Постанова
від 17.01.2012 по справі 2а/0570/21455/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 січня 2012 р. справа № 2а /0570/21455/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 2-10

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Соколов ої О.А.

при секретарі Федоро вої А.О.

представника позивача - Шуткевича А.О.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Мін істерства економічного розв итку і торгівлі України до то вариства з обмеженою відпові дальністю «ВЧК», третя особа - Державна податкова адмін істрація України про продовж ення дії спеціальної санкції тимчасового зупинення зовні шньоекономічної діяльності ,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2011 року позивач з вернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відп овідальністю «ВЧК», третя ос оба - Державна податкова ад міністрація України про прод овження дії спеціальної санк ції тимчасового зупинення зо внішньоекономічної діяльно сті.

Позов вмотивовано тим, що пр и проведенні перевірки Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «ВЧК» з питань дотрим ання валютного законодавств а за період з 01.07.07. по 31.03.09 Державн ою податковою адміністраціє ю України встановлено поруше ння резидентом строків по ім портних операціях за зовнішн ьоекономічним контрактом ві д 22.11.07 № Im2007-05, укладеним між ТОВ «В ЧК» та COMPANY ELDEX KOMPLEX LLC щодо купівлі-пр одажу універсальних залізни чних люкових вагонів. 29.11.07 ТОВ « ВЧК» за зазначеним контракто м перерахувало COMPANY ELDEX KOMPLEX LLC кошти в сумі 7 520,00 тис. дол. США, однак п ротягом законодавчо визначе ного терміну, а саме 90 календа рних днів з дати здійснення а вансового платежу, не здійсн ило імпорт універсальних зал ізничних люкових вагонів, у з в' язку з чим у резидента вин икла прострочена дебіторськ а заборгованість у розмірі 7 5 20,00 тис. дол. США. Таким чином, ТОВ «ВЧК» було порушено ст. 2 Зако ну України «Про порядок здій снення розрахунків в іноземн ій валюті» при проведенні ро зрахунків за зовнішньоеконо мічним контрактом від 22.11.07 № Im2007- 05.

Також, при проведенні перев ірки Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЧК» з пит ань дотримання валютного зак онодавства за період з 01.04.09. по 2 6.10.10 Державною податковою адм іністрацією України встанов лено порушення резидентом ст років по імпортних операціях за зовнішньоекономічним кон трактом від 25.09.09 № 250909, укладеним між ТОВ «ВЧК» та AHEAD SHIPPING ING. щодо ку півлі-продажу металургійної сировини, металоконструкцій та інструмента метало ріжуч ого. Протягом періоду з 28.09.09 по 0 7.10.09 ТОВ «ВЧК» перераховано кош ти в сумі 1 485,00 тис. дол.. США, одна к протягом законодавчо визна ченого терміну, а саме 180 кален дарних днів з дати здійсненн я авансового платежу, не здій снило імпорт металургійної с ировини, металоконструкцій т а інструмента метало ріжучог о, у зв' язку з чим у резидента виникла прострочена дебітор ська заборгованість у розмір і 1 485,00 тис. дол.. США. Таким чином, ТОВ «ВЧК» було порушено ст. 2 З акону України «Про порядок з дійснення розрахунків в іноз емній валюті» при проведенні розрахунків за зовнішньоеко номічним контрактом від 25.09.09 № 250909.

Державна податкова адміні страція України листом від 24.1 2.10 № 16952/5/22-6016 звернулась з подання м до Міністерства економіки України щодо застосування сп еціальної санкції - тимчасо вого зупинення зовнішньоеко номічної діяльності до резид ента Товариство з обмеженою відповідальністю «ВЧК», на щ о Міністерство економіки Укр аїни Наказом від 26.01.11 №52 застосу вало до суб' єкта зовнішньое кономічної діяльності ТОВ «В ЧК» за порушення ст. 2 Закону У країни «Про порядок здійснен ня розрахунків в іноземній в алюті» спеціальну санкцію - тимчасове зупинення зовнішн ьоекономічної діяльності.

Міністерства економіки Ук раїни листом від 07.04.2011 № 4202-29/506 звер нулось до Державної податков ої інспекції України щодо до цільності продовження дії сп еціальної санкції - тимчасо вого зупинення зовнішньоеко номічної діяльності, застосо ваної до ТОВ «ВЧК», на що ДПА л истом від 05.05.11 № 5443/5/22-6016 надала від повідь, в якій зазначила про в ідсутність інформації про ус унення резидентом порушення ст. 2 Закону України «Про поря док здійснення розрахунків в іноземній валюті» при здійс ненні розрахунків за зовнішн ьоекономічними контрактами від 22.11.07 № Im2007-05 та від 25.09.09 № 250909 та за значила про доцільність прод овження дії спеціальної санк ції - тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяль ності, яка була застосована д о ТОВ «ВЧК» Наказом Міністер ства України від 26.01.11 №52.

Позивач, посилаючись на вим оги ст. 37 Закону України «Про з овнішньоекономічну діяльні сть», відповідно якої продов ження дії тимчасового зупине ння зовнішньоекономічної ді яльності здійснюється виклю чно за рішенням суду.

Тому просить продовжити ді ю спеціальної санкції - тим часового зупинення зовнішнь оекономічної діяльності, зас тосованої до Товариства з об меженою відповідальністю «В ЧК» згідно Наказу Міністерст ва економіки України від 26.01.11 № 52 на термін усунення до усуне ння суб' єктом зовнішньоеко номічної діяльності ТОВ «ВЧК » порушень ст. 2 Закону України «Про порядок здійснення роз рахунків в іноземній валюті» , тобто до погашення заборгов аності на загальну суму 9 005,00 ти с. дол. США за зовнішньоеконом ічними контрактами від 22.11.07 № I m2007-05 та від 25.09.09 № 250909, які укладені Т ОВ «ВЧК» з іноземними суб' є ктами господарської діяльно сті - нерезидентами COMPANY ELDEX KOMPLEX LLC та AHEAD SHIPPING ING.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги, надав поясненн я, аналогічні викладеним у по зовній заяві.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився , про час та місце судового роз гляду повідомлений належним чином.

Представник третьої особи у судове засідання не з'явивс я, про час та місце судового ро згляду повідомлений належни м чином.

За таких обставин суд вважа є за можливе розглянути спра ву за відсутності представни ка відповідача та третьої ос оби на підставі наявних у спр аві доказів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з'ясувавши фактичні обст авини, на яких ґрунтується по зов, оцінивши докази, які мают ь юридичне значення для розг ляду справи і вирішення спор у по суті, суд встановив насту пне.

Згідно з Указом Президента України «Про оптимізацію си стеми центральних органів ви конавчої влади» від 9 грудня 20 10 року № 1085/2010, з метою оптимізаці ї системи центральних органі в виконавчої влади, усунення дублювання їх повноважень, з абезпечення скорочення чисе льності управлінського апар ату та витрат на його утриман ня, підвищення ефективності державного управління та від повідно до пункту 15 частини пе ршої статті 106 Конституції Укр аїни постановлено утворити М іністерство економічного ро звитку і торгівлі України, ре організувавши Міністерство економіки України, а також по клавши на Міністерство, що ут ворюється, функції у сфері ре алізації державної регулято рної політики, державної пол ітики з питань розвитку підп риємництва, регулювання ціно вої політики (крім питань реє страції юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців).

Указом Президента України від 31.05.2011 року № 634/2011 «Про Міністе рство економічного розвитку і торгівлі України» встанов лено, що Міністерство економ ічного розвитку і торгівлі У країни є правонаступником Мі ністерства економіки Україн и та яке відповідно до поклад ених на нього завдань застос овує до суб'єктів зовнішньое кономічної діяльності Украї ни та іноземних суб'єктів гос подарської діяльності спеці альні санкції, передбачені З аконом України «Про зовнішнь оекономічну діяльність».

Статтею 37 Закону України «П ро зовнішньоекономічну діял ьність» встановлено, що за по рушення цього або пов'язаних з ним законів України до суб'є ктів зовнішньоекономічної д іяльності або іноземних суб' єктів господарської діяльно сті можуть бути застосовані такі спеціальні санкції, зок рема, тимчасове зупинення зо внішньоекономічної діяльно сті у випадках порушення цьо го Закону або пов'язаних з ним законів України, проведення дій, які можуть зашкодити інт ересам національної економі чної безпеки.

Санкції, зазначені у цій ста тті, застосовуються централь ним органом виконавчої влади з питань економічної політи ки за поданням органів держа вної податкової та контрольн о-ревізійної служб, митних, пр авоохоронних органів, органі в Антимонопольного комітету України, національної коміс ії, що здійснює державне регу лювання у сфері ринків фінан сових послуг, та Національно го банку України або за рішен ням суду. Санкції, зазначені у цій статті, можуть бути засто совані до суб'єктів зовнішнь оекономічної діяльності або іноземних суб'єктів господа рської діяльності протягом т рьох років з дня виявлення по рушення законодавства.

Подання щодо застосування санкцій повинно містити так і дані: найменування та рекві зити суб'єкта зовнішньоеконо мічної діяльності (для інозе мних суб'єктів господарюванн я - мовою країни їхнього місце знаходження), відомості про з міст порушення з посиланням на конкретні положення закон одавства України, вид спеціа льної санкції, яку пропонуєт ься застосувати, найменуванн я та реквізити контрагента, п ри виконанні контракту з яки м порушено законодавство, ін шу доцільну інформацію.

Тимчасове зупинення зовні шньоекономічної діяльності діє до моменту усунення пору шень законодавства України а бо застосування практичних з аходів, що гарантують викона ння цього Закону та/або пов'яз аних з ним законів України, ал е не більше трьох місяців з да ти винесення відповідного рі шення центральним органом ви конавчої влади з питань екон омічної політики. Після тимч асового зупинення зовнішньо економічної діяльності суб'є кти зовнішньоекономічної ді яльності або іноземні суб'єк ти господарської діяльності переводяться центральним ор ганом виконавчої влади з пит ань економічної політики на індивідуальний режим ліценз ування.

Подовження дії тимчасовог о зупинення зовнішньоеконом ічної діяльності здійснюєть ся виключно за рішенням суду .

Судом встановлено, що згідн о довідки 12 Державної податко вої інспекції у Ленінському районі м. Донецька від 22.07.09 №243/23-135 11742 про результати планової ви їзної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЧК» з питань дотримання ви мог валютного законодавства за період з 01.07.07 по 31.03.09 встановле но, що між ТОВ «ВЧК» та фірмою ELDEX KOMPLEX LLC був укладений контракт №Im2007-05 від 22.11.07 та ТОВ «ВЧК» 29.11.07 пер еховано кошти за імпортним к онтрактом з фірмою ELDEX KOMPLEX LLC в роз мірі 7 520 000 дол. США (граничний те рмін надходження товарів 27.05.08) . Станом на 31.03.09 дебіторська заб оргованість за контрактом не погашена. З метою погашення Т ОВ «ВЧК» звернулось до суду, з а наслідками чого, з ELDEX KOMPLEX LLC стяг нуто 7 520 000 дол. США (а.с.17-21).

Таким чином, перевіркою вст ановлено: наявність дебіторс ької заборгованості по якій минув строк погашення, встан овлений ст. 2 Закону України «П ро порядок здійснення розрах унків в іноземній валюті» ві д 23.09.94 № 185/94-ВР (далі-Закон №185/94), а са ме протягом законодавчо вста новленого терміну - 90 календ арних днів, за контрактом №Im2007- 05 від 22.11.07 з фірмою ELDEX KOMPLEX LLC у сумі 7 52 0 000,0 дол. США.

Статтею 2 Закону № 185/94 (у редак ції, що діяла з 01.01.05 по 01.01.08), визнач ено, що імпортні операції рез идентів, які здійснюються на умовах відстрочення поставк и, в разі, коли таке відстрочен ня перевищує 90 календарних дн ів з моменту здійснення аван сового платежу або виставлен ня векселя на користь постач альника продукції (робіт, пос луг), що імпортується, потребу ють індивідуальної ліцензії Національного банку України .

Також судом встановлено, що згідно акту Державної подат кової інспекції у Ленінськом у районі м. Донецька від 26.11.10 № 5514 /22-011/13511742 про результати документ альної невиїзної перевірки д отримання вимог валютного за конодавства Товариства з обм еженою відповідальністю «ВЧ К» код ЄДРПОУ 13511742 за період з 01.04 .09 по 26.10.10 встановлено, що між ТОВ «ВЧК» укладено контракт №250909 в ід 25.09.09 з фірмою AHEAD SHIPPING ING., предмето м якого є імпорт металургійн ої сировини, металоконструкц ій, інструменту метало ріжуч ого, термін дії контракту - п ротягом року з дати підписан ня. У рамках виконання умов ім портного контракту ТОВ «ВЧК» здійснило передплату на кор исть AHEAD SHIPPING ING. у загальній сумі 1 5 80 000, 0 дол. Нерезидентом здійсне но повернення передплати у с умі 95000,0 дол. США. Імпортний това р за контрактом на територію України не надійшов. Таким чи ном сума простроченої заборг ованості, що виникла при вико нанні контракту складає 1 485 000,0 дол. США (а.с.22-30).

Отже, за результатами перев ірки встановлено порушення с т. 2 Закону України «Про порядо к здійснення розрахунків в і ноземній валюті» в частині н едотримання термінів розрах унків. Таким чином перевірко ю встановлено порушення: ная вність дебіторської заборго ваності, за якою минув строк п огашення, встановлений ст. 2 За кону України «Про порядок зд ійснення розрахунків в інозе мній валюті» від 23.09.94 № 185/94-ВР ста ном на 01.07.10 за контрактами №250909 в ід 25.09.09 з фірмою AHEAD SHIPPING ING. в сумі 1 485 00 0,0 дол. США та №Im2007-05 від 22.11.07 з фірмо ю ELDEX KOMPLEX LLC в сумі 7 520 000,0 дол. США.

Статтею 2 Закону № 185/94 (у редак ції, що діяла з 01.01.08 по 24.11.09), визнач ено, що імпортні операції рез идентів, які здійснюються на умовах відстрочення поставк и, в разі, коли таке відстрочен ня перевищує 180 календарних дн ів з моменту здійснення аван сового платежу або виставлен ня векселя на користь постач альника продукції (робіт, пос луг), що імпортується, потребу ють висновку центрального ор гану виконавчої влади з пита нь економічної політики.

У судовому засіданні було д опитано в у якості свідка гол овного державного податково го ревізора-інспектора відді лу контролю за фінансовими у становами та операціями у сф ері ЗД - ОСОБА_2, яка брала участь у проведені перевіро к ТОВ «ВЧК», зазначила, що пере вірки проводились у присутно сті директора товариства (пр и перевірки у липні 2009 року, дир ектор ОСОБА_3, при перевір ки у листопаді 2010 року, директо р ОСОБА_4). Довідка та Акт пі дписані директорами, без зап еречень щодо встановлених по рушень.

З матеріалів справи відомо , що Державною податковою адм іністрацією України на адрес у Міністерства економіки Укр аїни надіслано подання від 24.1 2.10 №16952/5/22-6016, відповідно до якого Д ПА України пропонує застосув ати спеціальні санкції до ТО В «ВЧК» за порушення ст. 2 Зако ну України «Про порядок здій снення розрахунків в іноземн ій валюті» (а.с.13).

Міністерством економіки У країни прийнятий Наказ від 26.0 1.11 №52 «Про застосування спеціа льних санкцій - тимчасового зупинення зовнішньоекономі чної діяльності до суб' єкті в зовнішньоекономічної діял ьності України», відповідно до якого до ТОВ «ВЧК» застосо вано спеціальну санкцію - т имчасове зупинення зовнішнь оекономічної діяльності (а.с .55-56).

Відповідно до п.п.3.4 п.3 Порядк у взаємодії Міністерства еко номіки України та Державної податкової адміністрації Ук раїни з питань застосування спеціальних санкцій, затверд женому наказом Міністерства економіки України та ДПА Укр аїни від 09.11.2006 р. №340/672, при застосу ванні тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяль ності Мінекономіки за 40 днів д о закінчення терміну його ді ї надсилає до Державної пода ткової адміністрації запит щ одо доцільності його подовже ння. На підставі отриманих ма теріалів (у разі, якщо допущен і порушення законодавства Ук раїни не усунуто й виникає до цільність подовження дії тим часового зупинення зовнішнь оекономічної діяльності) Мін економіки готує відповідну п озовну заяву до суду.

Так, Міністерство економік и України листом від 07.04.11 № 4202-29/506 з вернулось до ДПА України сто совно доцільності продовжен ня дії спеціальної санкції д о ТОВ «ВЧК», на що у відповідь ДПА України надіслано лист в ід 05.05.11 №5443/5/22-6016, відповідно до яко го податковий орган вважає з а доцільне продовжити віднос но ТОВ «ВЧК» дію спеціальної санкції - тимчасове зупине ння зовнішньоекономічної ді яльності, застосованого Нака зом Міністерства економіки У країни від 26.01.11 № 52 (а.с.50-54).

Отже, враховуючи вищевикла дене, а також те, що підприємст вом ТОВ «ВЧК» було допущено п орушення статті 2 Закону Укра їни «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валю ті», при цьому вказані поруше ння на теперішній час не усун уті, суд вважає необхідним пр одовжити дію спеціальної сан кції - тимчасового зупиненн я зовнішньоекономічної діял ьності ТОВ «ВЧК».

Таким чином, враховуючи вищ енаведені правові норми та д осліджені обставин в їх суку пності, суд вважає, що позивач ем у судовому засіданні дове дено необхідність продовжит и дію спеціальної санкції - тимчасового зупинення зовні шньоекономічної діяльності відповідача, у зв' язку з чим позовні вимоги є обґрунтова ними та такими, що підлягають задоволенню в повному обсяз і.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 2-15, 17-18, 33-35, 45-46, 47-51, 56-59, 6 9-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 160, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Міністерства економ ічного розвитку і торгівлі У країни до товариства з обмеж еною відповідальністю «ВЧК» , третя особа - Державна пода ткова адміністрація України про продовження дії спеціал ьної санкції тимчасового зуп инення зовнішньоекономічно ї діяльності - задовольнити повністю.

Продовжити дію спеціально ї санкції - тимчасового зуп инення зовнішньоекономічно ї діяльності товариства з об меженою відповідальністю «В ЧК», застосованої наказом Мі ністерства економіки Україн и № 52 від 26.01.11 на термін до усунен ня товариством з обмеженою в ідповідальністю «ВЧК» поруш ення статті 2 Закону України « Про порядок здійснення розра хунків в іноземній валюті» (у редакції, що діяла з 01.01.05 по 01.01.08 т а у редакції, що діяла з 01.01.09 по 24. 11.09) за зовнішньоекономічним к онтрактом від 22.11.07 №Іm2007-05 і 25.09.09 № 25090 9, які укладені товариством з о бмеженою відповідальністю « ВЧК» з іноземними суб' єктам и господарської діяльності - нерезидентами COMPANY ELDEX KOMPLEX LLC та ANEAD SHI PPING ING, а саме до погашення заборг ованості в сумі 9 005 тис. (дев' я ть мільйонів п' ять тисяч) до ларів США.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Донецький окружний адміні стративний суд. Копія апеляц ійної скарги одночасно надси лається особою, яка її подає, д о суду апеляційної інстанції .

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка м апеляційного провадження.

Вступну та резолютивну час тини постанови виготовлено у нарадчій кімнаті та проголо шено 17 січня 2012 року.

Постанова складено в повно му обсязі 20 січня 2012 року.

Суддя Соколова О. А.

Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21492278
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/21455/2011

Постанова від 17.01.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Соколова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні