Рішення
від 15.11.2011 по справі 18/2646/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.11.2011 р. Справа №18/2646/11

за позовом Публічного акціонерного товариства "Кі ровоградобленерго", пр. Комун істичний, 15, м. Кіровоград, 25015

до Науково-виробничого товариства з обмеженою відп овідальністю "Промелектроні ка", вул. Червоноармійська, буд . 11/13, м. Полтава, 36039

про стягнення 9121,60 грн.

Суддя Босий В.П.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, дор. № 3013/07 від 07.04.20011р.

ОСОБА_2, до в. № 2961/07 від 06.04.2011 р.

від відповідача: Дерка ч І. В., паспорт НОМЕР_1 від 24. 07.2003р.

В судовому засіданні ого лошено вступну та резолютивн у частини рішення у відповід ності до вимог ст. 85 ГПК Україн и.

СУТЬ СПОРУ: Розглядаєть ся позовна заява про стягнен ня з відповідача:

- заборгованості за спожиту електричну енергію (активну ) за вересень 2010 року в розмірі 972,20 грн.;

- двократної вартості різни ці фактично спожитої і догов ірної величини споживання ел ектричної енергії червні, ли пня, серпні та вересні 2010 року в розмірі 7975,55 грн.;

- суми індексації (враховани й індекс інфляції) в розмірі 71 ,94 грн.;

- 3% річних (з простроченої сум и) в розмірі 26,77 грн.

- пеню в розмірі 75,14 грн.

Відповідач у відзиві на поз овну заяву визнає позовні ви моги частково в сумі 282,72 грн. - за боргованість за спожиту елек троенергію, 3172,20 грн. - двократн а вартість різниці фактично спожитої і договірної величи ни. Також вказує, що справлянн я плати в двократному розмір і за перевищення договірн ої потужності взагалі не м ає застосовуватися до Науков о-виробничого товариства з о бмеженою відповідальністю "П ромелектроніка". Також зазна чає, що подвійна вартість еле ктрики не є штрафною санкціє ю і не відповідає поняттю "гос подарські санкції" згідно ч. 1 ст. 217 ГК України.

Крім того, зазначає, що з 01.09.2011 р. не орендує нежитлове примі щення за адресою: м. Світловод ськ, вул. Леніна, 40 та не являєть ся фактичним споживачем тепл ової енергії. Отже, нарахуван ня грошових коштів за спожит у електроенергію за вересень 2010 р., інфляційних, трьох відсо тків річних та пені вважає не обґрунтованим.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін суд встановив:

Відповідно до п. 5 частини п ершої статті 92 Конституції Ук раїни засади організації та експлуатації енергосистем в изначаються виключно законо м, яким сьогодні є Закон Украї ни "Про електроенергетику".

Зокрема, ст.26 Закону України "Про електроенергетику" вста новлено, що споживання елект ричної енергії можливе лише на підставі договору з енерг опостачальником. Споживач ен ергії зобов'язаний додержува тись вимог нормативно-техніч них документів та договору п ро постачання енергії.

Так, пунктом 1.3 Правил корист ування електричною енергією , затвердженими постановою Н КРЕ від 31.07.1996 №28 (із наступними зм інами і доповненнями встанов лено, що постачання електрич ної енергії для забезпечення потреб електроустановки зді йснюється на підставі догово ру про постачання електрично ї енергії, що укладається між власником цієї електроустан овки (уповноваженою власнико м особою) та постачальником е лектричної енергії за регуль ованим тарифом. Пунктом 5.1 цих же Правил передбачено, що дог овір про постачання електрич ної енергії є основним докум ентом, який регулює відносин и між постачальником електри чної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою дія льність на закріпленій терит орії, і споживачем та визнача є зміст правових відносин, пр ав та обов'язків сторін.

23 лютого 2006 року між відкрити м акціонерним товариством "К іровоградобленерго", правона ступником якого є публічне а кціонерне товариство "Кірово градобленерго" (його структу рний підрозділ Світловодськ ий РЕМ ( Позивач) та науково-ви робничим товариством з обмеж еною відповідальністю "Проме лектроніка" (Відповідач) укла дено договір № 280 про постачан ня електричної енергії у від повідності до якого, Позивач зобов'язувався постачати ел ектричну енергію Відповідач у, а Відповідач взяв на себе об ов'язок оплачувати Позивачу її вартість та здійснювати і нші платежі згідно з умовами Договору № 280 та додатками до н ього, що є його невід'ємними ча стинами.

Згідно з п. 2.3.3 Договору № 280 Від повідач взяв на себе зобов'яз ання оплачувати Позивачу вар тість електричної енергії зг ідно з умовами додатків до ць ого Договору "Порядок розрах унків" та "Графік зняття показ ів засобів обліку електрично ї енергії".

Порядок розрахунків за отр иману електричну енергію вст ановлений додатком №1 до Дого вору № 280 "Порядок розрахунків ".

Згідно з п. 2 цього Порядку Ві дповідач до початку розрахун кового періоду здійснює попе редню оплату у розмірі 100% заяв леної величини обсягу спожив ання електричної енергії на наступний розрахунковий пер іод.

Відповідно до п. 8 цього ж Пор ядку Відповідач самостійно п ротягом 10 операційних днів пі сля дати отримання рахунку з дійснює остаточний розрахун ок за активну електричну ене ргію шляхом оплати різниці м іж вартістю обсягу електричн ої енергії, фактично спожито ї протягом розрахункового пе ріоду та сумою коштів, сплаче них у відповідності з п. 2 цьог о ж Порядку, оплату за перевищ ення договірних величин спож ивання електричної енергії т а потужності, оплату нарахув ань по протоколах порушень п ри користуванні електричною енергією, рахунків за наданн я послуг з компенсації перет ікання реактивної енергії, п еню, індекс інфляції та інші п латежі згідно з умовами цьог о Договору.

Право Позивача на своєчасн у оплату поставленої електри чної енергії визначене пп.1 п. 8.1 Правил та п. 3.1.1 Договору № 280, як ими встановлено, що Позивач м ає право на отримання від Від повідача своєчасної оплати з а електричну енергію та інши х платежів відповідно до умо в договору, а пп. 8 п.8 вказаних П равил встановлено, що Позива ч також має право на стягненн я пені та застосування інших санкцій за несвоєчасну опла ту спожитої електричної енер гії.

Відповідальність за поруш ення умов Договору № 280 в части ні порушення термінів розрах унку за спожиту електричну е нергію встановлена п.4.2.1 Догов ору №280 та п. 9 додатку № 1 до Догов ору №280 "Порядок розрахунків", д е встановлено, що за внесення платежів, передбачених пунк том 2.3.3 - 2.3.4 з порушенням терміні в, визначених додатком "Поряд ок розрахунків", Відповідач с плачує Позивачу пеню у розмі рі 0,8 % від суми боргу за кожний день прострочення платежу, а ле не більше подвійної облік ової ставки НБУ, що діяла у пер іод, за який нараховується пе ня, 3 % річних і встановленого і ндексу інфляції за весь час п рострочення.

Як вбачається з матеріалів справи відповідно до умов До говору № 280, у вересні 2010 року Поз ивачем поставлено Відповіда чу електричної енергії у кіл ькості 1181 кВт/год на суму 972,20 грн . з ПДВ (1181 кВт/год (кількість отр иманої Відповідачем електро енергії) х 0,686000 (тариф) + 20% ПДВ = 972,20 гр н.

Кількість отриманої елект ричної підтверджується акто м про використану електричну енергію відповідача НВ ТОВ "П ромелектроніка" за вересень 2010 року від 15.09.2010.

Для оплати отриманої у вере сні електричної енергії Відп овідачу виставлено рахунок - фактуру №280/1 за спожиту електр оенергію від 16.09.2010, який ним отр иманий, але не оплачений.

Таким чином, Відповідач пор ушив умови п.2.3.3, 3.1.1 Договору № 280 т а п.8 Додатку №1 до Договору № 280 щ одо оплати за спожиту електр ичну енергію та щодо дотрима ння термінів про своєчасне в иконання грошового зобов'яза ння.

Так, станом на 31.08.2011 року забор гованість Відповідача за спожиту активну електричну е нергію за вересень 2010 року с кладає 972,20 грн. (розрахуно к боргу за спожиту НВ ТОВ "Пром електроніка" активну електри чну енергію в матеріалах спр ави).

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК Ук раїни, зобов'язання має викон уватися належним чином відпо відно до умов договору або Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства, а за відсутн ості таких умов - відповідно д о звичаїв ділового обороту, п ри чому одностороння відмова від виконання не допускаєть ся.

Згідно статті 193 ГК України, у часники господарських відно син повинні виконувати гос подарські зобов'язання належ ним чином у відповідності до закону, правових актів, догов ору, а також у разі відсутност і конкретних вимог - відповід но до вимог, що звичайно ставл яться.

Згідно ст. 610 ЦК України , порушенням зобов'язання є йо го невиконання або виконання з порушенням умов, встановле них змістом зобов'язання (нен алежне виконання). Односторо ння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо ін ше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного к одексу України).

Відповідно до ст. 530 ЦК Україн и, якщо у зобов'язанні встанов лений строк (термін) його вико нання, то воно повинно бути ви конане у встановлений строк (термін).

Відповідно до ст. 216 ГК Україн и, учасники господарських ві дносин несуть господарсько-п равову відповідальність за п равопорушення у сфері господ арювання шляхом застосуванн я до правопорушників господа рських санкцій на підставах і в порядку, передбачених ГК У країни, іншими законами та до говором.

Частиною 2 ст.217 ГК України вс тановлено, що у сфері господа рювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штра фні санкції; оперативно-госп одарські санкції. Водночас, д о штрафних санкцій ст.230 ГК Укр аїни відносить господарські санкції у вигляді грошової с уми (неустойка, штраф, пеня), як у учасник господарських відн осин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил зд ійснення господарської діял ьності, невиконання або нена лежного виконання господарс ького зобов'язання.

Крім того, відповідності зі ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошов ого зобов'язання, на вимогу кр едитора зобов'язаний сплатит и суму боргу з урахуванням вс тановленого індексу інфляці ї за весь час прострочення, а т акож три проценти річних від простроченої суми.

У зв'язку із порушенням Відп овідачем умов Договору № 280 що до своєчасного виконання гро шового зобов'язання, йому нар аховано 71,94 грн. інфляцій них за весь час прострочення (за період з 01.10.2010 по 31.07.2011), 26,77 грн. - 3% річних від простро ченої суми (за період з 01.10.2010 по 31 .08.2011) та 75,14 грн. пені (за пері од з 01.10.2010 по 31.03.2011).

Представник Позивача в суд овому засіданні заявив клопо тання про зменшення розміру пені.

Суд вважає за необхідне зм еншити визначений до стягнен ня розмір пені, з огляду на нас тупне:

Частина 1 ст. 550 ЦК України вс тановлює загальне правило пр о те, що кредитор має право на стягнення неустойки у всіх в ипадках порушення боржником зобов'язання, незалежно від т ого, виникли чи ні у зв'язку з ц им порушенням збитки на стор оні кредитора. Проте, частина 3 статті 551 ЦК України передбач ає можливість зменшення за р ішенням суду розміру неустой ки, що стягується з боржника з а порушення зобов'язання, якщ о розмір неустойки значно пе ревищує розмір збитків. При ц ьому, відсутність чи невисок ий розмір збитків може бути п ідставою для зменшення судом розміру неустойки, що стягує ться з боржника.

Так, пунктом 1 ст. 233 ГК України закріплено, що суд має право з меншити розмір санкцій, якщо належні до сплати штрафні са нкції надмірно великі порівн яно із збитками кредитора. Пр и цьому повинно бути взято до уваги: ступінь виконання зоб ов'язання боржником; майнови й стан сторін, які беруть учас ть у зобов'язанні; не лише майн ові, але й інші інтереси сторі н, що заслуговують на увагу.

Враховуючий скрутне матер іальне становище відповідач а та часткове виконання зобо в'язання суд вважає за необхі дне зменшити розмір пені на 50% - до суми 37 грн. 57 коп.

Крім того, як досліджено суд ом в період з травня по вере сень 2010 року Відповідач поруш ував умови договору № 280 щодо д отримання договірних величи н споживання, за що передбаче на відповідальність у вигляд і сплати двократної вартості різниці фактично спожитої і договірної величини спожива ння електричної енергії.

Дотримання договірних вел ичин споживання електричної енергії регулюються наступн ими вимогами законодавства т а Договору № 280.

Так, пунктом 5.2 Договору № 280 вс тановлено, що договірні вели чини споживання електричної енергії визначаються на рів нях заявлених Споживачем згі дно з п.5.1 цього ж Договору і офо рмляються додатком до догово ру "Обсяги постачання електр ичної енергії споживачу та с убспоживачу".

Згідно з п. 4.2.2 цього ж Договор у за перевищення договірних величин споживання електрич ної енергії, визначених відп овідно до умов Договору, спож ивач сплачує постачальнику д вократну вартість різниці фа ктично спожитої та договірно ї величини споживання електр ичної енергії.

Пункт п'ятий статті 26 Закону України "Про електроенергет ику" визначає, що споживачі (кр ім населення, професійно - тех нічних закладів та вищих нав чальних закладів І - IV рівнів а кредитації державної і комун альної форм власності) у випа дку споживання електричної е нергії понад договірну велич ину за розрахунковий період сплачують енергопостачальн икам двократну вартість різн иці фактично спожитої і дого вірної величини.

Відповідно до п. 6.14. Правил пе ревищення договірної величи ни споживання електричної ен ергії визначається під час п ідбиття підсумків розрахунк ового періоду на основі підт верджених сторонами даних ро зрахункового обліку електри чної енергії.

В свою чергу, пунктом 6.13 Прав ил передбачено, що за результ атами розрахункового період у споживачем, постачальником електричної енергії, електр опередавальною організаціє ю на підставі даних розрахун кового обліку електричної ен ергії визначається фактични й обсяг переданої та поставл еної споживачу (субспоживачу ) електричної енергії та офор мляється акт про використану електричну енергію.

Відповідно до п.1 додатку №4 д о Договору №280 "Графік зняття п оказів засобів обліку електр ичної енергії", покази засобі в обліку фіксуються 15 числа ко жного місяця о 08.00 год., а пункто м 2 цього ж додатку передбачен о, що споживач зобов'язаний са мостійно здійснити зняття по казів розрахункових засобів обліку, оформити Акт про вико ристану електричну енергію у двох примірниках, по одному д ля кожної із сторін, і в перший день наступного розрахунков ого періоду надати його Пост ачальнику.

Як свідчать матеріали спра ви з метою погашення заборго ваності за перевищення догов ірних величин споживання еле ктричної енергії 28 липня 2010 рок у між Позивачем і Відповідач ем укладена угода про порядо к погашення заборгованості № 1668-ш. Відповідно до п.1.1 Угоди, її предметом є умови і порядок с плати Відповідачем Позивачу заборгованості, яка нарахов ана відповідно до укладеного договору про постачання еле ктричної енергії за № 280 від 23.02.2 006. В свою чергу, п.1.2 Угоди вст ановлено, що станом на 28 липня 2010 року Відповідач визнав сво ї боргові зобов'язання перед Позивачем на суму 7344,39 грн. (с анкція за перевищення догові рної величини електроспожив ання) і зобов'язується розр ахуватися в термін до 15.12.2010, в ідповідно до графіку: до 15.08.2010 - 50 0,00 грн.; до 1 5.09.2010 - 1500,00 грн.; до 15.10.2010 - 1 500,00 г рн.; до 15.11.2010 - 1900,00 грн.; до 15.12.2010 - 1944,39 грн.

До Угоди включено суми забо ргованості за перевищення до говірної величини споживанн я за травень 2010 року - 374,36 грн.; за ч ервень 2010 року - 4650,54 грн. та за лип ень 2010 року - 2319,49 грн., - всього на с уму 7344,39 грн.

Як зазначає Позивач переви щення договірних величин спо живання електричної енергії , які включені до Угоди відбул ося за наступних обставин:

1. У відповідності з п. 11 Поряд ку (в редакції постанови Кабі нету Міністрів України від 16.0 6.2005р. № 473), п. 5.1 Договору № 280 на трав ень 2010 року Відповідачу погод жено договірну величину спож ивання електричної енергії о бсягом 1,0 тис. кВт/год. (Дод аток №2 до Договору №280 "Обсяги п остачання електричної енерг ії споживачу та субспоживачу " на 2010 рік від 17.11.2010).

Фактично у травні 2010 ро ку Відповідачем було спожито електричної енергії обсягом 1,280 тис. кВт/год (згідно ак ту про використану електроен ергію від 15.05.2010 НВ ТОВ "Промелек троніка") на суму 855,68 грн. (без ПД В).

Таким чином, беручи до уваги фактичний обсяг споживання електричної енергії у травні 2010 року, Відповідач допустив п еревищення договірної велич ини споживання електричної е нергії на 280 кВт/год (1280- 1000) на суму 374,36 грн. (280 (кВт/год) * 0,668500 (тари ф)*2 = 374,36 (грн).

Для сплати вищезазначеної суми Позивач видав Відповід ачу рахунок-фактуру №280/1 від 15.06. 2010, який Відповідач повинен бу в оплатити протягом 10-ти опера ційних днів.

Перевищення договірних ве личин споживання електрично ї енергії у травні 2010 року в сум і 374,36 грн. оплачено Відповідаче м 09.08.2010 на виконання Угоди та ві дповідно до графіка погашенн я заборгованості.

2. У відповідності з п. 11 Поряд ку (в редакції постанови Кабі нету Міністрів України від 16.0 6.2005р. № 473), згідно додатку №2 п. 5.1 До говору №280 на червень 2010 року Ві дповідачу погоджено договір ну величину споживання елект ричної енергії обсягом 700 к Вт/год. (Додаток №2 до Догово ру №280 "Обсяги постачання елек тричної енергії споживачу та субспоживачу" на 2010 рік від 17.11.201 0).

Фактично у червні 2010 року Від повідачем було спожито елект ричної енергії обсягом 4,117 т ис. кВт/год (згідно акту про використану електроенергію від 15.06.2010 НВ ТОВ "Промелектрони ка", акту контрольного зняття показань електролічильникі в від 15.06.2010 з урахуванням показа нь електролічильника відпов ідно до наряду-завдання від 27. 05.2010 №127000000 на заміну, перевірку сх еми підключення та пломбуван ня лічильника) на суму 2801,62 грн. ( без ПДВ).

Нарахування на підставі ак ту про використану електроен ергію від 15.06.2010 НВ ТОВ "Промелек троніка", акту контрольного з няття показань електролічил ьників від 15.06.2010 (з урахуванням показань електролічильника відповідно до наряду-завдан ня від 27.05.2010 №127000000 на заміну, перев ірку схеми підключення та пл омбування лічильника) було з дійснено виходячи з наступно го:

15.06.2010 Відповідач надав Позива чу акт про використану в черв ні 2010 року електричну енергію у кількості 3165 кВт/год (покази засобу обліку 54502 кВт/год (насту пні), 51337 кВт/год (попередні), але на момент подання акту зазна чена інформація вже не відпо відала дійсності.

Так, відповідно до наряду-за вдання від 27.05.2010 № 127000000, 04 червня 2010 р оку Позивачем Відповідачу пр оведено заміну, перевірку сх еми підключення та пломбуван ня лічильника електричної ен ергії.

Відповідно до зазначеного вище наряду-завдання, станом на 04.06.2010 покази замінюваного ро зрахункового засобу обліку ( лічильник №002771 тип СА4У-И672М) в же складали 54502,4 кВт/год. Тобт о, станом на 04.06.2010 за червень 2010 ро ку Відповідачем вже було с пожито 3165 кВт/год електричн ої енергії, оскільки покази н аступні травня 2010 року станов лять 51337 кВт/год, а 54502 (покази при заміні) - 51337 (покази наступні тр авня 2010 року) = 3165 кВт/год. Зазначе ний вище лічильник був замін ений на лічильник №4053333 тип ЦЭ6803 В з показами 324654. Результа ти виконання робіт по заміні , перевірці схеми підключенн я та пломбування лічильника підтверджені представникам и Позивача та Відповідача шл яхом підписання 04.06.2010 наряду-за вдання від 27.05.2010 №127000000.

Таким чином, покази розраху нкового засобу обліку, які за значені Відповідачем як наст упні в акті про використану в червні 2010 року електричну ене ргію, тобто станом на 08.00 год . 15.06.2010 були підтверджені пре дставниками Позивача і Відпо відача вже 04.06.2010.

Договором № 280 передбачені дії Позивача у випадку непод ання Відповідачем у встановл ений термін акту про викорис тану електричну енергію за р озрахунковий період та поряд ок зняття Відповідачем показ ів розрахункового засобу обл іку і надання акту Позивачу, в той час як дії Позивача у випа дку подання Відповідачем заз далегідь недостовірної інфо рмації, тобто інформації, яка не відповідає значенню пока зів розрахункового засобу об ліку станом на дату їх зняття у відповідності до умов Дого вору №280, цим Договором не пере дбачені.

В той же час, п.2.1 Договору № 280 в становлено, що під час викона ння умов цього Договору, а так ож вирішення всіх питань, що н е обумовлені цим Договором, С торони зобов'язуються керува тися чинним законодавством У країни та Правилами користув ання електричною енергією.

Так, п. 6.11 Правил встановлено , що покази розрахункових зас обів обліку знімаються предс тавником електропередаваль ної організації та підтвердж уються споживачем відповідн о до договору. За ініціативою однієї із сторін договору у н ьому може бути передбачений інший порядок зняття показів розрахункових засобів облік у. Порядок зняття показів роз рахункових засобів обліку за значається у договорі про по стачання електричної енергі ї.

Беручи до уваги, що Відповід ачем не було дотримано поряд ку зняття показів розрахунко вого засобу обліку, встановл еного умовами Договору № 280, а д ії Позивача у випадку наданн я Відповідачем заздалегідь н едостовірної інформації про значення розрахункового зас обу обліку Договором № 280 не пе редбачені, то для з'ясування д остовірних даних та у відпов ідності до п.6.11 Правил покази р озрахункового засобу обліку зняті представником Позивач а та підтверджені представни ками Позивача і Відповідача шляхом підписання акту контр ольного зняття показань елек тролічильників від 15.06.2010. На момент перевірки 15.06.2010 покази л ічильника електричної ен ергії Відповідача складали 325606 кВт/год. Тобто, врахову ючи, що при встановленні лічи льника 04.06.2010 його покази склада ли 324654 кВт/год, то в період з 04.06.2010 до 15.06.2010 (розрахунковий пер іод з 15.05.2010 до 15.06.2010) Відповідачем с пожито електричної енергії в кількості 952 кВт/год, оскільки : 325606 (покази на 15.06.2010)-324654 (покази при встановленні лічильника 04.06.201 0) = 952 кВт/год.

Таким чином, загальна кільк ість спожитої Відповідачем в червні 2010 року електричної ен ергії склала 4117 кВт/год, д е: 3165 кВт/год (кількість сп ожитої е/е за червень 2010 року ст аном на 04.06.2010) + 952 кВт/год (кіл ькість спожитої е/е за червен ь 2010 року з 04.06.2010 до 15.06.2010) = 4117 кВт/го д.

Враховуючи викладене вище та беручи до уваги фактичний обсяг споживання електрично ї енергії у червні 2010 року, Відп овідач допустив перевищення договірної величини спожива ння електричної енергії на 3417 кВт/год (4117 - 700) на суму 4650,54 грн., оскільки: 3417 (кВт/год) * 0,6805 00 (тариф)*2 - 4650,54 (грн).

Для сплати вищезазначеної суми Позивач видав Відповід ачу рахунок-фактуру №280/1 від 15.07. 2010, який Відповідач повинен бу в оплатити протягом 10-ти опера ційних днів після дати його о тримання, але рахунок до тепе рішнього часу не оплачений.

Перевищення договірних ве личин споживання електрично ї енергії у червні 2010 року част ково оплачено Відповідачем 0 9.08.2010 на виконання Угоди.

Так, 09.08.2010 Відповідач сплатив 500,00 грн., тобто повністю погаси в заборгованість за перевище ння договірної величини спож ивання електричної енергії з а травень 2010 року в сумі 374,36 грн. т а частково погасив заборгова ність за перевищення договір них величин споживання елект ричної енергії за червень 2010 р оку в сумі 125,64 грн., оскільки 500,00 г рн. (оплата) - 374,36 грн. (борг за трав ень 2010 року) = 125,64 грн.

Таким чином, несплачена час тина суми за перевищення дог овірних величин споживання е лектричної енергії за червен ь 2010 року складає 4524,90 грн. (4650,54 грн. -125,64 грн. = 4524,90 грн.).

3. У відповідності з п. 11 Пор ядку (в редакції постанови Ка бінету Міністрів України від 16.06.2005р. № 473), п. 5.1 Договору №280 на лип ень 2010 року Відповідачу погод жено договірну величину спож ивання електричної енергії о бсягом 0,7 тис. кВт/год. (Дод аток №2 до Договору №280 "Обсяги п остачання електричної енерг ії споживачу та субспоживачу " на 2010 рік від 17.11.2010).

Фактично у липні 2010 року Відп овідачем було спожито електр ичної енергії обсягом 2.374 ти с. кВт/год (згідно акту про в икористану електроенергію з а липень 2010 року НВ ТОВ "Промеле ктроника" станом на 15.07.2010) на сум у 1644,71 грн. (без ПДВ).

При цьому, як вказує позивач , в акті про використану елект ричну енергію за липень 2010 рок у Відповідач знову допустив внесення даних показів розра хункових засобів обліку, які не відповідають дійсності.

Так, в графі "показники попе редні" акту зазначені покази 324654. Ці покази зняті представн иком Позивача і підтвердженн і представником Відповідача ще 04.06.2010 (дата зняття відпо відно до умов Договору №280 - 15 чи сло місяця) під час заміни роз рахункового засобу обліку (л ічильник №002771 тип СА4У-И672М) з пок азами 54502,4 кВт/год на розрахунк овий засіб обліку (лічильник №4053333 тип ЦЭ6803В) з показами 324654. Результати виконання робі т по заміні, перевірці схеми п ідключення та пломбування лі чильника підтверджені предс тавниками Позивача та Відпов ідача шляхом підписання 04.06.2010 н аряду-завдання від 27.05.2010 №127000000.

В зв'язку з цим, Відповідаче м внесено зміни до акту про ви користану електричну енергі ю за липень 2010 року шляхом випр авлення загальної кількості спожитої електричної енергі ї і показів у графі "покази поп ередні" з 324654 на 325606, тобто на покази, які були зняті пред ставником Позивача і підтвер джені представником Відпові дача в акті контрольного зня ття показань електролічильн иків від 15.06.2010 як "покази на ступні" попереднього розраху нкового періоду (за червень 201 0 року).

Таким чином, беручи до уваги фактичний обсяг споживання електричної енергії у липні 2010 року, Відповідач допустив п еревищення договірної велич ини споживання електричної е нергії на 1674 кВт/год (2374 - 700) н а суму 2319,49 грн. (1674 (кВт/год) * 0 ,692800 (тариф)*2 = 2319,49 грн).

Для сплати вищезазначеної суми Позивач видав Відповід ачу рахунок-фактуру №280/1 від 16.08. 2010, який Відповідач повинен бу в оплатити протягом 10-ти опера ційних днів, але рахунок не бу в оплачений.

Таким чином, після оплати 09.08 .2010 двократної вартості різни ці між фактично спожитою і до говірною величиною споживан ня електричної енергії в сум і 500 грн. (повністю за травень та частково за червень 2010 року), В ідповідач в подальшому поруш ував умови Угоди і не проводи в погашення заборгованості, хоча на її виконання Позивач видавав йому наступні рахун ки: рахунок-фактуру №280/1 від 14.09.201 0 про сплату перевищення лімі ту споживання на суму 1500,00 грн.; р ахунок-фактуру №280/1 від 14.10.2010 про сплату перевищення ліміту с поживання на суму 1500,00 грн.; раху нок-фактуру №280/1 від 14.11.2010 про спл ату перевищення ліміту спожи вання на суму 1900,00 грн. та рахуно к-фактуру №280/1 від 14.12.2010 про сплат у перевищення ліміту спожива ння на суму 1944,39 грн.

Зазначені вище рахунки до т еперішнього часу не оплачені , а непогашена частина заборг ованості за Угодою складає 6844 ,39 грн., оскільки: 7344,39 грн. (сума за Угодою) - 500,00 грн. (оплата у серпн і 2010 року за Угодою) = 6844,39 грн.

Крім того, Відповідач не спл атив двократну вартість різн иці між фактично спожитою і д оговірною величиною спожива ння електричної енергії за с ерпень 2010 року в сумі 471,23 грн. та в ересень 2010 року в сумі 659,93 грн. ві дповідно до виставлених раху нків.

Так, у відповідності з п. 11 По рядку (в редакції постанови К абінету Міністрів України ві д 16.06.2005р. № 473), п. 5.1 Договору №280 на се рпень 2010 року Відповідачу пог оджено договірну величину сп оживання електричної енергі ї обсягом 0,7 тис. кВт/год. (Д одаток №2 до Договору №280 "Обсяг и постачання електричної ене ргії споживачу та субспожива чу" на 2010 рік від 17.11.2010).

Відповідно до заяви Відпов ідача від 03.08.2010, йому було прове дено коригування договірної величини споживання електри чної енергії на серпень 2010 рок у згідно з п.4.4 Правил та п.5.5 Дого вору №280 до 2,7 тис. кВт/год.

Фактично у серпні 2010 року Від повідачем було спожито елект ричної енергії обсягом 3,047 т ис. кВт/год (згідно акту про використану електроенергію від 16.08.2010 НВ ТОВ "Промелектрони ка") на суму 2068,91 грн. (без ПДВ).

Таким чином, беручи до уваги фактичний обсяг споживання електричної енергії у серпні 2010 року, Відповідач допустив п еревищення договірної велич ини споживання електричної е нергії на 347 кВт/год (3047 - 2700) н а суму 471,23 грн. (347 (кВт/год) * 0,6 79000 (тариф)*2 = 471,23 грн).

Для сплати вищезазначеної суми Позивач видав Відповід ачу рахунок-фактуру №280/1 від 16.09. 2010, який Відповідач повинен бу в оплатити протягом 10-ти опера ційних днів, але рахунок не бу в оплачений.

Крім того, у відповідності з п. 11 Порядку (в редакції постан ови Кабінету Міністрів Украї ни від 16.06.2005р. № 473), п. 5.1 Договору №280, на вересень 2010 року Відповіда чу погоджено договірну велич ину споживання електричної е нергії обсягом 0,7 тис. кВт/го д. (Додаток №2 до Договору № 2 80 "Обсяги постачання електрич ної енергії споживачу та суб споживачу" на 2010 рік від 17.11.2010).

Фактично у вересні 2010 року Ві дповідачем було спожито елек тричної енергії обсягом 1,18 1 тис. кВт/год (згідно акту пр о використану електроенергі ю за вересень 2010 року НВ ТОВ "Пр омелектроника" від 15.09.2010) на сум у 810,17 грн. (без ПДВ).

Беручи до уваги фактичний о бсяг споживання електричної енергії у вересні 2010 року, Відп овідач допустив перевищення договірної величини спожива ння електричної енергії на 481 кВт/год (1181 - 700) на суму 659,93 г рн., виходячи з наступного: 481 (кВт/год) * 0,686000 (тариф)*2 - 659,93 г рн.

Для сплати вищезазначеної суми Позивач направив Відпо відачу рахунок-фактуру №280 від 10.08.2011та №280 від 11.08.2011, який Відповід ач повинен був оплатити прот ягом 10-ти операційних днів, ал е рахунки до теперішнього ча су не оплачені.

Враховуючи викладене вище , станом на 31.08.2011 Відповіда ч не сплатив відповідно до ум ов Договору № 280, Угоди двократ ну вартість різниці між факт ично спожитою і договірною в еличиною споживання електри чної енергії за наступні роз рахункові періоди:

- червень 2010 року в сумі 4524,90 грн.;

- липень 2010 року в сумі 2319,49 грн.;

- серпень 2010 року в сумі 471,23 грн.;

- вересень 2010 року в сумі 659,93 грн.

на загальну суму 7975,55 грн.

Таким чином, суд дійшов до в исновку про правомірність та обґрунтованість позовних ви мог про стягнення з Відповід ача боргу за спожиту елект ричну енергію (активну) за вер есень 2010 року в сумі 972,20 грн .; 71,94 грн. - інфляційних ; 26,77 грн. - 3% річних 37,57 грн. пені, 7975,55 грн. - двократна вартіс ть різниці між фактично спож итою і договірною величиною споживання електричної енер гії.

Наведені у відзиві твердже ння Відповідача про те, що Поз ивач неправомірно стягує пла ту за перевищення договірної величини споживання з усі х без виключення споживачів, не враховуючи приєднану пот ужність Відповідача є безпід ставними, оскільки Відповіда чу було нараховано до сплати лише двократну вартість різ ниці фактично спожитої і дог овірної величини споживання електричної енергії, а не пот ужності, як вказує Відповіда ч.

Доводи Відповідача, що плат а за перевищення споживання електричної енергії понад до говірну величину є лише підв ищеною платою, а не санкцією з а порушення умов договору в р озумінні Господарського Код ексу України є безпідставним , оскільки:

Частиною 2 ст. 193 ГК України вс тановлено, що кожна сторона п овинна вжити усіх заходів, не обхідних для належного викон ання нею зобов'язання, врахов уючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногос подарського інтересу. Пор ушення зобов'язань є підстав ою для застосування господар ських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законам и або договором.

Відповідно до ст. 217 ГК Украї ни господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері госп одарювання, в результаті зас тосування яких для нього нас тають несприятливі економіч ні та/або правові наслідки.

У сфері господарювання зас тосовуються такі види господ арських санкцій: відшкодуван ня збитків; штрафні санкці ї: оперативно-господарськ і санкції.

Згідно з ч. 4 ст. 217 ГК України г осподарські санкції застосо вуються у встановленому зако ном порядку за ініціативою у часників господарських відн осин.

Частиною 5 ст. 26 Закону Україн и "Про електроенергетику" вст ановлено, що споживачі (крім н аселення, професійно-технічн их навчальних закладів та ви щих навчальних закладів І - IV р івнів акредитації державної і комунальної форм власност і) у випадку споживання елект ричної енергії понад договір ну величину за розрахунковий період сплачують енергопост ачальникам двократну вартіс ть різниці фактично спожитої і договірної величини. Зазна чена норма передусім закріпл ена законодавчо з метою забе зпечення сталості енергетич ної системи України, спрямов ує свою дію на запобігання по над договірного (розрахунков ого, планового) використання споживачами електричних ене ргетичних ресурсів держави з адля забезпечення збалансов аності енергосистеми держав и як стратегічної складової державної безпеки.

Відповідно до ч. 7 ст. 27 Закону України "Про електроенергет ику" санкції, передбачен і ч.5 ст. 26 цього Закону, застосо вуються в порядку, встановле ному Кабінетом Міністрів Укр аїни.

Згідно з п. 13 Порядку спожива чі у разі перевищення догові рних величин споживання елек тричної енергії несуть відпо відальність згідно з частино ю п'ятою статті 26 Закону Украї ни "Про електроенергетику".

Таким чином, передбачена ст . 26 Закону України "Про електро енергетику" сплата двократно ї вартості різниці між обсяг ами фактично спожитої і дого вірної (граничної) величини е лектричної енергії та різниц і між найбільшою величиною п отужності, що зафіксована пр отягом розрахункового періо ду, та договірною величиною п отужності є санкцією, тобт о спеціальним видом цивільно ї відповідальності споживач а за вчинене порушення, яка встановлена актом цивільног о законодавства.

Слід підкреслити, що і полож ення ст. 26 Закону України "Про е лектроенергетику", і положен ня ч. 4 ст. 231 ГК України визначаю ть, що санкції розраховуют ься у кратному розмірі д о вартості товару (робіт, посл уг).

Враховуючи вищевикладене стягнення двократної вартос ті різниці між фактично спож итою і договірною величиною електричної енергії при пров еденні розрахунків між енерг опостачальною організацією та споживачем у випадку пору шення останнім умов договору та встановлених правил кори стування електроенергією за правовою природою є штраф ною санкцією, яка застосов ується за порушення господар ських відносин та встановлен их правил ведення господарсь кої діяльності.

Твердження Відповідача що до неправомірності нарахува ння йому боргу за спожиту еле ктричну енергію у вересні 2010 р оку, а відтак і пені, 3 % річних т а інфляційних є безпідставн им.

Так, як зазначалося вище ро зрахунковим вважається пері од з 15 числа місяця до такого ж числа наступного місяця.

На підставі наданого акту у відповідності до умов Догов ору № 280, Позивачем виставлено Відповідачу рахунок-фактуру № 280/1 від 16.09.2010 р. з вимогою про спл ату 972,20 грн. за спожиту у розрах унковому періоді вересень 2010 року електричну енергію. Заз начений рахунок отриманий Ві дповідачем, але не сплачений .

Крім того, відповідно до п.2.5 Договору № 280, у разі звільненн я Відповідачем займаного при міщення, він зобов'язаний повідомити Позивача за 20 д іб до дня зміни власника пр иміщення і в цей самий термін здійснити сплату усіх видів платежів, передбачених цим Д оговором.

Однак, Відповідач в порушен ня вказаного пункту договору 30.08.2010 р. надав лист № 129 про закрит тя магазину з 31.08.2010 р. До того ж, п ісля направлення зазначеног о вище листа від 30.08.2010, Відповід ач своїми діями підтвердив б ажання продовжити договірні зобов'язання, отримавши 16.09. 2010 у Позивача два рахунки на здійснення попередньої опла ти електричної енергії на жо втень та листопад 2010 року (копі ї рахунків від 16.09.2010 в матеріал ах справи).

Отже, з огляду на вищевикла дене заперечення відповідач а є необґрунтованими та безп ідставними.

Керуючись ст.ст. 32-33, 43, 49, п. 3 ст. 83 , ст.ст. 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити ч астково.

2. Стягнути з Науково-вироб ничого товариства з обмежено ю відповідальністю "Промелек троніка", вул. Червоноармійсь ка, буд. 11/13, м. Полтава, 36039 (р/р 26007301220091 в ПРУАК "Промінвестбанк" м. Полт ава, МФО 331069, код ЄДРПОУ 13935790) на ко ристь Публічного акціонерно го товариства "Кіровоградобл енерго", пр. Комуністичний, 15, м. Кіровоград, 25015 (п/р із спеціаль ним режимом використання № 260353201425 філія - Кіровоградське об луправління ВАТ Ощадбанк, МФ О 323475, код ЄДРПОУ 23226362) заборгов аність за спожиту електри чну енергію (активну) за верес ень 2010 року в розмірі 972,20 грн. ;

двократну вартість різ ниці фактично спожитої і дог овірної величини споживання електричної енергії у червн і, липні, серпні та вересні 2010 р оку в розмірі 7975,55 грн. на п оточний рахунок із спеціальн им режимом використання №260353201 425 філія - Кіровоградське облу правління ВАТ Ощадбанк, МФО 323 475, код ЄДРПОУ 23226362;

суму інфляційних в ро змірі 71,94 грн. на р/р 26000060424203 у К Ф КБ «Приватбанк», код ЄДРПОУ 23226362;

3% річних в розмірі 26,77 грн. на р/р 26000060424203 у КФ КБ «П риватбанк», код ЄДРПОУ 23226362;

пеню в розмірі 37,57 грн. на р/р 26000060424203 у КФ КБ «Приватба нк», код ЄДРПОУ 23226362.

3. Стягнути з Науково-виробн ичого товариства з обмеженою відповідальністю "Промелект роніка", вул. Червоноармійськ а, буд. 11/13, м. Полтава, 36039 (р/р 26007301220091 в ПРУАК "Промінвестбанк" м. Полт ава, МФО 331069, код ЄДРПОУ 13935790) на ко ристь Публічного акціонерно го товариства "Кіровоградобл енерго", пр. Комуністичний, 15, м. Кіровоград, 25015 (р/р № 26000060424203 у КФ КБ "Приватбанк", код ЄДРПОУ 23226362) 102,00 грн. державного мита та 236,00 грн . витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Видати накази після набран ня цим рішенням законної сил и.

4. В іншій частині позову - від мовити.

Суддя Босий В.П.

Повне рішення складено 18.11. 2011р.

Дата ухвалення рішення15.11.2011
Оприлюднено24.02.2012

Судовий реєстр по справі —18/2646/11

Ухвала від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Босий В.П.

Судовий наказ від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Босий В.П.

Судовий наказ від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Босий В.П.

Рішення від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Босий В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні