Постанова
від 17.01.2012 по справі 13657/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

17 січня 2012 р. № 2-а- 13657/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді - Єгупен ко В.В.

за участю секретаря - Вождає вої М.О.

за участю представників ст орін:

представника позивача - Б абій Л.В.

представника відповідача - Богданової М.Г.

представник Департамент у державної реєстрації юри дичних осіб і фізичних осіб-п ідприємців виконавчого комі тету Харківської міської рад и - не прибув.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміще нні суду в м. Харкові адмініст ративну справу за позовом

Товариства з обмеженою ві дповідальністю "СОБОР ПЛЮС"

до Департаменту державн ої реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Харків ської міської ради, Державно ї податкової інспекції у Ки ївському районі міста Харков а

про визнання протиправним за пису та скасування рішення ,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Собор плюс" звернувся до Харк івського окружного адмініст ративного суду з позовом до Департаменту Державної ре єстрації юридичних осіб та ф ізичних осіб підприємців Вик онавчого комітету Харківськ ої міської ради, Державної по даткової інспекції у Київськ ому районі м. Харкова в якому просить суд визнати протипр авним та скасувати запис дер жавного реєстратора Депар таменту державної реєстра ції юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців Виконав чого комітету Харківської мі ської ради від 11.04.2011 Р- за № 14801430004028075 щодо відсутності юридичної о соби - Товариства з обмеженою відповідальністю "СОБОР ПЛЮ С" (СДРПОУ 34467039) за адресою м. Харк ів, вул. Пушкінська, буд. 43, скас увати рішення №17 Державної по даткової інспекції у Київськ ому районі м. Харкова від 13.04.2011 р . про анулювання свідоцтва пр о реєстрацію платника податк у на додану вартість № 28769873 Това риства з обмеженою відповіда льністю "СОБОР ПЛЮС (адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, буд. 43. , ЄДРПОУ 34467039).

В обґрунтування позову поз ивач зазначив, що анулювання реєстрації платника податку на додану вартість є незакон ним, а рішення підлягає скасу ванню.

Представник позивача у суд овому засіданні позовну заяв у підтримала, просила суд зад овольнити позов у повному об сязі.

Представник Державної под аткової інспекції у Київсько му районі м. Харкова у в судово му засіданні проти позову за перечував, просив суд відмов ити у задоволенні позову у по вному обсязі.

Представник відповідача Департаменту державної ре єстрації юридичних осіб і фі зичних осіб підприємців Харк івської міської ради в судов е засідання не прибув, про час , дату та місце судового засід ання був повідомлений належн им чином, надав суду клопотан ня в якому просив розглядати справу за відсутності предс тавника Департаменту.

Суд, заслухавши пояснення п редставників сторін, розглян увши матеріали справи, дослі дивши зібрані по справі дока зи в їх сукупності, проаналіз увавши зміст норм матеріальн ого і процесуального права, я кі врегульовують спірні прав овідносини, вважає, що позов н е підлягає задоволенню з нас тупних підстав.

Як встановлено судом, Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Собор Плюс" зареєстро вано Виконавчим комітетом Ха рківської міської ради 01.08.2006 ро ку за №14801020000028075, що підтверджуєть ся Свідоцтвом про державну р еєстрацію юридичної особи, т а є платником податку на дода ну вартість Державної податк ової інспекції у Київському районі міста Харкова, відпов ідно до Свідоцтва № 28769873 з 01.09.2006 ро ку, бланк форми № 2-Р, серія НВ №4 03267.

За матеріалами справи, спір не рішення ДПІ у Київському р айоні міста Харкова №17 від 19.04.201 1 року про анулювання реєстра ції платника податку на дода ну вартість ТОВ "Собор Плюс" бу ло винесено суб' єктом владн их повноважень у зв'язку з ная вністю в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців зап ису про відсутність підтверд ження відомостей про юридичн у особу (реєстраційна дія №1480143 0004028075 від 11.04.2011 року) та відповідно до абз. „ж" п.184.1 ст.184 Податкового кодексу, де зазначено, що реєс трація діє до дати анулюванн я реєстрації платника податк у, яка проводиться шляхом вик лючення з реєстру платників податку і відображається у р азі якщо в Єдиному державном у реєстрі юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців на явний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженн ям (місцем проживання), або зап ис про відсутність підтвердж ення відомостей про юридичну особу.

За таких обставин при виріш енні спору по суті суду належ ить перевірити на відповідні сть вимогам ч.3 ст.2 КАС України саме дії та рішення, котрі бул и вчинені та прийняті у спірн их правовідносинах Департ аментом державної реєстра ції юридичних осіб і фізични х осіб - підприємців Харківс ької міської ради як саме ці д ії потягли за собою прийнятт я податковим органом спірног о рішення про анулювання реє страції платника ПДВ.

Суд зауважує, що відносини, які виникають у сфері держав ної реєстрації юридичних осі б, а також фізичних осіб - підп риємців, врегульовані Законо м України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців".

Відповідно до ч.ч.11, 12, 13 , 14 статт і 19 Закону України “Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в”, для внесення змін до відом остей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державн ому реєстрі передбачена відп овідна процедура:

- юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку п ротягом місяця, що настає за д атою державної реєстрації, п очинаючи з наступного року, д ержавному реєстратору для пі дтвердження відомостей про ю ридичну особу реєстраційну к артку про підтвердження відо мостей про юридичну особу (ч.11 ст.19 Закону України “Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців”);

- у разі ненадходження в уст ановлений частиною одинадця тою цієї статті строк реєстр аційної картки про підтвердж ення відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов' язаний надіслати рек омендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати, вст ановленої для подання реєстр аційної картки, юридичній ос обі повідомлення щодо необхі дності подання державному ре єстратору зазначеної реєстр аційної картки (ч. 12 ст. 19 Закону України “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців”);

- Державний реєстратор зали шає реєстраційну картку про підтвердження відомостей пр о юридичну особу без розгляд у, про що повідомляє заявника у випадках, передбачених час тиною шостою цієї статті, та у порядку, встановленому част иною сьомою цієї статті (ч.13 ст .19 Закону України “Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ”);

- у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дат и надходження їй відповідног о повідомлення реєстраційно ї картки про підтвердження в ідомостей про юридичну особу державний реєстратор повине н внести до Єдиного державно го реєстру запис про відсутн ість підтвердження зазначен их відомостей датою, яка вста новлена для чергового поданн я реєстраційної картки про п ідтвердження відомостей про юридичну особу.

Якщо державному реєстрато ру повернуто рекомендованог о листа, державний реєстрато р повинен внести до Єдиного д ержавного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (ч.14 с т. 19 Закону України “Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів”).

При вирішенні спору суд вва жає за потрібне зауважити, що в попередній редакції анало гічної норми закону було заз начено, що у разі повернення д о державного реєстратора рек омендованого листа з відмітк ою відділення зв'язку про від сутність юридичної особи за вказаною адресою або неподан ня юридичною особою протягом місяця з дати направлення їй відповідного повідомлення р еєстраційної картки про підт вердження відомостей про юри дичну особу державний реєстр атор повинен внести до Єдино го державного реєстру запис про відсутність юридичної ос оби за її місцезнаходженням або запис про відсутність пі дтвердження відомостей про ю ридичну особу (ч.8 ст.19 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" в редакці ї Закону України від 16.03.2006р. №3575-IV) .

Порівнюючи приписи наведе них норм закону, суд відзнача є, що на момент виникнення спі рних правовідносин дата, кол и державний реєстратор може внести запис про відсутність підтвердження відомостей пр о юридичну особу визначена з аконодавцем як збіг місячног о терміну від надходження до суб' єкта господарювання на правленого державним реєстр атором відповідного повідом лення, у той час як раніше така дата визначалась як збіг міс ячного терміну від дати напр авлення державним реєстрато ром відповідного повідомлен ня.

Дослідивши зібрані по спра ві докази в їх сукупності за п равилами ст.86 КАС України, суд відзначає, що у спірних право відносинах запис про непідтв ердження відомостей про юрид ичну особу Товариства з обме женою відповідальністю "Собо р плюс" було внесено Департ аментом державної реєстра ції юридичних осіб і фізични х осіб-підприємців Харківськ ої міської ради після спливу встановленого реєстратором місячного строку від дати на правлення реєстратором пові домлення.

На підставі наявних у справ і доказів та в судовому засід анні судом встановлено, що 02.03.2 011 року Департаментом дер жавної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підп риємців Харківської міської ради на адресу позивача було направлено заказний лист, як ий 05.04.2011 року повернувся до Д епартаменту державної реє страції юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців Ха рківської міської ради з поз начкою за спливом строку збе рігання.

Відповідно до п.1 Рішення №17 п ро анулювання реєстрації пла тника податку на додану варт ість, повідомлення від держа вного реєстратора від 11.04.2011 рок у №14801430004028075, тобто після спливу вс тановленого реєстратором мі сячного строку від дати напр авлення реєстратором повідо млення.

Частиною 3 ст.2 КАС України пе редбачено, що у справах щодо о скарження рішень, дій чи безд іяльності суб'єктів владних повноважень адміністративн і суди перевіряють, чи прийня ті (вчинені) вони: 1) на підставі , у межах повноважень та у спос іб, що передбачені Конституц ією та законами України; 2) з ви користанням повноваження з м етою, з якою це повноваження н адано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, щ о мають значення для прийнят тя рішення (вчинення дії); 4) без сторонньо (неупереджено); 5) до бросовісно; 6) розсудливо; 7) з до триманням принципу рівності перед законом, запобігаючи н есправедливій дискримінаці ї; 8) пропорційно, зокрема з дот риманням необхідного баланс у між будь-якими несприятлив ими наслідками для прав, своб од та інтересів особи і цілям и, на досягнення яких спрямов ане це рішення (дія); 9) з урахува нням права особи на участь у п роцесі прийняття рішення; 10) с воєчасно, тобто протягом роз умного строку.

У спірних правовідносинах відповідач, Департамент державної реєстрації юриди чних осіб і фізичних осіб-під приємців Харківської місько ї ради забезпечив дотримання вимог ч.3 ст.2 КАС України і вчин ив спірний запис у визначено го законом строку.

Відповідно до п.п. "ж" п.184.1 ст.184 П одаткового кодексу України р еєстрація діє до дати анулюв ання реєстрації платника под атку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платни ків податку і відбувається у разі якщо в Єдиному державно му реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців н аявний запис про відсутність юридичної особи або фізично ї особи за її місцезнаходжен ням (місцем проживання) або за пис про відсутність підтверд ження відомостей про юридичн у особу.

Оскільки в ході розгляду сп рави судом встановлено факт правомірності внесення до Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про не пі дтвердження відомостей про ю ридичну особу - ТОВ "Собор Плюс ", то відсутні законні підстав и для задоволення даного адм іністративного позову. За та ких обставин, рішення ДПІ у Ки ївському районі міста Харков а про анулювання реєстрації платника податку на додану в артість № 17 від 19.04.2011 року не підл ягає скасуванню.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст. 158, ст. 159, ст. 160, ст. 163, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адм іністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні адмініс тративного позову Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "СОБОР ПЛЮС" до Державної по даткової інспекції у Київсь кому районі міста Харкова, Департаменту державної ре єстрації юридичних осіб і фі зичних осіб-підприємців вико навчого комітету Харківсько ї міської ради про визнання п ротиправним запису та скасув ання рішення - відмовити.

Постанова може бути оскарж ена в Харківський апеляційни й адміністративний суд через Харківський окружний адміні стративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десяти денний строк з дня її проголо шення, копія апеляційної ска рги одночасно надсилається о собою, яка її подає, до суду ап еляційної інстанції. У разі з астосування судом частини тр етьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Повний текст постанови виг отовлено 23.01.2012 року.

< Сума задоволення > < Текст >

Суддя Єгупенко В.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.01.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21495544
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —13657/11/2070

Ухвала від 22.12.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Ухвала від 18.10.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

Постанова від 17.01.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні