Постанова
від 17.01.2012 по справі 2а-15547/11/0170/11
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 4 3, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

< Список >

ПОСТАНОВА

Іменем України

17 січня 2012 р.

(16:12) Справа №2а-15547/11/0170/11

Окружний адміністративн ий суд Автономної Республіки Крим у складі судді Москален ка С.А., при секретарі Фурлетов ій Г.Ю., розглянувши за участі представників сторін:

від позивача ОСОБА_1, дов іреність від 10.01.2012р.,

від відповідача Мацюк В.М ., керівник,

у відкритому судовому засі данні адміністративну справ у

за позовом Державної подат кової інспекції в м. Керчі АР К рим

до Приватного підприємств а «Керчліфтремонт»

про стягнення заборговано сті з податку на додану варті сть,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспек ція в м. Керчі АР Крим звернула сь до Окружного адміністрати вного суду АР Крим із адмініс тративним позовом до Приватн ого підприємства «Керчліфтр емонт» про стягнення заборго ваності з податку на додану в артість у сумі 36690,00грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не сплачує у встановлені законом строк и податкові зобов' язання з податку на додану вартість з а вересень 2011 року.

Представник позивача у суд овому засіданні на задоволен ні позовних вимог наполягав.

Представник відповідача у судовому засіданні проти по зову заперечував.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду АР Крим про з акінчення підготовчого пров адження і призначення справи до судового розгляду від 09.12.2011р . відповідачу запропоновано надати письмові заперечення на адміністративний позов, а також всі наявні документи т а матеріали, які можуть бути в икористані як докази у справ і.

Згідно ч.6 ст.71 КАС України, як що особа, яка бере участь у спр аві, без поважних причин не на дасть докази на пропозицію с уду для підтвердження обстав ин, на які вона посилається, су д вирішує справу на основі на явних доказів.

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши докази, які є у справі за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебі чному, повному та об'єктивном у дослідженні, суд дійшов вис новку, що позовні вимоги не пі длягають задоволенню, з наст упних підстав.

Приватне підприємство «Ке рчліфтремонт» є юридичною о собою (ідентифікаційний код 34908234), що підтверджується копіє ю свідоцтва про державну реє страцію (а.с.4) та з 16.02.2007р. знаходи ться на обліку в ДПІ в м. Керчі АР Крим , як платник податків , що підтверджується довідко ю (а.с.9).

Відповідач з 27.03.2007 року є плат ником податку на додану варт ість про що видане свідоцтво №100030867 (а.с.10).

Таким чином, відповідач є су б' єктом господарювання, пла тником податків, зобов' язан ий виконувати обов' язки, по кладені на нього законами у з в' язку зі здійсненням госпо дарської діяльності, у тому ч ислі стосовно належного нара хування та сплати податків.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України, кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Статтею 202 Податкового коде ксу України встановлено, що з вітним (податковим) періодом з ПДВ є один календарний міся ць, а у випадках, особливо визн ачених цим Кодексом, календа рний квартал, з урахуванням т аких особливостей:

а) якщо особа реєструється я к платник податку з іншого дн я, ніж перший день календарно го місяця, першим звітним (под атковим) періодом є період, як ий розпочинається від дня та кої реєстрації та закінчуєть ся останнім днем першого пов ного календарного місяця;

б) якщо податкова реєстраці я особи анулюється в інший де нь, ніж останній день календа рного місяця, то останнім зві тним (податковим) періодом є п еріод, який розпочинається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого ан улювання.

Пунктом 203.1 ст.203 Податкового к одексу України визначено, що податкова декларація подаєт ься за базовий звітний (подат ковий) період, що дорівнює кал ендарному місяцю, протягом 20 к алендарних днів, що настають за останнім календарним дне м звітного (податкового) міся ця.

Відповідачем в порядку зві тності до податкового органу надано декларації з податку на додану вартість вересень 2011р., відповідно до якої сума П ДВ, яка підлягає нарахуванню до сплати в бюджет складає 36690, 00грн (а.с.19).

В строки визначені законод авством зобов' язання з пода тку на додану вартість відпо відачем не сплачені. У зв' яз ку із несплатою відповідачем зобов' язань з податку на до дану вартість за ним виникла заборгованість у сумі 36690,00грн . з податкового зобов' язанн я з податку на додану вартіст ь.

Пунктом 59.1 ст. 59 Податкового к одексу України визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми г рошового зобов'язання в уста новлені законодавством стро ки, орган державної податко вої служби надсилає (вручає ) йому податкову вимогу в пор ядку, визначеному для надсил ання (вручення) податкового п овідомлення-рішення.

Згідно з п.59.3 ст.59 Податкового кодексу України податкова в имога надсилається не раніше першого робочого дня після з акінчення граничного строку сплати суми грошового зобов 'язання.

Податкова вимога повинна м істити відомості про факт ви никнення грошового зобов'яза ння та права податкової заст ави, розмір податкового борг у, який забезпечується подат ковою заставою, обов'язок пог асити податковий борг та мож ливі наслідки його непогашен ня в установлений строк, попе редження про опис активів, як і відповідно до законодавств а можуть бути предметом пода ткової застави, а також про мо жливі дату та час проведення публічних торгів з їх продаж у.

Відповідно до п.59.4 ст. 59 Податк ового кодексу України податк ова вимога надсилається плат никам податків, які самостій но подали податкові декларац ії, але не погасили суми пода ткових зобов'язань у встанов лені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вр учення) податкового повідом лення-рішення.

Проаналізувавши вищевикла дене, суд дійшов висновку про те, що у разі коли платник под атків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавство м строки орган державної под аткової служби виносить пода ткову вимогу на кожну суму та кого податкового боргу.

Згідно з п.п.20.1.18 п.20.1 ст.20 Податк ового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до су ду щодо стягнення коштів пла тника податків, який має пода тковий борг, з рахунків у банк ах, обслуговуючих такого пла тника, на суму податкового бо ргу або його частини.

Відповідно до п.95.2 ст.59 Подат кового кодексу України стягн ення коштів та продаж майна п латника податків провадятьс я не раніше ніж через 60 календ арних днів з дня надіслання т акому платнику податкової ви моги.

Таким чином, органи держав ної податкової служби мають звертатися до суду щодо стяг нення коштів платника податк ів, який має податковий борг, не раніше ніж через 60 календа рних днів з дня надіслання пл атнику податкової вимоги на кожну суму податкового боргу .

Судом встановлено, що подат ковим органом на суму податк ового боргу у розмірі 36690,00грн. з а вересень 2011р. з податку на до дану вартість податкова вимо га не надсилалась, отже, у поз ивача не виникло права на зве рнення до суду із позовом про стягнення такого податковог о боргу у судовому порядку.

Щодо посилання позивача на те, що відповідачу надсилала сь податкова вимога №35 від 11.03.201 1р., на загальну суму 32592,00грн., то с уд зазначає наступне.

Як вбачається з податкової вимоги в ній визначена загал ьна сума податкового боргу п латника податків за узгоджен ими грошовими зобов' язання ми станом на 11.03.2011р.

Відповідно до п.59.5 ст.59 Подат кового кодексу України, у раз і коли у платника податків, як ому надіслано (вручено) подат кову вимогу, сума податковог о боргу збільшується, погаше нню підлягає вся сума податк ового боргу такого платника податку, що виник після надіс лання (вручення) податкової в имоги.

Відповідно до п.п.14.1.152. п.14.1 ст .14 Податкового кодексу Украї ни погашення податкового бор гу - зменшення абсолютного зн ачення суми такого боргу, під тверджене відповідним докум ентом.

Погашення податкового бор гу можливо шляхом добровільн ого погашення платником пода тку такого боргу, звернення п одатковим органом стягненн я на майно платника податку , яке може бути джерелом пога шення податкового боргу, та с тягнення податкового боргу шляхом звернення органу дер жавної податкової служби до суду.

Стягнення податкового бор гу шляхом звернення органу д ержавної податкової служби д о суду регулюється спеціальн ою нормою - п.95.2 ст.59 Податковог о кодексу України, відповідн о до якого стягнення коштів п латника податків провадитьс я не раніше ніж через 60 календ арних днів з дня надіслання т акому платнику податкової ви моги.

Отже, надіслання податково ї вимоги платнику податку на кожну суму податкового борг у є обов' язковим для здійсн ення податковим органом йог о стягнення у судовому поряд ку.

Більш того, зі змісту п.59.5 ст. 59 Податкового кодексу Україн и вбачається, що податкова ви мога не надсилається платник у податку у випадку збільшен ня суми податкового боргу, як що таке збільшення відбуваєт ься у межах того самого зобов ' язання за тим самим період ом (наприклад, на суму пені аб о в порядку адміністративно го оскарження).

Позивач не надав доказів на діслання відповідачу податк ової вимоги на суму боргу 36690,00г рн. (ПДВ за вересень 2011р.), тому в нього не виникло права на стя гнення такого боргу шляхом з вернення до суду.

Таким чином, позовні вимоги є необґрунтованими та не під лягають задоволенню.

Вступна та резолютивна час тини постанови проголошені в судовому засіданні 17.01.2021р. У по вному обсязі постанову відпо відно до ст.163 КАС України скла дено 23.01.2012р.

Керуючись ст.ст.122, 158, 160-163, 167 КАС У країни, суд -

П ОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністрат ивного позову відмовити.

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня її про голошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну части ну постанови або справу розг лянуто у порядку письмового провадження, постанова набир ає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі непо дання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга подаєть ся до Севастопольського апел яційного адміністративного суду через Окружний адмініс тративний суд Автономної Рес публіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі прог олошення вступної та резолют ивної частини постанови або розгляду справи у порядку пи сьмового провадження, апеля ційна скарга подається протя гом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду.

Суддя < підпис > Москаленко С.А.

< Текст >

Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21491322
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15547/11/0170/11

Постанова від 28.08.2012

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Кукта Максим Валерійович

Постанова від 17.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Москаленко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні