі (присудження до ви конання обов' язку в натурі) .

Відповідно до ст. 598 Цивільно го кодексу України, зобов'яза ння припиняється частково аб о у повному обсязі на підстав ах, встановлених договором а бо законом та припинення зоб ов' язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених зак оном або договором, а згідно с татті 599 Цивільного кодексу Ук раїни, зобов' язання припиня ється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ч.1 ст. 193 Господ арського кодексу України, до виконання господарських дог оворів застосовуються відпо відні положення Цивільного к одексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст. 612 Цивільного к одексу України, боржник вваж ається таким, що прострочив, я кщо він не приступив до викон ання зобов'язання або не вико нав його у строк, встановлени й договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на момент розг ляду справи, відповідач забо ргованості за користування п риміщенням та за спожиті ком унальні послуги не сплатив т а не надав суду жодних доказі в, які б спростовували суму за явленого боргу.

Таким чином, враховуючи вищ евикладене, суд вважає позов ні вимоги позивача в частині стягнення заборгованості за користування приміщенням та плати за спожиті комунальні послуги у розмірі 15 645,39 грн. за ч ас дії договору оренди, обґру нтовані наданими до матеріал ів справи документами та під лягаючи задоволенню.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник, який прострочив ви конання грошового зобов' яз ання, на вимогу кредитора зоб ов' язаний сплатити суму бор гу з урахуванням встановлено го індексу інфляції за весь ч ас прострочення, а також 3 % річ них від простроченої суми. За таких обставин, позовні вимо ги позивача в розмірі 276,90 грн. 3% річних та інфляційних в сумі 410,37 грн. обґрунтовані, відпові дають вимогам діючого законо давства та підлягають задов оленню.

Частиною 1 статті 530 Цивільно го кодексу України передбаче но, якщо у зобов`язанні встано влений строк (термін) його вик онання, то воно підлягає вико нанню у цей строк (термін).

Частиною 1 ст. 216 Господарсько го кодексу України встановле но, що учасники господарськи х відносин несуть господарсь ко-правову відповідальність за правопорушення у сфері го сподарювання шляхом застосу вання до правопорушників гос подарських санкцій на підста вах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законам и та договором.

За змістом ст. 217 Господарськ ого кодексу України у сфері г осподарювання застосовують ся такі види господарських с анкцій: відшкодування збиткі в; штрафні санкції; оперативн о-господарські санкції та ад міністративно-господарські санкції.

Відповідно до ч.1 ст. 230 Господ арського кодексу України штр афними санкціями у цьому Код ексі визнаються господарськ і санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських ві дносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання госпо дарського зобов'язання.

Частиною 6 статті 232 Господар ського кодексу України встан овлено, що нарахування штраф них санкцій за прострочення виконання зобов' язання, якщ о інше не встановлено законо м або договором, припиняєтьс я через шість місяців від дня , коли зобов' язання мало бут и виконано.

Відповідно до пункту 1 части ни 2 статті 258 Цивільного кодек су України, позовна давність в один рік застосовується до вимог про стягнення неустой ки (штрафу, пені).

У відповідності до ст. 3 Зако ну України “Про відповідальн ість за несвоєчасне виконанн я грошових зобов' язань" роз мір пені, передбачений статт ею 1 цього Закону, обчислюєтьс я від суми простроченого пла тежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України , що діяла у період, за який спл ачується пеня.

В частині 2 статті 343 Господар ського кодексу України прямо зазначається, що пеня за прос трочку платежу встановлюєть ся за згодою сторін господар ських договорів, але її розмі р не може перевищувати подві йної облікової ставки Націон ального банку України.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 291 Г осподарського кодексу Украї ни, правові наслідки припине ння договору оренди визначаю ться відповідно до умов регу лювання договору найму Цивіл ьним кодексом України.

Так, згідно ч.1. ст. 785 Цивільног о кодексу України у разі прип инення договору найму наймач зобов'язаний негайно поверн ути наймодавцеві річ у стані , в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зно су, або у стані, який було обум овлено в договорі.

Частиною 2 статті 785 Цивільно го кодексу України, встановл ено, що якщо наймач не виконує обов'язку щодо повернення ре чі, наймодавець має право вим агати від наймача сплати неу стойки у розмірі подвійної п лати за користування річчю з а час прострочення.

Таким чином, позивачем за не виконання відповідачем обов 'язку щодо повернення об'єкту оренди була нарахована неус тойка за період з 01 червня 2011 ро ку по 28 листопада 2011 року у розм ірі подвійної плати за корис тування приміщенням у сумі 21 8 34,67 гривень.

Крім того, згідно п.4.3 договор у в день підписання акту прий мання-передачі (повернення) п риміщень суборендар зобов'яз аний передати орендарю компл ект ключів від об'єкту суборе нди, а саме: 5-ть ключів. У випадк у невиконання даного положен ня суборендар зобов'язаний в иплатити орендарю штраф у ро змірі 120,00 грн.. Оскільки станом на момент винесення рішення судом приміщення орендарю н е повернуто, а при його переда ванні відповідачу за актом п риймання-передачі надавалос ь два комплекти ключів загал ьною кількістю 10 штук.

З урахуванням викладеного загальний розмір штрафу скл адає 240,00 грн., який підлягає стя гненню з відповідача на кори сть позивача.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що сум а основного боргу відповідач ем не оспорена, відповідач не надав суду доказів про погаш ення заборгованості, а також , враховуючи, що відповідно ст . 526 ЦК України зобов' язання м ає виконуватися належним чин ом та у встановлений строк, по зовні вимоги позивача про ст ягнення суми пені у розмірі 141 4,99 грн.,неустойки в сумі 21834,67 грн. та 240,00 грн. штрафу, суд вважає об ґрунтованими та такими, що пі дтверджуються наданими суду доказами та підлягають задо воленню.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України, у разі задово лення позову, витрати по спла ті судового збору покладають ся на сторони, пропорційно ро зміру задоволених вимог. Тоб то суд вважає за необхідне по класти на відповідача витрат и по сплаті судового збору у р озмірі 1411,50 грн., оскільки з його вини справу було доведено до суду.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 526, 625 ЦК України, с т.22, 33, 43, 49, 75, 82-85 ГПК України,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задово льнити.

Стягнути з Державної акці онерної компанії «Національ на мережа аукціонних центрів », в особі Філії «Харківський аукціонний центр» (61145, місто Х арків, вулиця Шатилова Дача, 4, ідентифікаційний код 23148320, роз рахунковий рахунок 26009229810010 у ПАТ «АКБ «Базис», МФО: 351760) на корист ь Фізичної особи підприємця ОСОБА_2 (61013, АДРЕСА_1, іден тифікаційний номер НОМЕР_1 , р/р НОМЕР_2 у ПАТ «Укрсоц банк», МФО: 300023) суму основного б оргу у розмірі 15 645,39 грн., суму пе ні у розмірі 1414,99 грн., інфляційн і в сумі 410,37 грн., 3% річних в сумі 2 76,90 грн., неустойку в сумі 21834,67 грн ., 240,00 грн. штрафу та витрати по с платі судового збору у розмі рі 1411,50 грн.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Суддя Прохоров С.А .

повний текст рішення ви готовлено та підписано судом 13.02.2012 року

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення08.02.2012
Оприлюднено23.02.2012
Номер документу21489067
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/10350/11

Рішення від 08.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні